Logo image
Logo image

Mikä on lipofiilinen ruokavalio ja kuinka seurata sitä oikein

3 minuuttia
Vaikka tulokset saattavat olla hyvin houkuttelevia, komplikaatioiden välttämiseksi on erittäin tärkeää, että keskustelet lääkärin kanssa ennen lipofiilisen dieetin aloittamista. 
Mikä on lipofiilinen ruokavalio ja kuinka seurata sitä oikein
Elisa Morales Lupayante

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante

Kirjoittanut Okairy Zuñiga
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Koska ihmiset etsivät koko ajan uusia tapoja laihduttaa, on myös saatavilla jatkuvasti uusia vaihtoehtoja, jotka lupaavat auttaa painonpudotuksessa. Tänään kerromme mikä on lipofiilinen ruokavalio, josta on tullut hyvin suosittu painonpudotuskeino.

Tämän ruokavalion avulla voit pudottaa painoasi 18-27 kiloa noin neljässä kuukaudessa. Kyseessä on äärimmäinen dieetti, jota ei tule seurata loputtomasti, sillä se rajoittaa tiettyjen ruoka-aineryhmien käyttöä.

Mikä on lipofiilinen ruokavalio?

Lipofiilinen ruokavalio on kasvipohjainen ruokavalio, joka perustuu luonnollisten ruokien nauttimiseen ja prosessoitujen ruokien välttelyyn. Se mahdollistaa hedelmien ja vihannesten syönnin pieninä annoksina.

Pakatut ruoat, olivat ne sitten luonnollisia tai prosessoituja, ovat täysin kiellettyjä. Kaikki rasvoja, suolaa tai keinotekoisia makeutusaineita sisältävät ruoat ovat myös kiellettyjä.

Mikä on lipofiilisen ruokavalion tavoite?

Päätavoite lipofiilisessa ruokavaliossa on prosessoitujen ruokien välttäminen. Ei ole salaisuus, että useimmat näistä ruoista aiheuttavat terveysongelmia (diabetesta tai kohonnutta verenpainetta) sekä suurina määrinä käytettäessä vahingoittavat monia sisäelimiä.

Tämä ruokavalio pyrkii kumoamaan prosessoitujen ruokien negatiiviset vaikutukset vähentämällä niiden kulutusta. On kuitenkin tärkeää muistaa, että jotkut sairauksista eivät ole kumottavista. Jotkut voivat edellyttää jopa loppuelämän mittaista hoitoa, joten sinun ei missään tapauksessa pidä laiminlyödä lääkärintarkastuksissa käyntiä tämän ruokavalion aloitettuasi.

Katso myös tätä artikkelia: Sopiiko gluteeniton ruokavalio kaikille?

Kuinka seuraat tätä ruokavaliota

Some figure

Lipofiilisessa ruokavaliossa on kaksi vaihetta:

Vaihe 1

Ensimmäisessä vaiheessa sinun on sopeuduttava uuteen elämäntyyliisi. Se kestää neljä kuukautta ja on useimmiten hankalin ja vaativin vaihe. Tämän vaiheen aikana sinun on totuttava valmistamaan ruokasi uudella tavalla, ja saatat myös tuntea itsesi todella nälkäiseksi, jos et nauti oikean kokoisia annoksia.

Tässä vaiheessa myös ruokailuajat ovat hyvin tiukkoja, eikä niitä voi muuttaa. On suositeltavaa syödä 120 minuutin välein aineenvaihdunnan nopeuttamiseksi ja rasvan polton tehostamiseksi.

Vaihe 2

Tällä tasolla keskitytään pitämään yllä aiemmassa vaiheessa saavutettuja tuloksia. Teoriassa tämänkin pitäisi kestää neljä kuukautta, mutta jotkut päättävät pidentää sitä.

Ennen kuin teet päätöksen tämän ruokavalion aloittamisesta, juttele lääkärisi kanssa ja käy tarpeellisissa laboratoriokokeissa selvittääksesi, onko ruokavalio hyväksesi terveydellesi vai ei.

Lue myös tämä: 6 parasta ruokaa hyvän kolesterolin lisäämiseksi

Välteltävät ruoka-aineet

Kuten olet ehkä jo saattanut huomata, sinun on luovuttava monista ruoista seurataksesi tätä ruokavaliota. Käytännössä sinun on välteltävä kaikkea, mikä ei tule suoraan luonnosta, tai ei ole syötävää ilman valmistelua. On kuitenkin myös joitakin luonnollisia ruoka-aineita, joita sinun täytyy välttää, kuten alkoholi, sokeri ja etikka.

Et voi myöskään syödä tiettyjä proteiineja, kuten lohta tai makkaroita.

Lisäksi on välteltävä hedelmiä, jotka sisältävät paljon sokeria. Yleisimpiä tällaisia ovat banaanit, melonit, viikunat ja ananas. Sinun on poistettava ruokavaliostasi myös kurkku, munakoiso, kukkakaali ja porkkanat.

Myös keksit, leipä ja pasta poistuvat ruokalistaltasi.

Sallitut ruoka-aineet

Some figure

 

Kuten näet, lista kielletyistä ruoista on hyvin pitkä. Niin on kuitenkin myös sallittujen ruokien lista. Voit käyttää rasvatonta punaista lihaa, kalaa ja siipikarjaa kunhan varmistat, ettet lisää niihin rasvaa valmistusvaiheessa. Voit valmistaa niitä höyryttämällä, grillaamalla tai tekemällä niistä keittoja.

Muita sallittuja proteiineja ovat munanvalkuaiset, rasvaton ja laktoositon maito sekä vähärasvainen jogurtti. Näitä ruoka-aineita käyttämällä pienennät riskiäsi sydänsairauksiin sekä huonoon kolesteroliin. 

Lisäksi voit syödä vihanneksia, joilla on juuret ja vihreät lehdet, kuten salaatti, selleri ja korianteri. Nämä ovat hyödyllisiä niiden sisältämien kuitujen vuoksi.

Voit syödä mitä tahansa hedelmiä kunhan ne eivät ole kiellettyjen ruoka-aineiden listalla. Pidä vain mielessäsi se, että niiden liiallinen nauttiminen voi vaikuttaa verensokeritasoihisi jopa silloin kun valitset hedelmät, joissa on kaikista vähiten sokeria.

Johtopäätös

Nyt kun tiedät, mikä lipofiilinen ruokavalio on, voit harkita haluatko seurata sitä vai et. Ennen kuin teet tämän päätöksen suosittelemme keskustelemaan lääkärisi kanssa siitä, onko se oikea juuri sinulle. Pääsääntöisesti kaikki voivat seurata tätä ruokavaliota, mutta lääketieteellisen neuvon kysymisestä ei koskaan ole haittaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Kearns CE., Schmidt LA., Glantz SA., Sugar industry and coronary heart disease research. JAMA Intern Med, 2017.
  • Zhao Y., Wang L., Xue H., Wang H., Wang Y., Fast food consumption and its associations with obesity and hypertension among children: results from the baseline data of the childhood obesity study in china mega cities. BMC Public Health, 2017.

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.