Logo image
Logo image

Aikuiset, joilla ei ole koskaan ollut kumppania: onko se normaalia?

4 minuuttia
Se, että ei ole kumppania, voi olla henkilökohtainen päätös, mutta joskus se on myös seurausta tietyistä muista syistä, joihin on puututtava. Tässä artikkelissa tarkastelemme näiden ihmisten todellisuutta.
Aikuiset, joilla ei ole koskaan ollut kumppania: onko se normaalia?
Viimeisin päivitys: 05 maaliskuuta, 2023

Vaikka tämä suuntaus on hitaasti muuttumassa, totuus on, että vielä nykyäänkin on sosiaalisesti “normaalimpaa” ja hyväksytympää, että elämme kumppanin kanssa, pariskuntana. Kasvamme siinä syvään juurtuneessa uskossa, että aikuisena meidän on jaettava elämämme toisen ihmisen kanssa. Samoin naimattomuus yhdistetään edelleen henkilökohtaiseen epäonnistumiseen. Tämän vuoksi ne, joilla ei ole koskaan ollut kumppania, voivat tuntea olonsa ikäväksi ja saada huomattavan määrän kritiikkiä osakseen.

Monet tässä tilanteessa elävät yrittävät piilottaa totuuden tai yrittävät ettei siitä tulisi suurta puheenaihetta, emmekä ole ehkä huomanneet kuinka moniin ihmisiin tämä tilanne todella vaikuttaakaan. Monilla aikuisilla ei nimittäin ole koskaan ollut muodollista parisuhdetta ja jotkut eivät ole koskaan harrastaneet seksiä.

Joskus tämä voi johtua tietyistä syistä, joihin on puututtava. Mutta muissa tapauksissa se voi olla puhtaasti henkilön valinta.

Joten kun pohdimme, onko tämä “normaalia”, meidän ei pidä kiirehtiä tuomitsemaan. On ennen kaikkea tärkeää ymmärtää jokaisen ihmisen konteksti ja olosuhteet.

Aikuiset, joilla ei ole koskaan ollut kumppania: henkilökohtainen valinta

On yleisesti ottaen odotettavissa, että parikymppinen henkilö on jo kokenut ensimmäisen seksuaalisen kohtaamisensa. Tämä on normi ja todellisuus useimmille ihmisille. Se on myös suunta, johon ympäristömme ja yhteiskuntamme pyrkivät työntämään meitä.

Tästä huolimatta se ei ole velvollisuus, välttämättömyys tai edes usein optimaalinen asia. Ne, joilla ei ole koskaan ollut kumppania, eivät ole millään tavalla huonompia tai puutteellisia, eikä heitä pidä tuomita tai halveksia. Vaikka on totta, että kumppanin kanssa eläminen voi olla rikastuttavaa ja positiivista, on yhtä lailla totta, että sinkkuna olemisella on myös monia etuja.

Jotkut ihmiset valitsevat tämän tilan sen tarjoaman vapauden ja sen tarjoaman itsetuntemuksen mahdollisuuden vuoksi. Yksittäinen ihminen voi omistaa enemmän aikaa ja energiaa yhteydenpitoon itsensä kanssa, itsestään huolehtimiseen ja itsensä hoitamiseen henkilökohtaisella tasolla. Voit matkustaa, tehdä omia päätöksiä ja nauttia ajasta ilman vastuuta jakaa se kaikki jonkun kanssa.

Monille tämä on ihanteellinen elämänvalinta. Tässä tapauksessa emme voi puhua ongelmasta, eikä näiden ihmisten tarvitse sopeutua väkisin yhteiskunnan normiin.

Ihmisen elämänpolku on henkilökohtainen ja vain hän päättää, miten kulkea se.

Some figure
Tietyt elämäntavat eivät sovi yhteen parisuhteen kanssa, joten sinkkupäätös tehdään tietoisesti muista kokemuksista nauttimiseksi.

Seksuaalinen ja romanttinen suuntautuminen

On myös huomattava, että on ihmisiä, jotka eivät yksinkertaisesti ole kiinnostuneita seksistä tai parisuhteista. On arvioitu, että noin 1 % väestöstä tunnistaa itsensä aseksuaaleiksi (eli he eivät tunne seksuaalista vetovoimaa tai halua fyysisiin suhteisiin muiden kanssa).

Samoin on niitä, joilla on ei-romanttinen suuntautuminen. Eli he eivät ole kiinnostuneita parisuhteesta.

Tämä on sallittua, eikä se ole ongelma, johon olisi puututtava. Näissä tapauksissa henkilöllä ei ehkä ole koskaan ollut kumppania.

