Mikä peltokorte on ja mihin sitä voi käyttää?
Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Karla Henríquez
Peltokorte on kasvi, jolla on monia lääkinnällisiä ja hoitavia ominaisuuksia. Peltokortteella on lukuisia hyötyjä moniin vaivoihin.
Kertoaksemme kaikista tämän kasvin mahtavista hyödyistä terveydelle meidän on aloitettava sen erinomaisista käyttötavoista. Sitä voidaan käyttää lievittämään tulehdusta haavojen ja mustelmien hoidossa, tai voiteina ja muina valmisteina ehkäisemään ennenaikaista ikääntymistä.
Peltokorte kasvaa luontaisesti lähellä vesiä: suoalueita, järviä, jokia tai pohjavesiä. Se tunnetaan esihistoriallisena kasvina, joka on nykyään yleinen eri osissa maapalloa. Sitä kasvaa suuressa osassa Aasiaa, Eurooppaa, Pohjois-Afrikkaa ja Pohjois-Amerikkaa. Se on myös hyvin yleinen kasvi Suomessa.
Tässä artikkelissa kerromme tärkeimmät tiedot tästä kasvista ja siitä mihin se sopii: sen käyttötavoista, koostumuksesta ja muusta!
Mikä peltokorte on ja mihin sitä voi käyttää?
Peltokorte on sen tyyppinen kasvi, joka ei koskaan lakkaa kasvamasta. Toisin sanoen, se ei noudata kasvusykliä vuodenaikojen tai sijainnin mukaan. Sen juuret ulottuvat hyvin syvälle maahan, ja sen versot ovat tälle kasvilajille aivan erityisiä.
Peltokortteen ominaisuuksia ovat mm. seuraavat:
- Se auttaa uudistamaan ihoa.
- Se on voimakas luonnollinen puhdistaja.
- Siinä on runsaasti E- ja D-vitamiineja.
- Se sisältää proteiineja ja aminohappoja (oleellisia ikääntymistä ehkäisevien salvojen tai voiteiden valmistuksessa).
- Se tunnetaan antiseptisistä ja tulehdusta lievittävistä vaikutuksistaan.
- Se on hyödyllinen terveellisen painonpudotuksen kannalta.
Kemiallinen koostumus
Yleisesti ottaen tämä kasvi sisältää monipuolisen yhdistelmän eri kemikaaleja, mistä syystä se on ihanteellinen monien kipujen hoidossa:
- Kivennäisaineet: pii, mangaani, alumiini ja kalium.
- Fytonutrientit: saponiini, fytosterolit, fenolihappo, kahvihappo, alkaloidit, tanniinit ja bioflavonoidit.
Peltokortteen terveyshyödyt
Kaiken kaikkiaan peltokortetta suositellaan lämpimästi eri oireiden hoitoon ja lievien tai keskivaikeiden terveysongelmien selättämiseen.
Auttaa haavojen paranemisessa
Ominaisuuksiensa ansiosta se auttaa nopeuttamaan avohaavojen paranemista. Se on erityisen tehokas haavoihin, joiden paranemisessa kestää normaalia kauemmin.
Tämän mahdollistavat proteiinit ovat nimeltään “tanniineja”. Ne viimeistelevät uuden, terveen kudoksen muodostumisen.
Lisäksi peltokorte on erinomainen luonnollinen supistaja, eikä sillä ole mitään negatiivisia vaikutuksia iholle.
Antibakteerinen ja sieniä tuhoava
Äskettäin tehty tutkimus osoittaa, että peltokortteen eteerinen öljy torjuu ja vähentää E. colin ja salmonellan kaltaisten bakteerien lisääntymistä ja leviämistä.
Lisäksi se on tehokas jopa taistelussa erilaisia sieniä, kuten candida albicansia vastaan.
Lievittää merkittävästi tulehdusta ja kipua
Peltokortteen ainesosat auttavat ehkäisemään turvotuksen tai vamman aiheuttamaa kudosten tulehdusta.
Lisäksi se toimii lievänä kipulääkkeenä keskivaikeaan kipuun.
Kosmeettinen käyttö
Nyt tiedät peltokortteen lääkinnälliset käyttötavat. Seuraavaksi katsomme käyttötapoja, jotka todella lisäävät tämän yrtin suosiota.
Usko tai älä, sillä on myös monia hyötyjä hiuksille ja iholle.
- Tämä kasvi on täydellinen hiustenhoitoon ja hiusten kasvun edistämiseen.
- Luontaisena sieniä tuhoavana kasvina peltokorte ehkäisee kynsinauhojen haurastumista ja on ihanteellinen kynsien vahvistamiseen.
Lisäksi se jopa uudistaa ihoa:
- Sen suuri piipitoisuus nopeuttaa ihosolujen toimintaa, mikä uudistaa ihoa nopeammin.
- D- ja E-vitamiinien ansiosta iho näyttää nuoremmalta, kimmoisammalta ja terveemmältä.
Vaikutukset muiden lääkkeiden kanssa
Peltokorte on erinomainen kasvi, jolla on monia lääkinnällisiä ja kosmeettisia käyttötapoja. Mitä muiden lääkkeiden yhtäaikaiseen käyttöön tulee, sen kanssa on kuitenkin oltava erityisen varovainen.
Peltokortteen syömistä lääkinnällisiin tarkoituksiin ei suositella yli kuuden viikon ajan. Tämän jälkeen elimistö kehittää sen ainesosille vastustuskyvyn ja neutralisoi sen vaikutukset.
Peltokortteen liiallinen käyttö näkyy ruoansulatuskanavassa ja elimistön limakalvoissa.
Sinun tulisi myös olla erityisen varovainen ja välttää peltokortteen käyttöä jos olet allerginen aspiriinille.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Bährle-Rapp, M., & Bährle-Rapp, M. (2010). Equisetum arvense. In Springer Lexikon Kosmetik und Körperpflege. https://doi.org/10.1007/978-3-540-71095-0_3622
- Radulović, N., Stojanović, G., & Palić, R. (2006). Composition and antimicrobial activity of Equisetum arvense L. essential oil. Phytotherapy Research. https://doi.org/10.1002/ptr.1815
- Sandhu, N. S., Kaur, S., & Chopra, D. (2010). Equietum arvense: Pharmacology and phytochemistry – a review. Asian Journal of Pharmaceutical and Clinical Research.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.