Logo image
Logo image

Luontaishoitoja lasten migreeniin

4 minuuttia
Lapsen migreeni on lamauttava tila, johon voi liittyä muitakin oireita kuin pelkkää normaalia kovempaa päänsärkyä. Vaikka lääkehoito on näissä tapauksissa välttämätöntä, jotkut luonnollisetkin lääkkeet voivat auttaa helpottamaan lapsen yksittäisiä migreenikohtauksia.
Luontaishoitoja lasten migreeniin
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Migraine Research Foundation -säätiön julkaisemien tietojen mukaan migreeni vaikuttaa jopa 10 prosenttiin kouluikäisistä lapsista. Se on yhtä lamauttava tila kuin aikuisten migreeni. Lasten migreeniin on olemassa muutamia tehokkaita luontaishoitoja.

Lasten migreenin oireita voivat olla voimakas päänsärky, pahoinvointi, oksentelu, huimaus ja herkkyys valolle ja äänelle. Se voi myös aiheuttaa vatsakipuja ja mielialan muutoksia. Hoidon tulisi tapahtua aina lääkärin tai lastenlääkärin ohjauksessa.

Ammattilainen pystyy tarvittavien testien avulla selvittämään, mikä hoitomenetelmä sopii parhaiten kuhunkin tapaukseen. Lääkärin määräämän hoitomuodon ohella voidaan myös kokeilla joitakin luonnollisia valmisteita, jotka tarjoavat väliaikaista helpotusta migreenin oireisiin. Niitä on turvallista käyttää myös lapsilla ja niiden tehtävänä on auttaa heitä tekemään migreenikohtauksista siedettävämpiä.

4 luonnollista lääkettä lasten migreeniin

Lapsen migreeni ei ole vain päänsärkyä. Tämä tila on aikuisten migreenin tapaan krooninen ja sillä voi esiintyä vakavampia ja jopa lamauttavia oireita. Erityistapauksissa joidenkin luonnonlääkkeiden hyödyntäminen voi kuitenkin toimia hyödyllisenä apuna migreenin aiheuttamia epämiellyttäviä oireita vastaan.

Samalla on syytä pitää mielessä, että näitä hoitomuotoja ei ole missään nimessä tarkoitettu lapsen migreenin ensisijaiseen hoitoon; niitä voidaan kuitenkin käyttää yhdessä lääkärin määräämän hoidon kanssa kohtauksen lievittämiseksi ja lapsen rauhoittamiseksi. Mitä vaihtoehtoja on olemassa?

1. Eteerinen minttuöljy

Eteerisen minttuöljyn tuottamaa tehokkuutta migreeniä vastaan ​​ei ole vielä osoitettu. On kuitenkin tehty tutkimuksia, jotka viittaavat siihen, että sen käyttö aromaterapiassa toimii päänsärkyä vastaan. Näyttää jopa siltä, että tällä eteerisellä öljyllä on positiivinen vaikutus pahoinvoinnin ja huonovointisuuden hallinnassa.

Frontiers in Neurology -lehdessä julkaistu tutkimus on myös osoittanut, että sellaiset geelit joissa on mentolia (mintun tärkein vaikuttava aine), voivat auttaa vähentämään akuutin migreenin voimakkuutta kahden tunnin kuluttua siitä, kun mentolia on käytetty. Tässä tapauksessa ehdotamme mentolin laimentamista toiseen mietoon öljyyn, kuten kookos-, jojoba-, aloe vera-, argaani- tai vaikkapa manteliöljyyn.

Ainekset

  • 10 tippaa eteeristä minttuöljyä
  • 1 tl kookosöljyä

Ohjeet

  • Yhdistä minttutipat kookosöljyyn. Jos sinulla ei ole kookosöljyä, voit käyttää aivan yhtä hyvin toista öljyä, kuten manteli- tai oliiviöljyä.
  • Kun öljyt on sekoitettu toisiinsa, hiero seosta lapsen ohimoille, otsaan ja niskaan. Vältä kuitenkin levittämästä öljyä silmien lähelle, koska se voi ärsyttää niitä.
  • Jos haluat, voit hieroa öljyä myös lapsen vatsan yläosaan ja ranteisiin.
  • Hieronta eteerisellä öljyllä voidaan toistaa 2 tai 3 kertaa päivässä, kunnes migreenin oireet alkavat lievittyä.
Some figure
Mentoli voi vähentää migreenikohtausten voimakkuutta.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Kuinka lievittää migreeniä 6 luontaishoidolla

2. Kamomilla

Sekä itse kasvia että kamomillasta saatavaa eteeristä öljyä voidaan käyttää lapsen migreenin luonnollisena lääkehoitona. Kamomillan käyttö auttaa vähentämään päänsäryn voimakkuutta, ja samalla rauhoittaa myös muita migreenistä johtuvia oireita, kuten vatsavaivoja, ahdistusta ja univaikeuksia.

Ainekset

  • 1 rkl kuivattua kamomillaa
  • 1 kupillinne vettä
  • Eteeristä minttuöljyä (valinnainen)

Ohjeet

  • Lisää kuivattu kamomilla kupilliseen kiehuvaa vettä.
  • Anna juoman hautua noin 10 minuutin ajan, siivilöi juoma ja tarjoa se lapselle.
  • Voit antaa myös höyryhengitystä: lisätä noin 10 tippaa eteeristä kamomillaöljyä sangolliseen/kulholliseen kiehuvaa vettä.
  • Anna lapsen hengittää höyryä, jotta kamomillan rentouttava vaikutus astuisi voimaan. Tätä hoitomenetelmää on valvottava huolella, jotta lapsi ei polta vahingossa itseään kiehuvan veden äärellä.
  • Jos oireet jatkuvat, hoito voidaan toistaa 2 tai 3 kertaa päivässä.

