Mikä on nestemäinen biopsia?
Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Leonardo Biolatto
Nestemäinen biopsia on menetelmä, jonka avulla kasvaimia voidaan karakterisoida. Nestemäinen biopsia tunnetaan myös nimellä “vereen pohjautuva biomarkkeritesti”. Tähän asti ainoa menetelmä kasvaimen tyypin määrittämiseksi on ollut kudoksesta otettava solunäyte. Tällä solunäytteellä on kuitenkin joukko erilaisia rajoituksia, jotka ovat johtaneet uusien ja vähemmän invasiivisten tekniikoiden, kuten nestemäisen biopsian, kehittämiseen.
Tämäntyyppinen menetelmä etsii, määrittelee ja karakterisoi kasvainten soluja. Lisäksi se auttaa määrittämään kasvainsolujen ydinten DNA:ta tai niiden DNA-fragmentteja sellaisten potilaiden verenkierrossa, jotka sairastavat tietyntyyppistä syöpää. Tämän menetelmän halutuin tavoite on laskea veressä olevien kasvainten solujen määrää potilaan eloonjäämisennusteen parantamiseksi. Mitä suurempi tässä mittauksessa saatu kasvainsolujen lukumäärä on, sitä huonompi on myös potilaan eloonjäämisen ennuste. Tämäntyyppistä menetelmää käytetään tänä päivänä muun muassa rintasyövän, eturauhassyövän, paksusuolisyövän, peräsuolisyövän sekä keuhkosyövän seurannassa.
Nestemäinen biopsia voidaan ottaa mistä tahansa elimistön biologisesta nesteestä, kuten verestä, virtsasta tai keuhkopussinesteestä. Näistä nesteistä otetun näytteen avulla laboratorio voi määrittää sen biomarkkerin – samalla tapaa kuin kudoksesta otettavassa solunäytteessä – joka edustaa sitä kudosta, jossa kyseinen biomarkkeri on tuotettu.
Kudoksesta otettavan solunäytteen rajoitukset
Kuten olemme jo aikaisemmin todenneet, vaikka kudoksesta otettava solunäyte onkin yksi parhaimmista menetelmistä kasvaimen ominaisuuksien määrittämiseksi, on se monesta näkökulmasta katsottuna haasteellinen menetelmä. Ensinnäkin se edellyttää näytteen ottamista suoraan kasvaimesta, eli toisin sanoen kyseessä on invasiivinen tekniikka. Tämä tekniikka vaatii toisin sanoen pienen leikkauksen, mikä taas on potilaalle epämukava prosessi.
Kuten kaikki leikkaukset, kudoksesta otettava solunäyte ei välttämättä ole aina sopivin vaihtoehto tietyille potilaille esimerkiksi silloin, kun potilas on hyvin heikossa tilassa tai hänen tautinsa on edennyt jo hyvin pitkälle. Toisena rajoituksena on se, että tähän biopsiaan valittu kudos ei ehkä ole kaikkein kuvaavin tai merkityksellisin näyte kasvaimen kokonaisvaltaisessa arvioinnissa. Tämän lisäksi tulosten saapumisessa voi kestää useitakin päiviä.
Toisaalta kudoksesta otettu solunäyte antaa tietoa vain siitä, millainen kasvaimen mutaatiotila on tietyllä hetkellä, joten potilaan tilan seuraamiseksi hänelle on tehtävä useita eri leikkauksia koko taudin kehittymisen ajan. Lisäksi, jos alussa otetusta näytteestä on jo kauan aikaa, ja se on tehty kyseisen sairauden toisella ajanjaksolla, kyseinen biopsia ei välttämättä ole paras tapa potilaan ensisijaisen hoidon suunnasta päättämisessä.
Viimeinen rajoitus tässä solunäytteessä on se, että kasvaimen sijainnista riippuen on mahdollista, että joissakin tapauksissa sitä ei ole mahdollista ottaa ollenkaan. Näissä tapauksissa nestemäinen biopsia ja sen tuomat edut voivat pelastaa tilanteen.
