Mangopuun lehtien terveyshyödyt

Mangopuun lehdet eivät ole yhtä suosittuja kuin sen hedelmät. Niillä on kuitenkin monia terveydelle hyödyllisiä ominaisuuksia. Haluaisitko tietää niistä lisää? Jatka siis lukemista!
Mangopuun lehtien terveyshyödyt

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Moni ei tiedä, että mangolla on syötävät lehdet, vaikka kyseisen puun hedelmät tunnetaan maukkaudestaan, monikäyttöisyydestään ja hyvästä ravintoarvostaan. Mangopuun lehdissä on itse asiassa monia lääkitseviä yhdisteitä. Tässä artikkelissa kerromme, mitkä ovat mangopuun lehtien terveyshyödyt.

Mangopuun lehdillä katsotaan erityisesti olevan antioksidatiivisia, tulehduksenvastaisia, antibakteerisia ja kasvaimia torjuvia ominaisuuksia. Jotkut ihmiset jopa käyttävät niiden uutteita teen, lisäravinteiden ja muiden terveystuotteiden valmistukseen. Jatka lukemista niin näet, miksi mangopuun lehdet ovat ehdoton lisä ruokavalioon.

Mangopuun lehtien tärkeimmät hyödyt

Mangopuita on noin 70 eri lajia. Luontaislääketieteessä tunnetuin niistä on kuitenkin Mangifera indica, koska sen lääkinnälliset käyttötarkoitukset ovat peräisin ayurvedasta ja kansaparannuksesta.

Vaikka mangopuusta voi käyttää sen rungon, juuret ja hedelmät, jotkut uskovat sen lehdillä olevan ylivoimaisia lääkitseviä vaikutuksia. Katsotaan seuraavaksi, mitkä ovat mangopuun lehtien terveyshyödyt.

Mangopuun lehtien terveyshyödyt ovat monet
Mangopuun hedelmien ominaisuudet ovat monet, vaikkakin myös sen lehdillä on monia terveyshyötyjä.

1. Mangopuun lehtien lääkitsevät yhdisteet

Huomioi ensinnäkin se, että mangopuun lehtien hyödyt ovat peräisin niiden lääkitsevistä yhdisteistä. Tarkemmin sanoen ne sisältävät polyfenoleja ja terpenoideja, jotka tunnetaan kyvystään suojata vapaiden radikaalien haitallisilta vaikutuksilta. 

Näillä yhdisteillä on positiivisia vaikutuksia silmien terveyteen ja immuunijärjestelmään. Niiden säännöllinen syönti pienentää silmäsairauksien, infektioiden ja muiden kroonisten sairauksien riskiä.

2. Tulehduksenvastainen vaikutus

Yksi merkittävimmistä mangopuun lehtien ominaisuuksista on niiden tulehduksenvastainen kyky, kuten todetaan ainakin BioFactors -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa. Siinä väitetään, että mangiferin-polyfenolilla on C-glykosyyliksantonin rakenne, jolla on kyky torjua liiallista tulehdusta.

Siihen on liitetty myös muita biologisia vaikutuksia, kuten antioksidatiivisia, diabetesta torjuvia, kipua lievittäviä ja immuunijärjestelmää sääteleviä ominaisuuksia. Jotkut puolestaan uskovat, että se voi auttaa pienentämään sydäntautien ja neurologisten sairauksien riskiä.

3. Apu painonpudotukseen

Mangopuun lehdet eivät ole yksinään mikään ihmeitä tekevä laihdutustuote, mutta niiden ottaminen osaksi terveellistä ja monipuolista ruokavaliota voi auttaa optimaalisen painon saavuttamisessa. Miksi? No, jotkut tutkimukset ovat osoittaneet, että sen ainesosat tehostavat rasva-aineenvaihduntaa.

Tarkemmin sanoen mangopuun lehtien uute auttaa estämään rasvan kertymistä kudosten soluihin. Näiden vaikutusten vahvistamiseksi tarvitaan lisää näyttöä, mutta se on kätevä ja turvallinen lisäravinne useimmille ihmisille — ainakin toistaiseksi.

4. Mangopuun lehtien terveyshyödyt diabeteksen hoidossa

Diabetes on monitekijäinen sairaus, joka vaatii aina lääkärin valvontaa ja hoitoa. Näin ollen kotikonsteja, kuten mangopuun lehtiä, tulisi käyttää ainoastaan hoidon tukena, ei korvaamaan sitä. Tämä kasvi vaikuttaa suotuisasti verensokeritasoon, koska se kykenee parantamaan rasva-aineenvaihduntaa.

Plos One -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa verrattiin keskenään mangopuun lehtiuutetta ja glibenklamidia (diabeteslääkettä). Uuteryhmällä todettiin lopulta hieman matalammat verensokeriarvot kuin glibenklamidi-ryhmällä kahden viikon käytön jälkeen.

