Luontaishoitoja polviongelmiin
Tarkistanut ja hyväksynyt: farmaseutti Sergio Alonso Castrillejo
Polviongelmat ovat erittäin yleisiä ja voivat ilmaantua missä iässä tahansa häiriten monia arjen puuhia. On kuitenkin olemassa luonnonmukaisia ja terveellisiä vaihtoehtoja, jotka auttavat osaltaan vahvistamaan polvien jänteitä ja nivelsiteitä parantaen elämänlaatua. Tässä artikkelissa jaamme hyviä luontaishoitoja polviongelmiin.
Polvi on yksi tärkeimpiä kehon niveliä. Kun se on hyvässä kunnossa, se liikkuu vaivattomasti ja helposti mahdollistaen kävelyn ja juoksun ongelmitta. Mutta jos polvissa on kulumaa ja paljon kipua, tämä artikkeli kiinnostaa sinua varmasti.
Ihan ensiksi sinun tulisi tuntea jänteiden ja nivelsiteiden toiminta:
- Jänteet ovat säiemäistä kudosta, jonka tehtävänä on liittää lihakset luihin.
- Nivelsiteet taas ovat säiemäistä kudosta, joka liittää eri luita toisiinsa pitääkseen ne vakaina.
Las Condes -klinikan traumatologian ja ortopedian asiantuntijoiden mukaan vain toisessa polvessa sijaitsevan polvikivun syynä on useimmiten ongelmat nivelkierukassa, jännetulehdus tai nivelsiteiden vauriot. Toisin sanoen se liittyy urheiluvammaan tai johonkin muuhun fyysiseen traumaan.
Kun kumpikin polvi kipuilee, se johtuu tavallisesti esimerkiksi virheasennosta tai polvilumpion ongelmista. Jos siis kärsit jatkuvasta tai hyvin voimakkaasta kivusta polvinivelissä, käänny epäröimättä lääkärin puoleen, sillä mikään tässä artikkelissa ehdotettu luontaishoito ei toimi lääkkeenä yksinään.
Sinun on hyvä myös tietää, että jänteet ja nivelsiteet tarvitsevat riittävästi ravintoa; välttämättömiä vitamiineja ja kivennäisaineita pysyäkseen vahvoina. Löydät kaiken tämän tärkeän tiedon tästä artikkelista parantaaksesi elämänlaatuasi.
Tässä artikkelissa tarjoamme siis erilaisia ruokavaihtoehtoja, jotka voivat auttaa ehkäisemään nivelsiteiden ja jänteiden rappeutumista ja välttämään näin harmilliset vammat tai kivut.
Luontaishoitoja polviongelmiin
Kollageenipitoinen juoma nivelsiteiden ja jänteiden vahvistamiseen
Gelatiini eli liivate on joidenkin tutkimusten mukaan erinomainen ravintoaineiden lähde jänteille ja nivelsiteille. Maustamaton gelatiini on terveellisintä, sillä se sisältää enemmän niin kutsuttua “kollageeniproteiinia”. Lisäksi tämä ruoka-aine edistää kynsien, hiusten ja ihon terveyttä.
Saatat pitää myös tästä artikkelista: Vinkkejä parantaaksesi nivelten terveyttä
Kokeile seuraavaa reseptiä.
Mitä tarvitsen juoman valmistukseen?
- Kypsän keittobanaanin
- Appelsiinimehua
- 40 g gelatiinia
- 60 g hunajaa
Valmistus
- Purista ensin appelsiinista mehu ja muussaa keittobanaani. Banaanin tulisi mieluiten olla kypsä, sillä sellaisesta saa enemmän ravintoaineita.
- Valmista keittobanaanista tasainen sose ja lisää kaksi ruokalusikallista hunajaa.
- Ala seuraavaksi valmistaa makeuttamatonta gelatiinia. Liuota sitä ensin vedessä ja sitten lämmitä sitä niin, että se alkaa jähmettyä. Lämmitä erikseen appelsiinimehu ja lisää sitten gelatiini vähitellen välttääksesi paakut.
- Valitse nyt hyvä muotti. Laita gelatiinin ja appelsiinimehun seos muottiin ja laita se jääkaappiin. Odota 15-20 minuuttia, jotta se asettuu.
- Kun se on asettunut, ota muotti pois, aseta gelatiini lautaselle ja laita keittobanaani-hunajasose sen päälle tai viereen.
