Mitä on hampaiden kosmeettinen muotoilu ja mihin sitä käytetään?

Yhä useampi ihminen haluaa kauniin ja viehättävän hymyn. Kerromme täällä hampaiden kosmeettisesta muotoilusta ja sen hyödyistä, joten jatka lukemista.
Mitä on hampaiden kosmeettinen muotoilu ja mihin sitä käytetään?
Vanesa Evangelina Buffa

Kirjoittanut ja tarkastanut hammaslääkäri Vanesa Evangelina Buffa.

Viimeisin päivitys: 22 syyskuuta, 2022

Nykypäivänä yhä useampi ihminen haluaa täydelliset hampaat ja loistavan hymyn. Tänään aiheenamme on hampaiden kosmeettinen muotoilu, menetelmä, joka kaunistaa hymyä.

Jos pysähdyt katsomaan julkisuuden henkilöiden hampaita, olet ehkä huomannut, miten täydellisiltä ne näyttävät. Silmiinpistävää ei ole ainoastaan säteilevän valkoinen väri: hammasrivistö on myös moitteettoman suora, eikä hampaiden välissä näy epätasaisuutta tai epäsäännöllisyyksiä. Ja hoito, josta kerromme tänään, keskittyy hymyyn.

Prosessissa hampaiden reunoista poistetaan epätasaisuudet, jolloin etuhampaat ovat tasaisessa rivissä. Mitä muita hyötyjä se tarjoaa? Miten se tehdään? Kerromme siitä täällä.

Mitä on hampaiden kosmeettinen muotoilu?

Useimmilla ihmisillä on pieniä epätasaisuuksia hampaidensa reunoissa. Tämä kuuluu yksinkertaisesti hampaiden anatomiaan ja on täysin normaalia. Se ei vaikuta suun toimintaan eikä terveyteen. Se voi kylläkin haitata esteettisesti.

Toiset ovat hyvin vaativia hampaidensa ulkonäön suhteen. Näiden pienten kauneusvirheiden poistaminen parantaa hampaiden ulkonäköä ja antaa täydellisen hymyn. Tähän on kehitetty toimenpide nimeltä hampaiden kosmeettinen muotoilu.

Se on ennen kaikkea toimenpide, joka tekee etuhampaista yhtenäiset, suorat ja tasaiset. Hoitoa pidetään vähän kajoavana, vaikkakin se kuluttaa kiillettä hieman.

Hammaslääkäri tekee pientä muotoilua hampaiden reunoille, kunnes haluttu ulkomuoto saavutetaan. Hampaiden pituutta, muotoa ja jopa pintaa muotoillaan ja muokataan kevyesti.

Tämä korjaa pieniä vikoja kuten epätasaisuuksia etuhampaiden rivistössä, terävät hampaat tai liian pitkät hampaat. Kaikista hampaista tehdään tasaiset ja yhtenäiset. Itsessään prosessi on nopea, yksinkertainen ja kivuton. Sitä sovelletaan vain sellaisiin hampaisiin, joita tarvitsee muokata vähän.

Toimenpide tehdään yleensä etummaisiin hampaisiin. Liian pitkät tai epätasaiset etuhampaat tai hyvin terävät kulmahampaat hoidetaan useimmiten tällä menetelmällä.

Saadut tulokset ovat pysyviä. Toimenpiteen tekeminen vaatiikin hyvin suurta teknistä tarkkuutta. Kun toimenpide on tehty, korjauksia ei voi tehdä.

Hampaiden kosmeettinen muotoilu kaunistaa hymyä.
Hampaiden kosmeettinen muotoilu on hyvin vähän kajoava toimenpide, joka kaunistaa hymyä välittömästi.

Hampaiden kosmeettisen muotoilun hyödyt

Hampaiden kosmeettisella muotoilulla saadaan tasainen hammasrivistö yksinkertaisesti ja mutkattomasti. Tässä sen pääasialliset hyödyt:

 • Nopeus. Toimenpide tehdään yhdellä kertaa.
 • Kivuton. Hoito ei aiheuta kipua eikä vihlontaa. Epämukavuutta ei yleensä ilmene hoidon jälkeenkään.
 • Puudutusta ei käytetä. Aluetta ei tarvitse puuduttaa, sillä toimenpide kohdistuu hampaiden kaikkein uloimpaan kerrokseen.
 • Se ei ole kovin kajoava. Hampaan kiille kuluu hieman, mutta se ei vaikuta hampaan terveyteen tai toimintaan.
 • Se ei vaadi erityistä jälkihoitoa.
 • Se kaunistaa hymyä ja parantaa näin potilaan itsetuntoa ja itseluottamusta.
 • Se helpottaa suuhygieniaa poistamalla hampaista epätasaisuuksia, jotka kerryttävät helposti bakteeriplakkia.
 • Toimenpide on edullinen verrattuna muihin esteettisiin hoitoihin.
 • Tulokset ovat pysyviä.