3. Magnesium

Lapsen migreeni voi olla kliininen ilmentymä, joka voi kertoa magnesiumin puutostilasta. Tällä välttämättömällä mineraalilla on tärkeä rooli elimistön monissa eri toiminnoissa, mukaan lukien glukoosin hallinnassa ja hermojen välisessä viestinnässä.

Tutkimuksista saadut todisteet ovat osoittaneet, että magnesium ravintolisänä suosii migreenin lieventymistä, koska se auttaa laskemaan oireiden vakavuutta. Näiden ravintolisien suhteen kannattaa kuitenkin olla tarkkana ja erityisesti kun kyseessä on lapsi. Ennen minkä tahansa ravintolisän lisäämistä lapsen ruokavalioon onkin tärkeää, että ensin aiheesta kuullaan alan asiantuntijaa. Muussa tapauksessa magnesiumin riittävän saannin takaaminen on mahdollista saada esimerkiksi seuraavien elintarvikkeiden kautta:

  • Vihreät lehtivihannekset
  • Pavut
  • Siemenet ja pähkinät
  • Täysjyvät

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Magnesiumkloridijuoma hillitsee ahdistusta sekä vähentää painoa

4. Kylmähoito

Some figure
Migreeni muuttaa siitä kärsivien lasten koulunkäyntiä, mikä vaikuttaa myös heidän oppimiseensa ja koulumenestykseensä.

Kylmähoito ei auta lopettamaan lasten migreeniin liittyviä oireita, mutta se auttaa minimoimaan päänsärkyä väliaikaisesti. Kylmän käyttö vähentää tulehdusta, hidastaa hermojen johtumista sekä supistaa verisuonia. Juuri näistä syistä kylmän lisääminen paikallisesti voi auttaa helpottamaan särkyä.

Ohjeet

  • Ota kylmäpakkaus ja asettele se lapsen niskan tai pään alueelle.
  • Jos sinulla ei ole ennestään olemassa kylmäpakkausta, voit kääriä jääpaloja pyyhkeeseen.
  • Hiero niskan ja pään aluetta 2-3 minuutin ajan. Pidä sitten samanpituinen tauko ja toista hieronta samaan malliin.
  • Voit suorittaa hoidon 2 kertaa päivässä niin pitkään, kunnes lapsen migreenioireet helpottuvat.

Milloin mennä lääkäriin?

Vaikka luonnolliset lääkkeet auttavat helpottamaan migreenin oireita tilapäisesti, on ammattilaisen tehtävä diagnoosi ja määriteltävä oireiden mukaisesti kaikkein tehokkain ja turvallisin hoito. Usein näihin hoitomenetelmiin sisältyy muun muassa ruokavalion mukauttaminen, elintottumusten muuttaminen ja lääkitys.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Migraine Research Foundation. (2020).  Migraine in kids is not just a bad headache.
    Retrieved on July 17, 2020 from https://migraineresearchfoundation.org/about-migraine/migraine-in-kids-and-teens/
  • Shah UH, Kalra V. Pediatric migraine. Int J Pediatr. 2009;2009:424192. doi:10.1155/2009/424192
  • Kacperski J, Kabbouche MA, O’Brien HL, Weberding JL. The optimal management of headaches in children and adolescents. Ther Adv Neurol Disord. 2016;9(1):53-68. doi:10.1177/1756285615616586
  • Ali, B., Al-Wabel, N. A., Shams, S., Ahamad, A., Khan, S. A., & Anwar, F. (2015). Essential oils used in aromatherapy: A systemic review. Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine, 5(8), 601–611. https://doi.org/10.1016/j.apjtb.2015.05.007
  • St Cyr A, Chen A, Bradley KC, Yuan H, Silberstein SD, Young WB. Efficacy and Tolerability of STOPAIN for a Migraine Attack. Front Neurol. 2015;6:11. Published 2015 Feb 4. doi:10.3389/fneur.2015.00011
  • Miraj S, Alesaeidi S. A systematic review study of therapeutic effects of Matricaria recuitta chamomile (chamomile). Electron Physician. 2016;8(9):3024-3031. Published 2016 Sep 20. doi:10.19082/3024
  • Dolati S, Rikhtegar R, Mehdizadeh A, Yousefi M. The Role of Magnesium in Pathophysiology and Migraine Treatment. Biol Trace Elem Res. 2020;196(2):375-383. doi:10.1007/s12011-019-01931-z
  • Yablon LA, Mauskop A. Magnesium in headache. In: Vink R, Nechifor M, editors. Magnesium in the Central Nervous System [Internet]. Adelaide (AU): University of Adelaide Press; 2011. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507271/
  • Köseoglu E, Talaslioglu A, Gönül AS, Kula M. The effects of magnesium prophylaxis in migraine without aura. Magnes Res. 2008;21(2):101-108.
  • Sprouse-Blum AS, Gabriel AK, Brown JP, Yee MH. Randomized controlled trial: targeted neck cooling in the treatment of the migraine patient. Hawaii J Med Public Health. 2013;72(7):237-241.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.