Logo image
Logo image

Miksi siittimen iho on kuiva ja mitä asialle voi tehdä?

3 minuuttia
Siittimen iho on herkkä ulkoisille muutoksille. Yleensä sen kimmoisuus ja väri kuvastavat sukupuolielinten terveyttä.
Miksi siittimen iho on kuiva ja mitä asialle voi tehdä?
Leidy Mora Molina

Tarkistanut ja hyväksynyt: sairaanhoitaja Leidy Mora Molina

Viimeisin päivitys: 18 tammikuuta, 2024

Siittimen kuiva iho on yleinen huolenaihe miehillä. Se on yleensä seurausta terskan ja esinahan kosteuden vähenemisestä. Tässä artikkelissa kerromme, miksi siittimen iho saattaa kuivua ja mitä sille voi tehdä.

Sukupuolielinten kuivuuteen liittyy yleensä voimakasta kutinaa, punoitusta ja ihon hilseilyä. Samoin on tavallista, että henkilö kokee epämukavuutta, kun terska hankaa alusvaatteita vasten tai yhdynnän aikana.

Lue tämäkin: Miehen lantionpohja

1. Vahvojen saippuoiden käyttö

Vahvojen, korkean pH:n omaavien saippuoiden käyttö on yleinen siittimen kuivumisen syy. Ne sisältävät kemikaaleja, joilla on taipumus poistaa suuri määrä soluja ihon pinnalta.

Polypropeenia, natriumlauryylisulfaattia, valkaisuaineita ja triklosaania sisältävät saippuat ovat joitakin suurimpia syyllisiä. Lisäksi liiallinen peseminen tällaisilla saippuoilla pahentaa jo olemassa olevaa kuivuutta.

Yleensä iho suositellaan pestävän runsaalla vedellä ja pienellä määrällä pH-neutraalia saippuaa. Samoin voidaan käyttää vauvojen kylpemiseen tarkoitettuja aineita ja luonnollisia, kosteuttavia saippuoita, kunhan asiasta on kysytty lääkäriltä.

Some figure
Kannattaa valita luonnollisia ja käsintehtyjä saippuoita, joiden pH-arvo on sopiva ihon kuivumisen ehkäisemiseksi.

2. Allergiat

On olemassa monenlaisia tuotteita, jotka voivat aiheuttaa allergiaa joutuessaan kosketuksiin peniksen kanssa. Tutkimukset ovat osoittaneet, että kondomien, spermisidien, siemensyöksyä hidastavien voiteiden ja pyykinpesuaineiden kemikaalit voivat toimia genitaalialuetta herkistävinä aineina.

Tämä on yleinen syy siittimen kuivuuteen sekä punoitukseen, hilseilyyn ja voimakkaaseen kutinaan. Lisäksi joillakin miehillä voi esiintyä aivastelua, nokkosihottumaa ja silmien vetistelyä.

Useimmissa tapauksissa oireet voidaan ehkäistä tunnistamalla ja välttämällä laukaisevaa tekijää. Toisaalta on suositeltavaa käyttää puuvillasta tai muista luonnonkankaista valmistettuja alusvaatteita. Lääkärit voivat määrätä allergialääkkeiden ja voiteiden käyttöä.

3. Hiertymät

Tiukat alusvaatteet ja housut aiheuttavat usein jatkuvaa kitkaa siittimen iholle päivän aikana. Tämä johtaa esinahan tulehdukseen ja hilseilyyn. Lisäksi se voi aiheuttaa pienten, kivuliaiden vaurioiden syntymistä esinahkaan.

On suositeltavaa välttää tiukkoja vaatteita ja mahdollistaa sukuelinten riittävä tuuletus kotona ollessa. Ulos lähtiessä kannattaa käyttää väljiä, hengittäviä housuja aina kun mahdollista. Kuivuus häviää yleensä itsestään parin päivän kuluessa muutosten toteuttamisesta.

4. Seksi tai itsetyydytys ilman voitelua

Liiallinen seksuaalinen aktiivisuus tai itsetyydytys ilman riittävää voitelua on yleinen syy peniksen kuivuuteen. Tässä mielessä jatkuva seksi edistää ihon hilseilyä ja herkkyyttä alueella.

Asiantuntijat suosittelevat käyttämään aina seksityypille sopivaa liukuvoidetta. Vesipohjaiset liukuvoiteet ovat yleensä parhaita vaihtoehtoja. Lisäksi seksuaalisten kanssakäymisten välille on hyvä jättää riittävästi aikaa, jotta iho voi palautua.

5. Tulehdus

Esinahan ja terskan infektio eli balanopostiitti on yleinen ympärileikkaamattomilla miehillä. Tämä johtuu siitä, että esinahan alle saattaa jäädä smegmaa, virtsapisaroita ja erilaisia bakteereita, jotka tasoittavat tietä infektioille.

