Logo image
Logo image

Mistä meikit on tehty?

3 minuuttia
Tämän päivän artikkelissa käsitellään meikeissä yleisesti käytettyjä raaka-aineita. Meikkituotteet ovat työkaluja, joiden avulla monet parantelevat kasvojensa ulkonäköä päivittäin. Tiedätkö mistä meikit on tehty?
Mistä meikit on tehty?
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Epätäydellisyyksien piilottaminen, värikkäät huulet ja pidemmät silmäripset… Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä siitä, mitä meikeillä halutaan tehdä. Jotkut meikkituotteet toimivat kuitenkin paremmin kuin toiset, ja tämä johtuu niiden kemiallisesta kaavasta. Mistä ihmeestä meikit on yleensäkin tehty?

Monenlaisia ​​meikkejä on tullut markkinoille tämän teollisuuden kukoistuksen jälkeen, ja tarjolla on kaikkea luonnollisista ainesosista kemiallisiin aineisiin. Nykyään alalla on enemmän määräyksiä, joita valmistajien on noudatettava. Näin ollen ihosairauksien riski on tänä päivänä huomattavasti pienempi kuin ennen.

Markkinoilla on laaja valikoima kosmetiikkaa. Yleisimpiä raaka-aineita ovat emulgointiaineet, säilöntäaineet, vesi, hajuvesi, sakeutusaineet, kosteusvoiteet ja pigmentit.

Yleisiä meikkien raaka-aineita

Katsotaanpa siis, mistä meikit on tehty. Huomaa, että tämä järjestys ei ole sidottu niiden osuuteen lopullisessa tuotteessa.

Alkoholi

Tämän aineen päätehtävänä on helpottaa tuotteen levittymistä iholle. Se toimii myös emulgointiaineena. Toisin sanoen se mahdollistaa muiden kosmeettisten aineiden sekoittumisen keskenään.

Öljy

Tämä on yksi meikin ainesosista, joka lisää tuotteen pehmeyttä ja kiiltoa. Yleisimmät öljyt ovat lanoliini ja vaseliini. Luonnollisella puolella on oliiviöljyä, risiiniöljyä, kookosvoita, makadamiaöljyä ja sheavoita.

Huomaa, että luonnolliset, ekologiset tai orgaaniset öljyt ovat vahvistumassa kosmeettisissa tuotteissa. Esimerkiksi jojobaöljy toimii kosteuttajana ja solujen uudistajana.

Some figure
Luonnolliset ainesosat ovat saamassa vauhtia kosmetiikkateollisuudessa, koska asiakkaat suosivat niitä.

Tuoksut

Tämä ainesosa piilottaa joidenkin kemikaalien tuoksun. Se on kuitenkin yksi eniten allergioita ja ihoärsytyksiä aiheuttavista aineista. Siksi monet kosmetiikkatuotteet ovat nykyään “hypoallergeenisia” eivätkä sisällä ollenkaan hajusteita.

Nämä hajusteet voivat esiintyä kosmeettisessa etiketissä nimillä isoeugenol, cinnamaldehyde, eugenol tai hydroxycitronellal.

Parabeenit

Parabeenit ja bentsoyyliperoksidi ovat kemikaaleja, jotka auttavat meikin ainesosia säilymään hyvänä. Parabeenit estävät sienen muodostumista ja bakteerien kasvua.

Nämä tuotteet liittyvät rintasyöpään ja matkivat myös estrogeenia, joten useat maat kielsivät ne. Lisäksi vuonna 2005 Critical Reviews in Toxicology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että tämä komponentti voi olla terveydelle vaarallinen jos sille altistuu päivittäin.

Titaanidioksidi

Tämä luonnollinen mineraali imee ja estää ultraviolettisäteilyä (UV). Tämä aurinkovoide on johtanut huomattavaan keskusteluun, koska sen nanohiukkaset voivat tunkeutua syvälle ihoon.

Vahat

Mehiläisvaha, candelilla ja karnaubavaha ovat yleisiä huulipunissa teksturointiaineina. Ne toimivat myös esteenä meikissä.

Kosteusvoiteet

Hyaluronihappo on yksi halutuimmista ainesosista, koska se hidastaa ihon ikääntymistä ja kosteuttaa ihoa tehokkaasti. Samoin glyseriini on toinen yleisesti käytetty kosteusvoide, koska se kykenee absorboimaan kosteutta ja pitämään sen iholla.

