Mikä on selviytymisketju?
Selviytymisketju on sarja vaiheita, jotka on suoritettava, kun henkilö saa sydänkohtauksen tai hengityspysähdyksen. Tavoitteena on pienentää kohtalokkaan sydänkohtauksen mahdollisuuksia sekä mahdollisia vahinkoja tai seurauksia.
Sairaalan ulkopuolinen sydän- ja hengityspysähdys on yksi yleisimmistä kuolinsyistä Euroopassa ja maailmanlaajuisesti. Tämän tilanteen ratkaisemiseksi American Heart Association (AHA) otti käyttöön selviytymisketjun vuonna 1991. Kaikkien pitäisi tietää siitä ja pystyä soveltamaan sitä tarvittaessa.
Kun sydänkohtaus tai sydänpysähdys tapahtuu, aika on kaikista ratkaisevin tekijä henkilön selviytymisen kannalta. Mitä nopeammin toimimme, sitä suuremmat ovat henkilön mahdollisuudet selviytyä. Selviytymisketju kertoo perusvaiheet, joita on noudatettava henkilön auttamiseksi näissä tapauksissa.
Selviytymisketjun vaiheet
Selviytymisketjun soveltamisen keskeinen tarkoitus on saada ihmisen hengitys käyntiin tai sydän lyömään uudelleen. Noudatettavat vaiheet vaihtelevat jonkin verran sen mukaan, onko sydänpysähdyksen saanut henkilö aikuinen vai lapsi.
Aikuisten selviytymisketju sisältää seuraavat vaiheet:
- Tunnistaminen ja hälyttäminen: Tässä vaiheessa tunnistetaan ja todetaan, että henkilöllä on sydämenpysähdys. Ensimmäinen asia on pyytää jotakuta kutsumaan ambulanssi, kun elvytystoimenpiteet aloitetaan.
- Manuaalinen kardiopulmonaalinen elvytys (CPR): Tämä suoritetaan manuaalisesti ja sisältää rintakehän puristuksen ja suusta suuhun -elvytyksen. Se on elintärkeä toimenpide potilaan pitämiseksi hengissä.
- Sähködefibrillointi: Tämä tarkoittaa sähködefibrillaattorin käyttöä rytmihäiriön vähentämiseksi. Sekä tämä että edellinen vaihe pyrkivät palauttamaan sydämen sykkeen normaalin rytmin.
- Ammattilaisten suorittama elvytys tai elintoimintojen tukeminen: Tämä on ammatillista hoitoa, jota potilas saa ambulanssin saapuessa.
Lue myös: Mikä on “lomasydän” -oireyhtymä?
Lasten selviytymisketju
Lasten tapauksessa selviytymisketjussa on joitain vaihteluita. Näissä tilanteissa on erittäin tärkeää suorittaa manuaaliset elvytystoimenpiteet mahdollisimman pian, jopa ennen avun soittamista. Aika on vieläkin kriittisempi tekijä, kun kyse on lapsista.
Tässä tapauksessa linkit ovat seuraavat:
- Ennaltaehkäisy: On erittäin tärkeää olla valppaana lasten tilan suhteen heidän nukkuessaan tai syödessään. Yleensä alle 8-vuotiaiden lasten sydämenpysähdykset johtuvat shokista tai hengitysvajauksesta.
- Elvytys: Elvytystoimenpiteet on suoritettava hyvin nopeasti. Ne ovat välttämättömiä, etenkin kahden ensimmäisen minuutin aikana.
- Hätäkeskukseen soittaminen: Pyydä apua kahden minuutin elvyttämisen jälkeen.
- Hoito: Tehokas elämää ylläpitävä tuki tai ammattiapu.
- Seuranta: Tämä sisältää hoidon sydämenpysähdyksestä toipumisen jälkeen.
Tunnistus ja varhainen elvytys
Sydänpysähdyksen tunnistaminen sekä oireiden tietäminen muodostaa ensimmäisen lenkin selviytymisketjussa. Sydämenpysähdyksen oireet ovat:
- Voimakas rintakipu: yleensä vasemmalla puolella
- Liiallinen ja kylmä hikoilu
- Huimaus tai huimaus
- Tajunnan menetys tai pyörtyminen
On tärkeää turvata alue, eli viedä henkilö turvalliseen paikkaan. Puhu sillä välin äänekkäästi ja yritä saada henkilö puhumaan takaisin. Jatka puhumista tarkistaaksesi, onko hän edelleen tajuissaan. Jos avustaja on yksin, hänen tulee huutaa, jotta joku muu kuulee ja soittaa hätäkeskukseen.
Seuraava vaihe on elvytystoimenpiteiden suorittaminen, jotka pohjimmiltaan koostuvat henkilön asettamisesta kovalle alustalle ja niskan yliojentamisesta. Tarkista sitten, hengittääkö henkilö, ja jos hengittää, aseta henkilö kyljelleen. Jos henkilö ei hengitä, avustajan tulee tehdä sydänhierontaa ja suusta suuhun -elvytystä.
Lue myös: Kahvin ja sydänkohtausten välinen yhteys
Varhainen defibrillointi ja jälkihoito
Kun avustaja suorittaa näitä toimintoja, läsnä olevien ihmisten tulisi yrittää paikantaa defibrillaattori. Monilla julkisilla paikoilla on niitä, ja on myös tavallista, että poliisit tai palomiehet kantavat niitä. Yhteenvetona voidaan todeta, että defibrillointi on tehokkain keino saada sydän toimimaan.
Se on yksinkertaisesti sähköisku, joka auttaa sydäntä toimimaan uudelleen. Jos defibrillointi suoritetaan 3–5 minuutin kuluessa sydämenpysähdyksestä, selviytymismahdollisuudet kasvavat 50–70 %.
Seuraava askel on odottaa, kunnes lääkintähenkilöstö on paikalla ja olla valppaana vastaamaan heidän kysymyksiinsä. Lasten osalta meidän on varmistettava, että he ovat vastuullisen aikuisen sukulaisen tai heidän hoidon takaavan laitoksen käsissä.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
Fernández, J. Á., Soto, M. Á. M., & Zapata, M. R. (2001). Supervivencia en España de las paradas cardíacas extrahospitalarias. Medicina intensiva, 25(6), 236-243.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.