Logo image
Logo image

Leptiiniherkkyyden lisääminen 7 ruoka-aineella

2 minuuttia
Leptiini-hormoni voi auttaa pudottamaan painoa, kunhan ihminen syö tasapainoisesti ja harrastaa myös liikuntaa.
Leptiiniherkkyyden lisääminen 7 ruoka-aineella
Nelton Abdon Ramos Rojas

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Nelton Abdon Ramos Rojas

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Leptiini on rasvasolujen tuottama hormoni, joka ilmoittaa aivoille, onko kehossa liikaa vai liian vähän rasvaa. Se vapautuu verenkiertoon silloin, kun varastoituneen rasvan määrä kasvaa. Näin se ilmoittaa, että keholla on riittävästi rasvaa ja näläntunne voi lakata. Tutkimukset ovat osoittaneet yhteyden ylipainon ja leptiinitasojen välillä. Leptiiniherkkyyden lisääminen voi auttaa painonpudotuksessa. Se on terveellinen keino hoikistua ilman keinotekoisia laihdutustuotteita tai riskialttiita leikkauksia.

Leptiiniherkkyyttä parantavat ruoat hillitsevät ruokahalua ja voivat jopa sammuttaa sen. Leptiini voi auttaa laihtumaan, kunhan ruokavalio on tasapainoinen ja elämäntapoihin sisältyy myös liikuntaa.

Leptiiniherkkyyden lisääminen 7 ruoka-aineella

Ruoat itsessään eivät sisällä leptiiniä, mutta osa niistä parantaa herkkyyttä leptiinille, lisää sen luontaista tuotantoa ja tehostaa aineenvaihduntaa. Kaikesta tästä on apua painonpudotuksessa.

1. Greippi

Some figure

Greippi on sitrushedelmä, joka polttaa rasvaa ja pitää aineenvaihdunnan vilkkaana. Lisäksi siinä on runsaasti C-vitamiinia.

Se auttaa ruokaa sulamaan nopeammin ja tehokkaammin, mikä polttaa enemmän kaloreita ja vähentää rasvan kertymistä.

Katso myös: Ehkäise diabetesta syömällä greippiä

2. Leptiiniherkkyyden lisääminen täysjyvätuotteilla

Täysjyvä sisältää ravintoaineita ja monimutkaisia hiilihydraatteja, jotka tehostavat aineenvaihduntaa ja tasapainottavat insuliinia. Täysjyvätuotteita ovat esimerkiksi tumma riisi, kaura ja pellavansiemenet. Täysjyvä laskee myös kolesterolia.

3. Parsakaali

Some figure

Parsakaalissa on runsaasti C-vitamiinia ja kalsiumia, jotka auttavat polttamaan kaloreita ja vilkastamaan aineenvaihduntaa. Parsakaali on myös täynnä antioksidantteja.

Suositeltua lukemista: Parsakaalin hyödyt terveydelle

4. Leptiiniherkkyyden lisääminen kalaa syömällä

Kalaöljy, lohi, sardiinit ja tonnikala sisältävät kaikki Omega-3 -rasvahappoja, joiden on todettu lisäävän herkkyyttä leptiinille.

5. Mantelit

Some figure

Mantelit sisältävät runsaasti E-vitamiinia, kuitua, terveellisiä kertatyydyttymättömiä rasvahappoja ja muita ravintoaineita, jotka auttavat saamaan aineenvaihdunnan tasapainoon.

6. Pinaatti

Pinaatti sisältää paljon kuitua, joka nostaa leptiinitasoja ja pitkittää kylläisyydentunnetta.

7. Porkkanat

Some figure

Porkkanoissa on paljon karoteenia ja antioksidantteja, jotka lisäävät aivojen herkkyyttä leptiinille.

Kuinka nämä ruoat vaikuttavat kehoon?

Aiemmin mainitut ruoat toimivat yhdessä ja niillä on seuraavia vaikutuksia, jotka auttavat painonpudotuksessa:

  • Ne hillitsevät ruokahalua.
  • Ne ravitsevat elimistöä kunnolla ja auttavat pudottamaan painoa tarvittaessa.
  • Ne vähentävät väsymystä.
  • Ne auttavat laskemaan huonoa kolesterolia.

Suosituksia leptiini-hormonin stimulointiin

Leptiini auttaa hillitsemään ruokahalua vapautuessaan rasvasoluista. Ota huomioon seuraavat asiat tähän hormoniin ja painonhallintaan liittyen:

  • Vältä mielitekoja. Mitä enemmän rasvaa kehossa on, sitä enemmän leptiiniä muodostuu. Leptiinin liikaeritys on yhdistetty ylipainoon.
  • Unenpuute vähentää leptiinitasoa. On tärkeää saada riittävästi unta ja lepoa.
  • Unihäiriöistä kärsivillä ihmisillä on yleensä paino-ongelmia.
  • On suositeltavaa nukkua noin 6-8 tuntia yössä ja aina samoihin aikoihin.
  • Harrasta liikuntaa päivittäin hillitäksesi stressiä.
  • Puoli tuntia liikuntaa päivässä auttaa kehoa rakentamaan lihasmassaa, mikä puolestaan lisää varastoituneen rasvan polttoa kehossa.
  • Vähennä hiilihydraattien ja sokerin syöntiä.
  • Aikatauluta ruokailut. Pienten annosten syöminen tasaisesti johtaa painonlaskuun ja aktivoi leptiiniä, mikä puolestaan säätelee ruokahalua.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Aparicio A, Salas González M, Cuadrado Soto E, Ortega R, López Sobaler A. El huevo como fuente de antioxidantes y componentes protectores frente a procesos crónicos. Nutr. Hosp. 2018; 35(spe6): 36-40.
  • García Soto N. Leptina. Revista de Endocrinología y Nutrición. 2007; 15(3): 132-37.
  • Hou Q, Li Y, Li L, Cheng G, Sun X, Li S, Tian H. The Metabolic Effects of Oats Intake in Patients with Type 2 Diabetes: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients. 2015; 7(12): 10369-87.
  • Mozaffarian D, Wu JH. Omega-3 fatty acids and cardiovascular disease: effects on risk factors, molecular pathways, and clinical events. J Am Coll Cardiol 2011; 58: 2047-67.
  • Paz-Filho G, Mastronardi CA, Licinio J. Leptin treatment: facts and expectations. Metabolism 2015; 64: 146-56.
  • Rosado EL, Monteiro JB, Chaia V, Do Lago MF. Efecto de la leptina en el tratamiento de la obesidad e influencia de la dieta en la secreción y acción de la hormona. Nutr Hosp 2006; 21: 686-93.
  • Simón E, Del Barrio AS. Leptina y obesidad. Anales Sis San Navarra. 2002; 25(supl. 1): 53-64.
  • Soo Yook  Y, Rakwal  R, Shibato  J, et al. Leptin in hippocampus mediates benefits of mild exercise by an antioxidant on neurogenesis and memory. Proceedings of the National Academy of Sciences. 2019; 116(22): 10988-10993.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.