Logo image
Logo image

Mikä on lasikatto ja miksi se on rikottava?

3 minuuttia
Lasikatto on este naisten tasa-arvolle työpaikoilla, joka estää heidän edistymistään ja itsensä toteuttamista. Mikä se tarkalleen ottaen on ja miksi se on rikottava? Kerromme siitä täällä.
Mikä on lasikatto ja miksi se on rikottava?
Viimeisin päivitys: 30 toukokuuta, 2023

Miksi keskivertohallituksessa on vain kaksi naista mutta kahdeksan miestä? Miksi, kun meidän on jätettävä lapsi sukulaisen hoitoon, oletamme, että se on isoäiti tai täti? Miksi tieteen ja tekniikan aloilla on enemmän miehiä kuin naisia? Lasikatto selittää tämän.

Vastaus on sukupuoleen perustuvissa ennakkoluuloissa, jotka saavat ihmiset ajattelemaan, että tietyt taidot tai kyvyt ovat luontaisia miehille tai naisille, ikään kuin ne olisivat synnynnäisiä eivätkä ne voi kehittyä. Tällaiset ennakkoluulot perustuvat stereotypioihin ja ne ovat syrjiviä.

Yksi näistä syrjinnän konkreettisista muodoista on niin sanottu lasikatto, näkymätön raja, joka on läsnä organisaatio- ja työelämässä. Katsotaanpa, mitä se on.

Saatat nauttia tämänkin artikkelin lukemisesta: 4 homeopaattista lääkettä burnout-oireyhtymään

Mikä on lasikatto?

Lasikatto on termi, joka on luotu kuvaamaan naisten kokemaa tilannetta työpaikalla. Ne ovat sukupuolilähtöisiin ennakkoluuloihin ja stereotypioihin perustuvia rajoituksia ylennysten ja hierarkkisten, valta-asemien tai vastuullisempien asemien saavuttamisessa.

Kyse on näkymättömistä rajoista, jotka tarjoavat suurempaa vastarintaa ja vaikeuksia. Niitä on vaikea tunnistaa ja vielä vaikeampi muuttaa, koska ne ovat läsnä kollektiivisessa sosiaalisessa tajunnassa eivätkä vain liike-elämässä tai työelämässä.

Nämä ovat joitakin ennakkoluuloja, jotka ovat sukupuolistereotypioiden ja -roolien perustana:

  • Naiset ovat herkempiä ja tunteellisempia kuin miehet, ja siksi heillä ei ole taitoa johtaa.
  • Naiset eivät osaa harjoittaa liiketoimintaa, sillä he eivät tiedä taloudesta.
  • Naiset soveltuvat paremmin huolehtimaan lapsista.

Yritykset toistavat sosiaalisia malleja, jotka pitävät yllä naisten syrjäytymistä päätöksentekotehtävistä. He pääsevät tietyille työtasoille asti, mutta eivät aina voi edetä urallaan.

Missä toimissa voimme huomata lasikaton?

Jos puhumme lasikatosta viitaten näkymättömiin esteisiin tai niihin, jotka toimivat implisiittisesti, monet niistä jäävät huomaamatta. Katsotaanpa muutamia esimerkkejä:

  • Kun uutisista, määrärahojen jakamisesta, tuesta tai osallistumisesta hankkeisiin päätetään epävirallisissa kokouksissa toiminnassa, joihon yksikään nainen ei voi osallistua.
  • Kun naisen on vaikea tehdä tarvittavaa hoivatyötä samanaikaisesti kokopäivätyön kanssa. Esimerkiksi silloin, kun heille ei tarjota äitiyspoliittisia toimia tai perhe-elämän mukaisia vapaita, mikä johtaa tavalla tai toisella siihen, että he joutuvat valitsemaan yhden ja toisen vaihtoehdon välillä. Kuvittele esimerkiksi, kun naisella, joka on äiti, ei ole työpaikallaan imetys- tai maidonpumppaustilaa tai työpolitiikkaa, joka ottaisi huomioon vanhempana olon. Joutuvatko myös miehet tekemään tällaisia valintoja? Eivät.
  • Kun miehille maksetaan samasta työstä enemmän kuin naisille.
  • Myös työpaikkakiusaaminen jarruttaa naisten kasvua. Se näkyy esimerkiksi ylennykseen liittyvissä kommenteissa sekä ilkeissä juoruissa, joissa naisen lahjakkuus kyseenalaistetaan.
  • Lasikatto näkyy myös silloin, kun työnkuva on miesprofiilin mukainen siten, että miespuoliset hakijat ovat aina naisia sopivampia.

