Logo image
Logo image

Mikä on amerikansassafras ja miten sitä käytetään ruoanlaitossa?

3 minuuttia
Tämä vähän tunnettu kulinaarinen mauste tulee Amerikasta. Opi käyttämään sitä eri ruokalajeissa.
Mikä on amerikansassafras ja miten sitä käytetään ruoanlaitossa?
Viimeisin päivitys: 08 toukokuuta, 2023

Amerikansassafras on mauste, jota käytetään osassa Etelä-Yhdysvaltoja valmistettaessa ruokaa, joka tunnetaan nimellä gumbo. Sitä käytetään usein myös eri mausteyhdistelmissä, mikä parantaa ruokien aistinvaraisia ominaisuuksia.

Mauste saadaan puusta, jonka tieteellinen nimi on Sassafras albidum (artikkelin pääkuvassa). Sen lehdet ovat väriltään vaaleanvihreitä, ja niillä on omanlainen muotonsa.

Miten amerikansassafrasia käytetään?

Puun tuoreet lehdet otetaan talteen, sitten ne puhdistetaan ja ripustetaan kuivumaan.

Kuivatut lehdet murskataan käsin ja muunnetaan jauheeksi tehosekoittimella tai huhmareella. Näin saadaan vihertävä mauste, jota säilytetään ilmatiiviissä astiassa.

Säilytyksessä on otettava huomioon sen eltaantuminen, jonka kautta amerikansassafras menettää tehonsa ja makunsa. Tätä varten on varmistettava, että säilytysmenetelmä on todellakin ilmatiivis ja sen kosketusta auringonvaloon on varottava.

Se tulee säilyttää viileässä, kuivassa paikassa, valolta suojattuna.

Sen sisällyttäminen resepteihin on yksinkertaista. Sitä käytetään yleensä kypsennysprosessin lopussa. Joskus sitä taas käytetään sakeuttamisaineena. Tämän viimeisen vaikutuksen kanssa on oltava varovainen, koska se voi vaihdella liemien tai keittojen koostumusta liikaakin. Tästä syystä sitä tulisi käyttää kohtuudella.

Gumbo on klassinen ruokalaji, jossa amerikansassafras löytää todellisen kotinsa. Tämä ruokalaji on perinteinen Louisianassa Yhdysvalloissa. Ja koska alue sijaitsee Meksikonlahden rannikolla, ruokalaji sisältää mereneläviä.

Merenelävien lisäksi gumbo sisältää makkaraa ja joskus riisiä ja erilaisia mausteita. Mausteista tärkeimpiä ovat amerikansassafras, mustapippuri ja makea paprika.

Some figure
Perinteinen ruokalaji gumbo on kotoisin Kaakkois-Yhdysvalloista.

Saatat olla kiinnostunut tästäkin: Raunioyrtti: käyttö ja sivuvaikutukset

Edut

Kulinaarisena mausteena amerikansassafrasilla on useita myönteisiä vaikutuksia terveyteen. Ensinnäkin on korostettava sen anti-inflammatorista potentiaalia. Sen ansiosta se voi auttaa taistelemaan joissakin sairauksissa, kuten niveltulehduksessa, esiintyvää kipua vastaan.

Journal of Mass Spectrometry -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan puun lehtien sisällä on alkaloideja. Nämä voivat auttaa moduloimaan tiettyjä ihmiskehossa tapahtuvia tulehdusprosesseja.

Puhumme mausteesta, jolla on korkea antioksidanttikapasiteetti. Tämä on osoittautunut avaimeksi ennenaikaisen ikääntymisen estämisessä. Vaikutus saavutetaan estämällä vapaiden radikaalien kertymistä.

On jopa väitetty, että tämän mausteen nauttiminen voisi suojata munuaiskiviä vastaan. Tästä ei kuitenkaan ole olemassa varmaa näyttöä.

