Logo image
Logo image

Millainen on anuptafobia eli sinkkuuden pelko

4 minuuttia
Anuptafobia on pelkoa olla sinkku tai olla ilman kumppania. Tämä paine kasvaa yhteiskunnassa, joka ruokkii romanttisia myyttejä.
Millainen on anuptafobia eli sinkkuuden pelko
Viimeisin päivitys: 16 huhtikuuta, 2023

Anuptafobia tarkoittaa epämukavuutta ja irrationaalista pelkoa olla sinkku tai pelkoa siitä, ettei pysty luomaan tunteellista suhdetta kenenkään kanssa. Kuten muillekin fobioille, sille on ominaista korkea ahdistuneisuus ja jopa paniikkikohtaukset. Lisäksi sillä on seurauksia ihmisten välisessä kanssakäymisessä.

Anuptafobiasta kärsivillä on vaikeuksia luoda terveitä siteitä, koska he tekevät suuria ponnisteluja säilyttääkseen suhteen jonkun kanssa, vaikka se ei olisikaan terve suhde. Heillä on myös tapana sabotoida itseään pyrkiessään saavuttamaan sitoumuksen jonkun kanssa. Mitkä ovat tämän fobian yleisimmät oireet? Miten sitä voi käsitellä? Katsotaan.

Anuptafobian oireet ja merkit

Siinä ei ole mitään väärää, että haluaa olla parisuhteessa. Mutta kun siitä tulee ainoa tavoite ja siinä epäonnistutaan, siitä tulee ongelma.

Kuinka anuptafobia voidaan tunnistaa? Katsotaanpa sen yleisimpiä oireita:

  • Ylivoimainen, pysyvä ja hallitsematon pelko ja epämukavuus yksin olemisesta ja olosta ilman kumppania.
  • Negatiiviset ajatusmallit. Esimerkiksi uskominen, että onnellisuus on sama kuin parisuhde, tai alemmuuden tunteet, kuten “olen arvoton, joten kukaan ei voi rakastaa minua”.
  • Henkilö tuntee olevansa kykenemätön olemaan yksin, joten on tavallista löytää hänet aina “hyppäämässä” parisuhteesta toiseen. Hänen yksinolon hetkensä ovat hyvin lyhyitä.
  • Negatiiviset tunteet, kuten kauna tai kateus, niitä ihmisiä kohtaan, joilla on parisuhde.
  • Seksuaalinen riskikäyttäytyminen keinona saada kumppani.

Kun halu saada kumppani muuttuu yksinjäämisen peloksi, kyseessä on anuptafobia. Se on ylivoimainen pelko, joka vaikuttaa muihinkin elämänalueisiin.

Some figure
Pelko jäädä ilman kumppania voi saada henkilön kestämään myrkyllisiä ihmissuhteita.

Mikä aiheuttaa anuptafobian?

Kuten useimmat sairaudet, syitä on enemmän kuin yksi. Eli konteksti, jossa se esiintyy, on aina otettava huomioon. Anuptafobian tapauksessa emme voi sivuuttaa sosiaalista painetta, eli yhteiskunnallista painetta joka liittyy pakkoon olla parisuhteessa, pakkoon perustaa perhe ja niin edelleen.

Tämä koskee erityisesti naisia, jotka tuomitaan, kun he ovat yksin tai kun he eivät ole kiinnostuneita perustamaan perhettä ja hankkimaan lapsia. Vieläkin ajatellaan, että perhe on synonyymi menestymiselle, mikä luo painetta sen saavuttamiseen.

Hypoteesit viittaavat kuitenkin siihen, että epävarma kiintymysmalli ja hylkäämisen pelko vaikuttavat myös tähän fobiaan.

Lue: 5 syytä olla onnellinen

Mahdolliset vaikutukset ja seuraukset

Kuten mikä tahansa fobia, myös anuptafobia aiheuttaa ahdistusta ja epämukavuutta. Yksi sen suurimmista haitoista liittyy kuitenkin ihmissuhteiden laatuun. Pelko kumppanin puuttumisesta tai menettämisestä on niin suuri, että anuptafobiasta kärsivät henkilöt voivat kestää myrkyllisiä suhteita, jotta he eivät vain jäisi yksin.

He saattavat oikeuttaa loukkaavia tilanteita, huonoa kohtelua, aggressiota tai väkivaltaa. Heidän emotionaalinen riippuvuutensa tekee heistä haavoittuvia.

