Logo image
Logo image

Mihin ihmesientä voidaan käyttää?

4 minuuttia
Jos kuulisit, että eräs esine pystyy poistamaan lähes kaikenlaiset likatahrat, haluaisitko sellaisen itsellesi? Jos et vielä omista sellaista, artikkelin luettuasi haluat saada kotiisi ihmesienen!
Mihin ihmesientä voidaan käyttää?
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Ihmesieni on valkoinen melamiinista valmistettu sieni, joka pystyy puhdistamaan sellaisiakin hankalia tahroja, joihin muut puhdistustuotteet, esimerkiksi vesi, saippua tai edes valkaisuaine, eivät tehoa. Tässä artikkelissa kerromme, miten ja mihin ihmesientä voidaan käyttää.

Ihmesienellä on eräitä erityispiirteitä, jotka on hyvä tuntea ennen käyttöä. Kyseessä on hiova puhdistussieni, eli se toimii hankauksen kautta. Tästä syystä se kykenee puhdistamaan sellaisiakin pintoja, joita muut tuotteet eivät.

Se toimii itse asiassa samaan tapaan kuin hiekkapaperi, mutta tietysti paljon hellemmin. Sitä ei suositella käytettävän herkillä materiaaleilla eikä päivittäin, koska se saattaisi kuluttaa pintoja liikaa.

Vaikka melamiinin turvallisuus on kyseenalaistettu, se on yleisesti hyväksytty materiaali ihmisen käyttöön. Haittavaikutuksia on havaittu ennen kaikkea mikrossa käytettävissä esineissä. Tässä mielessä esimerkiksi Safe Work Australia -virasto on todennut, että ihmesieni on turvallinen käyttää, eikä siihen liity sivuvaikutuksia.

12 ihmesienen käyttötapaa

Ihmesienellä on lukuisia käyttötapoja, eikä sitä turhaan kutsuta tällä nimellä. Vaikka olisikin houkuttelevaa käyttää sitä kaikkiin pintoihin yhden kokeilun jälkeen, kannattaa testata varovasti, mihin se sopii.

Procter and Gamble -yritys osoittaa, että vaikka ihmesienellä ei ole haittavaikutuksia, sitä ei tulisi käyttää iholla eikä jättää lasten tai lemmikkien ulottuville, jotka saattaisivat niellä sitä.

Katsotaan nyt, mihin ihmesientä voidaan käyttää – esittelemme 12 tutkitusti tehokasta käyttötapaa.

1. Ihmesieni poistaa tahroja seiniltä

Jos sinulla on taiteellisia lapsia, olet luultavasti jo joutunut puhdistamaan värikynäpiirroksia seiniltä. Ihmesieni on loistava apu näissä tilanteissa.

Se auttaa poistamaan seiniltä myös likatahroja, kuten likaisia kämmenenjälkiä, rasvaa, meikkiä ja kengänjälkiä. Sitä tulisi käyttää kuitenkin ainoastaan valkoisille seinille, koska se voi pyyhkiä pois värit tummasta seinästä.

Some figure
Pienet lapset tykkäävät koristella seinät värikynäpiirroksilla. Niiden poistamiseen voi käyttää ihmesientä.

2. Poistaa tahrat kahvikupeista

Ajan myötä kahvi- ja teekuppien pohjat ja sisälaidat tummuvat, ja näitä jälkiä on lähes mahdotonta poistaa pelkästään astianpesuaineella.

Tahrojen poistaminen ihmesienellä tekee kupeista taas kuin uudet. Ne kannattaa kuitenkin huuhtoa erittäin huolellisesti puhdistuksen jälkeen, jotta mahdolliset hiukkaset poistuvat. 

Opi lisää: Käytä kotitekoista tahranpoistajaa kodin pinnoille

3. Mihin ihmesientä voidaan käyttää: kiillota polkupyörä

Polkupyörä on kätevä ja suosittu kulkuneuvo tai urheiluväline. Se kuitenkin likaantuu helposti maastossa ja maaseututeillä ajaessa tai jos sen jättää ulos.

Toistuvassa käytössä polkupyörä myös kuluu ja menettää kiiltonsa. Ajoittainen huolto ihmesienellä palauttaa pyörän alkuperäisen kiillon.

4. Tee lenkkareista taas uudenveroiset

Jos sinulla on joskus ollut Converse-tyyliset tai kumikärkiset lenkkarit, tiedät varmasti, miten hankala ne on pitää puhtaan valkoisina. Ihmesieni poistaa nämä itsepintaiset tahrat ja tekee lenkkareista taas kuin uudet. Kostuta vain sientä hieman ja hankaa kumiosaa hyvin.

5. Mihin ihmesientä voidaan käyttää: kiillottamaan hanat

Hanat menettävät ajan myötä kiiltonsa, ja yleensä niihin kertyy myös paljon kalkkitahroja. Tämä tekee peseytymiseen ja pesemiseen tarkoitetuista tiloista epäsiistin näköisiä.

