Miksi ruokasoodaa kannattaa antaa kasveille?

Ruokasooda on hieno luonnonlahja, jota voidaan antaa myös kasveille. Täällä kerromme lisää!
Miksi ruokasoodaa kannattaa antaa kasveille?

Viimeisin päivitys: 07 joulukuuta, 2023

Oletko kuullut, että ruokasoodaa kannattaa antaa kasveille? Ehkä olet kuullut siitä, mutta et tiedä tarkalleen, mitä hyötyä siitä on. Kohta saat kuitenkin sen selville, sillä tässä artikkelissa paljastamme, mitä käyttötarkoituksia tällä tuotteella on puutarhanhoidossa ja miten se auttaa sinua saamaan kauniit ja terveet kasvit.

Loppujen lopuksi ruokasoodalla on lukemattomia ominaisuuksia, joita kaikki elävät olennot, myös kasvit, voivat hyödyntää. Otetaan selvää!

Ruokasoodan hyödyt kasveille

Natriumbikarbonaatti eli ruokasooda on kiinteä yhdiste. Yksi sen tärkeimmistä ominaisuuksista on se, että se neutraloi happoja, minkä vuoksi sitä käytetään usein lääkkeenä muun muassa närästykseen ja muihin ruoansulatuskanavan sairauksiin.

Sen käyttö ei kuitenkaan koske ainoastaan ihmisiä. Myös kasvit voivat hyötyä sen antimikrobisesta ja sientä tappavasta vaikutuksesta. Alla kerromme miksi ruokasoodaa kannattaa antaa kasveille, ja miten sen avulla puutarhasi pysyy kauniina.

Hyönteisten ja sienitautien torjunta-aine

Puutarhaa hoidettaessa kannattaa aina valita luonnonmukaisia tuotteita, sillä näin vältetään haitalliset vaikutukset ekosysteemiin. Mikään ei ole parempaa kuin tehdä itse hyönteis- ja sienimyrkkyä kasveille ruokasoodan avulla.

Tämän luonnollisen yhdisteen käyttö tasapainottaa kasvien happamuutta, jolloin ne ovat vähemmän alttiita sienikasvustolle. Tieteelliset tutkimukset selittävät, että ruokasooda hävittää tehokkaasti tuhkamatoa kasveista, jotka tuottavat syötäviä hedelmiä tai kasviksia, kuten kurkuista.

Tämän sienitautien torjunta-aineen valmistamiseksi riittää, että sekoitat teelusikallisen ruokasoodaa ja muutaman tipan nestemäistä saippuaa litraan vettä. Tee tämä suihkepulloon, jotta neste on helpompi levittää sairastuneisiin kasveihin.

Voit käyttää tätä samaa menetelmää hävittääksesi hyönteiset, jotka etsivät ravintoa muualta. Se tehoaa seuraaviin:

Luonnollinen hapen antaja

Kasvien on suoritettava fotosynteesiä kasvaakseen ja kehittyäkseen kunnolla. Kun lisäät maaperään veteen laimennettua ruokasoodaa, annat ylimääräisen annoksen hiilidioksidia, joka on välttämätöntä, jotta tämä elintärkeä prosessi voi tapahtua.

Voit tehdä kokeilun jollakin vesikasvilla niin huomaat, että kun laitat sen suoraan auringonvaloon, sen juuret alkavat kuplia. Tämä johtuu hapen vapautumisesta. Kun huomaat, että kasviesi kasvu on hieman hidasta, tiedät mitä tehdä.

Rikkaruohojen hävittäjä

Jos huomaat että vaikka kuinka taistelisit rikkaruohoja vastaan, ne ilmestyvät uudelleen ja uudelleen, kaada näille alueille ruokasoodaa niin rikkaruohot katoavat. Manual de malezas y catálogo de herbicidas para el cultivo de la caña de azúcar en Guatemala (Guatemalan sokeriruokoviljelysten rikkakasvientorjuntaohjekirja ja rikkakasvien torjunta-aineluettelo) mukaan annos ruokasoodaa riittää tuhoamaan rikkaruohot.

Puhdistusaine par excellence

Akateemisten asiakirjojen mukaan ruokasooda on sellainen emäksinen puhdistusaine, jota käytetään puhdistamaan eri tiloja kevyestä liasta. Jos sinulla on kasvimaalla kasveja, joista saat hedelmiä ja vihanneksia, on hyvä puhdistaa ne vedellä, johon on sekoitettu hieman ruokasoodaa.

Tee näin: laske vettä tiskialtaaseen tai astiaan, laitat sinne hedelmät, vihannekset tai palkokasvit ja lisää ruokalusikallinen ruokasoodaa. Hankaa vihannesharjalla niitä muutaman minuutin ajan, huuhtele vedellä ja ne ovat valmiita nautittavaksi turvallisesti.

Mutta ei siinä vielä kaikki! Voit käyttää ruokasoodaa myös puutarhanhoidossa käyttämiesi työkalujen puhdistamiseen, erityisesti niiden, jotka ovat ruosteessa. Tässä tapauksessa lisää ruokalusikallinen ruokasoodaa litraan vettä ja upota työkalut veteen. Kun lika on kuivettunut työkaluun, hankaa sitä pehmeällä harjalla tai kostealla liinalla.

Ruokasoodaa kannattaa todellakin antaa kasveille

Ruokasooda on luonnonlahja, jota voimme käyttää moniin asioihin, myös kasveillemme. Se on edullista, helposti saatavilla ja hyvin monikäyttöistä, joten älä epäröi käyttää sitä ratkaisemaan näitä mainitsemiamme ärsyttäviä ongelmia, jotka ovat hyvin yleisiä puutarhoissa ja kasveissa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Delgado, E. & Díaz, P. A. (2007). Elaboración y documentación del programa de limpieza y desinfeción de los laboratorios del departamento de microbiología de la Pontificia Universidad Javeriana. Recuperado de: http://hdl.handle.net/10554/8305.
  • Espinoza, G.; Hernández, C. & Morales, J. (2013) Manual de malezas y catálogo de herbicidas para el cultivo de la caña de azúcar en Guatemala. Centro Guatemalteco de Investigación y Capacitación de la Caña de Azúcar. https://cengicana.org/files/20150902101640359.pdf
  • Yáñez Juárez, M.G., Ayala Tafoya, F., Partida Ruvalcaba, L. Velázquez Alcaráz, T. J., Godoy Angulo, T.P., & Días Valdéz, T. (2014). Efecto de bicarbonatos en el control de cenicilla (Oidium sp.) en pepino (Cucumis sativus L.). Revista mexicana de ciencias agrícolas5(6), 991-1000. Recuperado en 15 de junio de 2023. http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342014000600007&lng=es&tlng=es.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.