Logo image
Logo image

Mikä on putkinäkö ja miten sitä hoidetaan?

3 minuuttia
Tutustu täällä putkinäköön, sen syihin ja hoitovaihtoehtoihin.
Mikä on putkinäkö ja miten sitä hoidetaan?
Leonardo Biolatto

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Leonardo Biolatto

Viimeisin päivitys: 26 maaliskuuta, 2023

Putkinäkö on sairaus, jossa kykymme havaita tiettyjä visuaalisia ärsykkeitä on vahingoittunut. Tämän myötä näkökentän reuna-alueiden elementtien havaitseminen heikkenee.

Se voi johtua joistakin silmäsairauksista, kuten glaukoomasta tai verkkokalvorappeumasta, mutta on myös muita syitä, mukaan lukien psykologisia.

Mikä on putkinäkö?

Näkö antaa meille tietoa ympärillämme olevista elementeistä. Yleensä keskitymme siihen, mikä on suoraan edessämme. Jos jokin liikkuu tai muuttuu lähistöllä, huomaamme senkin ääreisnäön ansiosta.

On arvioitu, että voimme nähdä jopa 180° päätämme liikuttamatta. Näistä keskusnäkö poimii vain 30°, kun taas perifeerinen näkö poimii kaiken muun.

Tätä voidaan muuttaa tietyissä tilanteissa. Esimerkiksi kun putkinäkö ilmenee, perifeerinen havainto heikkenee, epäonnistuu tai vahingoittuu jollakin tavalla. Kuvattu tunne on kuin katsoisi putken läpi.

Vaikka edessäsi oleviin esineisiin keskittyminen ei ehkä olekaan ongelmallista, näkökenttä heikkenee osittain, mikä rajoittaa näkökenttää. Jotkut ihmiset eivät huomaa sitä ennen kuin sulkevat toisen silmän.

Some figure
Näköongelmia on erilaisia, mutta ääreisnäön menetyksellä on erityisiä oireita, joita ei aina tunnisteta välittömästi.

Oireet

Putkinäkö on yleensä enemminkin merkki tietyistä patologioista. Siihen voi liittyä myös oireita:

  • Tummempi tai hajautunut perifeerinen näkökenttä.
  • Huimauksen tunne avoimissa tiloissa.
  • Taipumus kompastua esineisiin tai ihmisiin.
  • Tarve kääntää päätä keskittyäkseen hyvin.
  • Vaikeus liikkua, kun ihmisiä on paljon.
  • Näkökyvyn heikkeneminen yöllä tai huonosti valaistuilla alueilla, aivan kuin hajataitteisuutta sairastavilla potilailla.

Jos putkinäkö ilmaantuu äkillisesti, henkilö voi kokea ahdistusta tai paniikkia. Kun se tapahtuu vähitellen, siihen on tapana sopeutua.

Saatat olla kiinnostunut tästäkin: Voiko stressi vaikuttaa näkökykyyn?

Putkinäön syyt

Putkinäkö voi johtua useista syistä, sekä fysiologisista että psykologisista. Katsotaanpa, mitä ne ovat.

Glaukooma

Tämä on silmäsairaus, jolle on ominaista silmänsisäisen paineen nousu. Se vaikuttaa näköhermoon, joka lähettää tietoa aivoihin.

Tutkimusten mukaan glaukooman aiheuttamaa näönmenetystä kuvataan perifeerisen havainnon heikkenemisenä.

Verkkokalvon irtauma

Verkkokalvon irtauma voi johtua traumasta tai se voi liittyä sairauksiin, kuten diabetekseen tai ateroskleroosiin. Erilaisia näköhäiriöitä esiintyy. Putkinäön lisäksi voi ilmestyä muun muassa valoja, varjoja, harmaan piste, välähdyksiä jne.

Aivoverenkiertohäiriö

Aivoverenkiertohäiriö voi vaikuttaa henkilöön monin eri tavoin aiheuttaen hemiplegiaa (vartalon yhden puolen halvaantuminen), hemipareesia (heikentynyt motorinen hallinta), epäselvää puhetta, heikentynyttä muistia sekä ääreisnäön menetystä.

Migreeni

Migreenin yhteydessä esiintyy erilaisia visuaalisia ilmiöitä. Esimerkiksi mainitaan niin sanotut aurat, joissa havaitaan välähdyksiä, valoja ja muotoja, joita ei oikeasti ole. Jotkut ihmiset kokevat putkinäön myös tilapäisesti.

Liittyvät psykologiset tekijät

Joitakin stressiin liittyviä häiriöitä, jotka vaikuttavat huomiokykyyn ja havaintokykyyn, on kuvattu. Näistä löytyy myös putkinäön ilmiö.

