Madopar: mihin sitä käytetään?

Madopar on yhdistelmä levodopaa ja benseratsidia. Se on Parkinsonin taudin hoidossa käytettävä lääke, joka auttaa hallitsemaan sairauden oireita tehokkain tuloksin.
Madopar: mihin sitä käytetään?
Diego Pereira

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Diego Pereira.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Madopar on Parkinsonin tautiin tarkoitettu hoitokeino. Se koostuu kahdesta aktiivisesta ainesosasta: 200 mg levodopaa ja 50 mg benseratsidia. Sitä saadaan tabletteina, joissa on ristinmuotoinen ura, jotta potilas voi jakaa sen neljään annokseen.

Kuinka Madopar toimii ja mihin sitä käytetään?

Levodopa on aine, joka on dopamiinin esiaste. Levodopaa on lääkkeessä siksi, että dopamiini itsessään ei pääse aivoihin asti. Sen esiaste, levodopa, kuitenkin pääsee aivoihin. Levodopa muuttuu aivoissa dopamiiniksi lisäten siten aivojen dopamiinitasoa.

Levodopa on tehokkain liikkumiseen ja jäykkyyteen liittyviin oireisiin käytetty aktiivinen ainesosa Parkinsonin taudin hoidossa.

Jos käytät Madoparia, ei sen käyttöä saisi lopettaa äkillisesti, sillä se voi aiheuttaa haitallisia reaktioita, kuten lihasten jäykkyyttä, kuumetta ja sekavuutta.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: LATE-dementia: uusi muistisairauden tyyppi

Miksi Madopar yhdistää levodopan muiden aktiivien ainesosien kanssa?

Madopar on Parkinsonin taudin hoitoon käytetty lääke.
Levodopaa käytetään Parkinsonin taudin hoitamiseen.

Jos levodopaa käytettäisiin vain yksinään, keho saisi sen metabolisoitumaan laajalti ennen aivoihin pääsyä. Tästä syystä se yhdistetään muihin aktiivisiin ainesosiin, kuten karbidopaan tai benseratsidiin.

Nämä aktiiviset ainesosat mahdollistavat riittävän levodopamäärän pääsyn aivoihin parantaen siten sen tehokkuutta ja vähentäen mahdollisia sivuvaikutuksia.

Madoparin sisältämä yhdistelmä koostuu yhden suhteesta neljään näiden kahden ainesosan välillä. Tällä tavalla saadaan käytännössä katsoen identtinen tehokkuus kuin mitä suuri määrä levodopaa saisi aikaan, mutta paremmalla sietokyvyllä. 

Kaikki Parkinsonin taudin oireet paranevat yleisesti ottaen huomattavasti tämän lääkehoidon lyhyen käytön jälkeen.

Kuinka Madoparia käytetään?

Madopar on lääke, jota voidaan ottaa suun kautta 30 minuuttia ennen ateriaa tai kaksi tuntia ruoan jälkeen. Jos vatsaongelmia ilmenee, voi sen ottaa yhdessä ruoan kanssa, mutta on tärkeää varmistaa, että ruoka ei sisällä runsaasti proteiinia.

Tätä lääkettä tulisi välttää ottamasta yhdessä proteiinipitoisen ruoan kanssa, sillä proteiini voi heikentää levodopan imeytymiskykyä.

Madopar-tabletit vapautuvat asteittain saaden siten aikaan pitkäkestoisen tehon. Tätä lääkettä käyttäessä on syytä ajaa varovasti, sillä se voi vaikuttaa reflekseihin.

Annostus

Lääkäri asettaa päivittäisen annostuksen Madoparia tapauskohtaisesti potilaasta riippuen. Yleisimpiä annostuksia ovat kuitenkin:

Ensimmäinen hoitoannostus

Lääkäri aloittaa hoidon yleensä puolikkaalla tabletilla kolmesti päivässä lisäten sitten päivittäistä annostusta puolikkaalla tabletilla viikoittain, kunnes annostus tehoaa potilaaseen. Kun lääkäri pystyy tarkkailemaan potilasta tiiviisti, voi hän lisätä annostusta nopeammin ja saattaa lisätä sitä yhdellä tabletilla viikossa puolikkaan sijaan.

Tehokkaan annostuksen löytäminen kestää tällöin lyhyemmän aikaa. Tehokas annostus on 2-4 tablettia päivässä jaettuna 3-4 annokseen.

Koska dopamiini ei itsessään pääse aivoihin asti, käyttävät lääkärit levodopaa lääkityksenä.

Ylläpitävä annostus

Päivittäinen annostus pitää kaikissa tapauksissa jakaa vähintään kolmeen annostukseen ja lääkäri lisää kolme yhden tabletin keskimääräistä annostusta päivässä. Päivittäisen ylläpitävän annostuksen jakaminen osiin riippuu kuitenkin siitä, mikä on kullekin potilaalle oikeanlainen määrä.

Toinen vaihtoehto ylläpitävän annostuksen luomiseen on pitää päivittäistä annostusta yllä yhdessä mahdollisen muutoksen kanssa, jossa määrää muutetaan tabletin neljännesosan verran ottamalla tabletteja useammin.

Madopar ei paranna, mutta siitä on apua

Parkinsonin tautiin ei ole tällä hetkellä parantavaa hoitokeinoa, mutta tällä lääkityksellä on mahdollista lieventää taudin pääasiallisia oireita parantaen siten potilaiden elämänlaatua.

Madopar on hyvä hoitovaihtoehto, jota tuhansien Parkinsonin taudista kärsivien potilaiden on tapana käyttää. On kuitenkin tärkeää, että lääkäri tarkkailee ja mukauttaa annosmäärää aina tapauksesta riippuen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • FERREIRA, F. D; FERREIRA, F.M.D; HELENO, R.B; MELLA, S. E. J. (2010). Parkinson’S Disease: Physiopathologic and Therapeutic Aspects. Revista de Saúde e Pesquisa.

  • Díaz, F., Chaná, P., Droguett, P., Gutiérrez, A., & Martínez, C. (1995). Complicaciones motoras precoces en parkisonianos de novo tratados con L-Dopa más inhibidor periférico de la decarboxilasa. Rev. Chil. Neuro-Psiquiatr.

  • Fernandez Pardal, M. M., Gatto, E., Micheli, F., Casas Parera, I., & Diaz, S. (1991). UN NUEVO PREPARADO DE LEVODOPA BENSERAZIDA EN PARKINSONIANOS CON FLUCTUACIONES MOTORAS REFRACTARIAS A TRATAMIENTOS CON L-DOPA STANDARD. Medicina.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.