Saatat nauttia tästäkin artikkelista: Kun uuden parisuhteen aloittaminen pelottaa

Henkilökohtaisten rajoitusten tai vaikeuksien tapaukset

Sinkkuna oleminen ei kuitenkaan aina ole valintakysymys. Monet aikuiset, joilla ei ole koskaan ollut kumppania, kärsivät tästä tilanteesta tai haluaisivat tilanteensa olevan erilainen.

He saattavat haluta löytää jonkun, jonka kanssa jakaa elämänsä, mutta he eivät voi tehdä niin syystä tai toisesta. Silloin heidän on hyvä hakea apua.

Tämä voi johtua tietyistä henkilökohtaisista vaikeuksista tai rajoituksista. Nämä ominaisuudet vaikeuttavat muihin tutustumista, läheisyyden luomista muiden kanssa ja terveiden siteiden muodostamista:

Saattaa myös olla niin, että käsittelemättömät pelot tai avoimet haavat estävät heitä toteuttamasta unelmaansa parisuhteesta. Hylkäämisen tai kärsimyksen pelko voi saada henkilön boikotoimaan mahdollisuuttaan saada kumppani tai saada hänet luopumaan yrityksestä. Ihmiset, joilla on epävarmoja kiintymysmalleja (sekä ambivalentteja että ahdistuneita), ovat alttiimpia tälle.

On myös hyvä idea käydä läpi omat ydinuskomukset, jotta voidaan tunnistaa ne, jotka toimivat häntä vastaan:

  • Jos henkilö on koko elämänsä ajan todistanut vain toimintahäiriöisiä suhdemalleja, joissa on vallinnut väkivalta tai välinpitämättömyys, hän saa hyvin negatiivisen näkemyksen rakkaudesta ja parisuhteista.
  • Epärealistiset odotukset ja vähäinen kognitiivinen joustavuus voivat myös vaikuttaa ihmisen näkemykseen ihmissuhteista. Väärä käsitys romanttisesta rakkaudesta ja sen unohtaminen, mitä todellinen parisuhde merkitsee (kompromisseja, suvaitsevaisuutta sekä ylä- ja alamäkiä) on suuri ja yleinen ongelma. Siksi ihminen uskoo, että kukaan ei täytä hänen standardejaan ja hän reagoi tähän välttämällä parisuhteita kokonaan.
  • Filofobia tai sitoutumisen pelko. Jotkut ihmiset uskovat, että elämä parisuhteessa on vankila, joka riistää vapauden ja identiteetin. He eivät siis halua olla emotionaalisesti haavoittuvaisia ja tehdä pitkäaikaisia sitoumuksia, vaikka osa heistä haluaisikin tehdä niin.
Some figure
Äärimmäinen ujous voi vaikeuttaa sosiaalisten suhteiden luomista. Tässä tapauksessa tarvitaan ammattiapua.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat haluta lukea tämänkin: Mikä on paras keino löytää vakaa parisuhde?

Niiden, joilla ei ole koskaan ollut kumppania, tulisi kysyä itseltään: saako tilanne minut kärsimään?

Lyhyesti sanottuna kyse ei ole siitä, onko se, ettei ole koskaan ollut parisuhteessa, normaalia vai ei. Sen sijaan sinun on analysoitava, aiheuttaako tämä tilanne sinulle kärsimystä. Jos tunnet olosi mukavaksi ja tyytyväiseksi sinkkuna, jos se on oma vakaa valintasi, niin se on täysin ok. Jos siihen taas liittyy epämukavuutta, ahdistusta, kärsimystä tai se johtuu rajoittavasta pelosta, kannattaa etsiä apua.

Psykoterapia on turvallinen tila, jossa voimme tutkia uskomuksiamme, parantaa haavojamme, kohdata pelkomme, parantaa taitojamme ja muuttaa dynamiikkaa, joka pitää meidät jumissa epämiellyttävässä tilanteessa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Bogaert, A. F. (2004). Asexuality: Prevalence and associated factors in a national probability sample. Journal of Sex Research41(3), 279-287.
  • Reynolds, J., Wetherell, M., & Taylor, S. (2007). Choice and chance: Negotiating agency in narratives of singleness. The Sociological Review55(2), 331-351.
  • Zubeidat, I., Parra, A. F., Sierra, J. C., & Salinas, J. M. (2006). Ansiedad social en una muestra de jóvenes españoles: características demográficas y psicosociales. Análisis y modificación de conducta32(145).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.