Toinen loistava artikkeli: 5 vinkkiä hampaiden valkaisuun

Miten hampaiden kosmeettinen muotoilu tehdään?

Kuten jo mainittiin, hampaiden kosmeettinen muotoilu on nopea, helppo ja kivuton toimenpide. Se voidaan jakaa seuraaviin vaiheisiin.

1. Diagnosointi

Ennen aloittamista potilaan suun kunto on tutkittava perusteellisesti. Hampaiden terveys ja esteettiset tarpeet voidaan arvioida tutkimalla suuta ja ottamalla röntgenkuvia ja valokuvia. Myös potilaan toiveet otetaan huomioon.

2. Suunnittelu

Kun hampaiden kosmeettisen muotoilun tarve ja toteuttamismahdollisuudet on selvitetty, hammaslääkäri ja potilas suunnittelevat yhdessä, missä kohdassa muotoilua tehdään. Tässä vaiheessa saavutettavissa olevat tulokset esitellään potilaalle tämän hyväksynnän saamiseksi ja väärinymmärrysten välttämiseksi.

3. Selkeimpien vikojen ja epätasaisuuksien hiominen

Suunniteltu hiominen/muotoilu tehdään huipputarkoilla pyörivillä instrumenteilla. Kiillettä hiotaan vähä vähältä haluttuun muotoon.

Liian terävät kärjet, ulkonevat pinnat ja epäsäännölliset tai epätasaiset reunat korjataan. Koska toimenpide tehdään hampaiden kaikkein pinnallisimpaan kerrokseen, puudutusta ei tarvita.

4. Tulosten arviointi

Suurimpien vikojen korjaamisen jälkeen tuloksia tarkastellaan yhdessä potilaan kanssa. Hammaslääkäri määrittää, tarvitaanko lisätoimenpiteitä vai onko halutut tavoitteet saavutettu.

5. Loppukiillotus

Paremman viimeistelyn vuoksi osat kiillotetaan erittäin hienojakoisella timanttitahnalla. Tämä optimoi hampaan pinnan ulkonäköä ja palauttaa sen luontaisen kiillon.

Yksi kerta riittää

Toimenpide saatetaan loppuun yhdellä kertaa, eikä se yleensä vie tuntia kauempaa. Hoidon jälkeen potilas voi elää normaalisti.

Hammaslääkäri suosittelee kuitenkin yleensä erikoistuotteiden käyttöä kotona kiilteen suojaamiseksi. Vihlontaan tarkoitetut hammastahnat tai fluoridia sisältävät suuvedet auttavat säilyttämään uuden hymyn.

Hampaiden kosmeettisen muotoilun aiheellisuus

Kuten jo kerrottiin, hampaiden kosmeettisella muotoilulla hampaista saadaan yhtenäisen näköiset. Tätä menetelmää ei kuitenkaan voida aina käyttää.

Potilaan toiveista riippumatta hammaslääkärin on arvioitava muitakin näkökohtia ennen tekniikkaan turvautumista. Eheä hampaan rakenne ja kiilteen riittävä paksuus ovat välttämättömiä.

Isot ja terveet hampaat mahdollistavat riittävän työskentelymarginaalin ja auttavat välttämään epämukavuuden ja takapakit hoidon jälkeen. Tästä syystä, kuten jo todettiin, on oleellisen tärkeää tutkia jokainen tapaus ja suun piirteet huolellisesti.

Nämä tiedot auttavat selvittämään, onko hampaiden kosmeettinen muotoilu paras vaihtoehto vai tarvitaanko muita esteettisiä toimenpiteitä. Itsessään tätä tekniikkaa suositellaan vain siinä tapauksessa, että epätasaisuudet hampaissa ovat pieniä. Jos ne ovat isompia, parempi toimenpide on oikomishoito tai hartsilaminointi.

Hampaiden muotoilun vasta-aiheet

Hampaiden kosmeettista muotoilua ei suositella heikoille, paikatuille tai uudelleenrakennetuille hampaille, tai jos potilas kärsii hampaiden yliherkkyydestä. Sitä ei suositella myöskään syöpäpotilaille, diabeetikoille eikä osteoporoosia sairastaville.

Yksi huomioon otettava tekijä on potilaan ikä, sillä hoitoa annetaan vain aikuisille. On tärkeää, että henkilöllä on kaikki pysyvät hampaat ja että luukudos on täysin kovettunut.

Leukaluiden on oltava kehittyneet ja kasvaneet täyteen mittaansa. Muussa tapauksessa voi ilmaantua purentaongelmia myöhemmin.