Nestemäisen biopsian edut
Nestemäinen biopsia tarjoaa monia merkittäviä etuja. Yksi sen merkittävimmistä eduista on se, että tämän menetelmän ansiosta lääkärit voivat havaita mutaatiot tietyissä kasvaimissa nopeasti ja tehokkaasti, ja samalla kyseessä on myös kudosnäytettä mukavampi ja luotettavampi menetelmä sekä potilaalle että lääkärille. Nestemäisen biopsian avulla voidaan myös havaita veressä olevassa DNA:ssa esiintyviä mutaatioita sekä määrittää, mikä on paras hoito käytettävissä olevien vaihtoehtojen puitteissa.
Lisäksi nestemäinen biopsia on paljon vähemmän invasiivinen tekniikka kuin tavanomainen biopsia. Se tehdään verestä otettavalla näytteellä, edistyneitä ja ultraherkkiä analyysimenetelmiä, kuten BEAMing-tekniikkaa, hyödyntäen.
Koska nestemäinen biopsia tarvitsee vain yhden verinäytteen, tämä menetelmä voidaan helposti suorittaa niin, ettei se vaikuta millään tavalla potilaan hyvinvointiin, olipa potilas miten heikossa kunnossa tahansa. Tämän ansiosta nestemäisestä biopsiasta onkin tullut helpommin saatavilla oleva menetelmä paljon aikaisempaa suuremmalle määrälle potilaita verrattuna kudoksesta otettavaan solunäytteeseen. Tämä etu merkitsee mahdollisuutta, jonka ansiosta lääkärit voivat nyt saada taudin edistymisestä ja ominaisuuksista paljon tarkempaa ja luotettavampaa tietoa reaaliajassa.
Lopuksi on vielä mainittava, että nestemäinen biopsia edustaa kokonaista kasvainkudosta, ei vain yhtä osaa siitä, kuten kudoksesta otettavan solunäytteen tapauksessa. Lisäksi nestemäinen biopsia mahdollistaa myös taudin seuraamisen ajan myötä, mikä puolestaan on ollut yksi suurimmista rajoituksista joita lääkärit ovat perinteisen biopsian suhteen kohdanneet.
Sinua saattaa myös kiinnostaa: 5 tärkeää syytä tietää perheenjäsentesi veriryhmät
Milloin nestemäinen biopsia tulisi suorittaa?
Nestemäiseen biopsiaan turvaudutaan yleensä niissä tapauksissa, kun alkuperäisessä kudoksesta otetusta näytteestä ei ole saatu riittävästi kudosta. Toinen hyvä esimerkki siitä, missä tapauksissa nestemäistä biopsiaa käytetään on silloin, kun kasvain sijaitsee sellaisessa paikassa, johon perinteisen biopsian kautta on vaikeaa päästä. Joitakin näistä vaikeista paikoista ovat:
- Aivot
- Luut
- Keuhkot
Nestemäistä biopsiaa suositellaan myös silloin, kun potilas ei reagoi kunnolla hoitoon ja silloin, kun potilas kieltäytyy tavanomaisesta biopsiasta.
Sinua saattaa myös kiinnostaa: Tieteelliset edistykset syöpäkasvaimia vastaan kehitetyissä rokotuksissa
Yhteenvetona
Nestemäinen biopsia on erittäin hyödyllinen menetelmä, joka voi korvata toistaiseksi käytössä olevan perinteisen biopsian, sillä tämä on samalla sekä potilaalle epämukava että invasiivinen tekniikka. Nestemäisellä biopsialla onkin monia etuja verrattuna tavanomaiseen biopsiaan. Tällä hetkellä nestemäinen biopsia on kuitenkin vielä tutkimusten kohteena, joiden tarkoituksena on saada siitä enemmän tietoa ja jotta sen käytöstä voitaisiin lääketieteessä hyötyä parhaalla mahdollisella tavalla.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Barcat, J. A. (2015). Biopsia líquida. Medicina (Argentina).
- Silva, A. S. F. da, Cavichio, M. W. E., Machado, A. L., Tokura, E. H., Andrade, L. E. C., Lázari;, C. dos S., … Carvalho, M. H. B. de. (2017). Biópsia líquida. Fleury Medicina e Saúde. Revista Medica: N: 5 Edição 2 ;2017.
- Salinas Sánchez, A. S., Martinez Sanchis, C., Gimenez Bachs, J. M., & García Olmo, D. C. (2016). Biopsia líquida en cáncer. Actas Urologicas Espanolas. https://doi.org/10.1016/j.acuro.2015.06.008
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.