Logo image
Logo image

Mitä on rakkauspommitus ja miten se havaitaan?

4 minuuttia
Rakkauspommitus saa meidät emotionaalisesti koukkuun myrkyllisiin ja epätasapainoisiin ihmissuhteisiin. Selvitä, mitä se on ja kuinka välttää sitä.
Mitä on rakkauspommitus ja miten se havaitaan?
Kirjoittanut Elena Sanz
Viimeisin päivitys: 05 lokakuuta, 2023

Kun tutustumme johonkuhun romanttisessa mielessä tai aloitamme uuden parisuhteen, tunteet ovat voimakkaita. Kaikessa eletään illuusiota, intohimoa ja innostusta. On normaalia, että molemmat osoittavat halua valloittaa toisen ja viettää paljon aikaa hänen rinnallaan. Joissakin tapauksissa nämä asenteet ovat kuitenkin äärimmäisiä eivätkä ole aitoa ihastusta, vaan manipulointiyritys. Tätä on “rakkauspommitus”.

Se on mm. kulttien laajalti käyttämä strategia seuraajiensa vangitsemiseksi ja vallan saamiseksi. Valitettavasti se on hyvin läsnä myös ihmissuhteissa, etenkin narsistisen ihmisen kanssa solmituissa suhteissa.

Koska sen seuraukset mielenterveydelle ja henkiselle hyvinvoinnille ovat vakavia, on hyödyllistä tietää, mitä rakkauspommitus on, jotta voimme suojella itseämme ja paeta ajoissa.

Mitä on rakkauspommitus?

Some figure
Suuret rakkauden eleet suhteen alussa voivat olla varoitusmerkki.

Rakkauspommitus on emotionaalinen manipulointitaktiikka, jota narsistit käyttävät vietelläkseen ja dominoidakseen uhriaan. Se koostuu nimensä mukaisesti hänen “pommittamisestaan” jatkuvalla kiintymyksen, imartelun, huomion ja hyväksynnän osoituksilla saadakseen hänet emotionaalisesti koukkuun.

Me kaikki haluamme tuntea olevamme nähty, rakastettu ja arvostettu. Emotionaalinen yhteys ja kuuluminen ovat ihmisen luontaisia tarpeita. Siksi, kun tarve on suuri, voimme olla helppo saalis tämäntyyppisille yksilöille, jotka ovat asiantuntijoita heikkoutemme hyödyntämisessä.

Rakkauspommitus alkaa käytännössä heti, kun kaksi ihmistä kohtaa ja tulee vaikutelma, että suhde virtaa nopeasti ja taianomaisesti. Jatkuvasti tulee viestejä, kohteliaisuuksia, kiintymyksenosoituksia, lahjoja… Henkilö voi ilmestyä milloin tahansa kotiisi tai muualle sillä tekosyyllä, että hän haluaa viettää enemmän aikaa kanssasi, voi tuoda kukkia ja rakkauskirjeitä.

Lyhyesti sanottuna hän saa sinut tuntemaan olosi niin erityiseksi, niin tärkeäksi ja niin rakastetuksi, että on luonnollista, että antaudut kokonaan, ajattelematta paljoakaan. Varsinkin, jos itsetuntosi on alhainen tai et elä parhaita hetkiäsi elämässä.

Lue: Kuinka selvitä ghostaamisesta?

Rakkauspommituksen kolmivaiheinen prosessi

Tämä näennäinen idylli ei kuitenkaan kestä kauan ja ennemmin tai myöhemmin siirryt uuteen dynamiikkaan, joka ei ole enää niin tyydyttävää. Pitäkäämme mielessä, että tavoitteena on houkutella ja valloittaa uhri, jotta hänestä tulee antautunut ja manipuloitava. Prosessi tapahtuu seuraavassa kolmessa osassa.

Suhteen idealisointi

Tässä ensimmäisessä vaiheessa alkamassa oleva suhde näyttää idylliseltä. Uhri kokee löytäneensä täydellisen kumppanin, jonkun, joka todella rakastaa ja arvostaa häntä. Hän on onnellinen ja innoissaan siitä, kuinka hyvin kaikki sujuu, sekä saamastaan rakkaudesta ja huomiosta.

Paheksuminen ja rangaistus

Kun henkilö on antautunut suhteelle (kätevän rakkauspommituksen vuoksi), narsisti alkaa saada valtaa. Tässä vaiheessa aina kun uhri osoittaa “sopimatonta” käytöstä, kumppani rankaisee häntä paheksunnalla ja vihamielisyydellä.

