Mikä on diplopia? Opi Marc Márquezin näköhäiriöstä
Marc Márquez on kärsinyt diplopiasta eli kaksoisnäöstä jo muutaman kerran elämänsä ja ammattilaisuransa aikana. Valitettavasti diplopia on palannut Mandalikassa Moto GP -testien aikana tapahtuneen onnettomuuden myötä.
Sikäli kuin tiedämme, Márquez on kärsinyt tästä ongelmasta jo jonkin aikaa. Itse asiassa joka kerta, kun kranioenkefaalinen trauma eli päähän kohdistunut isku tapahtuu, diplopia ilmaantuu uudelleen. Tässä ei kuitenkaan ole kyse pienestä vammasta, vaan todella vakavasta ongelmasta, joka voi olla jopa hengenvaarallinen.
Taustalla on oikean puolen neljännen aivohermon halvaantuminen, joka muuttaa samalla ylimmän viistolihaksen toimintaa. Siksi silmämunat eivät voi muodostaa saumatonta kuvaa ja kaksoisnäkö ilmenee.
Mikä on diplopia?
Marc Márquezin diplopia on objektin monistettu visuaalinen havainto. Yksinkertaisesti sanottuna puhumme kaksoisnäöstä.
Olemme todennäköisesti kaikki kokeneet tämän joskus, mutta vain väliaikaisesti. Häiriö voidaan kuitenkin konfiguroida kroonisemmaksi ja jatkuvammaksi kliiniseksi kuvaksi, joka liittyy vakavampiin näkösairauksiin sekä neurologisiin häiriöihin.
Kaiken kaikkiaan diplopiaa on kahta päätyyppiä:
- Monokulaarinen diplopia: Tämä ilmenee vain yhden silmän ollessa auki.
- Binokulaarinen diplopia: Tämä näkyy vain, kun molemmat silmät ovat auki ja loppuu, kun toinen silmistä suljetaan.
Lue myös: Voiko stressi vaikuttaa näkökykyyn?
Diplopian syyt
Koska monokulaarinen ja binokulaarinen diplopia eivät ole sama asia, myös etiologiat muuttuvat. Toisin sanoen kunkin muodon syyt ovat yleensä erilaiset.
Kaihi, keratokonus ja astigmatismi ovat yleisimmät monokulaarisen muunnelman syyt. Yhteistä näillä on se, että valon siirtyminen verkkokalvolle on muuttunut sairauden myötä. Siksi valo ei pääse silmän takaosaan, jossa sen pitäisi stimuloida reseptoreita.
Toisaalta binokulaarisen diplopian aiheuttaa usein myasthenia gravis ja okulomotoristen kallohermojen halvaantuminen. Nämä ovat hermoja, jotka on merkitty roomalaisilla numeroilla III, IV ja VI. Marc Márquez kärsii kallohermon numero IV halvaantumisesta.
Marc Márquezin diplopian historia
Kuten jo mainitsimme, tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Marc Márquez kärsii diplopiasta. Itse asiassa, tietojemme mukaan tämä on jo neljäs kerta. Ensimmäinen tapahtui hänen nuoruudessaan, kun hän kilpaili Espanjan pikamestaruussarjassa. Kallovamma johti tiettyjen silmälihasten puristumiseen, mikä johti silmän ja aivojen visuaalisiin ongelmiin. Mutta koska kyseessä oli tulehdustila, hän parani nopeasti.
Jonkin aikaa myöhemmin, vuonna 2011, hänelle sattui toinen onnettomuus ja nestettä alkoi kertyä silmän kiertoradan ympärille aiheuttaen diplopian uusiutumisen. Häntä hoidettiin ja hänen odotettiin toipuvan spontaanisti, mutta näin ei tapahtunut. Itse asiassa havaittiin, että hänen neljännessä aivohermo oli halvaantunut. Joten vuoden 2012 alussa tehtiin leikkaus sen korjaamiseksi.
Marc Márquezin kolmas diplopia ilmaantui lokakuussa 2021 uuden onnettomuuden jälkeen. Sillä kertaa hän ei kärsinyt suurista ongelmista. Oireet kuitenkin palasivat myöhemmin, jolloin silmälääkäri vahvisti diplopian uusiutuneen. Tähän syynä oli jälleen neljännen aivohermon halvaantuminen. Tällä kertaa hän ei kuitenkaan tarvinnut leikkausta ja toipui spontaanisti.
Viimeisimmän Moto GP -onnettomuuden jälkeinen raportti kertoo, että diplopia on palannut, mutta tämä on mahdollisesti vuoden 2021 tapauksen uusiutuminen. Kyse on siis vähemmän vakavasta vammasta, vaikka siihen voi liittyä myös okulomotorinen hermon halvaantuminen. Toistaiseksi leikkausta ei tehdä, mutta hänen tilaansa tarkkaillaan jatkuvasti.
Millainen tulevaisuus odottaa Marc Márquezia?
Marc Márquez tuntee diplopian sekä tämän sairauden tuomat rajoitukset. Hän on käynyt läpi sekä konservatiivisia että kirurgisia hoitoja. Ensimmäinen vaihtoehto on aina odottaa spontaania paranemista ennen kuin sairautta aletaan korjaamaan kirurgisesti.
”Näyttää siltä, että minulla on déjà vu… Matkallani takaisin Espanjaan aloin kokea epämukavuutta ja päätimme käydä tohtori Sanchez Dalmaun luona, joka vahvisti, että diplopia on uusiutunut.”
–Marc Márquezin Twitter-tililtä-
Espanjalainen moottoripyöräilijä tietää, että hänen on vain odotettava kunnes tilanne paranee. Tämäntyyppinen aivovamman aiheuttama halvaus edustaa vain noin 25 % kaikista neljännen aivohermon häiriöistä. Onneksi nämä ovat kuitenkin myös sellaisia vammoja, jotka vaativat vain harvoin leikkausta. Márquezin historia osoittaa, että hänen on vielä mahdollista palata takaisin radalle.
Hän haluaa jatkaa kilpailua. Onnettomuusriski on lajille luontainen osa ja hän on tiennyt sen nuoresta asti.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Moreno Ramos, T., and R. García-Ramos García. “Alteraciones de la motilidad ocular: parálisis de los nervios craneales tercero, cuarto y sexto y otras causas de diplopía.” Neurología Suplementos 3.8 (2007): 60-67.
- Carreras, Anna Camós, et al. “Paresia del cuarto nervio craneal.” Annals d’oftalmologia: òrgan de les Societats d’Oftalmologia de Catalunya, Valencia i Balears 28.2 (2020): 4.
- Danchaivijitr, C., and C. Kennard. “Diplopia and eye movement disorders.” Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry 75.suppl 4 (2004): iv24-iv31.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.