Logo image
Logo image

Minulla ei ole ystäviä: 7 mahdollista syytä ja vinkkiä

4 minuuttia
Monet ihmiset ovat huolissaan siitä, että heillä ei ole tarpeeksi ystäviä. Tästä artikkelista löydät joitain mahdollisia syitä ja vinkkejä tilanteen muuttamiseksi.
Minulla ei ole ystäviä: 7 mahdollista syytä ja vinkkiä
Viimeisin päivitys: 29 heinäkuuta, 2021

Hyvin monet ihmiset miettivät jossain vaiheessa elämäänsä, miksi heillä ei ole ystäviä. Tämä aiheuttaa tietysti huolta, koska ihmiset ovat sosiaalisia olentoja ja tarvitsevat suhteita selviytymisen ja hyvinvoinnin takaamiseksi.

Vastaus tähän kysymykseen on monimutkaisempi kuin miltä näyttää. Usein kyse on useammasta syystä, miksi ihmisillä on vaikeuksia ystävystymisessä. Tässä artikkelissa kerromme kuitenkin yleisimmät syyt ja vinkkejä niiden käsittelemiseksi.

Mahdolliset syyt, miksi sinulla ei ehkä ole ystäviä

Vankan ja kestävän ystävyyssuhteen luomiseksi on tärkeää tunnistaa, mikä estää ystävyyden kehittymisen. Ongelmat voivat olla sisäisiä (kuten persoonallisuutesi tai kuka olet) ja ulkoisia (olosuhteet tai asiayhteys).

Jos olet yksi niistä, jotka kysyvät itseltään miksi heillä ei ole ystäviä, lue eteenpäin sillä esittelemme sinulle joitain mahdollisia syitä, jotka auttavat sinua ymmärtämään vaikuttavia tekijöitä ja mitä sinun tulisi tehdä.

1. Matala itsetunto

Matala itsetunto estää ihmistä näkemään itsensä arvokkaana. Näissä tapauksissa on yleistä verrata itseään muihin ja tuntea riittämättömyyden tunnetta.

Tämä alemmuuden tunne estää meitä yrittämästä olla läheisiä muiden kanssa, ja se saa meidät tuntemaan itsemme eristäytyneeksi sekä yksinäiseksi.

Some figure

2. Ujous

Ujot ihmiset tuntevat olonsa ahdistuneeksi ja epämukavaksi sosiaalisissa tilanteissa. Joten he lakkaavat olemasta vuorovaikutuksessa muiden ihmisten kanssa.

Vaikka he yrittävät tuntea olonsa mukavammaksi muiden ihmisten kanssa, he yrittävät tuntea olonsa paremmaksi eristämällä itsensä vapaaehtoisesti.

3. Sopimaton asenne

On olemassa asenteita, jotka vieraannuttavat muita sekä estävät meitä muodostamasta kestäviä siteitä. Jotkut niistä ovat esimerkiksi:

  • Suvaitsemattomuus
  • Uhriutuminen
  • Ylpeys tai ylivallan tunne
  • Itsekkyys
  • Alhainen suvaitsevaisuus turhautumista kohtaan
  • Väkivaltaiset reaktiot

4. Huolimattomuus tai ajan puute

On tavallista, että kiireinen elämäntapa erottaa meidät nykyisistä ystävistä sekä vaikeuttaa uusien ihmissuhteiden muodostamista. Joskus se tapahtuu niin, että emme edes huomaa sitä.

Lisäksi meillä on tapana laittaa ystävät syrjään, kun olemme kumppanimme kanssa. Tämä on virhe, jota sinun tulisi välttää. Sinun on kehitettävä ystävyyssuhteitasi, jotta et menetä niitä ajan myötä.

5. Henkilökohtaiset mieltymykset

Jotkut ihmiset nauttivat yksinolosta. He haluavat tehdä suunnitelmia ja aktiviteetteja ilman muita ihmisiä, eikä se ole paha asia. Se on yksinkertaisesti tapa olla.

Sinun on kuitenkin muistettava, että myös vuorovaikutus ja ihmissuhteet ovat terveitä ja tarpeellisia.

6. Psykologiset ongelmat

On olemassa paljon psykologisia ongelmia, jotka vaikeuttavat läheisten suhteiden luomista, kuten sosiaalinen fobia, masennus, mytomania sekä persoonallisuushäiriöt. Mikäli sinulla on aikaisemmin ollut jokin yllä mainituista sairauksista, tulisi sinun keskustella asiasta lääkärin kanssa.

7. Tilannekohtaiset vaikeudet

Useat asiat vaikeuttavat sosiaalisten siteiden luomista, kuten asuminen syrjäisellä alueella, työskentely kotona, usein muuttaminen jne. Mikäli sinuun vaikuttaa jokin yllämainituista kohdista, tulee sinun miettiä mahdollisia ratkaisuja tilanteen muuttamiseksi.