Miksi on tärkeää rikkoa lasikatto?

Lasikatto ylläpitää syrjintää ja siten epäoikeudenmukaisuutta. Se estää monien naisten mahdollisuuksia ympäri maailmaa ja rajoittaa samalla heidän mahdollisuuksiaan ja kehitystään.

Lasikaton rikkominen on tärkeää myös siksi, että se vaikuttaa naisten taloudelliseen itsenäisyyteen, mikä muuttaa heidän elinolojaan. Sukupuolten väliset erot työelämässä aiheuttavat sen, että naisten työolot voivat olla epävakaat: he saattavat saada työpaikan, mutta palkka voi olla alhainen tai työsopimus määräaikainen.

Toisaalta lasikatto ei jää huomaamatta, ja sen välittämä opetus on selvä: naiset eivät sovellu tiettyihin töihin. Jos joillakin aloilla (esimerkiksi tekniikan ja taloustieteen aloilla) ei ole naisia, niin sen täytyy olla niin, että se ei ole heille sopiva paikka.

Tämän tytöt ja pojat sisäistävät jo varhain. Se jähmettyy entisestään 6-vuotiaasta lähtien. Pitkällä aikavälillä se vaikuttaa myös heidän valintoihinsa aikuisina.

Some figure
Lapset sisäistävät sukupuolta koskevia käsityksiä jo pienestä pitäen. Tämän huomioon ottaminen auttaisi rikkomaan lasikattoa.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat haluta lukea tämänkin: Mikä on metakognitio?

“He ovat jo saavuttaneet monia asioita viime vuosina”

Meidän on oltava hyvin varovaisia sellaisten perustelujen tai ajatusten kanssa, jotka kiertävät naisten, heidän saavutustensa ja oikeuksiensa ympärillä. On hyvin yleistä kuulla, että naisten tilanne on viime aikoina muuttunut ja että ajat ovat jo paremmat.

Vaikka onkin totta, että elämme muutoksen aikaa, kysymys on kuitenkin siitä, miksi meidän pitäisi koskaan lakata taistelemasta sen puolesta. Miksi yhtäläiset oikeudet, ei yhtäläiset mahdollisuudet? Toisin sanoen: nykyään monet naiset (eivät kaikki!) ovat tulleet työmarkkinoille, mutta heidän kasvulleen ja täyttymykselleen on olemassa raja.

Kenenkään ei pitäisi epäillä, että naiset kykenevät olemaan johtajia, ottamaan vastuuta tai toimimaan korkeissa tehtävissä. Organisaatioiden tulisi voida edistää henkilöstönsä monimuotoisuutta, sillä tällainen monimuotoisuus rikastuttaa, lisää luovuutta ja edistää lahjakkuutta. Lyhyesti sanottuna kyse on tasa-arvon edistämisestä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Jiménez, R. G. P., & Fernández, C. J. (2016). La brecha de género en la educación tecnológica. Ensaio: Avaliação e Políticas Públicas em Educação24, 743-771.
  • Roig, A. E., & Hurtado, M. J. R. (2007). La brecha digital: género y juegos de ordenador. REICE. Revista Iberoamericana sobre Calidad, Eficacia y Cambio en Educación5(1), 63-77.
  • Piedra, J., García-Pérez, R., Fernández-García, E., & Rebollo, M. A. (2014). Brecha de género en educación física: actitudes del profesorado hacia la igualdad. Revista Internacional de Medicina y Ciencias de la Actividad Física y del Deporte/International Journal of Medicine and Science of Physical Activity and Sport14(53), 1-21.
  • Reina, M. D. C. M., & Cea, M. V. (2009). Actitud en niños y adultos sobre los estereotipos de género en juguetes infantiles. CIENCIA ergo-sum, Revista Científica Multidisciplinaria de Prospectiva16(2), 137-144.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.