Mitä on fariña ja miten se valmistetaan?

Fariña saattaa kuulostaa oudolta ruoalta, mutta itse asiassa se on vehnästä valmistettu ruokalaji. Tutustu sen terveysvaikutuksiin tässä artikkelissa!
Mitä on fariña ja miten se valmistetaan?

Viimeisin päivitys: 29 joulukuuta, 2022

Fariña on jauhetun vehnän muoto, jota pidetään viljana. Se on valmistettu vehnänalkiosta sekä jyvän sisäosasta, jota kutsutaan endospermiksi. Ja vaikka vehnä on sen raaka-aine, se on myös eräs tärkkelyksen muoto, joka saadaan vihanneksista, kuten perunoista ja maniokista.

Erityisesti vehnänalkio ja jyvän endospermi jauhetaan hienoksi seokseksi ja siivilöidään. Joten mikä on sen ravintoarvo? Mitä hyötyä siitä on? Tässä artikkelissa kerromme sinulle kaiken tästä viljasta!

Mitä on fariña?

Pääosin vehnästä saatu fariña on jyvä, jota usein pidetään eräänä jauholajina tuotteen hienouden vuoksi. Se voidaan valmistaa myös perunoista tai maniokista. Se tulee Etelä-Amerikasta, muun muassa Perusta ja Brasiliasta.

Vehnästä valmistettaessa käytetään vehnän endospermiä ja alkioita. Iso-Britannian elintarvike- ja maatalousjärjestön (FAO) mukaan endospermi on jyvän suurin osa ja se edustaa 80–84 prosenttia koko jyvästä.

Se on yleensä proteiinien ja kivennäisaineiden köyhin osa, vaikka se onkin tärkein energianlähde, koska se sisältää paljon tärkkelystä. Samaan aikaan alkio vastaa vain 3 % täysjyvästä, mutta sillä on ainutlaatuinen ominaisuus, että se sisältää enemmän proteiinia (jopa 30 %).

Mitä tulee rasvoihin, se sisältää 10 % monityydyttymättömiä. Lisäksi siinä on erilaisia ​​vitamiineja, kuten tiamiinia, riboflaviinia, pyridoksiinia ja niasiinia. Sen mineraalien joukossa on 8 milligrammaa rautaa ja lähes 900 milligrammaa kaliumia.

Aistinvaraisten ominaisuuksiensa osalta fariña on yleensä melko makea raaka-aine. Valmistettuna se on yleensä koostumukseltaan viskoosi ja valkeahko. Se on myös hyvin pehmeä.

Fariña kulhossa.
Fariñaa saadaan vehnänalkiosta, maniokista tai perunoista. Se on tunnettu tärkkelyspitoisuudestaan.

Fariñan ravintoarvo

Kaiken kaikkiaan seuraavat annetut arvot on laskettu 100 grammasta fariñaa:

  • Hiilihydraatit: 73,2 grammaa
  • Kuitu: 4,2 grammaa
  • Proteiini: 11,60 grammaa
  • Natrium: 124 milligrammaa
  • Vesi: 11,08 grammaa
  • Kalorit: 360
  • Rasva: 1,41 grammaa
  • B3-vitamiini: 13,7 milligrammaa
  • B-9-vitamiini: 121 milligrammaa
  • B1-vitamiini: 1 milligramma

Tätä ainesosaa valmistettaessa sen ravintoarvo on sama kuin sen valmistukseen käytettyjen vehnänjyvien osien. Nebraskan yliopiston mukaan se tunnetaan korkeasta B-vitamiini-, hiilihydraatti- ja kaloripitoisuudestaan.

Hiilihydraateista erottuvat edukseen sulamaton tärkkelys sekä liukenematon kuitu. Joitakin oligosakkarideja ja sokereita, kuten glukoosia, löytyy myös.

Sen proteiiniarvo on lähellä minkä tahansa viljan proteiinia ja siinä on hyvä osuus välttämättömiä aminohappoja.

Fariñan ravitsemukselliset edut

Tämän jauhon tärkein etu on sen ravintoarvo, erityisesti hiilihydraattien ja vitamiinien osalta. Selitämme seuraavassa osiossa tarkemmin, mitä tämä tarkoittaa terveydelle.