Tiedät jo luultavasti sen, että keittobanaaneista saa energiaa, ne ovat täynnä proteiineja ja hiilihydraatteja, jotka antavat puhtia elimistölle. Kun lisäät mukaan appelsiinien C-vitamiinin, saat “lääkekoktailin”, jota kannattaa ottaa ainakin kaksi kertaa viikossa.
Smoothie kaurasta, ananaksesta ja kanelista polviongelmiin
Tämä smoothie sisältää runsaasti magnesiumia, piitä, C-vitamiinia ja bromelaiinia. Jälkimmäistä saa ananaksesta, ja se sopii ihanteellisesti sitä tavanomaista tulehdusta vastaan, jota polviongelmien yhteydessä yleensä esiintyy. Suosittelemme juomaan tätä smoothieta joka aamu saadaksesi siitä maksimaalisen tehon.
Mitä tarvitset kaura-ananassmoothien valmistukseen?
- 150 g pikakaurahiutaleita
- 250 ml vettä
- ananasmehua
- appelsiinimehua
- 40 g hunajaa
- 7 g jauhemaista kanelia
- 40 g murskattuja manteleita
Valmistus
- Aloita keittämällä vesi ja lisää sitten pikakaurahiutaleet kattilaan. Hämmennä varovasti ja anna kypsyä. Laita seuraavaksi sokeroimaton ananasmehu, appelsiinimehu, hunaja, kaneli, murskatut mantelit ja kypsennetyt kaurahiutaleet tehosekoittimeen.
- Sekoita tasaiseksi. Kuumana päivänä voit lisätä joukkoon muutaman viilentävän jääpalan.
Luontaishoitoja polviongelmiin: nokkonen ja sitruunamehu
Nokkonen tunnetaan tehokkaana hoitona kihtiin, joka on yleinen niveltulehduksen muoto. Kivennäisaineidensa ansiosta se voi auttaa elimistöä rakentamaan rustoa uudelleen. Sitruunan ja nokkosen ominaisuudet tekevät tästä juomasta oivan vaihtoehdon polvien ja yleisesti koko kehon nivelsiteiden ja jänteiden vahvistamiseen.
Mitä tarvitset?
- 80 g nokkosta
- Yhden sitruunan mehun
- Litran vettä
Valmistus
- Laita ensin vesi kiehumaan. Lisää seuraavaksi 80 grammaa nokkosta; se voi olla tuoretta tai kuivattua, kumpi vain käy. Anna kiehua, poista sitten hellalta ja anna jäähtyä vartin ajan.
- Siivilöi hauduke ja laita se sitten lasipulloon. Sulje pullo ja anna sen olla tunnin ajan. Tunnin päästä voit juoda sen huoneenlämpöisenä.
- Lisää muutama tippa sitruunaa ja kaksi ruokalusikallista hunajaa. Maku saattaa olla voimakas, mutta tämän luonnollisen makeutusaineen kanssa juoma on miellyttävämpi juoda ja myös entistä terveellisempi. Muista juoda tätä nokkos-sitruunajuomaa kolme kertaa viikossa, niin saat helpotusta polvivaivoihisi.
Tässä oli muutamia luontaishoitoja polviongelmiin. Näiden helppojen reseptien avulla voit parantaa jonkin verran nivelsiteiden ja jänteiden terveyttä sekä vahvistaa polvia, mikä tekee arjen askareiden suorittamisesta helpompaa. Mene lääkäriin, jos kipu on jatkuvaa tai todella häiritsevää.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Clínica Las Condes [Internet]. n.d. Clínica Las Condes. [Consultado el 19, noviembre, 2018]. Disponible en: https://www.clinicalascondes.cl/CENTROS-Y-ESPECIALIDADES/Especialidades/Traumatologia/Noticias/Te-puede-interesar/%C2%BFPor-que-duelen-las-rodillas-
- Blasco Redondo, R. (2012). Suplementación con bromelina en el daño muscular producido durante el ejercicio físico excéntrico. Estudio Bromesport. Valladolid. Retrieved from http://archivosdemedicinadeldeporte.com/articulos/upload/Original_Bromelina_769_150.pdf
- Gordillo Gordillo, F. A., & Anabel, F. (2018). Estudio farmacognósico de los productos naturales procesados de uso medicinal de Urtica dioica L. (ortiga) y de su extracto vegetal. Retrieved from http://www.dspace.uce.edu.ec/handle/25000/15943
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.