Logo image
Logo image

Helppoja kotitekoisia muurahaiskarkottimia

3 minuuttia
Minttu, laventeli, omenaviinietikka ja monet muut kodin tutut ainekset ovat myös loistavia luonnollisia muurahaiskarkottimia.
Helppoja kotitekoisia muurahaiskarkottimia
Viimeisin päivitys: 25 elokuuta, 2020

Voit turvautua luonnollisiin muurahaiskarkottimiin, jos olet kyllästynyt näihin pikku ötököihin esimerkiksi kotisi sisätiloissa. Ne on helppo valmistaa yksinkertaisista aineksista, joita sinulta saattaa jo löytyä kotoasi, ja niillä on yleensä myös miellyttävä tuoksu. Mutta mikä tärkeintä, ne auttavat pääsemään eroon näistä tuholaisista. Tässä artikkelissa esittelemme helppoja kotitekoisia muurahaiskarkottimia.

Muurahaiset

Muurahaiset eivät voi vahingoittaa ihmistä, ja siltikin moni kammoksuu niitä keksipurkissa ja haluaa mieluummin pitää ne poissa ruokakaapeista.

Nämä pienet ötökät syövät käytännössä katsoen mitä tahansa: kaikenlaista eloperäistä ainesta, joko eläin- tai kasviperäistä, mukaan lukien yrttejä, lihoja, hedelmiä, maitotuotteita, kasviksia, öljyjä, mehuja, pähkinöitä, viljoja, sokeria ja siemeniä.

Some figure

Yleensä ne elelevät pimeissä kätköissä, maaseudulla, autiomaassa, viidakossa ja jopa kaupunki- ja teollisuusalueilla. Ne valtaavat periaatteessa minkä tahansa paikan, josta ne voisivat mahdollisesti saada ravintoa. Tästä syystä muurahaisia näkee aina vihreän kasvillisuuden lähettyvillä.

Joskus ne rakentavat yhdyskuntansa kasvien juurten ympärille. Tämä ei ole yleensä ongelmaksi, mutta eturistiriitoja voi syntyä siinä tapauksessa, että ne päättävät asettua asumaan juuri oman olohuoneesi tai puutarhasi kasviin.

Helppoja kotitekoisia muurahaiskarkottimia

Tässä tulee joitakin helppoja kotitekoisia muurahaiskarkottimia, joiden avulla pääset eroon näistä tunkeilijoista kodissasi luonnollisin keinoin.

1. Omenaviinietikka

Etikka on ihanteellinen tuote kodin puhdistamiseen ja myös tuholaisten karkottamiseen. Puhdista muurahaisten valtaamat alueet omenaviinietikan ja lämpimän veden seoksella (laita aineksia puolet ja puolet). Aine tehoaa kuin ihme, sillä hyönteiset eivät voi sietää omenaviinietikan hajua ja sen sisältämät hapot ovat niille myrkyllisiä.

2. Liitu ja talkkijauhe ovat helppoja kotitekoisia muurahaiskarkottimia

Koulusta tuttu liitu ja myös talkkijauhe ovat kaksi tehokasta muurahaiskarkotinta. Ripottele jompaakumpaa ainetta janaksi muurahaisten valloittamiin paikkoihin. Tulet huomaamaan, kuinka nopeasti ne häviävät.

3. Sitruunamehu

Sitruuna on yksi tehokkaimmista luonnollisista muurahaiskarkottimista, sillä sen hapot sotkevat muurahaisten suuntavaiston.

Ripottele sitä muurahaisten tielle sekä ovien ja ikkunoiden eteen. Voit ripotella sitä sellaisenaan tai sitten veteen laimennettuna, miten vain katsot parhaaksi.

Tutustu: Eroon muurahaisista ilman kemikaaleja

4. Kahvipavut

Kahvipavut eivät ainoastaan neutralisoi hajuja, vaan ne karkottavat myös muurahaisia. Sekoita kahvipapuja ruokasoodan kanssa ja ripottele sitä tarvittaviin paikkoihin.