Tutkimusten mukaan tärkeimmät balanopostfiitin aiheuttavat mikro-organismit ovat Streptococcus pyogenes, Staphylococcus aureus ja Candida albicans. Samoin syfilisinfektio, pehmeä sankkeri, tippuri ja klamydia ovat myös siittimen kuivuuden aiheuttajia.

Liitännäisoireita ovat mm. seuraavat:

 • Kipu tai kirvely virtsatessa.
 • Voimakas kutina.
 • Märkivä vuoto virtsaputkesta.
 • Terskan ja esinahan punoitus ja turvotus.

Näiden oireiden esiintyessä on tärkeää hakeutua urologian erikoislääkärin hoitoon. Hoitoon voi kuulua antibiootti- tai sienilääkkeiden käyttö tabletteina ja voiteina.

6. Sukupuolielinten psoriaasi

Psoriaasi on autoimmuunisairaus, jolle on ominaista liiallinen ihosolujen vaihtuminen. Se vaikuttaa koko kehoon ja ilmenee kuivana ihona ja hilseilevinä, valkeina tai hopeanvärisinä plakkeina. Siittimessä psoriaasiin liittyy hilseilyä, kuivuutta ja punaisia laikkuja.

Sairaus etenee kroonisesti, joten ihmiset huomaavat oireet usein vasta pitkän ajan kuluttua. Yleisimpiä oireita ovat seksin jälkeinen epämukavuus, ärsytys ja arkuus terskassa.

Some figure
Psoriaasi ei ole pelkästään siittimen sairaus, vaan sitä esiintyy myös nivelten alueella, päänahassa ja taipeissa.

7. Ekseema

Ekseema on ihotauti, jossa esiintyy paikallista tai yleistä ihon kuivuutta, ihottumaa ja ärsytystä. Sukupuolielimissä se koskee yleensä siittimen ja kivespussin ihoa ja ulottuu jopa reisien sisäpuolelle. Yleisiä muunnoksia ovat atooppinen ekseema ja seborrooinen dermatiitti.

Hoitoon kuuluu kosteusvoiteiden käyttö kutinan ja ärsytyksen vähentämiseksi sekä asianmukaiset hygieniatoimenpiteet. Lääkäri voi myös määrätä paikallisia kortikosteroideja ja antihistamiineja.

Lue lisää: Kupan ja muiden sukupuolitautien määrä on lisääntynyt

Oire, jota ei pidä ottaa kevyesti

Jos siittimen iho on kuiva, siihen voi löytyä monia eri syitä. Useimmat näistä tiloista johtuvat altistumisesta ärsyttäville aineille tai kitkasta sukupuolielinten alueella. Tämä oire voi kuitenkin olla myös varoitusmerkki akuutista infektiosta tai kroonisesta systeemisestä häiriöstä.

Onneksi useimpia näistä tiloista voidaan hoitaa helposti. Älä siis epäröi kääntyä erikoislääkärin puoleen, jos koet sukupuolielinten kuivuutta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Beck, K. M., Yang, E. J., Sanchez, I. M., & Liao, W. (2018). Treatment of genital psoriasis: a systematic review. Dermatology and therapy8, 509-525. https://link.springer.com/article/10.1007/s13555-018-0257-y
 • Cajigal, J. A., López, C. F., & García-Lamazares, M. (2021). Lesiones premalignas del pene. Medicina de Familia. SEMERGEN47(8), 563-571. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1138359321001428
 • Edwards, S. K., Bunker, C. B., van der Snoek, E. M., & van der Meijden, W. I. (2023). 2022 European guideline for the management of balanoposthitis. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology37(6), 1104-1117. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jdv.18954
 • Enríquez-Merino, J., Ramos-Garibay, A., & López-López, A. M. (2019). Tratamiento quirúrgico del liquen escleroso en genitales masculinos. Revista del Centro Dermatológico Pascua28(1), 25-29. https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=87583/1000
 • Ljubojević Hadžavdić, S., Gojčeta Burnić, S., Hadžavdić, A., Marinović Kulišić, S., & Jurakić Tončić, R. (2018). Erythema of the penis after use of a latex condom–latex allergy or something else?. Contact dermatitis78(2), 159-175. https://www.croris.hr/crosbi/publikacija/prilog-casopis/248480
 • Meeuwis, K. A., Potts Bleakman, A., van de Kerkhof, P. C., Dutronc, Y., Henneges, C., Kornberg, L. J., & Menter, A. (2018). Prevalence of genital psoriasis in patients with psoriasis. Journal of Dermatological Treatment29(8), 754-760. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/09546634.2018.1453125
 • Perkins, O. S., & Cortes, S. (2020). Balanoposthitis. https://europepmc.org/article/nbk/nbk553050
 • Thomas, A., Necchi, A., Muneer, A., Tobias-Machado, M., Tran, A. T. H., Van Rompuy, A. S., … & Albersen, M. (2021). Penile cancer. Nature Reviews Disease Primers7(1), 11. https://www.nature.com/articles/s41572-021-00246-5

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.