Mikä on psykologinen ankkuri?

Vaikka kognitiiviset harhat voivat toimia "henkisinä oikoteinä", ne voivat myös vahingoittaa meitä päätöksenteossa. Ankkurointiharha saa meidän sitoutumaan ensimmäiseen oppimaamme tietoon.
Mikä on psykologinen ankkuri?

Viimeisin päivitys: 14 marraskuuta, 2022

Kuvittele tämä tilanne: kaksi ihmistä saavat prikulleen saman tiedon, ja kun heiltä kysytään mitä he ajattelevat siitä, he käsittelevät ja lukevat tietoa täysin eri tavalla. Kun näin tapahtuu, kyseessä on ilmiö nimeltä psykologinen ankkuri.

Mikä määrittää heidän erilaiset tulkintatapansa? Aiempien kokemusten lisäksi meillä on usein tiettyjä kognitiivisia harhoja, jotka ohjaavat tapaamme ymmärtää maailmaa sekä ympäristöämme.

Mikä on psykologinen ankkuri?

Tämä on osa monia olemassa olevia kognitiivisia harhoja, joita käytetään laajalti kognitiivisessa terapiassa ja jota myös Daniel Kahneman (psykologi ja taloustieteen Nobel-palkinnon voittaja) ja Amos Tversky (kognitiivinen psykologi) ovat työstäneet. Psykologiset ankkurointiharhat viittaavat systemaattiseen tiedon väärintulkintaan. Ankkurointiharha saa meidät sitoutumaan ensimmäiseen oppimaamme tietoon, vaikka tieto olisikin puutteellinen tai väärä.

Psykologinen ankkuri siis viittaa ensimmäiseen tietoon tai tiedon tulkintaan, jonka saamme tai teemme, joka usein on se, johon uskomme myös jatkossa. Toisin sanoen tämä tieto toimii ankkurina tai lähtökohtana, jonka varassa kaikki myöhemmin tapahtuvat päätökset pyörivät.

Ankkurointiharha ​​vaikuttaa myös asenteisiimme ja asioille antamaamme merkitykseen. Olemme usein puolueellisia kohti yhtä tapaa nähdä tietty asia ja hylkäämme kaikki muut näkökulmat.

Tämä voi estää tiedon vastaanoton, kuuntelun ja jopa keskustelumme muiden ihmisten kanssa. Sitten meistä tulee valikoivia ja yritämme sovittaa tiedot samanlaisiin termeihin kuin se, joka meille alun perin annettiin.

Toinen huomioitava tekijä on, että se voi vääristää tietoa. Esimerkiksi poliittisella areenalla on mahdollista esittää numero, joka ei ole todellinen, mutta se esitetään tietyn kannan tukemiseksi ja vahvistamiseksi. Jos esimerkiksi ilmoitamme etukäteen, että yrityksen odotettu tappio on 1 000 euroa ja sitten näytämme, että se oli vain 450 euroa, niin tiedon vastaanottajalle tulee tunne, että kaikki meni odotettua paremmin.

Psykologinen ankkuri on käytössä mainonnassa.
Taloudessa ja markkinoinnissa ankkurointiharhaa käytetään yritysten hyväksi. Tarjoukset eivät useinkaan ole tarjouksia.

Käytännön sovellukset

Tämäntyyppinen harha on usein läsnä markkinoinnissa ja myynnissä. Katsotaanpa esimerkkiä:

Menemme ostamaan housuja ja hintalapusta näemme, että hinta on 120 euroa. Tämä hinta tuntuu liian korkealta. Sitten myyjä kertoo, että housut ovat tällä hetkellä myynnissä 35 eurolla. Automaattisesti hinta näyttää houkuttelevalta ja on paljon todennäköisempää, että teemme ostoksen.

Tämä johtuu ankkurointiharhasta. Seuraamme aina ensimmäistä näkemämme hintaa, vaikka hinta olikin alusta alkaen kohtuuton. Se on harha; tyydymme tietoon esittämättä kysymyksiä.

On totta, että kognitiiviset ennakkoluulot toimivat usein säästääkseen meidät henkiseltä ponnistelulta. Eli ne estävät meitä ylianalysoimasta tapahtumia.

Tällä voi kuitenkin olla myös negatiivisia seurauksia, ​​jos emme ole tietoisia siitä. Voimme toimia päätöksenteossa impulsiivisesti tai automaattisesti. Meidän on tunnistettava, että nämä psykologiset harhat ovat todellisia, ne ovat läsnä ja voivat vaikuttaa tekemiimme päätöksiin. Tietämällä tämän voimme välttää ongelmatilanteita.

Kuinka välttää psykologinen ankkurointiharha?

Kuten mikä tahansa puolueellinen tai vääristynyt tieto, ankkurointiharha voi saada meidät tekemään virheitä tai menettämään tilaisuuksia. Voimme kuitenkin soveltaa joitain toimenpiteitä välttääksemme tämän:

  • Esitä itsellesi kysymyksiä, jotka kyseenalaistavat tämän psykologisen ankkurin. Mikä on todennäköisyys, että yliarvostan tietoa? Miten muuten voisin varmistaa idean paikkansapitävyyden? Onko mahdollista, että tämä joku toinen näkisi tämän eri tavalla? Tällä tavoin pyrit edistämään loogista, lineaarista ajattelua laajentaaksesi pelissä olevien tekijöiden monimuotoisuutta.
  • Kysy toisen henkilön mielipidettä. Voit kertoa huolestuttavasta asiasta kolmannelle osapuolelle, joka ei liity tilanteeseen. Tällä tavalla kuuntelemalla heidän mielipiteitään voit havaita elementtejä, jotka jäivät huomioimatta. Usein käy niin, että ääneen selittämällä myös näkökulmamme muuttuu.
  • Analysoi ja mieti ennen kuin teet päätöksen. Voit esimerkiksi palata aikaisempiin kokemuksiin ja analysoida, kuinka ne päättyivät, kun annoit ensivaikutelman ohjata sinua.
Keskustele tilanteesta ystäväsi kanssa, jotta voit ohittaa ankkurointiharhan. Keskustelun myötä voit nähdä tiedon uudesta näkökulmasta.

Näetkö metsää puilta?

Psykologinen ankkuri saa meidät uskomaan osittaista, hajanaista ja epätäydellistä tietoa. Se kuitenkin haastaa meidät myös ajattelemaan ensivaikutelmaamme pidemmälle. Meidän on tiedettävä, että elämässä on lukemattomia vivahteita, ja ensimmäinen tieto ei ole aina lopullinen vastaus.

Siksi on aina välttämätöntä jäljittää uskomus tai ajatus, jotta voimme tehdä parempia päätöksiä.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.