Miksi virtsa haisee voimakkaalle silloin, kun syömme parsaa?
Jotkut ruoat, niitä nautittuamme, aiheuttavat muutoksia virtsan hajussa. Näin käy esimerkiksi silloin, kun syömme parsaa. Tämän prosessin alkuperä on aineessa, jota kutsutaan asparagiinihapoksi. Sen metaboloituminen johtaa metaanitioli-nimisen jätteen ilmaantumiseen, joka on vastuussa siitä, että virtsa haisee voimakkaalle parsansyönnin jälkeen.
Lisäksi asparagiinihapon metaboloinnin aikana syntyy myös muita aineita, kuten dimetyylisulfidia sekä rikkiyhdisteitä, jotka lisäävät tälle virtsalle ominaista ja voimakasta hajua. Tämä prosessi ei kuitenkaan ole kaikissa tapauksissa aina sama. Ilmeisesti syy sille, miksi virtsa haisee voimakkaalle sen jälkeen kun olemme syöneet parsaa, selittyy tietyn spesifisen geenin läsnäololla deoksiribonukleiinihapossa eli DNA:ssa.
Kaikki eivät kykene havaitsemaan tätä hajua
Samalla tavalla kuin tämä kyseinen geeni määrittelee näiden yhdisteiden tuotannon parsan syönnin jälkeen, kaikki meistä eivät myöskään ole kykeneväisiä havaitsemaan virtsan normaalia voimakkaampaa hajua. Itse asiassa joidenkin tutkimusten mukaan vain 40 prosenttia väestöstä on herkkä tälle hajulle.
Virtsan normaalia voimakkaamman hajun havaitseminen liittyy myös genetiikkaan ja kunkin yksilön DNA:n tyyppiin. Toisaalta taas yksi tapa piilottaa tämä epätavallinen haju virtsassa parsan syönnin jälkeen on lisätä veden ja nestettä poistavien ruokien nauttimista. Tällä tavoin saavutetaan vähemmän tiivistynyttä virtsaa, joka samalla myös haisee vähemmän voimakkaalle.
On myös huomattava, että merkittävä osa niistä ihmisistä, jotka eivät kykene tunnistamaan tätä hajua, ovat naisia. Vaikka yleisesti ottaen voidaankin sanoa, että naiset tunnistavat hajuja miehiä tarkemmin, tässä tapauksessa kyseessä on poikkeus, sillä tutkimusten mukaan miehet havaitsevat naisia tarkemmin muutoksia virtsan hajussa nimenomaan parsan syönnin jälkeen.
Tämä voi johtua myös siitä, että siinä asennossa, missä nainen virtsaa, myös hajun havaitseminen on monimutkaisempaa, kun taas seisoma-asennossa ja kasvot kohden virtsan suuntaa tekevät miesten tapauksessa virtsan hajumuutosten havaitsemisesta helpompaa. Joka tapauksessa on tarpeen jatkaa tämän ilmiön ja sen genomin merkityksen tutkimista selkeämpien johtopäätösten takaamiseksi.
Sinua saattaa myös kiinnostaa: Probioottiset ruoat edistävät suoliston terveyttä
Diureettiset ruoat virtsan voimakkaan hajun vähentämiseksi parsaa syödessä
On olemassa useitakin ruokia, joiden nestettä poistavat ominaisuudet lisäävät virtsan tuotantoa ja stimuloivat virtsaamista. Hyviä esimerkkejä näistä nestettä poistavista ruoista eli diureettisista ruoista ovat ananas ja tee.
Tämäntyyppiset ruoat ehkäisevät nesteiden kertymistä elimistöön ja kykenevät samalla vähentämään virtsan voimakasta hajua laskemalla sen konsentraatiota. Lisäksi ne suosivat elimistön puhdistamista lisäämällä päivässä virtsatun nesteen määrää ja sen mukana liikkuvia jätteitä, joita elimistön ei toimiakseen enää tarvitse hyödyntää.
Tästä syystä onkin välttämätöntä varmistaa asianmukainen vedensaanti, jotta elimistö ei alkaisi kärsimään nestehukasta. Kaksi litraa vettä päivässä on useimmille aikuisille hyvä määrä asianmukaisen nesteytyksen takaamiseksi.
Lämpimässä ja kosteammassa ilmastossa voi kuitenkin olla tarpeen lisätä tätä määrää. Näin käy myös niiden urheilijoiden kohdalla, jotka menettävät suuren määrän nesteitä hikoilemalla. Asianmukaisen nesteytyksen yhdistäminen diureettisiin ruokiin auttaakin ylläpitämään munuaisten normaalia toimintaa.
Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: 7 luonnollista diureettia, jotka kannattaa lisätä ruokavalioon
Muita parsan ominaisuuksia
Parsa sisältää runsaasti elimistölle tärkeitä mineraaleja, kuten kaliumia. Lisäksi siitä löytyy suuria määriä C- ja B-vitamiineja. Samalla se muodostaa loistavan kuidun lähteen, minkä ansiosta se pitää nälkää loitolla pidempään. Lisäksi siinä on vain vähän kaloreita.
Ei kannata unohtaa, että kyseessä on erittäin monipuolinen aineosa, jota voidaan käyttää laajasti ruoanlaitossa. Parsaa voidaan sekä keittää, paistaa että kypsentää uunissa tai grillissä. Se sopii loistavasti sekä kala-, kana- että liharuokien lisukkeeksi kuin myös salaatteihin. Lisäksi parsaa voidaan aivan yhtä hyvin käyttää jopa sosekeiton pääraaka-aineena. Helppoja ja maukkaita ohjeita terveellisen parsasosekeiton valmistamiseen löydät tästä artikkelista.
Parsa säilyy jääkaapissa pitkään, ja siitä on olemassa myös valkoinen versio. Lisäksi parsaa kannattaa kokeilla rohkeasti myös hieman monimutkaisemmissa resepteissä, kuten piirakoissa ja muissa suolaisissa leivonnaisissa. Parsa tuo myös herkullisen lisän tähän espanjalaiseen tomaattikeittoon eli gazpachoon.
Helppo parsan keitto-ohje
Kuten yllä jo mainitsimme, parsa on erittäin monipuolinen raaka-aine, mutta sen oikea keittäminen vaatii hieman tarkkuutta. Seuraavaa ohjetta noudattamalla tulet kuitenkin onnistumaan parsan keitossa joka kerta!
- Kuori parsat nuppua lukuunottamatta. Vihreälle parsalle riittää kevyt kuorinta, kun taas valkoinen parsa vaatii huolellisemman kuorinnan. Leikkaa parsojen päässä oleva puumainen osa pois (muutaman sentin verran).
- Huuhtele parsat huolellisesti.
- Lisää parsat kiehuvaan veteen (voit halutessasi maustaa veden suolalla) niin, että parsan nuput jäävät juuri ja juuri vedenpinnan yläpuolelle, sillä niiden tarkoitus on kypsyä vedestä muodostuvassa höyryssä.
- Jos kyseessä on vihreä parsa, anna sen kypsyä muutamasta minuutista maksimissaan 8-10 minuuttiin. Valkoisen parsan keittoaika on hieman pidempi, noin 10-15 minuuttia. Keittoaika vaihtelee parsan tuoreuden ja paksuuden mukaan, joten kokeile parsan kypsyyttä varovasti hammastikulla sen tyvestä.
- Valuta valmiit parsat ja tarjoile haluamallasi tavalla.
Yhteenvetona
Parsa sisältää asparagiinihapoksi kutsuttua kemikaalia, joka metaboloituessaan elimistössä johtaa rikkiä sisältäviin jätteisiin. Nämä jätteet aiheuttavat sen, että virtsa haisee voimakkaalle, mitä kuitenkaan aivan kaikki eivät pysty havaitsemaan.
Parsa on yksi monipuolisimmista ja mielenkiintoisimmista ruoka-aineista, joita kannattaisi ehdottomasti nauttia ruokavaliossa säännöllisesti. Sen runsas kuitupitoisuus ja vähäinen kaloripitoisuus tekevät siitä ihanteellisen raaka-aineen lähes mihin tahansa ruokavalioon, oli tarkoituksena sitten syödä monipuolisemmin, kuitupitoisemmin tai pudottaa painoa. Lisäksi parsa on valmistuksen suhteen erittäin helppo ja yksinkertainen raaka-aine, joka mukautuu moniin resepteihin.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Ramamoorthy A., Sadler BM., Van Hasselt JGC., Elassaiss-Schaap J., Kasichayanula S., Edwards AY., Van der Graaf PH., Zhang L., Wagner JA., Crowdsourced asparagus urinary odor population kinetics. CPT Pharmacometrics Syst Pharmacol, 2018. 7 (1): 34-41.
- Mitchell SC., Waring RH., Land D., Thorpe WV., Odorous urine following asparagus ingestión in man. Experientia, 1987. 43 (4): 382-3.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.