Vitamiinit

Tokoferoli tai E-vitamiini on yhdiste, joka suojaa ihoa vapailta radikaaleilta ja on antioksidantti. Lisäksi A-vitamiini tai retinoli minimoivat ilmejuonteita ja tasoittavat ihon sävyä.

Muita välttämättömiä vitamiineja ovat C-vitamiini, voimakas antioksidantti, joka rakentaa uudelleen kollageenikuituja, ja B5 tai pantenoli, joka on melko arvokas kosteusvoide.

Yleisten ainesosien koostumus meikissä

Tiedät nyt luettelon yleisimmistä meikkiaineosista. Sinun on kuitenkin vielä tiedettävä niiden tavanomaiset muodot markkinoilla. Katsotaanpa joitain niistä.

Meikkivoiteet

Meikkivoiteet tulevat nesteen, voiteen tai kiinteämmän “kakun” muodossa. Ne ovat ihanteellisia ryppyjen piilottamiseen ja ulkonäön parantamiseen. Niiden tärkein ainesosa on vesi ja silikoniyhdisteet, joihin yritykset voivat myös lisätä pehmentäviä aineita, vitamiineja tai aurinkovoiteita.

Vesipohjaiset meikkivoiteet toimivat hyvin ihmisillä, joilla on normaali tai rasvainen iho, koska ne sisältävät 50-60 % vettä. Öljypohjaiset meikkivoiteet sisältävät enemmän rasvaisia ​​aineita ja ovat ihanteellisia kuivalle iholle.

Huulipunat

Kuten edellä mainittiin, vaha on ainesosa, joka antaa huulipunan muodon ja sakeuden. Lisäksi tämä tuote voi sisältää alkoholia, öljyä, väripigmenttejä ja kosteusvoiteita.

Some figure
Meikki koostuu luonnollisista ja keinotekoisista aineista, ja niiden tunnistaminen on avain herkän ihon omaavalle henkilölle.

Kasvojen varjostukseen käytetyt tuotteet

Kiille (mineraalit) tai talkki pehmentävät tämän tyyppistä kosmetiikkaa. Itse asiassa nämä parantavat väriä, korostusta ja varjostusta, jotka muodostavat muut luomivärien keskeiset komponentit.

Ripsiväri

Tämä on yleensä valmistettu vedestä, vahoista ja silikoneista. Lisäksi se sisältää usein polymeerejä ja joissakin tapauksissa kuituja, jotka luovat pidentävän vaikutuksen. Lisäksi mustat ja ruskeat värit johtuvat yleensä rautaoksideista.

Kuluttajat ohjaavat ainesosien käyttöä meikkiteollisuudessa

Jokaisen kosmetiikkatuotteen koostumus vaihtelee tuotemerkistä toiseen. Tähän on lisätty markkinatrendejä; kosmetiikka, jota ei ole testattu eläimillä, vain luonnon raaka-aineita sisältävä tai hypoallergeeninen kosmetiikka. (Jälkimmäinen ei todennäköisesti aiheuta allergioita tai ärsytystä herkälle iholle.)

Jotkut yhdisteet herättävät enemmän kuluttajien huomiota kuin toiset, koska ihmiset vaativat yhä korkealaatuisempia ja eettisempiä tuotteita.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • F Carrasco. Diccionario de ingredientes cosméticos [Internet].Málaga: Imagen Personal 4ta edición; 2009 [consultado marzo 2021]. Disponible en: https://books.google.com.co/books?hl=es&lr=&id=B3DlzBC0_UQC&oi=fnd&pg=PT5&dq=ingredientes+cosmeticos&ots=3CIPuf7Txe&sig=nWXItntTgu63HgRiBT-BCJyVNTg&redir_esc=y#v=onepage&q=ingredientes%20cosmeticos&f=false
  • Julie Gabriel. The Green Beauty Guida [Internet]. Deerfield Florida: Healt Communications Inc; 2008 [consultado marzo 2021]. Disponible en: https://books.google.com.co/books?hl=es&lr=&id=F4WjAgAAQBAJ&oi=fnd&pg=PR1&dq=natural+makeup&ots=yp4FmO3KcT&sig=3PFUstLoTT07u2lNc3r-zFJdUxA&redir_esc=y#v=onepage&q=natural%20makeup&f=false
  • Golden, Robert, Jay Gandy, and Guenter Vollmer. “A review of the endocrine activity of parabens and implications for potential risks to human health.” Critical reviews in toxicology 35.5 (2005): 435-458.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.