Logo image
Logo image

Mitä retinoidit ovat?

2 minuuttia
Retinoidit ovat aineita, joilla on sama vaikutus kuin A-vitamiinilla. Niitä käytetään tällä hetkellä lääketieteellisissä ja kosmeettisissa hoidoissa, mutta niiden vasta-aiheet ja sivuvaikutukset jätetään usein huomiotta.
Mitä retinoidit ovat?
Mariel Mendoza

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Mariel Mendoza

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 24 marraskuuta, 2022

Retinoidit ovat luonnollista tai synteettistä alkuperää olevia yhdisteitä, joilla on sama biologinen aktiivisuus kuin A-vitamiinilla. Ihotautilääkärit määräävät niitä ihosairauksien hoitoon, joko lääketieteelliseen tai kosmeettiseen käyttöön.

Lääketieteelliset retinoidit voivat olla jopa 20 kertaa tehokkaampia kuin luonnolliset retinoidit. Retinoiinihappo, tretinoiini ja isotretinoiini ovat yleisiä reseptiretinoidien joukossa. Retinoli on ainoa, joka on saatavilla kosmeettiseen käyttöön.

Miten retinoidit toimivat?

Retinoidit ovat aineita, jotka lisäävät orvaskeden paksuutta ja vähentävät ihon öljyn tuotantoa. Tästä syystä nämä yhdisteet tarjoavat samanlaisia ​​etuja kuin hydroksihapot.

On tärkeää ottaa huomioon aineen pitoisuus kosmeettisia retinoideja käytettäessä. Tämä johtuu siitä, että niiden tehokkuus ja mahdolliset haittavaikutukset liittyvät pitoisuuteen.

Lisäksi hydroksihapoilla ja retinoideilla on kuorivia ominaisuuksia. Siksi on normaalia tuntea pistelyä iholla niiden levittämisen jälkeen.

Itse asiassa, sinun on mahdollista erottaa haitallinen sivuvaikutus ja kuorinnan aiheuttama kutina hoidon aikana. Sivuvaikutus ei katoa muutamassa minuutissa, mutta kuorimisesta johtuva kutina kyllä.

Reseptiretinoidit

Varmista, että käytät turvallisia ehkäisymenetelmiä, jos saat hoitoa reseptiretinoideilla. Suun kautta otettavat retinoidit, kuten asitretiini, alitretinoiini, isotretinoiini ja tretinoiini, vaikuttavat sikiön kehitykseen. Tästä syystä naisten on varmistettava, etteivät he ole raskaana hoidon alussa, sen aikana ja sen jonkin aikaa sen jälkeen.

Raskauden poissaolon valvontajakson tulee olla enintään yksi kuukausi hoidon päättymisen jälkeen riippuen käyttämästäsi retinoidista. Tämä koskee alitretinoiini- ja isotretinoiinihoitoja. Älä käytä paikallisesti käytettäviä retinoideja raskauden aikana tai kun suunnittelet raskautta.

Some figure
Älä käytä reseptiretinoideja raskauden aikana.

Lue myös: Onko ruskettuminen vaarallista raskausaikana?

Kosmeettiset retinoidit

Retinoli on A-vitamiinin johdannainen, ja ihmiset käyttävät sitä yleisesti ikääntymistä estävänä ainesosana. A-vitamiini on yksi tehokkaimmista kosmeettisista retinoideista, joka vähentää juonteita, täpliä ja ryppyjä.

Tämä yhdiste stimuloi kollageenin tuotantoa ja solujen uusiutumista. Se stimuloi solujen uusiutumista, jolle on ominaista hidastua ajan myötä, varsinkin 30 ikävuoden jälkeen. Lisäksi tämä kosmeettinen aine auttaa myös poistamaan kuolleita ihosoluja ihon pintakerroksista, ylimääräistä öljyä sekä huokosiin kertynyttä likaa.

Kuinka käyttää kosmeettisia retinoideja?

Useimmat ihmiset kokevat ärsytystä tai punoitusta muutaman ensimmäisen retinoidihoidon aikana. Iho tottuu yhdisteisiin ja muuttuu sietävämmäksi muutaman viikon kuluessa.

Ammattilaiset suosittelevat aineen käyttämistä joka toinen päivä ja vain pieniä määriä kerrallaan, jotta iho voi vähitellen tottua siihen. Käytä tuotetta vain pieninä määrinä, varsinkin jos ihosi on herkkä.

Mitkä ovat tämän lääkkeen sovellukset?

Ihotautilääkärit määräävät retinoideja monien erilaisten ihosairauksien hoitoon. Näitä ovat akne, tukkeutuneet huokoset, kollageenin ja elastiinin tuotannon stimulaatio sekä ilmentymien väheneminen, hyperpigmentaatio ja valovanheneminen.

Sitä voidaan käyttää minkä tahansa kehonosan, mukaan lukien limakalvojen, hoitoon. Itse asiassa jotkut kauneuskeskukset tekevät retinolikuorintoja huulille ja sukupuolielinten alueelle.

Some figure
Retinoideja käytetään myös kuorintoihin.

Lue myös: Vesiliukoiset vitamiinit ja niiden tehtävät

Milloin on paras aika käyttää niitä?

Retinoidien käyttöä kesällä ei aina suositella. Nykyään on kuitenkin olemassa valmisteita, joissa vaikuttavat aineet on formuloitu liposomeiksi. Tämä koostumus mahdollistaa niiden kosmeettisen käytön myös kesällä, vaikka sinun on muistettava levittää aurinkovoidetta päivittäin.

Käytätkö retinoideja?

Lääkärit määräävät retinoidihoitoja vain silloin, kun se katsotaan ehdottoman tarpeelliseksi. Heidän on myös kerrottava hedelmällisessä iässä oleville naisille tämäntyyppisten lääkkeiden käyttöön liittyvistä synnynnäisten epämuodostumien ja keskenmenojen riskistä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Kong R, Cui Y, Fisher GJ, Wang X et al. A comparative study of the effects of retinol and retinoic acid on histological, molecular, and clinical properties of human skin. J Cosmet Dermatol. 2016 Mar;15(1):49-57.
  • Chien AL, Qi J, Rainer B, Sachs DL et al. Treatment of Acne in Pregnancy. J Am Board Fam Med. 2016 Mar-Apr;29(2):254-62
  • Mukherjee S, Date A, Patravale V, Korting HC et al. Retinoids in the treatment of skin aging: an overview of clinical efficacy and safety. Clin Interv Aging. 2006;1(4):327-48.
  • Baldwin H, Webster G, Stein Gold L, Callender V et al. 50 Years of Topical Retinoids for Acne: Evolution of Treatment. Am J Clin Dermatol. 2021 May;22(3):315-327.
  • Ianhez M, Fleury LF Jr, Miot HA, Bagatin E. Retinoids for prevention and treatment of actinic keratosis. An Bras Dermatol. 2013 Jul-Aug;88(4):585-93.

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.