Se vahvistaa suoliston mikrobiotaa

Suolistossa elää bakteereja, joita kutsutaan suolistoflooraksi, ja se suojaa elimistöä muun muassa useimmilta sairauksilta. Kun resistentti tärkkelys saavuttaa paksusuolen, mikrobiota fermentoi sen ja tuottaa kaasuja, kuten metaania, vetyä ja hiilidioksidia.

Tämä koko prosessi parantaa suoliston kasvustoa ja vahvistaa suoliston estettä useimpia ruoansulatusjärjestelmää vastaan ​​hyökkääviä sairauksia vastaan. Tutkimus osoittaa, että sulamaton tärkkelys säätelee mikrobiston koostumusta, joten se lisää probiootteja ja vähentää patogeenisten bakteerien määrää.

Se on hyvä proteiinin lähde

Suurin osa fariñan proteiinista tulee vehnänalkiosta. Sen korkea proteiiniarvo johtuu siitä, että vehnäkasvi syntyy alkiosta. Eräässä artikkelissa ehdotetaan, että nämä proteiinit ovat ravitsemuksellisesti korkealaatuisia.

Erityisesti niissä on tasapainoinen ja runsas koostumus välttämättömiä aminohappoja, kuten lysiiniä, tryptofaania ja metioniinia.

Se tarjoaa välttämättömiä rasvahappoja

Vehnänalkio koostuu 60 % monityydyttymättömistä rasvahapoista. Tästä prosenttiosuudesta 88 % on Omega-6 ja Omega-3 -rasvahappoja. Sillä on myös korkea E-vitamiinipitoisuus.

Monityydyttymättömät rasvat yhdessä kertatyydyttymättömien rasvojen kanssa ovat niin sanottuja “hyviä rasvoja”, koska niiden nauttiminen voi tuoda terveyshyötyjä. Itse asiassa keho tarvitsee niitä solujen kasvuun ja tuotantoon sekä aivojen oikeanlaiseen toimintaan.

Elimistö ei tuota välttämättömiä rasvahappoja, joten niitä on saatava ravinnosta. Erityisesti Omega-6 -rasvahapot auttavat hallitsemaan verensokeria, vähentämään diabeteksen riskiä ja säätelemään verenpainetta.

Se sisältää B-vitamiineja

B-vitamiinit ovat erittäin tärkeitä keholle. Fariñan B3-vitamiini ja B1-vitamiini auttavat aineenvaihdunnassa muuttamaan ravintoaineet energiaksi. Ne osallistuvat myös hermoston ja ruoansulatusjärjestelmän toimintoihin.

Se on myös foolihappona tunnetun B9-vitamiinin lähde. Tämä auttaa kehoa yhdessä muiden vitamiinien kanssa muodostamaan kudoksia ja tukee solujen kasvua. Sillä on jopa rooli uusien proteiinien luomisessa ja punasolujen muodostumisessa.

Fariñaa voi käyttää pizzapohjan valmistukseen.
Fariñaa käytetään pastan, pizzan ja monien muiden reseptien valmistukseen. Sitä voidaan syödä myös kypsennettynä.

Kuinka voit valmistaa fariñaa?

Fariña valmistetaan yleensä lisukkeeksi, aamiaisella, iltapäivällä välipalaksi tai jopa illallisella. Sen valmistus on samanlainen kuin kaurapuuron. Se keitetään maidosta, sokerista ja mausteista. Tuloksena on koostumukseltaan vanukasta muistuttava tuote. Halutessasi sen voi tehdä myös kasvismaidosta.

Vaikka jotkut ihmiset syövät sitä sellaisenaan, se voidaan yhdistää muun muassa toisen viljan, marjojen, kanelin ja neilikan kanssa. Sillä on muita käyttötarkoituksia sakeuttamisaineena ja vehnäjauhon korvikkeena sellaisissa valmisteissa kuin pizza ja pasta.

Se on kuitenkin gluteenin lähde. Siksi se ei sovellu keliakiaa sairastaville, intoleranssipotilaille tai gluteenitonta ruokavaliota noudattaville. Näissä tapauksissa on suositeltavaa kysyä muita vaihtoehtoja ravitsemusterapeutilta.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.