Mitä syödä sädehoidon aikana ja sen jälkeen?

Sädehoito ja ruokavalio voivat toimia käsi kädessä. Lisäksi ruokailutottumustesi seuraaminen näissä tilanteissa voi auttaa vähentämään hoidon sivuvaikutuksia.
Mitä syödä sädehoidon aikana ja sen jälkeen?
Saúl Sánchez Arias

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Saúl Sánchez Arias.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Syöpä on monimutkainen ​​sairaus, joka vaatii tarkkaa hoitoa, jossa yhdistyvät määrätyt lääkkeet ja ruokavalio. Ne toimivat yhdessä edesauttaakseen toipumista, mikä puolestaan ​​parantaa ennustetta. Tässä artikkelissa tarjoamme vinkkejä siihen, mitä sinun tulisi syödä sädehoidon aikana ja sen jälkeen.

Viime vuosina syöpäpotilaiden ravitsemussuositukset ovat vaihdelleet paljon. Aiemmin asiantuntijat neuvoivat potilaita noudattamaan runsaskalorista mallia, joka sisältää runsaasti hiilihydraatteja. Todellisuudessa tämä tekee päinvastoin kuin mitä haluamme. Sokereiden rajoittaminen ja tiettyjen mikroravinteiden sisällyttäminen ruokavalioon näyttää olevan tehokas keino eloonjäämisasteen nostamiseksi.

Ruokavalio sädehoidon aikana

Oikeanlainen ruokavalio voi auttaa vähentämään hoidon aiheuttamia sivuvaikutuksia ja parantamaan hoitojen tehokkuutta. Jälkimmäisen osalta voit myös noudattaa tiettyjä ruokavalioita, kuten ketoruokavaliota, etenkin kun käsitellään glukoosiriippuvaisia ​​kasvaimia.

Molecular Metabolism -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan hiilihydraattien rajoittaminen voi olla hyödyllinen lisä syöpäpotilaiden hoitoon, koska se hidastaa tai jopa pysäyttää kasvaimen kasvun. On kuitenkin syytä harkita myös muita ruokavalioita hoitojen sivuvaikutusten välttämiseksi.

syödä sädehoidon aikana ja sen jälkeen
Ripuli on sädehoidon yleinen sivuvaikutus, mutta ruokavaliollasi voi olla keskeinen rooli sen hallinnassa.

Suun kuivuminen

Syöpähoidot aiheuttavat yleensä suun kuivumisen tunteen. Tämän sivuvaikutuksen välttämiseksi on tärkeää juoda pieniä määriä vettä säännöllisesti. Lisäksi kuivaa ruokaa on vältettävä. Vähärasvaisten kastikkeiden käyttäminen tai soseutetun ruoan syöminen on hyvä idea.

Mukosiitti

Mukosiitti on ruoansulatuskanavan koko limakalvon (kehon sisäpuolta reunustava ja elintärkeiden elinten pinnan peittävä kalvo) tulehdus. Näissä tilanteissa on vältettävä happamia ruokia, kuten sitrushedelmiä. Kovan koostumuksen omaavat ruoat eivät myöskään ole hyvä vaihtoehto. Sen sijaan tulee valita tuotteita, jotka tarjoavat kevyen rauhoittavan vaikutuksen.

Nielemisvaikeudet

Kun nielemisvaikeuksia ilmenee, on parasta vähentää ateriat pienempiin annoksiin. Voi myös olla hyvä idea poistaa kovat ja kiinteät aineet ruokavaliosta. Punainen liha on yleinen esimerkki.

Ruokahaluttomuus

Monet syöpähoidot aiheuttavat potilaiden ruokahaluttomuutta, kuten Support Care in Cancer -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa selvitetään. Näissä tapauksissa on tärkeää jakaa suositeltu kalorimäärä useisiin pieniin aterioihin.

Vaikka ammattilaiset suosittelivat tällaisissa tapauksissa perinteisesti runsaasti hiilihydraatteja sisältäviä elintarvikkeita, tämä neuvo on parhaillaan tarkistettavana.