Uskotaan, että se voi johtua erityisestä ylivalppaudesta, joka ymmärretään selektiiviseksi huomioimiseksi tiettyihin ärsykkeisiin, joita henkilö pitää mahdollisena uhkana, mikä vähentää kykyä havaita muita elementtejä.

Muut syyt

Putkinäköön voi olla muitakin syitä:

Jatka lukemista: Mistä näön sumentuminen johtuu?

Diagnoosi

Putkinäköön on useita syitä. Tästä syystä sinun tulee käydä silmälääkärilläsi, jos tämä ilmiö on esiintynyt useita kertoja tai jos se on jatkuvaa.

Täydellinen silmätutkimus voi auttaa määrittämään syyn. Silmälääkäri levittää pupilleja laajentavia tippoja ja tutkii silmän takaosan ja etsii mahdollisia verkkokalvon irtoamisen tai glaukooman merkkejä.

Myös muita testejä voidaan tehdä syyn selvittämiseksi:

  • Ultraääni verkkokalvon visualisoimiseksi
  • Optinen koherenssitomografia (OCT)
  • Näkökenttätesti sivunäön mittaamiseksi
  • Tonometria silmän sisäisen paineen mittaamiseen
Some figure
Oftalmologisissa testeissä etsitään ongelman syytä hoidon aloittamiseksi.

Hoitovaihtoehdot

On olemassa useita hoitovaihtoehtoja, ja valinta riippuu putkinäön aiheuttajasta. Seuraavat vaihtoehdot ovat käytettävissä:

  • Kun se liittyy aivoverenkiertohäiriöön, se yleensä paranee itsestään. On kuitenkin tärkeää käsitellä aivoverenkiertohäiriön syitä, jotta se ei uusiudu.
  • Jos putkinäön aiheuttaa migreeni, se on yleensä tilapäistä. Sitä voi kuitenkin esiintyä usein, joten lääkäri suosittelee lääkkeitä sen uusiutumisen vähentämiseksi, kuten kipulääkkeitä, dihydroergotamiinia ja CGRP-antagonisteja.
  • Verkkokalvon irtauman kohdalla hoitoja ovat laser (fotokoagulaatio) tai jäädytys (kryoterapia). Yksi vaihtoehto on leikkaus.
  • Retinopatian hoitoja tutkitaan. Tässä suhteessa yksi käytetty lääkitys on voretigene neparvovec-rzyl, joka silmään ruiskutettuna voi auttaa sen hoidossa, kun tämä tila on RPE65-geenin aiheuttama.
  • Jos putkinäkö liittyy glaukoomaan, laitetaan silmätippoja ja lopulta suoritetaan leikkaus. Näissä tapauksissa lisävahingot voidaan estää tai niitä voidaan viivästyttää.
  • On myös mahdollisuus näön kuntoutushoitoon, kun putkinäkö muuttuu pysyväksi.

Voidaanko putkinäkö estää?

Jos yllä mainitut oireet ilmaantuvat, on tärkeää hakeutua välittömästi silmälääkäriin. Ja vaikka kaikki tapaukset eivät ole palautuvia, on kuitenkin mahdollista välttää lisävaurioita, jotka voivat johtaa sokeuteen.

Suosittelemme, että käyt säännöllisesti silmätutkimuksissa. Vaikka putkinäköä ei aina voida ehkäistä, tiettyjä mahdollisia liittyviä tekijöitä voidaan kyllä hallita.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ayuso T, Aliseda D, Ajuria I, et al. Neuritis óptica inflamatoria. Anales Sis San Navarra. 2009;  32(2): 249-263.
  • Castillo M, González P. Estrés y ansiedad. Relación con la cognición. 11vo. Congreso Virtual de Psiquiatria. Interpsiquis. 2010: 1-42.
  • Hamel C. Retinitis pigmentosa. Orphanet J Rare Dis. 2006; 40(1): https://doi.org/10.1186/1750-1172-1-40
  • Hu C, Zangalli C, Hsieh M, et al. What do patients with glaucoma see? Visual symptoms reported by patients with glaucoma. The American Journal of the Medical Sciences. 2014; 348(5): 403-409.
  • Marcos I, Ruiz A, Borrego S, et al. Análisis molecular del gen RPE65 en 72 familias españolas con retinitis pigmentaria autosómica recesiva. Medicina Clínica. 2001;117(4): 121-123.
  • Primiani C, Hale D, Shah M, Green K. Clinical Reasoning: a 32-year-old woman with tunnel vision and back pain. Neurology. 2022; DOI: 10.1212/WNL.0000000000201227.
  • Santos Lasaosa S, Belvís R, Cuadrado M, et al. CGRP en migraña: de la fisiopatología a la terapéutica Neurología: Publicación oficial de la Sociedad Española de Neurología. 2022; 37(5): 390-402.
  • Solís García J, Jordán J. Migraña. Aula de la Farmacia. 2012; 8 (93): 30-38.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.