Mitä aromanttisuus tarkoittaa?

Oletko sinä aromanttinen ihminen? Tutustu termiin täällä.
Mitä aromanttisuus tarkoittaa?
Maria Fatima Seppi Vinuales

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Maria Fatima Seppi Vinuales.

Viimeisin päivitys: 18 maaliskuuta, 2023

“En voi kuvitella, kuinka voit elää ilman rakkautta”, “romanttinen olemus maustaa suhdetta”Nämä ovat joitakin lausahduksia, joita aromanttinen ihminen voi kohdata.

Maailmassa, jossa romanttisuus on yliarvostettua, aromanttisia kutsutaan “kylmiksi”, “roboteiksi” tai “oikullisiksi”. Onko tämä totta? Ei tietenkään ole. Aromanttisuudella ei ole mitään tekemistä päähänpiston tai järjestelmää vastaan taistelun kanssa. Se on suuntautuminen, yhtä pätevä kuin mikä tahansa muu.

Mitä aromanttisuus tarkoittaa?

Aiheen asiantuntijat mainitsevat, että aromanttisuus on suuntautuminen, joka ei viittaa seksuaalisuuteen, vaan nimenomaan romanttiseen suuntautumiseen. Sillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa, annetaanko kukkia tai kävelläänkö käsi kädessä kuunvalossa. Nämä voivat olla näkökohtia, mutta ne eivät ole keskipisteessä.

Aromanttinen henkilö on sellainen, joka ei tunne tarvetta tai halua olla romanttisessa suhteessa toisen ihmisen tai ihmisten kanssa. Hän ei ole motivoitunut luomaan sellaista yhteyttä tai sidettä muiden kanssa.

On tärkeää pitää mielessä, että ystävänpäivän viettäminen tai suklaarasian lahjoittaminen on sosiaalinen ja kulttuurinen rakennelma, jota käytetään eleiden luokittelussa “romanttisiksi”. Ne eivät kuitenkaan liity suoraan “aromantiikkaan”.

Mainitaksemme pari muuta esimerkkiä romanttisesta suuntautumista, on olemassa demiromanttisia ihmisiä, jotka voivat tehdä romanttisia siteitä niin kauan kuin on olemassa aikaisempi linkki, ja harmaita aromanttisia ihmisiä, jotka voivat tuntea romanttista vetoa tiettyjen olosuhteiden vallitessa.

Ovatko aromanttinen ja aseksuaali sama asia?

Aromanttisuus vaivaa miehen mieltä.
Sekä aromanttiset että aseksuaaliset ihmiset voivat olla sosiaalisesti pakotettuja intiimiin suhteisiin ilman, että tämä kiinnostaa heitä aidosti.

Ei, ne eivät ole sama asia. Molemmat termit ovat suuntauksia, mutta toinen on romanttinen ja toinen seksuaalinen suuntautuminen. Aseksuaali henkilö ei koe seksuaalista vetovoimaa. Tässä vaiheessa on tarpeen huomata eri muiden tilanteiden välillä, kuten pidättyminen. Jälkimmäinen on valinta, kun taas aseksuaalisuus ei ole valinta.

Mitä tulee aktivismiin, monet sanovat olevansa molempia ja korostavat, että niille pitäisi antaa enemmän näkyvyyttä. He sanovat olevansa sosiaalisesti “rangaistuja” vain siksi, etteivät ole kiinnostuneita romanttisuudesta tai siitä, että he eivät sovi yhteiskuntaan, jota he kutsuvat “seksikeskeiseksi”.

Jopa aseksuaalisuuden tapauksessa he joutuvat kohtaamaan kommentteja, kuten “siihen varmasti löytyy lääke”. Frigiditeetti on yksi luokitteluista, jotka tekevät aseksuaalisuuden “sairaudeksi”.

Mitä tulee aseksuaalisuuteen, vuodesta 2001 lähtien Network for Education and Visibility of Asexuality (AVEN) -verkosto  on työskennellyt sen positiivisen näkyvyyden puolesta. Sieltä löydät enemmän tietoa, kokemuksia ja resursseja aiheesta.

Millainen on aromanttinen suhde?

Suhteen tyypistä riippuen se voi olla aivan kuin mikä tahansa muu suhde. Esimerkiksi ystävien välillä se voi olla kiintymystä, kuuntelemista tai osallisuutta. Se ei kuitenkaan tee suhteesta romanttista.

On hyvin yleistä kuulla, että aromanttiset ihmiset ovat sellaisia, koska heillä on ongelmia seurustelussa. Tämä ei kuitenkaan ole totta. Aromanttisella ihmisellä voi tietenkin olla ystäviä ja hän voi olla hauska. Hän tekee sopimuksen mahdollisen kumppaninsa kanssa siitä, millainen suhde tulee olemaan.

Toisaalta on olemassa myös aromanttinen ihastuminen, johon viitataan englanniksi termillä  “squish”. Se on halua saada intensiivinen suhde toisen ihmisen kanssa esimerkiksi silloin, kun aromanttinen henkilö tuntee affektiivista (ei romanttista) vetovoimaa, joka on vahvempi kuin ystävyys.

