Logo image
Logo image

Meditaation hyödyt: 7 terveellistä vaikutusta

4 minuuttia
Ota tauko kaikista niistä vastuista jotka täyttävät arkesi, ja hengitä syvään. Lakkaa ajattelemasta niitä lukemattomia stressaavia asioita, joita päiviisi kuuluu. Lakkaa ajattelemasta myös sitä, miten elämäsi vietät ja mitä voisit tehdä kaikille eteesi tuleville lukemattomille ongelmille.
Meditaation hyödyt: 7 terveellistä vaikutusta
Kirjoittanut Okairy Zuñiga
Viimeisin päivitys: 10 huhtikuuta, 2023

Meditaatiota, josta on viime vuosina ollut hyvin paljon puhetta mediassa ja kirjallisuudessa, pidetään yhdenlaisena henkisenä työkaluna. Sen tarkoituksena on keskittyä ja suunnata ajatukset toisella tavalla kuin yleensä teemme. Haluatko tietää, mitkä ovat meditaation tärkeimmät hyödyt meille kaikille?

Jos olet utelias tietämään, mistä kyseisessä muodikkaassa jutussa oikeastaan on kyse, jatka lukemista ja kokeile itsekin. Meditaation hyödyt henkisen ja fyysisen terveyden kannalta ovat suuret, joten sen lisääminen osaksi arjen rutiineja voi olla erittäin hyvä päätös.

Monissa tilanteissa meditaatio pystyy lisäämään ihmisen tietoisuuden määrää, vähentämään jatkuvasti koettua uupumusta ja parantamaan keskittymiskykyä. Usein sitä käytetään myös uneen tai käytökseen liittyvien häiriöiden hoidossa, kuten myös mielialan parantamiseksi yleisesti ottaen.

Seuraavat parempaa oloa edistävät meditaation hyödyt ovat eri tyyppisiä: jotkut niistä hoitavat ongelmia ja jotkut taas lisäävät hyvää oloa, mutta ne ovat kaikki merkittävässä roolissa siinä, miltä arki tulee tuntumaan.

Meditaation hyödyt osana arkirutiineja

1. Se vähentää stressiä

Some figure

Tutkimukset ovat osoittaneet, että meditaatio pystyy vähentämään stressiä tehokkaasti.

Stressi aiheuttaa ihmisen elimistössä paljon muutoksia, ja nämä voivat olla hyvinkin haitallisia. Siksi on erittäin tärkeää, että stressiä pyritään vähentämään niin paljon kuin vain mahdollista.

2. Meditaatio auttaa hillitsemään ahdistuskohtauksia

Jos olet huomannut kärsiväsi stressistä päivittäin, saatat jossakin vaiheessa joutua kokemaan ahdistuskohtauksia eli niin kutsuttuja paniikkikohtauksia.

Nämä kohtaukset voivat aiheuttaa fyysisiä oireita, ja tällöin et välttämättä pysty jatkamaan normaaliin arkeen kuuluvien asioiden tekemistä.

Jos sitten päätät tehdä kalenteriisi pienen tilan säännöllistä meditaatiota varten, pystyt vähentämään ahdistuneisuutta, joka on stressin tulosta.

Tutkimusten mukaan meditaation avulla pystytään torjumaan ahdistusta, fobioita, paniikkikohtauksia ja vainoharhaisia ajatuksia.

3. Se edistää psyykkistä hyvinvointia

Meditaation monet hyödyt ulottuvat myös ihmisen itsetuntoon ja yleisesti ottaen mielialaan.

Useiden tutkimusten mukaan se voi olla avuksi esimerkiksi masennuksen hoidossa.

Meditaatio pystyy myös vaikuttamaan mieleen siten, että ihminen tuntee olonsa optimistisemmaksi ja kykenevämmäksi kohtaamaan arjen lukuisat vaikeat asiat. Se auttaa keskittymään ja tekemään asenteesta elämää kohtaan positiivisemman.

4. Se parantaa keskittymiskykyä

Some figure

Useiden tutkimusten avulla on todistettu, että meditaatiolla on loistavia vaikutuksia keskittymiskykyyn.

Pystyt meditaation avulla olemaan valppaampi ja keskittyneempi päivittäisiin askareisiisi, joten tämä vaikutus on merkittävä arjen sujumisen kannalta.

Hyödyt näistä vaikutuksista suuresti etenkin jos elämäsi on todella aktiivista, tai mikäli sinulla on edessäsi jokin aivan erityisen vaativa tapahtuma tai päivä.

5. Se parantaa muistia

Koska meditaatio auttaa parantamaan muistia, sen avulla pystyt pitämään paremmin mielessäsi eri tyyppisiä asioita. Lisäksi meditaation mieleen vaikuttaviin hyötyihin kuuluu se, että se auttaa pitämään mielen “nuorena”.

Tieteellisten tutkimusten mukaan meditaatio on tehokas hoito kaikille niille joilla on muistiongelmia, ja se auttaa jopa ehkäisemään Alzheimerin tautia.

Tämän vuoksi meditaatiota ei suositella ainoastaan nuorille ihmisille, vaan myös ikääntyneille. Se on loistava tekniikka muistin ja mielen kehittämiseksi yleisesti ottaen, ja se todellakin sopii kaikille.