Jokapäiväiset teot, kuten ystävien tai perheen tapaaminen, tietyn harrastuksen pitäminen tai vapauden ja itsenäisyyden käyttäminen ilman kumppaniaan, tuo kumppanilta vihaa, halveksuntaa ja kiintymyksen poisvetoa. Kun puolin ja toisin pyydetään anteeksi, idylli ja kiintymyksen osoitukset palaavat.

Siten uhri oppii (tietoisesti tai tiedostamatta) käyttäytymään aivan kuten hänen kumppaninsa haluaa. Hän alkaa rajoittaa itseään, muuttaa elämäntapaansa ja toimia aina miellyttääkseen kumppaniaan. Hän luopuu kaikesta itsenäisyydestään, hylkää rajansa ja eristää itsensä.

Uupumus

Huolimatta rakkauspommituksen synnyttämästä emotionaalisesta kiintymyksestä, on yleistä, että ennemmin tai myöhemmin uhri kyllästyy manipulointiin tai huonoon kohteluun. Tässä vaiheessa hän saattaa päättää lopettaa suhteen lopullisesti ja poistua tästä dynamiikasta, mutta useimmiten hän putoaa takaisin kumppanin temppuihin ja petokseen, ja kierre alkaa alusta.

Lue tämäkin: 10 merkkiä siitä, että olet suhteessa narsistin kanssa

Kuinka havaita rakkauspommitus

Some figure
Avaa silmäsi, jotta voit havaita rakkauspommituksen liiallisen romanttisissa eleissä.

Ei ole helppoa havaita rakkauspommitusta alusta alkaen. Kuten olemme maininneet, jännitys, innostus ja intensiteetti ovat yleisiä minkä tahansa suhteen alussa. On kuitenkin joitakin asioita, joihin kannattaa kiinnittää huomiota:

  • Asiat etenevät erittäin nopeasti. Henkilö pommittaa sinua kiintymyksellä, kohteliaisuudella, lahjoilla tai eleillä. Mutta nämä eivät vastaa luottamuksen tai sitoutumisen tasoa. Se voi tuntua taianomaiselta, mutta jos pysähdyt pohtimaan sitä, huomaat, että se on pakotettua.
  • Hänen asenteensa aiheuttaa tiettyinä aikoina ahdistusta tai hylättyä oloa. Pysähdy pohtimaan sitäkin, tuntuuko sinusta että hän yrittää hallita sinua.
  • Voit nähdä pieniä manipulaation eleitä ilmeisen rakkauden takana. Kaikella mitä hän sinulle antaa, hän saa sinut tuntemaan olevasi velkaa ja odottaa sinun maksavan hänelle takaisin antautumalla ja olemalla “tottelevainen”. Hän voi käyttää uhriutumista ja syyllisyyttä manipuloidakseen sinua, kun yrität elää omaa elämää suhteen ulkopuolella.

Vältä rakastumasta rakkauspommitukseen

Rakkauspommitukseen perustuva suhde voi tuhota itsetuntosi, itseluottamuksesi ja emotionaalisen terveytesi. Siksi on tärkeää estää sen tapahtuminen ja pystyä havaitsemaan se ajoissa.

On tärkeää, että työskentelet itserakkautesi parissa. Sinun on myös huolehdittava omista “emotionaalisista tyhjiöistäsi” sen sijaan, että odotat muiden täyttävän ne. Älä ota vastaan kiintymystä hinnalla millä hyvänsä, tai joku tarjoaa sinulle sen erittäin korkealla hinnalla.

Ole valppaana, äläkä irrottaudu logiikastasi ja järjestäsi. Kiinnitä huomiota kumppanin tai ihailijan asenteisiin ja yritä tunnistaa hälytysmerkit ajoissa. Muista myös kuunnella intuitiotasi ja tunteitasi äläkä jätä huomiotta epämukavuutta tai ahdistusta, jota saattaa syntyä. Nämä ovat tärkeitä signaaleja.

Terve suhde on yleensä progressiivinen. Luottamus ja rakkaus rakennetaan, ja jokaisen yksilöllisyyttä kunnioitetaan aina. Kun joku hyökkää kimppuusi rakkaudella ja liioitelluilla eleillä, ole epäluuloinen hänen aikomuksiaan kohtaan ja suojele itseäsi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Strutzenberg, C., & Wiersma-Mosley, J.,  Jozkowski, K., & Becnel, J. (2017). Love-bombing: A narcissistic approach to relationship formation. Discovery Journal.
  • Vázquez, M. & Valbuena, F. (s/f). La pirámide de necesidades de Abraham Maslow. Recuperado
    de http://142.4.211.67/~coebioet/biblioteca/libros/ceboax-0530.pdf

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.