5. Minttu

Some figure

Eteerinen minttuöljy voi auttaa karkottamaan muurahaiset puutarhastasi. Laita sitä vain muutama tippa ovien ja ikkunoiden pieliin. Toinen keino hyödyntää minttua on laittaa sitä kuivattuna pussien sisään ja ripustaa pussit ikkunoiden nurkkiin.

6. Sitrushedelmien ja kurkun kuoret ovat helppoja kotitekoisia muurahaiskarkottimia

Kerroimme jo sitruunamehun muurahaisia karkottavista ominaisuuksista. Voit tehostaa sitruunamehun vaikutusta hyödyntämällä myös hedelmän kuorta. Myös muun muassa appelsiinien, greippien ja mandariinien kuoret käyvät.

Kurkunkin kuoret tehoavat, sillä maatuessaan ne ovat muurahaisille myrkyllisiä, jolloin muurahaiset pysyvät poissa niiden luota.

7. Tuoksukasvit

Tuoksukasvit kuten laventeli, viherminttu, minttu tai tarhakehäkukka voivat auttaa karkottamaan muurahaiset pois kodistasi, sillä niiden tuoksu pitää ne loitolla.

Lue myös: Näin pääset eroon kasvituholaisista sisätiloissa etikalla

8. Saippuainen ruusuvesi

Vesi ei haittaa muurahaisia, mutta saippuaa ne inhoavat, sillä se estää niitä liikkumasta vapaasti ympäriinsä. Voit siis tehdä yksinkertaisen muurahaiskarkottimen sekoittamalla muutaman pisaran nestemäistä saippuaa tai pesuainetta pieneen määrään ruusuvettä.

Lisää helppoja kotitekoisia muurahaiskarkottimia

Harkitse seuraavia muurahaiskarkottimia, jos kotisi muurahaispopulaatio on liian suuri:

  • Resepti 1. Laita tyhjään astiaan tai pulloon 30 ml jokaista seuraavaa esanssia: teepuu, ruusu, kaneli, minttu, puolanminttu ja sitronella ja sekoita ne yhteen. Laita sen jälkeen noin 5 dl vettä ja kaksi isoa ruokalusikallista tätä seosta suihkepulloon. Suihkauta seosta niihin paikkoihin, joissa muurahaiset usein viihtyvät.
  • Resepti 2. Laita suihkepulloon 250 ml vettä, yksi iso ruokalusikallinen tulista chilikastiketta, 0,5 dl nestesaippuaa ja pieni ruokalusikallinen minttu- tai viherminttuesanssia. Suihkauta seosta muurahaisten valtaamille alueille.
  • Resepti 3. Muussaa kourallinen nokkosenlehtiä morttelissa ja laita ne viiteen litraan vettä. Anna kiehua puolisen tuntia, ota pois levyltä ja anna hautua viisi tuntia. Kaada lopuksi suihkepulloon ja suihkauta nestettä alueille, joilla on muurahaisongelma.

Nyt tiedät monia helppoja kotitekoisia muurahaiskarkottimia, jotka ovat myös miellyttävän tuoksuisia. Mitä aiot koittaa ensimmäisenä?


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Chacón de Ulloa, P. (2003). Hormigas urbanas. Introducción a Las Hormigas de La Región Neotropical. https://doi.org/10.1108/EUM0000000005647
  • Delabie, J. H. C., Ospina, M., & Zabala, G. (1996). Relaciones entre hormigas y plantas : una introducción. Introdución a Las Hormigas de La Región Neotropical. https://doi.org/10.1108/EUM0000000005647
  • Gallego-Ropero, M. C. (2005). INTENSIDAD DE MANEJO DEL AGROECOSISTEMA DE CAFÉ (Coffea arabiga L.) (MONOCULTIVO Y POLICULTIVO) Y RIQUEZA DE ESPECIES DE HORMIGAS GENERALISTAS. Boletín Del Museo de Entomología de La Universidad Del Valle.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.