Logo image
Logo image

Mitä unilääkkeistä tulee tietää?

3 minuuttia
Onko sinulla vaikeuksia nukahtaa? Oletko koskaan turvautunut unilääkkeisiin? Lue eteenpäin, niin saat tietää aiheesta lisää!
Mitä unilääkkeistä tulee tietää?
Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 20 joulukuuta, 2022

Teollisuusmaissa ihmisten nykyisen elämäntyylin vuoksi monilla on vaikeuksia nukahtaa. Unilääkkeistä on tullut aina vain yleisempi apu unettomuuteen ja muihin unihäiriöihin. 

Unilääkkeet ovat erittäin haluttuja tänä päivänä. Meidän tulee kuitenkin olla varovaisia jottemme käytä niitä väärin, sillä niillä voi olla negatiivisia vaikutuksia terveyteen. Tässä artikkelissa tarkastelemme erilaisia uniongelmia sekä kerromme markkinoilla saatavilla olevista unilääkkeistä.

Mitä unettomuus on?

Some figure

Tämä hyvin yleinen teollisuusmaissa esiintyvä sairaus on unihäiriö, jolle on ominaista potilaan kyvyttömyys nukahtaa tai pysyä unessa riittävän laadukkaan unen takaamiseksi, jolla he voivat palauttaa energiatasonsa ja normaalin hereilläolon.

Tästä sairaudesta tehtyjen lukuisten tutkimusten tulokset osoittavat, että sen aiheuttajana on jokin toinen piilevä sairaus itse unettomuuden sijaan. Tämä on tärkeää tietoa, sillä se ohjaa hoidon kohti uniongelman laukaisevaa ongelmaa.

Unettomuus voidaan myös luokitella sen keston ja luonteen mukaan:

Unettomuuden luonteeseen keskittyen voimme luokitella sen seuraavasti:

  • Nukkumisen aloittaminen – potilaalla on vaikeus nukahtaa.
  • Nukkumisen ylläpitäminen – potilaan on vaikea pysyä unessa.
  • Aikainen herääminen
  • Yleisluontoinen

Unilääkkeistä apua unenlaadun parantamiseen

Unilääkkeet ovat psykoaktiivisia psykotrooppisia aineita, jotka edistävät nukahtamista aiheuttaen uneliaisuutta. Unettomuuteen liittyy kuusi hoitomuotoa. Lääkäri aloittaa ensimmäisestä ja siirtyy sitten seuraavaan, mikäli edellinen ei ollut tehokas.

Ensimmäinen hoitomuoto: luonnolliset rohdot

Ihmiset käyttävät luonnollisia aineita laajalti tämän ongelman hoitamiseksi. Suosituimpia ovat virmajuuri, lehmus, kärsimyskukka ja opioidit. Jotkut potilaat turvautuvat muihin hoitoihin, kuten homeopatiaan.

Toinen hoitomuoto: bentsodiatsepiinia sisältämättömät unilääkkeet

Some figure

Tällaiset unilääkkeet ovat selektiivisiä GABA-reseptoriagonisteja. GABA on varsinaisesti keskushermoston estävä välittäjäaine. Tällaisia lääkkeitä ovat esimerkiksi tsolpideemi, tsopikloni ja eskopikloni.

Nämä lääkkeet tuovat hyviä tuloksia niiden tehokkuuden ja vastustuskyvyn takia. Tästä syystä niistä on tullut ensimmäinen vaihtoehto unilääkkeistä valittaessa, varsinkin kun on kyse akuutin unettomuuden hoidosta. Ne eivät ole kuitenkaan yhtä tehokkaita kroonisen unettomuuden hoitamisessa.

Kolmas hoitomuoto: bentsodiatsepiinit

Bentsodiatsepiinit ovat yleisesti käytettyjä unilääkkeitä unettomuuden hoitoon. Toisin kuin yllä mainitut lääkkeet, nämä eivät ole selektiivisiä GABA-reseptoreita.

Ne ovat korvanneet muut lääkkeet (barbituraatit) ensimmäisenä unilääkevaihtoehtona. Erittäin tehokkaasta vaikutuksesta huolimatta ne muuttavat unen luonnollista rakennetta vaihdellen REM-unea ja aiheuttaen merkittäviä sivuvaikutuksia.

Nämä lääkkeet voivat myös aiheuttaa sietokykyä ja riippuvuutta. Niiden käyttöä tulee siis hallita ja potilaiden tulisi olla hyvin tietoisia siitä.

Sinua saattaa kiinnostaa: Lasten unihäiriöt: diagnosointi ja hoito

Neljäs hoitomuoto: masennuslääkkeet, joilla on nukahtamista edistävä vaikutus

Ihmiset ovat jo jonkin aikaa käyttäneet masennuslääkkeitä unilääkkeinä. Alla joitakin esimerkkejä:

  • Mirtatsapiini
  • Tratsodoni
  • Amitriptyliini

Kuten myös bentsodiatsepiinit, voivat nämä lääkkeet häiritä REM-unta. Ne kuitenkin tekevät sen erilaisella toimintamenetelmällä. Nämä lääkkeet saavat aikaan unettavan vaikutuksen niiden antikolinergisen toiminnan johdosta ja ne parantavat aminergistä hermoimpulssien välitystä.

Usein kun potilas kärsii kroonisesta unettomuudesta, eivät bentsodiatsepiinit riitä sen hoitoon. Heidän tulee siis ottaa näitä lääkkeitä täydennyshoitona.

Lue myös: Aromaattiset öljyt auttavat nukkumaan paremmin

Viides hoitomuoto: psykoosilääkkeet unettomuuden hoitoon

Some figure

Kun mikään yllä olevista lääkkeistä ei tuo haluttua vaikutusta, saattavat psykoosilääkkeet tai neuroleptiset lääkkeet osoittautua tehokkaiksi. 

Joitakin tähän sairauteen yleisesti käytettyjä lääkkeitä ovat:

  • Haloperidoli
  • Ketiapiini
  • Klotsapiini

Niitä käytetään yleensä vanhempien potilaiden hoidossa sekä hourailusta, manioista, psykoosista tai unettomuudesta kärsivien potilaiden hoitoon.

Haluamme myös mainita, että viimeinen eli kuudes hoitomuoto koostuu muista lääkkeistä, kuten antihistamiineista, melatoniinista tai gabapentiinistä, joita käytetään yleensä lievään unettomuuteen, kuten aikaeroväsymyksen aiheuttamaan unettomuuteen, jota esiintyy eri aikavyöhykkeeltä toiselle matkustettaessa.

Yhteenveto

Nykyään on tarjolla suuri valikoima unilääkkeitä, jotka auttavat taistelemaan unettomuutta vastaan. Keskustele lääkärin kanssa sinulle sopivimmista lääkkeistä ja noudata aina hänen antamiaan suosituksia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Sofía, M., Rivas, G., & Diego, J. (2017). En busqueda del hipnótico ideal : Archivos Venezolanos de Farmacología y Terapéutica.
  • Mendoza, E., Lamas, J., & Capafons, A. (2010). Hipnosis Clínica. Focad.
  • Brink, C. J. (2010). Fenobarbital. Tijdschrift Voor Diergeneeskunde. https://doi.org/10.1007/978-90-313-9129-5_50

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.