Logo image
Logo image

Mikä munuaisten tehtävä on?

2 minuuttia
Munuaisten tehtäviin kuuluvat muun muassa verenpaineen ylläpitäminen ja D-vitamiinin toiminnan takaaminen.
Mikä munuaisten tehtävä on?
Viimeisin päivitys: 24 marraskuuta, 2020

Munuaisten tehtävä on kuona-aineiden poistaminen kehosta virtsan välityksellä. Yleensä ihmisillä on kaksi munuaista, jotka sijaitsevat vatsan takaosassa selkärangan vieressä ja kylkiluiden alapuolella.

Munuaiset ovat tärkeitä elimiä, sillä eläminen ei ole mahdollista ilman niiden oikeanlaista toimintaa. Teknologisten edistysaskeleiden ansiosta on olemassa erilaisia menetelmiä, kuten dialyysi tai munuaisensiirto, jotka mahdollistavat munuaisten korvaamisen.

Virtsantuotannon lisäksi munuaiset osallistuvat myös moniin muihin toimintoihin, kuten verenpaineen säätelyyn. Tässä artikkelissa haluammekin kertoa, mikä munuaisten tehtävä on, millaisia ne ovat anatomialtaan ja mitkä niiden pääominaisuudet ovat.

Munuaisten anatomia

Munuaiset pavunmuotoisia. Niiden toinen puoli on kovera ja toinen kupera. Munuaisvaltimo tulee sisään koveralta puolelta ja se kuljettaa veren kehosta tulevien kuona-aineiden kanssa munuaiseen. Munuaislaskimo ja virtsajohdin myös poistuvat sitä kautta.

Munuaiset koostuvat kahdesta pääosasta: kuoresta ja ytimestä. Kuori on uloin osa ja se vastaanottaa suurimman osan verestä. Se on pääosin vastuussa suodattamisesta ja imeytymisestä. Se sisältää myös melkein kaikki hiussuonikeräset. Kerromme aiheesta lisää myöhemmin tässä artikkelissa.

Ydin koostuu useista rakenteista, jotka ovat vastuussa munuaisen tuottaman virtsan johtamisesta virtsajohtimeen. Virtsajohdin on putki, joka jatkuu virtsarakkoon. Se varastoi virtsan, jonka se sitten poistaa myöhemmin.

Some figure

Munuaisten toiminnalliset yksiköt ovat nefroneita. Nefroni on paikka, jossa veren suodattaminen tapahtuu ja jossa virtsa syntyy. Kummassakin munuaisessa on noin 800 000 nefronia.

Niiden rakenne on hyvin monimutkainen, mutta perusajatuksena on, että ne koostuvat useista solurakenteista ja -kalvoista, jotka mahdollistavat veren kulkeutumisen ja suodattumisen. Ne ovat myös vastuussa tiettyjen aineiden erittämisestä sekä muiden aineiden, kuten kaliumin, imeytymisestä.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Munuaisten terveyden parantaminen ruoalla

Mikä munuaisten tehtävä on?

Olemme jo maininneet, että munuaisten päätehtävänä on poistaa aineita virtsan välityksellä, mutta se ei ole niiden ainoa tehtävä. Tällä elimellä on myös erittäin tärkeä rooli tiettyjen hormoneiden ja aineiden erittämisessä.

Ensinnäkin meidän tulee korostaa sitä, että munuaiset mahdollistavat D-vitamiinin muuttumisen aineen aktiiviseen muotoon. Tämä vitamiini on elintärkeä kalsiumin aineenvaihdunnan kannalta. Munuaiset tuottavat myös erytropoietiinia, joka on vastuussa kehon punasolujen synteesin stimuloimisesta.

Munuaiset ovat myös tärkeitä tiettyjen prosessien kannalta, jotka mahdollistavat kehon homeostaasin. Toisin sanoen, ne auttavat kehoa pitämään yllä sisäistä tasapainoa, vaikka ympäristössä tapahtuisikin muutoksia.

Ne esimerkiksi säätelevät verenpainetta ja veren pH-arvoa. Ne hallitsevat myös plasman tilavuutta, sillä munuaiset muokkaavat virtsapitoisuutta ja voivat ehkäistä veden puutetta nestehukan syntyessä.

Some figure

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Kuinka COVID-19 vaikuttaa munuaisiin

Kuinka munuaiset suodattavat verta?

Veri tulee nefroneihin munuaisvaltimon kautta, jossa tämä valtimo jakautuu pienempiin haaroihin, jotka puolestaan muodostavat hiussuonikeräsen. Hiussuonikeränen päästää pienet molekyylit, nesteen sekä myrkyt lävitseen putkiin. Sillä tavalla se säilyttää suurimmat elementit, kuten solut.

Hiussuonikeränen koostuu useista putkista, joihin keho imee paljon suodatettua vettä tai tiettyjä tarvitsemiansa aineita. Se voi esimerkiksi imeä natrium- tai kaliummolekyylejä.

Yhteenveto

On tärkeää muistaa, että munuainen on monipuolinen elin, joka on virtsan tuottamisen lisäksi vastuussa monista muista toiminnoista. Näihin toimintoihin kuuluvat muun muassa erytropoietiinin synteesi ja verenpaineen hallinta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • The Kidney & Urology Foundation of America. (n.d.). Retrieved April 21, 2020, from http://www.kidneyurology.org/Library/Spanish/Los_rinones_y_su_funcionamiento.php
  • ¿Cuál es la función principal de los riñones y cómo funcionan? – Zona Hospitalaria. (n.d.). Retrieved April 21, 2020, from https://zonahospitalaria.com/cual-es-la-funcion-principal-de-los-rinones-y-como-funcionan/
  • Los riñones y su funcionamiento | NIDDK. (n.d.). Retrieved April 21, 2020, from https://www.niddk.nih.gov/health-information/informacion-de-la-salud/enfermedades-rinones/rinones-funcionamiento

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.