Logo image
Logo image

Mitä hydrosolit ovat ja mihin niitä käytetään?

3 minuuttia
Hydrosoleja käytetään sekä kosmeettisiin että lääketieteellisiin tarkoituksiin. Ne ovat hellävaraisempia ja turvallisempia kuin eteeriset öljyt. Ota selvää, miten niitä käytetään.
Mitä hydrosolit ovat ja mihin niitä käytetään?
Diego Pereira

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Diego Pereira

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2023

Voimakkaan tuoksunsa sekä ilmeisten lääkinnällisten ja kosmeettisten ominaisuuksiensa vuoksi hydrosoleja käytetään laajalti kauneus- ja aromaterapiarutiineissa. Hydrosolit ovat vettä, joka jää jäljelle kasveista, kuorista, hedelmistä ja kukista saatujen eteeristen öljyjen tislauksesta.

Niihin jää pieni määrä öljyä – hieman yli 0,1 % – joka eristetään ja tiivistetään. Näille liuoksille on liitetty hyvinvointiin liittyviä terapeuttisia vaikutuksia. Niitä kutsutaan myös hydrolaatiksi, kukkaisvedeksi ja kasvivedeksi.

Suosituimpia ovat ruusuvesi, appelsiininkukkavesi, sitruunamelissa ja kamomilla. Mitkä ovat niiden tärkeimmät käyttökohteet? Miten niitä käytetään? Alla kerromme kaikki yksityiskohdat.

Miten hydrosoleja valmistetaan?

Eteerisiä öljyjä valmistettaessa kasviaines uutetaan joko höyrystämällä tai keittämällä. Tämän seurauksena öljy kelluu ja hydrosoli laskeutuu kupariastiaan.

Vaikka nämä nesteet erotetaan toisistaan, ne tiivistävät emulsioita, metalleja, hivenaineita ja esansseja. Lisäksi ne ovat vesiliukoisia, hajultaan ja koostumukseltaan hienovaraisia, värittömiä ja niitä voidaan hieroa suoraan iholle.

Lue tämäkin: 2 tapaa valmistaa eteeristä sitruunaöljyä

Mihin hydrosoleja käytetään?

Hydrosoleilla on monenlaisia käyttökohteita. Niitä käytetään meikinpoistoon, hiusten kosteuttamiseen, hajunpoistoon, hajusteisiin ja jopa meditaatioon. Joitakin niistä käytetään jopa kulinaarisiin tarkoituksiin maustamaan tiettyjä juomia ja ruokia.

Muita käyttötarkoituksia ovat muun muassa seuraavat:

  • Apu auringonpistoksiin. Rannalla tai puistossa auringossa vietetyn päivän jälkeen hydrosolit vievät lämmön pois ja viilentävät ihoa.
  • Kosteuden säilyttäminen. Ammattimaisten kauneushoitojen jälkeen niitä suihkutetaan usein kosteuttamaan ja säilyttämään kosteutta.
  • Kehon hajujen poistaminen. Kehonosat, joihin kertyy hikeä, tuottavat yleensä pahaa hajua. Ripaus hydrosolia auttaa välttämään epämiellyttävät hetket. Samoin se ehkäisee hajua jaloissa.
  • Haavat ja iho-ongelmat. Luonnonlääketieteessä niitä käytetään apuaineina haavojen, ärsytysten, infektioiden ja muiden ihovaivojen lievittämiseen.
  • Rentoutuminen. Joitakin hydrosoleja käytetään aromaterapiassa rentouttamaan kehoa ja mieltä. Väitetään, että ne voivat auttaa vähentämään stressiä ja ahdistusta.
  • Kodin siivoaminen. Niitä voidaan kaataa pulloihin tai suihkupulloihin kylpyhuoneiden, makuuhuoneiden ja vuodevaatteiden suihkutusta varten. Yksi temppu on imuroida hydrosolilla kyllästetty vanupallo: kun imuroit, tuoksu leviää huoneisiin.
  • Ruoanlaitto. Vaikka ne lisäävätkin makua ja aromia ruokiin ja juomiin, tämä käyttö vaatii erityistä varovaisuutta. Tarkista toimittajalta tislauspäivämäärä, sisältääkö se säilöntäaineita, onko se tarkoitettu vain paikalliseen käyttöön vai soveltuuko se nautittavaksi.

Mahdolliset hyödyt

Anekdoottisen kokemuksen mukaan hydrosoleilla on seuraavia etuja:

  • Supistava ja hyväntuoksuinen (ruusu)
  • Puhdistava (taikapähkinä ja kamomilla)
  • Bakteereja tappava ja parantava (teepuu)
  • Rauhoittava (laventeli)
  • Virkistävä (curry)
  • Stressiä ehkäisevä (sitruunamelissa)
  • Afrodisiakki (kurjenpolvi, isorihmaröyhy, minttu, ruusu ja jasmiini)

Tutkimus, joka julkaistiin lehdessä Biomedicine & Pharmacotherapy korostaa, että hydrosoleilla on antioksidanttinen potentiaali, mikä on suotuisaa oksidatiivisen stressin vaikutusten lievittämiseksi. Lisäksi joillakin lajikkeilla, kuten mäkikuismalla, on havaittu antiproliferatiivista, antioksidanttista ja antifitoviruksellista aktiivisuutta.

