Logo image
Logo image

Minulle ei jää aikaa levolle - mitä teen?

3 minuuttia
Aikataulumme on usein hektinen eikä aikaa jää tarpeeksi levolle. Tähän artikkeliin olemme linjanneet asioita, joilla varmistat riittävän levon saannin. Jatka lukemista!
Minulle ei jää aikaa levolle - mitä teen?
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Nykymaailmassa hukumme jatkuvaan tietotulvaan ja tuhansiin velvollisuuksiimme, jotka eivät useinkaan jätä meille riittävästi aikaa levätä. Kysymys kuuluukin: “Minulle ei jää aikaa levolle, mitä teen?”

Tässä artikkelissa annamme joitakin hyviä vinkkejä ja konsteja, joiden avulla saat enemmän lepoa ja paremman elämänlaadun.

Minulle ei jää aikaa levolle: riittämättömän levon seuraukset

Tätä asiaa on painotettu monissa artikkeleissa. Esimerkiksi Madridin uni-instituutti on todennut, että riittämätön lepo voi aiheuttaa seuraavia oireita:

 • Huono mieliala
 • Heikompi kyky käsitellä turhautumista
 • Keskittymiskyvyn puute
 • Levottomuus
 • Ärtyisyys
 • Muistiongelmat yms.
Some figure
Kun emme saa riittävästi lepoa, voimme kokea muun muassa väsymystä, uneliaisuutta ja ärtyisyyttä.

Näiden vaikutusten lisäksi eräät muut tutkimukset korostavat sitä, että unen määrän, tai levon, ja elämänlaadun välillä on selvä yhteys.

Tiedät tämän jo varmasti, koska siitä kuulee puhuttavan jatkuvasti. Joskus työn tai opintojen takia meille ei kuitenkaan jää riittävästi aikaa levolle. Mitä asialle voi tehdä?

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Suositeltu unentarve iän mukaan

Minulle ei jää aikaa levolle: mitä voin tehdä?

Kuinka pidämme väsymyksen loitolla, kun elämämme on niin kiireistä ja meillä on hädin tuskin paria minuuttia vapaa-aikaa kaikkien odottavien tehtävien, ilmoitusten, vastaamattomien sähköpostien ja muiden jatkuvien ärsykkeiden keskellä?

Ensiksi tulee huomioida, että fyysisen ja psyykkisen väsymyksen välillä on ero. Molemmilla on kuitenkin omat haitalliset seurauksensa terveydelle.

Eräs aiheesta tehty tutkimus osoittaa, että kun podemme psyykkistä väsymystä, saatamme kokea epäonnistumisen, toivottomuuden ja avuttomuuden tunteita sekä kärsiä alhaisesta itsetunnosta, levottomuudesta ja keskittymisvaikeuksista. Fyysinen uupumus puolestaan voi johtaa päänsärkyyn, luu- ja nivelsairauksiin sekä unihäiriöihin.

Tämä vaikuttaa tietenkin käytökseen, sillä uupunut henkilö saattaa nauttia liikaa kahvia tai muita piristeitä. Uupumus voi johtaa myös heikkoon suoriutumiseen yksityiselämässä ja työelämässä. Se voi lisäksi aiheuttaa konflikteja ihmissuhteissa, joko perheen kesken tai töissä.

Mitä voin tehdä saadakseni enemmän lepoa?

Mitä suosituksia tulisi noudattaa, jos aikaa ei jää levolle ja tekemistä on paljon? Seuraavaksi jaamme joitakin strategioita, jotka voit ottaa käyttöösi parantaaksesi elämänlaatuasi:

 • Ymmärrä ihan ensiksi se, että sinä sekä sinun fyysinen, psyykkinen ja tunne-elämän terveytesi ovat ykkössijalla.
 • Yritä löytää hiljaisia hetkiä; tämä on tärkeää mielenrauhalle. Tiedämme jo, miten vaikeaa on elää ilman melua erityisesti kaupungeissa, mutta voit esimerkiksi jättää autoradion avaamatta yhtenä päivänä viikossa, käydä suihkussa kuuntelematta musiikkia tai yrittää meditoida hiljentääksesi ajatuksesi.
Some figure
Jos aikataulusi on kiireinen eikä sinulle jää riittävästi aikaa levolle, sinun kannattaa yrittää löytää hiljaisia hetkiä rentoutuaksesi.
 • Sulje puhelin ja muut näytöt hetkeksi, jotta et enää kuule ilmoitusten ääniä. Näin et myöskään altistu näyttöjen valolle, joka voi olla todella haitallista, kuten asiantuntijat ovat vahvistaneet.
 • Pohdi, kalvaako joku selvittämätön ongelma mieltäsi. Sinun on opittava päästämään siitä irti, vaikka se tarkoittaisi anteeksiantoa.
 • Delegoi tehtäviä muille työpaikalla. Saatat ajatella, että mikään ei onnistu ilman sinun panostasi, mutta opi luottamaan työryhmääsi ja antamaan heille tehtäviä heidän kykyjensä mukaan.
 • Tarkkaile miten päiväsi kuluvat ja tee tarvittaessa muutoksia rutiineihisi.
 • Käytä apuna rentouttavaa hierontaa.

Älä jätä lukematta: 5 luonnollista lihasrelaksanttia, joita kannattaa kokeilla

Vielä lopuksi

Haluamme korostaa vielä elämän yksinkertaistamisen tarvetta. Usein otamme hoitaaksemme aivan liikaa velvollisuuksia, mutta olemme lopulta vain hukassa niiden kanssa ja sairastumme.

Mahtavalla ajattelijalla Epikuroksella on filosofia, joka sopii hyvin meidänkin päiviimme. Epikuros on sanonut, että meidän tulisi pyrkiä elämään hakien mahdollisimman paljon nautintoa, mutta saamme nautintoa myös ihan arkipäiväisistä asioista, kuten ruoasta, mukavista keskusteluista ja taiteesta.

Kyseinen filosofi muistuttaa meitä myös siitä, kuinka tärkeää on olla vaarantamatta terveyttä turhilla riskeillä. Meidän tulisi aina välttää asioita, jotka tuovat kärsimystä elämäämme. Ota näistä neuvoista vaari!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Arquer, M. I. De. (1999). NTP 445: Carga mental de trabajo: fatiga. Instituto Nacional de Seguridad e Higiene En El Trabajo.
 • Extremera, N., Fernández-Berrocal, P., & Durán, A. (2003). Inteligencia emocional y burnout en profesores. Encuentros En Psicologia Social.
 • Restrepo, E. (2018). ILUMINACIÓN. In El torso de Venus. https://doi.org/10.2307/j.ctv893j2s.33
 • Salanova, M., & Futuros, Y. R. (2008). ESTUDIO DEL BURNOUT Marisa Salanova y Susana Llorens. Papeles Del Psicólogo.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.