Toisaalta fobiat liittyvät usein muihin sairauksiin, kuten pakko-oireiseen käyttäytymiseen. Näin ollen monet ihmiset, joilla on anuptafobia, voivat kehittää epäluottamuksen ja turvattomuuden tunteita siihen pisteeseen saakka, että he haluavat hallita kumppaninsa jokaista liikettä.

Samoin, kun he solmivat suhteen, nämä ihmiset kokevat jatkuvaa ja hallitsematonta hylkäämisen pelkoa. Näin ollen he eivät pysty nauttimaan kaivatusta suhteestaan, vaan heidän epävarmuutensa alkaa aiheuttaa konflikteja.

Näin itsensä toteuttava ennustus tapahtuu; kun tilanne muuttuu toiselle kestämättömäksi, hän jättää kumppaninsa.

On tärkeää ymmärtää, että anuptafobia on vain fobia. Sillä ei ole mitään tekemistä macho- tai kontrolloivan käyttäytymisen kanssa, jota tietyt ihmiset käyttävät suhteissaan. Toisin sanoen, meidän on oltava hyvin varovaisia, jotta emme normalisoi tai sekoita tiettyjä myrkyllisiä käyttäytymismalleja ikään kuin ne olisivat fobioita.

Lue tämäkin: Tunneriippuvuuden katkaiseminen: 5 vinkkiä

Anuptafobian hoito

Some figure
Minkä tahansa fobian kohdalla on aina tärkeää saada psykologista apua.

Fobiaa voidaan lähestyä eri suunnista. Yksi niistä on kognitiivinen käyttäytymisterapia, joka ehdottaa työskentelyä kognitioiden tasolla sekä käyttäytymisen ja tekojen tasolla.

On myös työskenneltävä psyko-opetuksen parissa hankkimalla tietoa terveistä ihmissuhteista, romanttisista rakkausmyyteistä, fobioista ja muista aiheista, jotka voivat auttaa potilasta ymmärtämään, mitä hänelle tapahtuu.

Tässä mielessä, kognitiivisesti, henkilön kanssa pyritään työskentelemään niiden negatiivisten ajatusten parissa, jotka toimivat määrittävinä malleina ja sitten vaikuttavat ja määrittävät hänen käyttäytymistään.

Toisin sanoen henkilö, jolla on katastrofaalinen ajatusmalli jäämisestä naimattomaksi tai yksin, etsii kumppania ja näkee sen elämänsä moottorina. Siksi aluksi täytyy työskennellä olettamuksien ja myyttien parissa.

Kun hoidossa edetään hieman pidemmälle, pyritään siirtymään toimintaan yksinkertaisilla harjoituksilla, joiden avulla henkilö alkaa kohtaamaan pelkonsa. Tällä tavalla hänet yritetään saada löytämään miellyttäviä ja nautinnollisia aktiviteetteja, joita hän voi tehdä itsenäisesti.

On myös tärkeää työskennellä itsetunnon parissa. Tämän avulla henkilö voi palauttaa oman arvonsa ajattelematta itseään suhteessa muihin.

Mitä pitäisi muistaa?

Terve parisuhde antaa kumppaneille mahdollisuuden kasvaa ja vahvistaa itseään. Sen on oltava lähtökohta, josta side rakennetaan. Monet ihmiset uskovat, että heidän pitäisi täydentää toisiaan. Mutta totuus on, että tällainen lähestymistapa vain edistää riippuvuutta ja tarvetta.

Jossain määrin useimmat ihmiset kokevat tätä yksin olemisen pelkoa ja kumppanin puuttumisen pelkoa. Mutta kun tämä tunne tulvii yli, aiheuttaa ahdistusta ja sabotaasia, on suositeltavaa hakea apua sen käsittelemiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Bados, A. (2009). Fobias específicas. Departament de personalitat, Avaluacio y Tractament Psicologics: Universidad de Barcelona.
  • Capafons Bonet, Juan I. (2001). Tratamientos psicológicos eficaces para las fobias específicas. Psicothema, 13(3),447-452.[fecha de Consulta 30 de Junio de 2021]. ISSN: 0214-9915. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=72713310.
  • Leary, Mark. (2015). Emotional responses to interpersonal rejection. Dialogues in Clinical Neuroscience. 17. 435-441. 10.31887/DCNS.2015.17.4/mleary.
  • “Settling for less out of fear of being single”: Correction to Spielmann et al. (2013). J Pers Soc Psychol. 2018 Nov;115(5):804. doi: 10.1037/pspp0000227. PMID: 30321050.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.