Amerikansassafrasin sivuvaikutukset

Mitä tulee sivuvaikutuksiin, on tärkeää huomata, että amerikansassafrasilla voi olla vaikutuksia tiettyjen lääkkeiden kanssa käytettynä. Tästä syystä on aina tarpeen neuvotella asiantuntijan kanssa ennen kuin lisäät mausteen ruokavalioosi, jos otat jotain lääkettä.

Sitä ei tule nauttia raskauden tai imetyksen aikana, koska saatavilla olevat tiedot sen turvallisuudesta näissä vaiheissa ovat riittämättömät.

Joillekin ihmisille se voi aiheuttaa pahoinvointia ja oksentelua sekä hallusinaatioita, jos sitä nautitaan liiallisina määrinä.

Jauhe näyttää olevan myrkyllistä kun sitä nautitaan suuria määriä, mutta enimmäisarvoa tai -suositusta ei ole tarkasti määritelty. Siksi varovaisuutta tulee noudattaa.

Safroli on yhdiste, jota ei sallita elintarvikkeissa Yhdysvalloissa. Maan elintarvike- ja lääkevirasto FDA pitää sitä syöpää aiheuttavana.

Mainitsemme tämän, koska sassafras-puun lehdet sisältävät tätä yhdistettä. Lain sallimissa kaupallisissa tuotteissa on oltava vaihe safrolin poistamiseksi. Sitten vasta lehdet voidaan jauhaa ja muodostaa jauhe.

Some figure
Mausteita arvostetaan niiden ravintoainesisällön vuoksi, mutta monet niistä tulisi arvioida niitä kuluttavan henkilön näkökulmasta merkittävien haitallisten vaikutusten välttämiseksi.

Entä taudit?

Lopuksi on syytä mainita, että yksittäisiä laakeripuutaudin tapauksia on raportoitu sassafras-lajeissa Yhdysvalloissa. Tämä kasvitauti huolestuttaa viljelijöitä, ja sen aiheuttaa sieni Raffaelea lauricola.

Onneksi ei ole todisteita siitä, että kyseinen sieni voisi aiheuttaa patologioita ihmisillä. Toistaiseksi ainoa todistettu asia on sen kyky vaikuttaa tiettyihin kasveihin ja johtaa niiden kuolemaan.

Lue tämäkin: Johanneksenleipäpuujauheen ravintoarvo ja edut

Amerikansassafras on vähän tunnettu, perinteinen mauste

Kulinaaristen mausteiden käyttöä pidetään erittäin myönteisenä terveydelle. Suurin osa niistä sisältää fytokemikaaleja, joilla on korkea antioksidanttikapasiteetti.

Amerikansassafras on tyypillinen Amerikan mantereelle, eikä se ole vielä levinnyt kaikkialle maailmaan. Sillä on tiettyjä hyödyllisiä ominaisuuksia keholle, kunhan sitä kulutetaan kohtuullisina annoksina. Se tuo kuitenkin mukanaan myös riskejä, varsinkin kun myrkyllisyysrajat ylittyvät.

Monilla mausteilla on antioksidanttisia ja tulehdusta ehkäiseviä vaikutuksia. Molempien prosessien hallinta auttaa vähentämään kroonisten patologioiden ilmaantuvuutta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Conceição RS, Perez CJ, Branco A, Botura MB, Ifa DR. Identification of Sassafras albidum alkaloids by high-performance thin-layer chromatography tandem mass spectrometry and mapping by desorption electrospray ionization mass spectrometry imaging. J Mass Spectrom. 2021;56(1):e4674. doi:10.1002/jms.4674
  • Loyd, A. L., et al. “First report of laurel wilt caused by Raffaelea lauricola on Sassafras albidum in Tennessee and Kentucky.” Plant Disease 104.2 (2020): 567-567.
  • Sadowska-Bartosz I, Bartosz G. Effect of antioxidants supplementation on aging and longevity. Biomed Res Int. 2014;2014:404680. doi:10.1155/2014/404680

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.