Mitä ovat HDL- ja LDL-kolesteroli?

HDL- ja LDL-kolesteroli ovat tulleet tutuiksi termeiksi, koska ne ovat erittäin tärkeitä terveydelle. Lue eteenpäin saadaksesi niistä lisätietoja!
Mitä ovat HDL- ja LDL-kolesteroli?

Viimeisin päivitys: 11 elokuuta, 2022

Mitä ovat HDL- ja LDL-kolesteroli? Henkilöt, joilla on sydänongelmia, saattavat puhua niistä. Jokainen, joka on saanut sydänkohtauksen, tietää, että hänen on nostettava joitakin veriarvoja ja laskettava toisia suojellakseen sydän- ja verenkiertojärjestelmänsä terveyttä.

Nämä termit eivät kuitenkaan kosketa vain sydänpotilaita. Maailmanlaajuiset ehkäisykampanjat ovat tuottaneet tulosta, sillä yhä useammat ihmiset ymmärtävät nyt, miten kolesteroli toimii ja mitkä ovat sen vaikutukset valtimoihin. Tiedätkö sinä, mitä ovat HDL- ja LDL-kolesteroli?

Sekä HDL- että LDL-kolesteroli ovat osia elimistön kokonaiskolesterolista. Ne ovat rasva-aineita, joita solut tarvitsevat aineenvaihduntaan. Meidän ei pitäisi poistaa kolesterolia kokonaan, vaan sen sijaan kontrolloida sitä.

Kolesteroli jaetaan yleensä kolmeen luokkaan:

  • HDL. Rasva, joka puhdistaa valtimot tukkimatta niitä. Se tunnetaan “hyvänä” kolesterolina.
  • LDL. Tämä on kolesteroli, joka kerääntyy valtimon seinämille. Sitä kutsutaan “pahaksi” tai “huonoksi” kolesteroliksi.
  • Triglyseridit. Tietty soluissa ja veressä oleva rasva, joka vaihtelee henkilön ruokavalion mukaan.

Kokonaiskolesteroli on HDL- ja LDL-kolesterolin summa.

Mitä on HDL-kolesteroli?

Kuten jo selitimme yllä, HDL- ja LDL-kolesteroli eivät ole sama asia. Niin kutsuttu “hyvä” kolesteroli tai HDL-kolesteroli kuljettaa rasvaa kehon eri osista maksaan. Toisin sanoen se “puhdistaa” valtimoita.

Sitä tulisi pyrkiä nostamaan, koska korkea HDL-arvo varmistaa paremman sydän- ja verisuoniterveyden. Toisin kuin yleensä uskotaan, tämän kolesterolin tasoa on nostettava.

Valitettavasti tiettyjen lääkkeiden käyttö kroonisten sairauksien hoidossa voi vähentää HDL-kolesterin määrää elimistössä. Esimerkiksi yksi yleisimmistä lääkkeistä on beetasalpaajat. Bentsodiatsepiinit ja progestogeenit, muiden lääkkeiden ohella, vaikuttavat myös HDL-kolesterolitasoihin.

HDL- ja LDL-kolesterolia käsitellään samalla tavalla, koska yleensä se, mikä lisää “hyvää” kolesterolia, pyrkii alentamaan “huonoa” kolesterolia. Siitä huolimatta tupakan tiedetään vaikuttavan HDL:ään enemmän kuin LDL:ään.

Mitä ovat HDL- ja LDL-kolesteroli?
Kardiologit uskovat, että kolesterolitasoja on tärkeää hallita.

Mikä on LDL-kolesteroli?

LDL tarkoittaa matalatiheyksistä lipoproteiinia, joka tunnetaan yleisesti nimellä “paha” kolesteroli. Se on haitallista, koska sillä on taipumus kiinnittyä valtimoiden sisäseiniin ja tukkia verenkiertoa.