Hyödyllisiä vinkkejä ystävien saamiseen

Jos haluat hankkia ystäviä, ota huomioon seuraavat vinkit. Nämä vinkit auttavat sinua luomaan pitkiä ja laadukkaita ihmissuhteita.

1. Mene ulos tapaamaan muita ihmisiä

Jos et tule hyvin toimeen tuntemiesi ihmisten kanssa, sinun on mentävä ulos tapaamaan uusia ihmisiä. Maailmassa on paljon ihmisiä jotka haluaisivat tutustua sinuun.

Tätä varten voit ilmoittautua vapaa-ajan aktiviteetteihin, kuten maalaus-, tanssi- tai ruoanlaittokursseille. Voit myös käydä kuntosalilla. Mene uusiin paikkoihin, joissa voit olla vuorovaikutuksessa muiden ihmisten kanssa.

2. Samat mielenkiinnonkohteet

Hyvä tapa muodostaa yhteys uuteen ihmiseen on olla tietoinen harrastuksista tai kiinnostuksenkohteista, jotka teillä on yhteisiä. Sitten voit käyttää niitä aiheita keskustelujen aloittamiseen. Liity sinua kiinnostavaan harrastustoimintaan, niin löydät samanmielisiä ihmisiä. Tämä helpottaa sinua tulemaan toimeen näiden ihmisten kanssaan.

3. Harjoittele empatiaa

Ota huomioon muiden ihmisten tunteet kun keskustelet heidän kanssaan. Muista, että kaikki ei pyöri sinun ympärilläsi. On tärkeää kuunnella ja kunnioittaa muiden ihmisten tunteita.

4. Vietä aikaa nykyisten ystäviesi kanssa

Ystävyys on kehitettävä vahvaksi ja kestäväksi. Jokainen ihmissuhde vaatii huomiota ja huolenpitoa.

Riippumatta siitä kuinka kiireinen olet, sinun tulisi säännöllisesti soittaa tai lähettää tekstiviesti ystävillesi. Puhelun ei tarvitse kestää kauaa. Pienet eleet ylläpitävät ja vahvistavat suhteita.

5. Vaihda rutiini

Jos haluat saada ystäviä, suosittelemme, että poistut mukavuusalueeltasi. Kokeile uusia asioita uusien ihmisten kanssa.

Kutsu työtovereitasi katsomaan elokuvaa tai käymään kahvilla. Ajan viettäminen uudessa paikassa vahvistaa suhteita.

Some figure

 

6. Muuta asennettasi

Kuten olemme jo nähneet, tapa jolla käyttäydymme muiden kanssa, on usein syy siihen miksi meillä ei ehkä ole ystäviä. Siksi on tärkeää tunnista, mitkä asenteet saattavat saada ihmiset hylkäämään sinut.

Voit tehdä tämän pyytämällä jotakuta, joka tuntee sinut ja on objektiivinen, keskustelemaan asiasta. Omista ongelmakohdista puhuminen on hyvä tapa tutustua itseensä ja kehittää omaa persoonaansa.

Lisäksi sinun tulee tietää, että todennäköisesti et halua kuulla kritiikkiä, mutta se on välttämätöntä muutoksen kannalta. Pieni muutos asenteessasi voi muuttaa monia asioita.

7. Läheisyys

Yksi tapa saada todellisia ystäviä on hyödyntää jo olevia ystävyyssuhteita ja tehdä niistä intiimimpiä. Jos tunnet jonkun, jonka kanssa tulet toimeen, kutsu hänet ulos ja viettäkää laatuaikaa yhdessä. Tämä auttaa teitä tuntemaan toisenne paremmin.

Jos sinulla ei ole ystäviä, voit tehdä asialle joitain!

Joissakin tapauksissa saatat tarvita ammattilaisen apua. On olemassa psykologisia sairauksia, jotka vaikeuttavat ystävien löytämistä.

Jos sinusta tuntuu että olet kokeillut kaikkea ja ihmettelet jatkuvasti, miksi sinulla ei ole ystäviä, on tärkeää harkita terapiaa. Voit muuttaa asioita päättäväisyydellä ja tunnustamalla rajallisuutesi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Cano-Vindel A, Goñi M, Ferrer M, Iruarrizaga M, Zuazo A. spectos cognitivos, emocionales, genéticos y diferenciales de la timidez. REME. 2001;4(3).  Disponible en: https://www.researchgate.net/publication/28076483_Aspectos_cognitivos_emocionales_geneticos_y_diferenciales_de_la_timidez
  • Cejudo SR, Fernández MA. Fobia social: un fenómeno incapacitante. Rev Elec Psic Izt. 2015;18(2):836-851. Disponible en: https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumenI.cgi?IDARTICULO=69954
  • Pérez  M. El teletrabajo: Pros y contras de trabajar en casa. Lex nova Rev. 2008;53:22-24. Disponible en: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=2719255

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.