Selvennyksiä aromanttisista ihmisistä

On selvää, että aina käsitteen ilmaantuessa syntyy myös siihen liittyvä myytti. Tässä on joitain selvennyksiä, jotka perustuvat yleisimpiin sekaannuksiin tai virheellisiin uskomuksiin.

Aromanttisuus ei tarkoita kylmää ihmistä

Usein ajatellaan, että aromanttisilla ihmisillä ei ole tunteita, että he ovat “kovia kuin kivi”, ettei mikään liikuta heitä. Kaikki tämä on väärin.

Se, että he eivät ole kiinnostuneita romanttisesta suhteesta, ei tarkoita, etteikö heillä olisi tunteita tai rakkautta muita ihmisiä kohtaan, esimerkiksi ystäviään, sisaruksiaan, vanhempiaan jne.

Vältä sekoittamasta aromanttisuutta romanttisen rakkauden myytteihin

Meille on opetettu, että kaikille ihmisille on olemassa “parempi puolisko”, että on mahdollista tuntea rakkautta vain yhtä ihmistä kohtaan, että rakkaus voi tehdä mitä tahansa jne.

Nämä ovat niin sanottuja romanttisen rakkauden myyttejä, jotka monissa tapauksissa ovat vastuussa turhautumisesta parisuhteissa. Tapahtuu niin, että menetämme huomiomme siitä ajatuksesta, että rakkaus on side, jotain, jota rakennetaan päivittäin ja johon liittyy vaivannäköä.

Näiden myyttien kautta rakkautta arvioidaan romantiikan kannalta, kun taas jokaisen rakkaussiteen ensisijainen osa on huolenpito ja kunnioitus. Siksi, kun pari tai suhde ei sovi tähän “vaaleanpunaisen rakkauden” ihanteeseen, monet ihmiset alkavat tuntea olonsa levottomaksi ja tuomitsevat vain fantasian perusteella.

Voitko olla aromanttinen ja pitää rakkaustarinoista?

Kaksi ihmistä juomassa kahvia.
On väärin uskoa, että aromanttisella henkilöllä ei ole tunteita eikä hän voi tuntea empatiaa muita rakkaustarinoita kohtaan.

Tapaukset eivät ole yhteensopimattomia, sillä voit pitää romanttisesta tyylilajista esimerkiksi viihteessä. Aromanttisuus tarkoittaa sitä, että henkilö ei ole kiinnostunut romanttisesta suhteesta jonkun kanssa, mutta se ei tarkoita, että hän ei voisi kuunnella ystäväänsä, kun tämä kertoo hänelle omasta parisuhteestaan. Henkilö ei vain heijasta itseään siihen tarinaan, tai vaikka jonkin elokuvan romanttiseen tarinaan.

Onko aromanttinen ihminen sellainen siksi, että hänellä on jokin lapsuuden trauma?

Ei ole totta. Onnettoman lapsuuden ja aromanttisuuden välillä ei ole yhteyttä. Se on selitys, joka perustuu samantyyppiseen myyttiin kuin homoseksuaalisuudesta kehitetty myytti.

Meidän on oltava erittäin varovaisia tällaisten myyttien kanssa, koska ne ovat loukkaavia ja rohkaisevat vääriin tietoihin ja ennakkoluuloihin.

Lisäksi ne vahvistavat vain yhden tavan rakastaa tai tuntea vetovoimaa muita ihmisiä kohtaan, vaikka todellisuudessa on olemassa useita tapoja elää ihmissuhteita, seksuaalisuutta ja rakkautta.

Aromanttisuus on olemassa ja se on luonnollista

Olemme koko elämämme ajan kuunnelleet selityksiä “parhaasta” tai “oikeasta” rakkaudesta, parisuhteesta, satunnaisesta ja ei-satuisesta seksistä ja lukemattomista muista aiheista.

Monet niistä ovat johtaneet meidät tyytymättömyyteen siitä, että emme tiedä mitä nimikettä käyttää, ja sorramme itseämme yrittäen mukautua normatiivisiin suhteisiin liittyviin parametreihin.

Homo, lesbo, biseksuaali, panseksuaali, aseksuaali, aromanttinen, homoromanttinen, heteroromanttinen… Suuntauksia on lukuisia ja ne kaikki ovat yhtä päteviä ja ansaitsevat kunnioituksen ja oman paikkansa yhteiskunnassa.

Mikään niistä ei haittaa tai satuta. Tärkeintä on pitää ihmisistä huolta ja antaa heille sananvapaus. Vaikka käsitteet, joilla on nimi, auttavat selventämään tilanteita, ne eivät voi toimia siteinä.

Ehkä joissakin asioissa on aika tehdä vähemmän teorioita siitä, mitä olemme ja mitä emme ole, ja antaa asioiden virrata hieman vapaammin, kunhan osapuolten välillä vallitsee selkeys, kunnioitus ja vastuuntunto.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Botell, Miguel & Bermúdez, Marieta. (2015). Asexualidad: la cuarta dimensión sexual. Revista Cubana de Medicina General Integral. 31.
  • Moral de la Rubia, José (2011). Orientación sexual en adolescentes y jóvenes mexicanos de 12 a 29 años de edad. Psicología desde el Caribe, (27),112-135.[fecha de Consulta 9 de Junio de 2021]. ISSN: 0123-417X. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=21320708006.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.