Tämä kolesteroli voi aiheuttaa ateroskleroosia. Ateromatoottinen plakki sisältää rasvaa, jota tämä lipoproteiini kuljettaa sinne. Kardiologit vaativat näiden biokemiallisten arvojen alentamista sydänkohtausten ja angina pectoriksen estämiseksi.

Viime kädessä korkeammat LDL-kolesterolitasot liittyvät alhaisempaan hapen virtaukseen tärkeisiin elimiin. Kun ateromatoottinen plakki repeytyy murtumispisteensä saavuttamisen jälkeen, ilmenee sydänkohtaus, aivoinfarkti tai muu akuutti tilanne.

Mitä tulee laboratoriotestien lukuihin:

  • Alle 100 milligrammaa desilitraa kohden (mg/dl) LDL:ää on normaalia.
  • Enintään 130 milligrammaa desilitraa kohden on hyväksyttävissä rajoissa.
  • Tätä korkeammat tasot ovat riskialttiita ja riski kasvaa vielä enemmän, jos arvot ovat yli 190.

Lisää HDL-kolesterolia ja alenna LDL-kolesterolitasoja

Voit toteuttaa tiettyjä ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä HDL-kolesterolin lisäämiseksi ja LDL-kolesterolin alentamiseksi. Tämä ei koske yksinomaan sydänpotilaita, vaan näiden toimenpiteiden tulisi olla osa omia elämäntapoja kaikilla ihmisillä sydän- ja verisuoniriskin vähentämiseksi.

Pääkohdat ovat seuraavat:

  • Painon kontrolloiminen. Henkilö voi liikalihavuuteensa liittyvän sydänriskin lisäksi kärsiä kohonneista LDL-kolesterolitasoista. Hyvä uutinen on, että painoindeksin alentaminen vähentää myös “pahaa” kolesterolia.
  • Liikunta. Toisin kuin liikkumaton elämäntapa, liikunta lisää HDL-kolesterolia. Liikunta kuluttaa kehon rasvaa ja auttaa käyttämään sitä lihasten energiaksi. Tämä poistaa kolesterolia valtimoista ja auttaa puhdistamaan niitä.
Painon hallinta on osa niitä toimenpiteitä, joilla voit alentaa huonon kolesterolin tasoa.
  • Terveellinen ruokavalio. Vaikka ruokavalio on tärkeä kolesterolin hallinnassa, sillä ei ole niin ratkaiseva rooli kuin asiantuntijat aiemmin uskoivat. Välimeren ruokavaliota koskevat tutkimukset viittaavat siihen, että ravitsemustasapaino stimuloi HDL-kolesterolin toimintaa ja tehostaa rasvan kuljettamista. Samoin liiallinen tyydyttyneiden rasvojen kulutus nostaa LDL-kolesterolin yli hyväksyttävän tason.
  • Tupakka. Yksi tupakoinnin monista kielteisistä vaikutuksista on, että se alentaa HDL-kolesterolitasoja.

Hallitse kolesterolitasoasi elääksesi parempaa elämää

Liikkumaton elämäntapa ja syömäsi ultraprosessoidut ruoat vaikuttavat elämänlaatuusi. Myös nopeatempoinen elämä vaikuttaa terveyteen.

Siksi sinun on pyrittävä muuttamaan tapojasi lisäämällä HDL:ää ja vähentämällä LDL:ää. Tällä tavalla elät pidemmän ja paremman elämän.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Echeverría, Guadalupe, and Attilio Rigotti. “Impacto de la dieta mediterránea sobre las lipoproteínas de alta densidad.” Revista chilena de cardiología 36.2 (2017): 136-143.
  • Cordovilla, Darwin O., Laura Llambí, and Selva Romero. “Tabaquismo y niveles de colesterol HDL en pacientes que asisten a una unidad de prevención secundaria cardiovascular.” Revista Uruguaya de Medicina Interna 4.1 (2019): 23-31.
  • Zárate, Arturo, et al. “Colesterol y aterosclerosis. Consideraciones históricas y tratamiento.” Archivos de cardiología de México 86.2 (2016): 163-169.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.