Macrogol: lääke kroonisen ummetuksen hoitoon

Macrogol-niminen lääke on vain yksi apuväline muiden hygieenisten ja ruokavalioon liittyvien toimenpiteiden joukossa silloin, kun puhutaan kroonisen ummetuksen hoidosta. Macrogolin vaikutuksen tehostamiseksi lääke onkin yhdistettävä terveellisiin elämäntapoihin sekä muutoksiin ruokavaliossa ja liikunnassa.
Macrogol: lääke kroonisen ummetuksen hoitoon
Franciele Rohor de Souza

Tarkistanut ja hyväksynyt: farmaseutti Franciele Rohor de Souza.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Macrogol on laksatiivinen lääke, joka vaikuttaa suolistossa sen osmoottisen vaikutuksen ansiosta. Tämän lääkkeen toimintamekanismi lisää ulosteen tilavuutta ja stimuloi paksusuolen liikkuvuutta.

Osmoottisen vaikutuksen ansiosta ulosteen koostumus pehmenee, jolloin sen liike suolessa helpottuu, mikä puolestaan helpottaa ulostamista. Lääkeannoksen vaikutuksen tulisi kestää mahdollisimman vähän aikaa lääkkeen sivuvaikutusten estämiseksi.

Ummetuksen hoito Macrogolilla on vain yksi apuväline muiden joukossa, sillä lääkehoito on toteutettava yhdessä muiden hygieenisten ja ravitsemuksellisten toimenpiteiden kanssa. Näiden toimenpiteiden joukkoon kuuluu muun muassa riittävä päivittäinen nesteiden nauttiminen sekä ravintokuitujen määrän lisääminen ruokavaliossa.

Kun ummetusta päätetään hoitaa Macrogolin avulla, on samalla tärkeää, että liikuntaa harrastetaan säännöllisesti ja ulostusrutiini pyritään palauttamaan normaaliksi. Ilman näitä merkittäviä muutoksia lääkitys on vain hetkellinen helpotus, joka ei tule korjaamaan taustalla olevaa ongelmaa.

Macrogolin annostelu

Macrogolia voidaan ottaa milloin vain, joko ruoan tai juoman kanssa tai ilman. Tämän lääkkeen annostelu määritetään ummetuksen vakavuuden perusteella.

Lääkkeen aloittamisen jälkeen annosta kannattaa kuitenkin pienentää kahden päivän kuluttua kuurin aloittamisesta. Jos kyseessä on krooninen ummetus, tavallinen määrä aikuisille on yksi annospussi 1-3 kertaa päivässä. Useimmissa tapauksissa yksi tai kaksi annospussia päivässä riittää helpottamaan ummetusta ja palauttamaan suolen normaalin toiminnan.

Riippuen potilaan ummetuksen vakavuudesta ja tilanteesta, Macrogolia on mahdollista ottaa päivässä jopa kolme kertaa. Hoidon keskimääräinen kesto on noin kaksi viikkoa. Jos ummetuksen oireet jatkuvat vielä tämänkin jälkeen, on suositeltavaa kääntyä lääkärin puoleen.

Kun Macrogolia käytetään suoliston tukkeutumien hoitoon, annos on huomattavasti suurempi, kahdeksan annospussia päivässä kuuden tunnin aikana, enintään kolmen päivän ajan. Jo valmistettu liuos säilyy kuuden tunnin ajan, jos sitä säilytetään jääkaapissa.

Macrogolilla suoritettava lääkehoito on toteutettava yhdessä muiden hygieenisten ja ravitsemuksellisten toimenpiteiden kanssa
Ummetus voi olla akuuttia tai kroonista. Kroonisen ripulin tapauksessa potilailla esiintyy usein vaikeuksia ulostaa.

Kuinka Macrogolia otetaan?

Macrogolin ottamiseksi sinun täytyy liuottaa pussin sisältö puolikkaaseen lasilliseen vettä. Lääke tulee nauttia mahdollisimman pian pussin sisällön tyhjentämisen jälkeen. Jos hoidat suolen tukkeutumia, kaikki annospussit on mahdollista liuottaa samaan määrään vettä, eli sinun ei tarvitse nauttia kahdeksaa lasillista vettä kahdeksan annospussin kanssa.

Jos lääke ei toimi tai ummetus on hyvin vaikeaa, voit tarvittaessa nostaa annoksen määrää kahteen annospussiin päivässä. On kuitenkin tärkeää, että odotat pari päivää nähdäksesi toimiiko lääke ennen kuin nostat annosta, sillä Macrogolin vaikutus alkaa näkyä 24-48 tuntia sen ottamisen jälkeen.

Mitä haittavaikutuksia Macrogolilla on?