Ihmesieni poistaa hanoista kalkin sekä lian ja tekee niistä taas kiiltävän puhtaat. Sieni sopii erityisesti vanhoihin hanoihin, koska se on hiova.

6. Puhdistaa lasin

Vuosien saatossa laseihin ja peileihin kertyy paljon läiskiä, jotka on hankala poistaa. Jos olet jo kokeillut kaikkia lasinpuhdistuskikkoja tuloksetta, ihmesieni toimii varmasti.

Pidä kuitenkin mielessä, että se poistaa samalla ohuen kerroksen lasia tai peiliä. Tästä syystä sitä tulisi käyttää varoen.

7. Poistaa tahroja lattialta

Varsinkin vaaleat lattiat pinttyvät ajan ja käytön myötä, etenkin keittiössä, jossa pestään astioita ja valmistetaan ruokaa.

Lisäksi laattasaumat muuttuvat harmaiksi tai kellertäviksiIhmesieni poistaa nämä tahrat ja tekee saumoista taas valkoiset.

8. Väritahrojen poisto emalista

Hiusvärin tai kynsilakan kanssa sattuu usein kömmähdyksiä. Ne värjäävät vaatteet, lattiat ja kylpyhuoneen kalusteet.

Ongelma on siinä, että tätä ei välttämättä huomaa kuin vasta useita tunteja myöhemmin, jolloin asetoni ei enää tehoa tai voi aiheuttaa jopa haittaa. Ihmesienellä nämä tahrat voi poistaa helposti.

9. Ruosteen poistaminen metallista

Metalli ruostuu kosteuden seurauksena ja ajan kuluessa, ja tätä ruostetta on usein hankala poistaa.

Ihmesieni irrottaa ruosteen ja antaa metallille uutta hohtoa. Etuna on se, että tämä käy erittäin kätevästi ja sopii hyvin myös pienten kohtien puhdistamiseen.

10. Linnunkakan poistaminen

Linnunkakkaa voi löytyä vaikka mistä, niin omalta pihalta, auton konepelliltä kuin kodin ikkunoistakin. Ongelma on siinä, että kuivunutta linnunkakkaa on vaikea poistaa.

Jätökset irtoavat pinnoilta hankaamalla tahroja muutaman kerran ihmesienellä. Sieni tulee heittää tämän jälkeen menemään tai käyttää jatkossa vain tähän tarkoitukseen.

11. Ihmesieni puhdistaa valkoiset nahkakalusteet

Jos valkoisissa nahkahuonekaluissasi on tahra, joka ei irtoa millään muulla menetelmällä, voit kokeilla ihmesientä. Varo, ettei kangas kulu liikaa.

12. Kaunista ulkokalusteet

Patioiden ja terassien kalusteet likaantuvat ulkona helposti auringossa ja sateessa. Näitä kalusteita voi huoltaa aika ajoin ihmesienellä, jotta ne eivät rapistu niin nopeasti.

Some figure
Hanoihin kertyy yleensä kalkkia, mikä tekee niistä kuluneen näköiset. Ongelma ratkeaa ihmesienellä.

Miten ihmesientä käytetään?

Ihmesientä on hyvin helppo käyttää, koska se ei yleensä vaadi mitään muuta tuotetta. Toisinaan tarvitaan vähän vettä, jotta se toimisi pinnalla paremmin (esimerkiksi seinissä).

Muutoin hankaa vain suoraan pintaa, jonka haluat puhdistaa. Hankaukseen tarvittava voima riippuu tahrasta. Ihmesieni ei kestä kovinkaan montaa käyttökertaa, mutta se on edullinen ja niitä voi pitää kotona useita.

Ennen sienen käyttöä tulee tehdä pieni testi puhdistettavalle pinnalle. Koska ihmesieni toimii samaan tapaan kuin hiomapaperi, se voi naarmuttaa pintoja, minkä vuoksi sen kanssa tulee olla varovainen. Eniten vahinkoa sieni voi tehdä kiiltäville pinnoille.

Käy lukemassa myös: 7 tapaa poistaa ruostetta kotikonstein

Käytä ihmesientä varoen

Ihmesientä voi käyttää moneen tarkoitukseen. Koska se on hiova ja poistaa pienen kerroksen pintaa, sitä tulee käyttää varoen.

Emme suosittele käyttämään sitä tietokoneiden, televisioiden, kännyköiden tai muiden elektronisten laitteiden näyttöjen puhdistukseen. Älä käytä sitä myöskään tietokoneen näppäimistöllä, sillä se haalistaa numerot ja kirjaimet.

Älä pyyhi sillä myöskään teflonpannuja tai yritä kiillottaa koruja, koska se voi naarmuttaa niitä.

Vaikka jotkut käyttävät taikasientä auton naarmujen korjaamiseen, tätäkin tulee varoa, jotta et aiheuta enempää haittaa.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • (2015b, septiembre 9). Wired. Recuperado de https://www.wired.com/2015/09/whats-inside-mr-clean-magic-eraser/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.