5. Mangopuun lehtien terveyshyödyt iholle

Mangopuun lehtien hyödyt ulottuvat myös ihoon. Niiden uutteet on yhdistetty matalampaan ennenaikaisen ikääntymisen riskiin johtuen niiden merkittävästä antioksidanttipitoisuudesta. Jopa eläintutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että tämä aine auttaa suojautumaan kollageenin hajoamiselta ja UV-vaurioilta.

Colloids and Surfaces B: Biointerface -lehden julkaisussa todetaan lisäksi, että näiden lehtien antibakteeriset ominaisuudet voivat torjua Staphylococcus aureus -bakteereja, jotka ovat syynä moniin eri ihoinfektioihin.

Mangopuun hedelmien lisäksi myös sen lehdet ovat terveellisiä
Mangopuun lehtien ominaisuudet ulottuvat tulehduksenvastaisista kyvyistä veren rasvojen ja sokerien säätelyyn.

6. Terveet hiukset

Oksidatiivinen stressi liittyy läheisesti hiusten haurastumiseen. Tässä mangopuun lehdet antioksidantteineen voivat olla avuksi. Vaikka näiden lehtien uutteiden vaikutuksesta hiusten kuntoon on vain vähän tutkimusnäyttöä, jotkut uskovat niiden auttavan ehkäisemään runsasta hiustenlähtöä ja edistämään hiusten tervettä kasvua.

Hyödynnä mangopuun lehtien terveyshyödyt

Mangopuun lehdet ovat syötäviä ja niitä voi nauttia esimerkiksi tuoreina salaatissa. Yleisin käyttötapa on kuitenkin hauduke. Se valmistetaan keittämällä noin 12 mangopuun lehteä suunnilleen 5 desissä vettä. Kun vesi on kiehahtanut, anna sen hautua ennen juontia.

Näitä lehtiä löytyy joistakin terveystuotekaupoista joko jauheena, uutteena tai muunlaisena lisäravinteena. Jauhe tulee liuottaa veteen käyttipä sitä sitten suun kautta tai paikallisesti. Mangopuun lehdet ovat turvallisia useimmille terveille aikuisille. Käänny kuitenkin aina ensin lääkärin puoleen, jos sinulla on jokin terveysvaiva tai mitään kysyttävää.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
7 syytä kokeilla hedelmää nimeltä oka-annoona
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
7 syytä kokeilla hedelmää nimeltä oka-annoona

Oka-annoona tarjoaa runsaan annoksen vitamiineja, mineraaleja ja kyvykkäitä antioksidantteja. Nämä vahvistavat vastustuskykyä sekä antavat suojaa s...


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Batool N, Ilyas N, Shabir S, Saeed M, Mazhar R. Mini-Review- A mini-review of therapeutic potential of Mangifera indica L. Pak J Pharm Sci. 2018;31(4):1441-1448.
  • Zhang Y, Chen Q, Liu MY, et al. Effects of Benzophenones from Mango Leaves on Lipid Metabolism. Chem Pharm Bull (Tokyo). 2019;67(7):634-639. doi:10.1248/cpb.c18-00905
  • Ediriweera MK, Tennekoon KH, Samarakoon SR. A Review on Ethnopharmacological Applications, Pharmacological Activities, and Bioactive Compounds of Mangifera indica (Mango). Evid Based Complement Alternat Med. 2017;2017:6949835. doi:10.1155/2017/6949835
  • Zhang Y, Liu X, Han L, Gao X, Liu E, Wang T. Regulation of lipid and glucose homeostasis by mango tree leaf extract is mediated by AMPK and PI3K/AKT signaling pathways. Food Chem. 2013;141(3):2896-2905. doi:10.1016/j.foodchem.2013.05.121
  • Zhang Y, Han L, Ge D, et al. Isolation, structural elucidation, MS profiling, and evaluation of triglyceride accumulation inhibitory effects of benzophenone C-glucosides from leaves of Mangifera indica L. J Agric Food Chem. 2013;61(8):1884-1895. doi:10.1021/jf305256w
  • Ginsberg HN, Zhang YL, Hernandez-Ono A. Regulation of plasma triglycerides in insulin resistance and diabetes. Arch Med Res. 2005;36(3):232-240. doi:10.1016/j.arcmed.2005.01.005
  • Song JH, Bae EY, Choi G, et al. Protective effect of mango (Mangifera indica L.) against UVB-induced skin aging in hairless mice. Photodermatol Photoimmunol Photomed. 2013;29(2):84-89. doi:10.1111/phpp.12030
  • Chirayath RB, A AV, Jayakumar R, Biswas R, Vijayachandran LS. Development of Mangifera indica leaf extract incorporated carbopol hydrogel and its antibacterial efficacy against Staphylococcus aureus. Colloids Surf B Biointerfaces. 2019;178:377-384. doi:10.1016/j.colsurfb.2019.03.034

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.