Logo image
Logo image

Mikä on Billingsin menetelmä ja mitkä ovat sen riskit?

4 minuuttia
Billingsin menetelmän etuna on se, että se on täysin luonnollinen ehkäisykeino, joka ei aiheuta sivuvaikutuksia.
Mikä on Billingsin menetelmä ja mitkä ovat sen riskit?
Viimeisin päivitys: 01 tammikuuta, 2023

Billingsin menetelmä on luonnonmukainen ehkäisykeino. Sitä käytetään kaikkien muiden ehkäisymenetelmien tavoin raskauden ehkäisemiseen. Erona on se, että siinä ei käytetä hormoneja tai kohtuun asetettavia välineitä.

Billingsin menetelmä perustuu kohdunkaulan liman tarkkailuun ja sen ominaisuuksien tulkitsemiseen. Kohdunkaulan limassa tapahtuvien muutosten perusteella nainen pystyy tietämään, milloin hän on hedelmällinen ja milloin ei. Billingsin menetelmää pidetään suhteellisen tehokkaana ehkäisykeinona.

On arvioitu, että kun Billingsin menetelmää käytetään täysin oikein, se tehoaa 97-prosenttisella varmuudella. Koska se on täysin luonnollinen ehkäisykeino, se ei aiheuta sivuvaikutuksia toisin kuin muut ehkäisymenetelmät joskus aiheuttavat.

Mikä on Billingsin menetelmä?

Some figure
Billingsin menetelmä on hormoniton ja välineetön ehkäisymenetelmä.

Billingsin menetelmä on toimenpide, joka mahdollistaa raskauden ehkäisyn. Se tunnetaan myös “Billingsin ovulaatiomenetelmänä” tai “kohdunkaulan liman tarkkailumenetelmänä”. Se perustuu kohdunkaulan liman tarkasteluun läpi kuukautiskierron.

Kohdunkaulan liman väri, koostumus ja määrä muuttuvat kuukautiskierron eri vaiheissa. Muutos on selkein ovulaatiopäivinä. Syynä on se, että kehon on luotava oikeanlaiset olosuhteet raskauden edistämiseksi.

Billingsin menetelmässä tärkeintä on oppia tunnistamaan nämä muutokset kohdunkaulan limassa. Kohdunkaulan lima tulee kohdunkaulasta emättimen kautta valkovuotona. Tunnistamalla hedelmälliset päivät tämän vuodon avulla on mahdollista ennustaa, milloin raskaaksi tuleminen on todennäköisempää ja milloin epätodennäköisempää.

Hedelmällisinä päivinä on tavallista käyttää muuta ehkäisymenetelmää, kuten kondomia. Yleensä Billingsin menetelmä yhdistetään myös muihin tekniikoihin, kuten ruumiinlämmön mittaamiseen tai elektroniseen hedelmällisyysmonitoriin. Tämä takaa sen toimivuuden.

Billingsin menetelmän käyttö

Billingsin menetelmässä kohdunkaulan lima – toisin sanoen valkovuoto – tulee tarkastaa päivittäin ja siinä esiintyvät muutokset tulee merkitä taulukkoon. Tarkkailu kannattaa aloittaa päivä kuukautisten päättymisen jälkeen.

Seuraavia vaiheita tulee noudattaa:

 • Puhdista emättimen suuaukko. Tämä voidaan tehdä vessapaperilla tai nenäliinalla. Se kannattaa tehdä ennen virtsaamista.
 • Tarkastele valkovuodon väriä ja koostumusta.
 • Tee sama myös alushousuista.
 • Vie sormesi emättimeen ja tarkastele siihen jäävää limaa. Tämä tulee tehdä puhtain sormin.
 • Hiero ja levitä vuotoa etusormen ja peukalon välissä. Pane merkille sen koostumus ja väri.
 • Kirjaa havaintosi taulukkoon.

Ensimmäisen kuukautiskierron tarkkailun ajan ei kannata harrastaa seksiä tai käyttää kondomia. Syynä on se, että seksi voi aiheuttaa muutoksia kohdunkaulan limassa ja aiheuttaa sekaannusta.

Kohdunkaulan liman muutokset ja niiden tulkinta

Kuukautiskierron aikana kohdunkaulan limassa tapahtuu useita muutoksia, joista on todella tärkeää olla tietoinen Billingsin menetelmän hyödyntämiseksi oikeaoppisesti. Kolme havaittavissa olevaa muuttujaa ovat valkovuodon väri, koostumus ja määrä.

