Logo image
Logo image

Meikkipussin pitäminen puhtaana

2 minuuttia
Meikkipussin hygieenisyyden varmistaminen on erityisen tärkeää, sillä bakteerit (kuten E. coli ja S. aureus) voivat tarttua haavojen tai muiden reittien kautta ihon läpi.
Meikkipussin pitäminen puhtaana
Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 20 joulukuuta, 2022

Jos meikkipussin puhtaudesta ei huolehdita, sinne voi kerääntyä lukuisia bakteereita, jotka pystyvät aiheuttamaan erilaisia infektioita. Näin tapahtuu erityisesti meikkisienten kohdalla, jos niitä ei puhdisteta vähintään kerran viikossa. Tutkijoiden tekemistä tutkimuksista saatujen todisteiden perusteella tiedämme, että meikkisienet kätkevät sisäänsä eri mikrobeja (kuten E. coli ja S. aureus). 

Tutkijat arvioivat, että suuri osa ihmisten päivittäin käyttämistä meikkivälineistä sisältää merkittävän määrän bakteereita. Tämä tieto tulee Birminghamin yliopiston (Iso-Britannia) elintapojen ja terveystieteiden tiedekunnan lääkäreiden tekemästä tutkimuksesta.

Meikkipussin puhtaustutkimus

Tutkimuksen tavoitteena oli analysoida viiden päivittäisessä käytössä olevan meikkituotteen saastumisen laajuutta ja tyyppiä. Tällaisia tuotteita ovat muun muassa huulipuna, ripsiväri, silmänrajauskynä, huulikiilto sekä meikkisienet.

Meikkisieni on yksi maailman eniten myydyistä meikkituotteista. Tutkimuksessa käytetyt meikkituotteet kuuluivat eri ihmisille, joiden etninen alkuperä myös vaihteli. Bakteerikasvuston löytämiseksi tutkijat tekivät bakteeriviljelyn.

Some figure
Todisteet osoittavat, että meikkisienten ja -siveltimien kaltaiset esineet sisältävät mahdollisesti tartuntatauteja aiheuttavia bakteereita.

Mitä tietoa tutkimus antoi meikkipusseihin liittyen?

Meikkituotteisiin liittyvä tutkimus paljasti, että bakteereita esiintyi 90 % testatuista kosmetiikkatuotteista. Niiden sisältämät bakteerit voivat lisätä sairauksia aina ihotaudeista yleisinfektioihin, varsinkin jos kosmetiikkatuotteita käytetään suun ja silmien alueella tai mikäli ne jostakin syystä päätyvät iholla olevaan haavaan.

Kaikissa kosmetiikkatuotteissa oli seuraavia bakteereita: Staphylococus aureus, Escherichia coli ja Citrobacter freundii. Ne aiheuttavat huomattavan terveysriskin.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: 5 meikkivinkkiä silmäpussien peittämiseksi

Infektiotyypit

Bakteerit voivat tarttua haavojen tai muiden reittien kautta ihon läpi, ja se voi johtaa infektioon. Niiden aiheuttamat infektiot voivat vaihdella luonteeltaan.

Infektio voi olla paikallinen ja lievä tai paikallinen ja vakava. Se voi aiheuttaa jopa yleisinfektion ihmisillä, joiden immuunijärjestelmä on heikentynyt.

Bakteerien määrä on erityisen suuri meikkisienissä. Huono hygienia on pääsyy tähän bakteerien suureen määrään. Suuressa osassa tapauksia analysoituja sieniä ei oltu koskaan pesty. Siitä syystä onkin tärkeää pitää meikkipussi aina puhtaana.

Haluamme myös muistuttaa, että meikkisieniä säilytetään yleensä kosteina, mikä lisää bakteerien leviämistä. Sen takia meikkipussin sisältämät meikkisienet ovat alttiimpia saastumiselle.

Some figure
Varmista, että puhdistat käyttämäsi meikkivälineet huolellisesti ennen meikkipussiin laittamista, jotta välttyisit infektioilta.

Vinkkejä meikkipussin puhtaanapitoon

Ethän unohda, että kaikki sienet – olipa kyseessä sitten kasvojen puhdistukseen tai meikkaamiseen tarkoitettu sieni – voivat olla bakteeripesiä. Yritä pitää sienet puhtaina ja laita ne takaisin vasta, kun ne ovat kuivuneet. 

Kosteus toimii meikkipussissa olevissa sienissä bakteerien kasvualustana. Kun iho joutuu kosketuksiin bakteerien ja muiden tartuntatauteja levittävien mikrobien saastuttaman sienen kanssa, aiheuttaa se riskin terveydelle.

Tästä syystä meikkituotteiden valmistajat varmistavat, että kyseisen kosmetiikan vanhentumispäivämäärä ja puhtaanapitoon tarvittavat vaatimukset ovat selkeästi esillä pakkauksessa. Kun siis ostat tällaisen tuotteen, tarkista pakkauksen kyljessä olevat merkinnät.

Euroopan unionin laatimat ohjeistukset vaativat erittäin tiukkojen hygieniastandardien noudattamista kosmetiikkatuotteiden valmistajien osalta. Mikäli tuotteissa esiintyy E. coli -bakteeria, seuraukset voivat olla valmistajalle kovat.

Lue myös: Vältä näitä myrkyllisiä ainesosia kosmetiikassa

Varmista, että puhdistat meikkipussin säännöllisesti

Tuotteiden vanhentumispäivämäärän lisäksi on syytä aina muistuttaa itseään luomaan tavaksi puhdistaa sienet säännöllisesti bakteerien aiheuttaman riskin ehkäisemiseksi. Tämä on helppo menetelmä ja terveytesi kiittää sinua varmasti!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Bashir, A., & Lambert, P. (2019). Microbiological study of used cosmetic products: highlighting possible impact on consumer health. Journal of Applied Microbiology, 128(2), 598–605. https://doi.org/10.1111/jam.14479
  • Dadashi L, Dehghanzadeh R. Investigating incidence of bacterial and fungal contamination in shared cosmetic kits available in the women beauty salons. Health Promot Perspect. 2016;6(3):159‐163. Published 2016 Aug 10. doi:10.15171/hpp.2016.25
  • CÁMARA VALERO, S. (2014). Maquillaje Facial. Revista Funcae Digital.
  • Parra, P. (2015). COSMÉTICOS: se ajustan los procesos de producción. 253.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.