Lue aiheesta lisää: 7 erilaista meditaation muotoa ja niiden hyödyt

6. Se auttaa hallitsemaan riippuvuuksia

Monien tutkimusten mukaan meditaatio on hyödyllinen työkalu riippuvuuksista eroon pääsemiseksi.

Se voi toimia hyvänä apuna kaikenlaisten negatiivisten riippuvuuksien lopettamiseksi, kuten epäterveellisen ruoan ahmimisen tms. Se auttaa jokaista ymmärtämään paremmin sen, mitä riippuvuuksia sisältäviä käytösmalleja itsellä on.

Tätä koskien on kuitenkin muistettava, että mikäli kyseessä on jokin hyvin vakava riippuvuus, on tärkeää pyytää meditaation lisäksi ammattilaisen apua tilanteen korjaamiseksi.

7. Se parantaa unenlaatua

Some figure

Meditaation avulla on mahdollista edistää syvempää ja rauhallisempaa unta yön aikana.

Mikäli alat meditoimaan säännöllisesti, tulet varmasti huomaamaan eron olossasi jo hyvin pian. Heräät aamuisin paljon rentoutuneempana, ja sinulla on enemmän energiaa.

Lisäksi tutkimusten avulla on saatu selville, että meditaatiosta on hyötyä joidenkin unihäiriöiden hoidossa.

Kuinka kauan tulisi meditoida?

30-45 minuuttia kerralla mahdollistaa saamaan itseensä syvällisemmän yhteyden. Tämä aika voi kuulostaa aivan liian pitkältä niille, joille meditaatio on vielä uusi asia, mutta ajan kuluessa sen tekeminen tulee helpommaksi.

Kun olet aloittelija, jo kymmenen minuuttia päivässä riittää, jotta voisit huomata useita hyviä vaikutuksia ja parantaa hyvinvointiasi monella tapaa.

Ensimmäisen muutaman päivän aikana kannattaa meditoida vain muutaman minuutin ajan ja sitten lisätä aikaa, kun tulet tutummaksi tämän tekniikan kanssa. Meditaatiotekniikoita on erilaisia, ja niitä kannattaa kokeilla useampia kunnes löydät itsellesi sopivimman.

Lue aiheesta lisää: Rentouttava päivä maaseudulla on hyvä apu stressiin

Vielä muutama vinkki

Joillekin ihmisille paras valinta on meditoida täyden hiljaisuuden vallitessa, kun taas toisille sopii taustalle jokin hiljainen ja rentouttava musiikki. Jotkut ovat huomanneet, että heille meditointi onnistuu parhaiten jonkin hiljaisen aktiviteetin aikana, kuten esimerkiksi kävelyn.

Oletko itse jo innostunut kokeilemaan tätä paljon puhuttua mielen hyvinvointia parantavaa tekniikkaa, jota niin moni suosittelee? Nyt tiedät, että meditaation tuomat hyödyt ovat monipuoliset ja merkittävät. Aloita varaamalla siihen kymmenen minuuttia päivässä ja huomaat itse, miten jo tämä pieni muutos kohentaa oloasi ja päiviäsi!

Jos olet jo kokeillut meditaatiota, kerro meille kokemistasi hyödyistä. Hyvien vaikutusten lista on pitkä, ja nämä nyt kuvaamamme seitsemän meditaation hyötyä ovat vain alkua.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Goyal, M., Singh, S., Sibinga, E. M., Gould, N. F., Rowland-Seymour, A., Sharma, R., … & Haythornthwaite, J. A. (2014). Meditation programs for psychological stress and well-being: a systematic review and meta-analysis. JAMA internal medicine, 174(3), 357-368.
  • Carmody, J., & Baer, R. A. (2008). Relationships between mindfulness practice and levels of mindfulness, medical and psychological symptoms and well-being in a mindfulness-based stress reduction program. Journal of behavioral medicine, 31(1), 23-33.
  • Jha, A. P., Krompinger, J., & Baime, M. J. (2007). Mindfulness training modifies subsystems of attention. Cognitive, Affective, & Behavioral Neuroscience, 7(2), 109-119.
  • Khalsa, D. S. (2015). Stress, meditation, and Alzheimer’s disease prevention: where the evidence stands. Journal of Alzheimer’s Disease, 48(1), 1-12.
  • Zgierska, A., Rabago, D., Zuelsdorff, M., Coe, C., Miller, M., & Fleming, M. (2008). Mindfulness meditation for alcohol relapse prevention: a feasibility pilot study. Journal of addiction medicine, 2(3), 165.
  • Martires, J., & Zeidler, M. (2015). The value of mindfulness meditation in the treatment of insomnia. Current opinion in pulmonary medicine, 21(6), 547-552.
  • Jain FA, Walsh RN, Eisendrath SJ, Christensen S, Rael Cahn B. Critical analysis of the efficacy of meditation therapies for acute and subacute phase treatment of depressive disorders: a systematic review. Psychosomatics. 2015
    Mar-Apr;56(2):140-52. doi: 10.1016/j.psym.2014.10.007. Epub 2014 Oct 22. Review. PubMed PMID: 25591492; PubMed Central PMCID: PMC4383597.
  • Jha, A.P., Krompinger, J. & Baime, M.J. Cognitive, Affective, & Behavioral Neuroscience (2007) 7: 109. https://doi.org/10.3758/CABN.7.2.109

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.