Jos potilas käyttää oikomiskojeita, hampaiden muotoilu tulisi tehdä rautojen käytön loputtua. Vasta, kun suun virhepurennat ja rakenteelliset ongelmat on korjattu, on aika tehdä tarvittavat esteettiset hoidot. Sitä ei suositella myöskään seuraavissa tapauksissa:

 • Hampaat ovat liian lyhyet.
 • Hampaat ovat menettäneet paljon kudosta bruksismin ja muiden haitallisten tapojen vuoksi.
 • Hampaiden virhepurennat tai ahtautuminen. Tässä tapauksessa tarvitaan oikomishoitoa.
 • Voimakkaasti värjäytyneet hampaat.
 • Hampaat, joissa on hyvin ohut kiille.

Suosituksia hampaiden kosmeettisen muotoilun jälkeen

Kun hampaiden kosmeettinen muotoilu on tehty, potilas voi palata välittömästi normaaliin elämäänsä. Ammattilaiset suosittelevat kuitenkin eräitä hoitovinkkejä saatujen tulosten ylläpitämiseksi.

 • Älä syö hyvin kovia ruokia, sillä ne voivat vaikuttaa muotoillun hampaan pintaan.
 • Vältä virvoitusjuomia ja hiilihapotettuja juomia, jotka syövyttävät kaiverrettua aluetta.
 • Älä pure kynsiäsi tai muita esineitä.
 • Käytä fluorihammastahnaa hampaiden vihlontaan.
 • Ylläpidä kunnollista ja huolellista suuhygieniaa. Harjaa hampaat kunnolla kolme kertaa päivässä ja täydennä harjausta hammaslangalla ja suuvesillä.
 • Käy sinulle varatuissa hammaslääkäritarkastuksissa toimenpiteen jälkiseurannassa ja mahdollisten ongelmien havaitsemiseksi ajoissa.
 • Älä tupakoi.
Hampaiden esteettisen muotoilun jälkeen hampaita on hoidettava hyvin.
Kunnollinen suuhygienia yhdistettynä hyviin syömistottumuksiin auttaa pitämään yllä tämän hoidon esteettisiä tuloksia.

Toinen loistava artikkeli suun terveydestä: Mikä on hampaiden kiillehypoplasia?

Täydellisen hymyn saaminen

Hampaiden kosmeettinen muotoilu auttaa saamaan kauniimman hymyn. Etuhampaiden kiilteen pienellä hiomisella näkyvämpien hampaiden ulkomuoto saadaan tasaisemmaksi ja yhtenäisemmäksi. Se on kuitenkin mahdollista toteuttaa ainoastaan pieniin epätasaisuuksiin.

On hyvä tietää, että se voidaan yhdistää myös muihin esteettisiin toimenpiteisiin, kuten puhdistukseen, valkaisuun tai laminaatteihin. Eihän paras hymy ole pelkästään kaunis, vaan se mahdollistaa myös suun toiminnot ongelmitta.

Suun terveydestä huolehtiminen johdonmukaisesti ja vastuullisesti on yksi parhaista strategioista viehättävän, terveen hymyn saamiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Melo, J. C. P., Atzeri, G., Collares, F. M., & Hirata, R. (2019). Recontorneado cosmético para alcanzar una estética anterior. Quintessence: Publicación internacional de odontología7(6), 444-454.
 • Nuñez Roman, M. (2016). Estética dental y su relación con la autoestima de los estudiantes del IV Ciclo de la Escuela Académico Profesional de Estomatología de la Universidad Alas Peruanas, año 2015.
 • Esthetic, E., Tooth, E., Posterior, E., Orthognathic, E., & Esthetics, E. Esthetic Dentistry.
 • Aguiar, H. C., Rodrigues, C. R. T., Goyatá, F. D. R., Izolani Neto, O., & Landa, F. V. D. (2013). Remodelação estética em dentes anteriores: relato de caso clínico. Clín. int. j. braz. dent, 396-402.
 • Sarver, D. M. (2011). Enameloplasty and Esthetic Finishing in Orthodontics—Identification and Treatment of Microesthetic Features in Orthodontics Part 1. Journal of esthetic and restorative dentistry23(5), 296-302.
 • Pontons-Melo, J. C. (2019). Cosmetic recontouring for achieving anterior esthetics (Doctoral dissertation, Department of Esthetic and Restorative Dentistry, School of Dentistry, Universidad Científica del Sur).
 • Galletti, C. (2013). Patients with extensive esthetic enhancement requests. Some tips for finishing and detailing. Journal of Dentofacial Anomalies and Orthodontics16(2).
 • Machado, A. W. (2014). 10 commandments of smile esthetics. Dental Press Journal of Orthodontics19, 136-157.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.