Logo image
Logo image

Megan Fox ja dysmorfisen ruumiinkuvan häiriö

3 minuuttia
Megan Fox haastaa kauneusstandardit paljastaessaan taistelunsa dysmorfisen ruumiinkuvan häiriötä vastaan. Täältä saat lisätietoa tilasta.
Megan Fox ja dysmorfisen ruumiinkuvan häiriö
Viimeisin päivitys: 04 heinäkuuta, 2023

Megan Foxin kauneus on johtanut siihen, että hänet on tunnustettu yhdeksi maailman upeimmista naisista. Hän on kuitenkin piilotellut hiljaista kamppailua. Paljastavassa haastattelussa amerikkalaisnäyttelijä tunnusti kärsivänsä dysmorfisen ruumiinkuvan häiriöstä.

On vaikea kuvitella, että seksisymboliksikin kuvailtu henkilö voisi kärsiä tästä tilasta. Hänen paljastuksensa kuitenkin muistuttaa meitä siitä, että jopa ne, joilla näyttäisi olevan kaikkea, voivat käydä näkymätöntä taistelua.

En ole koskaan koko elämäni aikana rakastanut vartaloani, en koskaan.

Megan Fox

Mikä on dysmorfisen ruumiinkuvan häiriö?

Mayo Clinicin asiantuntijoiden mukaan dysmorfisen ruumiinkuvan häiriö on mielenterveyshäiriö, jolle on ominaista jatkuva pakkomielle yhdestä tai useammasta ulkonäössä havaitusta virheestä tai ominaisuudesta. Siitä kärsivät saattavat viettää tunteja peilin edessä etsiessään “varmuutta”.

He alkavat miettiä sellaisia ruumiinkuvaansa liittyviä seikkoja, jotka ovat heidän mielestään heidän suurimpia vikojaan, vaikka muut eivät niitä huomaisikaan. Tämä vääristynyt käsitys kehonkuvasta voi saada heidät pitämään itseään pulskempana kuin mitä he todellisuudessa ovat.

He turvautuvat usein kosmeettisiin toimenpiteisiin itsetuntonsa kohottamiseksi ja ollakseen tyytyväisiä ulkonäköönsä. Prosessin lopussa tapahtuu kuitenkin päinvastoin. Lisäksi dysmorfisen ruumiinkuvan häiriö voi johtaa sosiaalisten tilanteiden välttelyyn, koska se aiheuttaa häpeää ja ahdistusta.

Foxin tapauksessa hänen pakkomielteensä ulkomuodostaan alkoi jo lapsuudessa. Vaikka hän kasvoi uskonnollisessa ympäristössä, jossa toisten ulkonäön kommentoiminen ei tullut kysymykseenkään, hän päätyi olemaan itse itsensä pahin tuomari ja arvosteli itseään ankarasti vertailemalla itseään jatkuvasti muihin.

Minulla on dysmorfisen ruumiinkuvan häiriö: en koskaan näe itseäni sellaisena kuin muut ihmiset näkevät minut. Elämässäni ei ole koskaan ollut hetkeä, jolloin olisin rakastanut kehoani, koskaan, koskaan. Kun olin pieni, se oli pakkomielle, joka minulla oli. En ole varma, miksi aloin tiedostaa kehoni niin nuorena, eikä se todellakaan johtunut ympäristöstä, koska se jossa kasvoin, oli hyvin uskonnollinen.

Megan Fox

Lue tämäkin: Negatiivinen kehonkuva ja sen vaikutukset itsetuntoon

Dysmorfisen ruumiinkuvan häiriön oireet ja merkit

Phillipsin ja Steinin julkaisussa kerrotaan, että tämä sairaus saa alkunsa yleensä nuoruudessa. Se on yleisempi naisilla.