Ripuli

Viimeinen yleisimmistä sivuvaikutuksista, joista keskustelemme tässä artikkelissa, on ripuli. Tämän ongelman välttämiseksi on välttämätöntä käyttää fermentoitua laktoosia ja liukoista kuitua, joita on esimerkiksi omenoissa. Jogurttien probiootit ovat tehokkaita tämän suolistosairauden hoidossa.

Kun sädehoitoa sovelletaan suoraan mahalaukkuun, on paljon todennäköisempää, että ripuli kehittyy koko prosessin ajan. Tämän välttämiseksi voit seurata useita tiukkoja muutoksia.

On erittäin tärkeää noudattaa vähän kuituja sisältävää ruokavaliota. Samanaikaisesti maidon ja rasvojen saantia tulee rajoittaa ja nesteiden määrää lisätä.

Ruokavalio sädehoidon jälkeen

Kun olet lopettanut hoidon, voit alkaa noudattaa useita ruokavalioprotokollia toivoaksesi stimuloida sisäisiä autofagisia prosesseja ja parantaa kehon yleisiä toimintoja. Yksi niistä on ajoittainen paasto, joka on yhdistetty pienempään syöpien uusiutumisen riskiin.

Toisaalta asiantuntijat suosittelevat vähentämään syömiemme yliprosessoitujen tuotteiden määrää. Tuotteiden transrasvat ja lisäaineet eivät ole hyödyllisiä terveydellemme. On aina parasta valita tuoreet tuotteet, kuten hedelmät ja vihannekset, liha tai kala.

Samanaikaisesti asiantuntijat suosittelevat välttämään alkoholin ja virvoitusjuomien nauttimista. Molemmat tuotteet sisältävät usein valtavia määriä puhdistettua sokeria tai keinotekoisia makeutusaineita, jotka vaikeuttavat kehon fysiologisia prosesseja.

syödä sädehoidon aikana ja sen jälkeen
Vaikka olet saattanut lopettaa sädehoitosi, ruokavaliosi on jatkossakin keskeinen osa, koska se voi auttaa estämään syövän uusiutumisen.

Oikeanlainen ruokavalio sädehoidon aikana on välttämätöntä

Ruokavalio siis pystyy vähentämään sädehoidon sivuvaikutuksia. Lisäksi se voi auttaa parantamaan itse hoidon vaikutuksia, kun sisällytät ruokavalioosi laadukkaita ravintoaineita ja vähennät haitallisia ruokia.

Tästä syystä, jos sinulla on diagnosoitu jokin syöpä, sinun tulee käydä ravitsemusterapeutilla osana lääketieteellistä hoitosuunnitelmaasi. Tämä ammattilainen voi auttaa luomaan ruokavaliosuunnitelman, joka toimii yhdessä sinulle määrättyjen lääkkeiden kanssa, ja opit mitä kannattaa syödä sädehoidon aikana ja sen jälkeen. Näin voit parantaa ennustettasi ja hallita sairauttasi paremmin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Weber DD., Aminzadeh Gohari S., Tulipan J., Catalano L., et al., Ketogenic diet in the treatment of cancer- where do we stand? Mol Metab, 2020. 33: 102-121.
  • Elliott DA., Nabavizadeh N., Romer JL., Chen Y., et al., Medical marijuana use in head and neck squamous cell carcinoma patients treated with radiotherapy. Support Care Cancer, 2016. 24 (8): 3517-24.
  • Szajewska H., Canani RB., Guarino A., Hojsak I., et al., Probiotics for the prevention of antibiotic associated diarrhea in children. J Pediatr Gastroenterol Nutr, 2016. 62 (3): 495-506.
  • Antunes F., Erustes AG., Costa AJ., Nascimento AC., et al., Autophagy and intermittent fasting: the connection for cancer therapy? Clinics, 2018.
  • Luna, Javier, et al. “Nutrientes y radioterapia: revisión de la literatura.” Nutricion hospitalaria 32.6 (2015): 2446-2459.
  • Jiménez, MIC Ana Karen Medina, and MIC Marco Antonio López García. “LA DIETA CETOGÉNICA EN EL TRATAMIENTO DEL CÁNCER:¿ QUÉ DICE LA EVIDENCIA CIENTÍFICA?.” COMITE EDITORIAL: 1.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.