Minkälaista himoa on olemassa?
Himolla viitataan voimakkaaseen ja melkein pysäyttämättömään haluun käyttää jotakin ainetta (huumeita, tupakkaa, ruokaa tai alkoholia). Tässä artikkelissa tarkastelemme minkälaista himoa on olemassa.
Tätä käsitettä käytettiin ensimmäisen kerran noin 1940-luvulla. Siihen aikaan asiantuntijat määrittelivät sen voimakkaaksi haluksi käyttää opiaatteja, kuten heroiinia tai morfiinia ihmisen yrittäessä päästä niistä eroon.
Nykyään vaikuttaa kuitenkin olevan vaikea yhä määritellä erityisesti tätä tilannetta. On selvää, että himo on huumeriippuvuuden perusta, joka liittyy läheisesti uudelleen sortumiseen.
Tässä artikkelissa haluammekin siis selittää kaiken, mitä sinun tulee tietää tästä ongelmasta.
Minkälaista himoa on olemassa?
Kuten jo mainitsimmekin aikaisemmin, himo on halua käyttää jotakin ainetta. Tämä halu on pysäyttämätön tahto, joka tavallaan “ottaa vallan” ihmisestä. Se ei ole kuitenkaan sama asia kuin vieroitusoireet.
Vieroitusoireet koostuvat sekä fyysisistä että psyykkisistä oireista, joita esiintyy sen jälkeen, kun ihminen lakkaa käyttämästä riippuvuutta aiheuttavaa ainetta (huumetta). Sen esiintyminen on todennäköistä alkoholisteilla tai huumeista (kuten heroiinista) riippuvaisilla ihmisillä.
Niiden erottamiseksi sinun tulee kuitenkin ymmärtää, että himoa saattaa esiintyä jopa vieroitusoireista yli pääsemisen jälkeen. Tämä johtuu siitä, että halu käyttää ainetta voi kestää kuukausien tai vuosien ajan.
Asiantuntijat yhdistävät himon moniin erityyppisiin aineisiin. Se vaihtelee halusta polttaa tai juoda alkoholia jopa kokaiinin tai vahvojen opioidien käyttöön.
Sinun tulee olla tietoinen siitä, että jokin sosiaalisesti hyväksyttävä asia – tupakointi – voi ehdollistaa sinut koko elämän ajaksi. Toisin sanoen, se on aivan yhtä vakavaa ja haitallista kuin muutkin himot.
Himo on halua käyttää mitä vain ainetta. Se voi olla mm. huumetta, alkoholia tai tupakkaa.
Onko erilaisia himoja siis olemassa?
Jotkut asiantuntijat väittävät, että himotyyppejä on kahdenlaista. Ensimmäinen on fyysinen, joka on melkein samankaltainen kuin vieroitusoireet. Sekin tuottaa fyysisiä oireita, kuten takykardiaa, kylmänhikeä ja jopa kohtauksia.
Toisin sanoen, ensimmäinen tyyppi on halua käyttää huumetta ja sitä ajavat eteenpäin vieroituksen aikana koetut vahvat oireet. Tällaisen himon kohtaaminen ja käsitteleminen on yleensä ihmiselle vaikeinta.
Toinen himotyyppi on psyykkinen himo. Se ilmestyy myöhemmin, kun henkilö pääsee vieroitusoireiden yli. Sitä esiintyy silloin, kun potilas ei ole käyttänyt ainetta hetkeen, ehkä jopa kuukausiin tai vuosiin.
Sinua saattaa myös kiinnostaa: Alkoholin liikakäyttö – mitä aivoille voi tapahtua?
Kuinka himoa hoidetaan
On tärkeää ymmärtää, että sekä riippuvaisuus että vieroitusoireet ja himo ovat hoidettavissa olevia tilanteita. Sen tekemiseksi on paras aina kääntyä asiantuntevan psykologin tai jopa tukiryhmän puoleen, jotka voivat auttaa hallitsemaan sitä.
Himo on yksi niistä asioista, joka vaikuttaa ihmisten uudelleen sortumiseen. Samalla tavoin kyseessä on tekijä, joka saa riippuvuuden yleensä pysymään yllä. On siis tärkeää tietää siitä ja oppia käsittelemään sitä.
Himon käsittelemiseksi on välttämätöntä tunnistaa aineen käyttämismalliin liittyvät tilanteet. Ensimmäisenä askeleena on välttää ainetta täysin.
Tarkoitus on yrittää vältellä sellaisia tilanteita, jotka kyseisen aineen käyttöön yhdistetään. Jos olet esimerkiksi alkoholisti, on paras vähentää ulkona baareissa käymistä.
Lisäksi on tärkeää hankkia apua tämän automaattisen aineen kulutuskäytöksen hallitsemiseksi. Potilaiden henkinen tai tunneperäinen tilanne voi myös vaikuttaa asiaan, sillä ihmisen on aina helpompi sortua uudelleen hänen ollessaan haavoittuvainen tai surullinen.
Tässä mielessä useimmat hoidot keskittyvät stressin tai itsetunnon hallitsemiseen. Toinen tehokas tapa on keskittää ihmisen huomio muihin aktiviteetteihin, kuten liikuntaan.
Sinua saattaa myös kiinnostaa: 5 nopeasti ilmenevää vaikutusta tupakoinnin lopettamisesta
Yhteenveto
Himo on ihmisen järjetön ja ylimielinen halu käyttää huumeita tai riippuvuutta aiheuttavaa ainetta. On tärkeää tietää, että se ei liity ainoastaan huumeisiin, kuten heroiiniin, vaan myös tupakkaan tai alkoholiin, ruokaan tai muihin aineisiin.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Chesa Vela, D., Elías Abadías, M., Fernández Vidal, E., Izquierdo Munuera, E., & Sitjas Carvacho, M. (2004). El craving, un componente esencial en la abstinencia. Revista de La Asociación Española de Neuropsiquiatría, (89). https://doi.org/10.4321/s0211-57352004000100007
- Craving y adicción a drogas | Trastornos Adictivos. (n.d.). Retrieved October 25, 2019, from https://www.elsevier.es/es-revista-trastornos-adictivos-182-articulo-craving-adiccion-drogas-13021690
- Chandler RK, Fletcher BW, Volkow ND. Treating drug abuse and addiction in the criminal justice system: improving public health and safety [published correction appears in JAMA. 2009 Mar 11;301(10):1024]. JAMA. 2009;301(2):183–190. doi:10.1001/jama.2008.976
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.