Ne kuukautiskierron ajankohdat, jolloin muutoksia tapahtuu, ovat seuraavat:

 • Kuukautiset. Kuukautisten aikana kohdunkaulan limaa ei ole mahdollista tarkastella. Näitä päiviä pidetään hedelmättöminä.
 • Kuukautisten päättyminen. Tämä vastaa kuukautisten päättymistä seuraavia kolmea tai neljää päivää. Vuoto on hyvin niukkaa, ja siksi näitä päiviä pidetään “kuivina päivinä”. Nämäkin ovat hedelmättömiä päiviä.
 • Ovulaatiota edeltävät päivät. Limaa on enemmän ja se on keltaista, valkoista tai sameaa. Tämä vastaa hetkeä, jolloin munasolu alkaa kypsyä. Se kestää kolmesta viiteen päivään. Nämä ovat mahdollisesti hedelmällisiä päiviä.
 • Ovulaatioaika. Tämä on se aika kuukaudesta, jolloin kohdunkaulan limaa erittyy runsaimmin. Koostumus muistuttaa munanvalkuaista ja sitä pystyy helposti venyttämään sormien välissä. Se kestää suunnilleen neljä päivää ja vastaa koko kuukauden hedelmällisintä vaihetta.
 • Ovulaation jälkeen. Kohdunkaulan lima vähenee huomattavasti ja se muuttuu tahmeaksi ja sameaksi. Tämän jälkeen limaa erittyy hyvin vähän tai ei lainkaan. Vaihe kestää 11-14 päivää. Nämä päivät ovat hedelmättömiä. Tämän jälkeen tulevat kuukautiset, ja kierto alkaa alusta.

Saatat haluta lukea tämänkin artikkelin: Kivulias ovulaatio – mitä voit tehdä sen helpottamiseksi?

Menetelmän riskit

Kuten alussa mainittiin, Billingsin menetelmä on turvallinen ehkäisykeino vain oikein käytettynä. Tämä vaatii yleensä opettelua. Lisäksi tarvitaan johdonmukaisuutta, sillä kohdunkaulan lima on tarkastettava päivittäin.

Joidenkin arvioiden mukaan sadasta Billingsin menetelmää säännöllisesti käyttävästä naisesta 23 tulee raskaaksi ensimmäisen vuoden aikana. Niistä naisista, jotka käyttävät menetelmää täysin oikein, raskaaksi tulee kolme naista sadasta.

Vaikka Billingsin menetelmä on luonnollinen ja ei-kajoava ehkäisykeino, se ei suojaa sukupuolitaudeilta. Ja vaikka se on edullisempi kuin muut menetelmät, se on usein vähemmän tehokas raskauden ehkäisyssä.

Vinkkejä ja suosituksia

Some figure
Billingsin menetelmän oikeaoppinen käyttö vaatii tietoa ja johdonmukaisuutta.

Useat tekijät voivat aiheuttaa muutoksia kohdunkaulan limassa. Jo yhdyntä itsessään voi aiheuttaa muutoksia vuodossa, mikä usein johtaa sekaannukseen. Muita vuotoon vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa seuraavat:

 • Liukuvoiteiden käyttö emättimessä
 • Tietyt lääkkeet
 • Emätinsuihkut
 • Imetys
 • Hormonaalisten ehkäisymenetelmien hiljattainen käyttö
 • Ennenaikaiset vaihdevuodet
 • Sukupuolitaudit
 • Emätintulehdus

Kahden päivän menetelmä on yksi vaihtoehto Billingsin menetelmälle. Tässä tapauksessa naisen on vain kysyttävä itseltään kaksi kysymystä:

 • Näkyykö valkovuotoa tänään?
 • Näkyikö valkovuotoa eilen?

Jos vastaus molempiin kysymyksiin on kielteinen, seksin harrastaminen on todennäköisesti turvallista ilman riskiä raskaaksi tulemisesta. Ei voi kuitenkaan missään tapauksessa sanoa, että kahden päivän menetelmä olisi Billingsin menetelmää tehokkaampi, mutta se ei kylläkään vaadi yhtä paljon sinnikkyyttä.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat haluta lukea myös tämän: Guavan lehdistä apua runsaaseen valkovuotoon

Yhdistä Billingsin menetelmä toiseen ehkäisymenetelmään, jos haluat välttää raskauden

Billingsin menetelmä saattaa olla hyödyllisempi raskaaksi haluaville naisille kuin niille, jotka haluavat välttää raskauden. Aiemmin mainittuihin menetelmän heikkoihin puoliin on syytä lisätä myös se, että joidenkin naisten valkovuoto on vähäistä läpi kuukauden.

Jos nainen haluaa käyttää Billingsin menetelmää, on parasta kysyä neuvoa terveysalan ammattilaiselta. Menetelmä saatetaan joutua yhdistämään muihin ehkäisymenetelmiin, jos tavoitteena on välttää raskaus.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.