Merkit ja oireet voivat ilmetä joko vähitellen tai äkillisesti. Yleisimpiä ovat muun muassa seuraavat:

 • Meikkaaminen tai kosmeettisten hoitojen väärinkäyttö, jolla yritetään peittää koettuja puutteita.
 • Uskominen, että muut kiinnittävät erityistä negatiivista huomiota ulkonäköön.
 • Vakuuttuneisuus siitä, että omaa vian, joka aiheuttaa rumuutta.
 • Toistuva peiliin katsominen, ihon hoitaminen tai raapiminen.
 • Vertaa jatkuvasti omaa ulkonäköään muiden ulkonäköön.
 • Järjetön hygieniasta huolen pitäminen.
 • Hiusten repiminen.

Henkilö, jolla on dysmorfisen ruumiinkuvan häiriö, voi keskittyä liiallisesti yhteen tai useampaan kehonosaan, kuten kasvoihin (nenän muoto, ihon ulkonäkö, rypyt, akne), hiuksiin, rintojen kokoon tai lihasten kokoon.

Lue lisää: Mikä aiheuttaa Dorian Gray -syndrooman?

Hoito

Vaikka dysmorfisen ruumiinkuvan häiriön tarkkoja syitä ei tunneta, tiedetään, että sen kehittymiseen voivat vaikuttaa tekijät, kuten perhehistoria, kielteiset kokemukset ja vääristyneet ajattelumallit. Tästä syystä on tärkeää omaksua kokonaisvaltainen ja yksilöllinen lähestymistapa.

Mielenterveysalan ammattilaiset ovat kehittäneet terapeuttisia lähestymistapoja, jotka auttavat häiriöstä kärsiviä ihmisiä voittamaan liialliset huolet ja kehittämään terveemmän suhteen ulkonäköönsä:

 • Kognitiivinen käyttäytymisterapia: Tämä psykoterapian muoto tarjoaa ihmisille keinon tunnistaa rajoittavat uskomuksensa, kyseenalaistaa ne tai haastaa ne, jos ne aiheuttavat epämukavuutta. He myös oppivat, että heidän on mahdollista muuttaa näkökulmaansa kehoaan kohtaan.
 • Lääkehoito: Selektiivisiä serotoniinin takaisinoton estäjiä (SSRI), käytetään dysmorfisen ruumiinkuvan häiriön hoidossa. Nämä lääkkeet auttavat säätelemään serotoniinin toimintaa aivoissa, mikä voi vähentää ahdistusta.

Haluan ihmisten tietävän ennen kaikkea, että olen aito sielu, joka toivoo todella kuuluvansa joukkoon eikä aina tarvitse elää väärinymmärrettynä hylkiönä.

Megan Fox

Varhainen diagnoosi on avain dysmorfisen ruumiinkuvan häiriön voittamiseen

Megan Fox on uhmannut stereotypioita paljastamalla kamppailunsa dysmorfisen ruumiinkuvan häiriön kanssa. Hänen tarinansa muistuttaa meitä siitä, että ulkoinen olemus ei takaa positiivista minäkuvaa.

Huomion kiinnittäminen tilaan jo nuoruusiässä voi kuitenkin vaikuttaa asiaan pitkällä tähtäimellä. Jos se tunnistetaan, varhainen hoito voi parantaa elämänlaatua.

Todistuksellaan näyttelijä rohkaisee kehoon liittyvistä häiriöstä kärsiviä ihmisiä etsimään hyväksyntää ja rakkautta itseltään. Se on kehotus haastaa yhteiskunnan asettamat kauneusnormit.

Pääkuvan on ottanut REUTERS/Mario Anzuoni.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Bermúdez Durán, L. V., Herrera Navarrete, K. S., & Fernández Salas, M. (2023). Actualización del trastorno dismórfico corporal. Revista Medica Sinergia, 8(2), e967. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=8910134
 • Clínica Mayo. (13 de diciembre de 2022). Trastorno dismórfico corporal. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/body-dysmorphic-disorder/symptoms-causes/syc-20353938
 • Phillips, K. A., & Stein, D. J. (s.f). Trastorno dismórfico corporal. Manual MSD versión para profesionales. https://www.msdmanuals.com/es-co/professional/trastornos-psiqui%C3%A1tricos/trastorno-obsesivo-compulsivo-y-trastornos-relacionados/trastorno-dism%C3%B3rfico-corporal

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.