Lymen tauti - mikä se on?

Vakavimmat Lymen taudin leviämiset ovat ilmenneet USA:n koillisosissa ja keskilännessä, mutta tämän sairauden on todettu esiintyneen muillakin mantereilla. Se leviää punkkien välityksellä, joten luonnossa ja eläinten kanssa kannattaa olla varovainen.
Lymen tauti - mikä se on?

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Kesän lämmön saapuessa moni haluaa nauttia auringosta ja pysyttelee mahdollisimman paljon ulkosalla eikä mieleen usein muistu se, että luontoon lähtemisessä voi olla riskinsä. Lymen tauti voi tarttua punkin pureman välityksellä. 

Terveydenhoidon ammattilaiset ovat varoittanet ihmisiä punkin puremien riskeistä jo vuosia, ja erityisen tärkeää olisi muistaa juuri Lymen tauti ja sen uhka.

Siksi kannattaa nyt jatkaa lukemista, sillä saat tietää hiukan kyseisestä sairaudesta sekä siitä, kuinka pystyt pienentämään riskiäsi – näin vältät punkin puremien välityksellä leviävän Lymen taudin omalla kohdallasi!

Mikä Lymen tauti siis on?

Lymen tauti on tarttuva sairaus, jonka aiheuttaa spirokeettabakteeriTätä bakteeria löytyy punkeista monissa osissa maailmaa; Yhdysvalloissa, Kanadassa, Euroopassa ja Aasiassa.

Koska punkit kantavat kyseistä bakteeria mukanaan, nämä eliöt ovat uhka niin eläinten kuin ihmistenkin terveydelle, sillä taudin levitessä se aiheuttaa oireita, jotka vaikuttavat elämänlaatuun todella oleellisella tavalla.

lymen tautia levittävät punkit

Useimmat Lymen taudin tapaukset ovat ilmenneet punkkien alkuperäisellä kotialueella eli USA:n keskilännessä ja koillisosissa. Kyseistä tautia on tästä huolimatta tavattu myös USA:n muissa osissa, Aasiassa, Australiassa ja Euroopassa, mukaan lukien Suomi.

Mitä oireita Lymen taudilla on?

Yksi ensimmäisistä Lymen taudin oireista on se, että iholla ilmenee ihottumaa, ja se alkaa näkyä yleensä noin 3-30 päivän kuluttua punkin puremasta.

Yleensä tämä ihottuma alkaa itse pureman alueella, ja se näkyy punaisena kohtana, joka vähitellen sitten leviää muuallekin.

Muita Lymen taudin oireita ovat seuraavat:

 • kuume
 • värinä tai vilunväreet
 • päänsärky
 • uupumus
 • lihasten ja nivelten särky

Vaikka sitä tapahtuukin vain hyvin harvoissa tapauksissa, Lymen tauti voi alkuvaiheiden aikana levitä sydämeen ja keskushermostoon. On siis kyse sairaudesta, jonka mahdolliset seuraukset voivat olla hyvinkin vakavat.

Jos jotakin tällaista tapahtuu, sairaudesta kärsivällä henkilöllä voi olla lisäksi sellaisia oireita kuten hidas tai epävakaa sydämen lyöntitiheys, ja muita oireita voivat olla tunnottomuus käsivarsissa ja jaloissa, aivokalvon turpoaminen sekä Bellin halvaus.

Mitä tapahtuu jos Lymen tauti etenee vakavammaksi?

Jos et kiinnitä huomiota Lymen taudin alkuvaiheen oireisiin etkä etsi asianmukaista hoitoa, bakteeri voi levitä muihin kehosi osiin, ja ajan kuluessa oireet pahenevat entisestään.

Myöhemmissä vaiheissa Lymen taudista kärsivällä voi ilmetä niveltulehdusta (tämä on nivelten kipua ja turpoamista aiheuttava sairaus) ja ongelmia keskushermostossa.  Niveltulehdus vaikuttaa yleensä polviin, ja se ei tavallisesti vahingoita muita kehon niveliä.

nivelkipua

On epätavallista, että sairaus etenee myöhempiin vaiheisiin, mutta jos niin käy, saattaa ilmetä seuraavia oireita:

 • keskittymisvaikeudet
 • mielialan epävakaus
 • muutokset unirytmissä
 • muistin huononeminen
 • lihasten heikkous

Kenen kannattaa olla varuillaan Lymen taudin suhteen?

Ne ihmiset, jotka viettävät paljon aikaa ulkosalla, ja etenkin jos läsnä on myös eläimiä, omaavat suuremman riskin. Tämä johtuu siitä, että ulkona, esimerkiksi heinikoissa, on yleensä enemmän punkkeja kuin muunlaisissa paikoissa. Ole varovainen myös ruohonkorsien kärkien sekä matalien pensaiden kanssa.

punkin purema

Usein punkki ryömii vaatteiden alle ennen kuin se kiinnittyy ihoon. Lisäksi on huomattava, että kun punkki puree, ei tätä ole ollenkaan helppo huomata, sillä purema ei aiheuta ollenkaan epämiellyttävää oloa. Punkin kiinnittyminen voi siis jäädä piiloon pidemmäksikin aikaa ennen kuin se kiinnittää “uhrin” huomion.

Kaikki punkit eivät kanna Lymen tautia, mutta mikä tahansa punkki voi potentiaalisesti olla tämän terveyden vaarantavan taudin levittäjä. On siis tärkeää, että liikut mahdollisilla punkkialueilla tarkkaavaisesti sekä pidät jalassa kumisaappaita ja pitkiä housuja, jotta voisit välttää puremat.

Miten Lymen tautia voidaan hoitaa?

Jos sinulla on jo diagnosoitu Lymen tauti, sinun tulisi syödä ensin antibioottikuuri, joka kestää kahdesta viikosta kuukauteen.

Jos tauti ei vielä ole edennyt sen myöhempiin vaiheisiin, antibiootit vaikuttavat nopeasti, ja pääset eroon oireista jo lyhyessä ajassa.

Jos tauti sen sijaan on jo edennyt hyvin pitkälle, saatat joutua jatkamaan hoitoa pidempään sekä ottamaan myös suonensisäistä antibioottia.

Ole siis tarkkana luonnossa ja eläinten kanssa sekä suojaa raajasi – niin vältät parhaiten Lymen taudin ja siitä mahdollisesti aiheutuvat vakavat terveyshaitat!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Cortés-vecino, J. A. (2011). Garrapatas : estado actual y perspectivas. In XX congreso latinoamericano de parasitologia.
 • Cortes, J. A. (2010). Cambios en la distribucion y abundancia de las garrapatas y su relacion con el calentamiento global.(Report). Revista Facultad de Medicina Veterinaria y de Zootecnia. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004
 • Márquez-jiménez, F. J., Hidalgo-pontiveros, A., Contreras-chova, F., Vectores, G., & Rickettsia, B. (2005). Las garrapatas ( Acarina : Ixodida ) como transmisores y reservorios de microorganismos patógenos en España. Enfermedades Infecciosas y Microbiología Clínica. https://doi.org/10.1157/13071613

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.