Kuten mikä tahansa muukin lääke, myös Macrogol voi aiheuttaa joitakin haittavaikutuksia, jotka on luokiteltu niiden esiintymistiheyden mukaan:

  • Hyvin harvinaiset haittavaikutukset: Anafylaktiset reaktiot, kuten hengenahdistus tai kurkun ja kasvojen turvotus, ovat harvinaisia. Myös yliherkkyys lääkkeelle ja sen ainesosille voi aiheuttaa iholla allergisia reaktioita.
  • Hyvin yleiset haittavaikutukset: Näitä haittavaikutuksia ilmenee silloin, kun annokset ovat suuria. Yleisin Macrogolin aiheuttamista haittavaikutuksista on ripuli. Ripulilla on kuitenkin tapana hävitä päivässä tai kahdessa sen jälkeen, kun lääkkeen käyttö on lopetettu.
  • Yleiset reaktiot: Tähän sisältyy vatsakipua ja vatsan turvotusta.

Makrogolin vasta-aiheet ja yhteisvaikutukset muiden lääkkeiden kanssa

Kuten mikä tahansa muukin lääke, myös Macrogol voi aiheuttaa joitakin haittavaikutuksia
Macrogolin yleisin sivuvaikutus on ripuli, johon liittyy voimakkaita vetisiä ulosteita ja vatsakipuja.

Tämän lääkkeen vasta-aiheita ovat seuraavat:

  • Jos potilas on alle 12-vuotias.
  • Jos potilaalle on suoritettu suolen seinämän perforaatio.
  • Jos potilaalla on todettu tukos ohutsuolessa.
  • Jos potilaalla on todettu jokin tulehduksellinen suolistosairaus.

Lisäksi Macrogol on vasta-aiheista niillä potilailla, joilla esiintyy yliherkkyyttä yhdelle tai useammalle lääkkeen ainesosalle tai jos potilaalla on todettu haavainen paksusuolitulehdus, Crohnin tauti tai myrkyllinen megakooloni (harvinainen synnynnäinen suolistosairaus, jossa myenteerisen hermopunoksen gangliosolujen puuttuminen johtaa paksusuolen laajentumaan).

Macrogolin vuorovaikutuksesta muiden lääkkeiden kanssa tulee pitää mielessä se, että tätä lääkettä ei tule nauttia yhdessä muiden lääkkeiden kanssa. Mahdollisten yhteisvaikutusten välttämiseksi on tärkeää, että muiden lääkkeiden ja Macrogolin ottamisen välillä odotetaan aina tunti, joko ennen Macrogol-annoksen nauttimista tai sen jälkeen.

Jos olet raskaana tai epäilet olevasi raskaana, on suositeltavaa, että keskustelet asiasta lääkärisi kanssa jo ennen kuin aloitat Macrogolin käytön. Samalla tapaa on suositeltavaa, että otat yhteyttä lääkäriisi, jos kärsit ummetuksesta ja imetät.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: 10 hellävaraista laksatiivia ummetuksen helpottamiseksi

Lääkehoito on vain yksi apukeino ummetuksen hoitoon

Laksatiivien käyttö ja niiden annoksen säätely riippuu muun muassa siitä, kuinka voimakasta ummetus potilaalla on. Osmoottisia lääkkeitä, kuten Macrogolia, voidaan suositella ummetuksesta kärsiville potilaille niiden sietokyvyn ja turvallisuuden vuoksi.

Samalla on kuitenkin erittäin tärkeää muistaa, että mikäli tottumusten, ruokavalion ja liikunnan muutoksia ei sovelleta yhdessä lääkehoidon kanssa, Macrogol yksinään ei kykene helpottamaan ummetusta kuin vain väliaikaisesti kuurin aikana. On siis tärkeää, että ummetuksen tapauksessa tutkitaan myös muita taustalla olevia syitä, kuten liian vähäistä nesteiden saantia tai ravintokuitujen puutetta, joita täydentämällä ja yhdessä lääkärin määräämään lääkekuurin kanssa, myös tämä ikävä, mutta yleensä onneksi vaaraton vaiva, saadaan yleensä korjattua.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Candy, D., & Belsey, J. (2009). Macrogol (polyethylene glycol) laxatives in children with functional constipation and faecal impaction: A systematic review. Archives of Disease in Childhood. https://doi.org/10.1136/adc.2007.128769

  • Zangaglia, R., Martignoni, E., Glorioso, M., Ossola, M., Riboldazzi, G., Calandrella, D., … Pacchetti, C. (2007). Macrogol for the treatment of constipation in Parkinson’s disease. A randomized placebo-controlled study. Movement Disorders. https://doi.org/10.1002/mds.21243

  • de Graaf, L. (2019). Macrogol. Nursing. https://doi.org/10.1007/s41193-019-0012-5


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.