Lue lisää: Mäkikuisman 6 hyötyä

Onko hydrosoleilla kielteisiä vaikutuksia?

Laimeutensa vuoksi hydrosolit ovat eteerisiä öljyjä turvallisempia. Useimmilla ihmisillä niiden käyttö on turvallista, eikä haittavaikutuksista olla raportoitu. On kuitenkin suositeltavaa olla varovainen niiden nauttimisessa, sillä kaikki tyypit eivät sovellu tähän tarkoitukseen.

Toistaiseksi niitä pidetään osana täydentävää lääketiedettä. Esimerkiksi Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto (FDA) ei sääntele niitä, joten on jokaisen tehtävä käyttää niitä omalla vastuulla.

Keskeinen tekijä hydrosoleja käytettäessä on niiden laatu. Miten voit tarkistaa sen? Kysymällä toimittajalta tuotteen luomusertifiointia. Lisäksi on otettava huomioon seuraavat seikat:

  • Tuotteen tulisi olla valmistettu kukista tai kasveista, joihin ei ole käytetty torjunta-aineita, varsinkin jos kyseessä on juuri korjattu kasvusto.
  • Jos valmistat sen kotona, varmista, että vesi on tislattua ja taatusti puhdasta.
  • Tarkista etiketistä tehoaineiden ja öljyjen pitoisuus, joka vaihtelee käyttötarkoituksen mukaan.

Vinkkejä hydrosolien säilytykseen

Puhtauden lisäksi on olemassa perusasioita, jotka koskevat hydrosolien ostamista ja säilytystä. Tarkista, milloin ne on hankittu ja ovatko ne suodatettuja. Pidä mielessä, että ne ovat herkkiä valolle ja lämmölle. Ihannetapauksessa niitä sisältävien pullojen tulisi olla steriilejä, tummia tai läpinäkymättömiä ja niissä tulisi olla ilmatiivis kansi.

Niiden säilyvyysaika on lyhyt, joten ne on parasta säilyttää jääkaapissa. Jos käytät niitä kauneusrutiinissasi, samaa tuotetta ei kannata käyttää yli vuoden ajan. Jos ne on tarkoitettu vaihtoehtolääkintään, niitä tulisi käyttää enintään kuusi kuukautta.

Mitä on tärkeä muistaa hydrosoleista?

Hydrosolit ovat lähes läpinäkyviä ja vesiliukoisia. Ne sisältävät antioksidanttisia aineita, joita käytetään sekä lääkinnällisiin että kosmeettisiin tarkoituksiin. Niiden aromin ja miedon maun vuoksi niillä on myös kulinaarisia sovelluksia.

Niitä suositellaan vaihtoehdoksi eteerisille öljyille erityisesti herkille ihmisille, kuten lapsille, vanhuksille ja raskaana oleville naisille. Ne ovat kevyitä ja turvallisia käyttää, joten miksi et kokeilisi niitä?


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Jahangir U, Urooj S, Shah A, Ishaaq M, Habib A. A Comparative Clinical Trial of Rose Petal (Gul Gulaab), Rose Hydrosol Diluted (Arq Gulaab), and Rose Hydrosol (Ruh Gulaab) in Insomnia. The Internet Journal of Neurology. Volume 11. Nº 2. 2008. https://print.ispub.com/api/0/ispub-article/11966.
  • Stashenko E. Aceites Esenciales. División de Publicaciones UIS; 2009. https://www.mendeley.com/catalogue/e53d858e-763d-31e9-b5af-c821e892eae8/?utm_source=desktop&utm_medium=1.19.4&utm_campaign=open_catalog&userDocumentId=%7Ba4680311-217c-4041-a46a-f8a8dc31a298%7D.
  • Peredo H, Palou E, López A. Aceites esenciales: métodos de extracción. Departamento de Ingeniería Química y Alimentos. Universidad de las Américas Puebla San Andrés Cholula. México; 2009. https://www.udlap.mx/WP/tsia/files/No3-Vol-1/TSIA-3(1)-Peredo-Luna-et-al-2009.pdf.
  • Rodrigues M, Jardinetti V, Schwan-Estrada K. Efeito do óleo essencial e do hidrolato de Eugenia caryophyllata Ttunb no controle de colletotrichum gloeosporioides em manga. Actas electrónicas del Encuentro Internacional de Producción Científica Cesumar; 2011. https://www.mendeley.com/catalogue/a19b983c-0859-3584-9cf1-5fc83d811583/?utm_source=desktop&utm_medium=1.19.4&utm_campaign=open_catalog&userDocumentId=%7B12f3a782-3be3-4273-988e-fca41f5664ea%7D.
  • Rodríguez M, Alcaraz L, Real S. Procedimientos para la extracción de aceites esenciales en plantas aromáticas. Secretaria de Agricultura, Ganadería, Desarrollo Rural, Pesca y Alimentación. Artículo periodístico; 2012. https://www.mendeley.com/catalogue/1c25718c-3bd5-38ed-a679-a5fc7129d5c7/?utm_source=desktop&utm_medium=1.19.4&utm_campaign=open_catalog&userDocumentId=%7Bd690c7e8-2286-4dfe-925c-67af230599c7%7D.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.