Litteämpi vatsa inkiväärillä, kurkulla ja mintulla

Litteä vatsa on monien haave, joka usein myös jää haaveeksi, joko ruokailutottumusten tai turvotuksen takia. Etenkin naisilla vatsan muoto on luonnollisesti sellainen, että se jää kummulle. Ylimääräinen rasva varastoituu vatsan ja alaraajojen alueelle, ja joskus pullottava vatsa johtuu nesteen kertymisestä.
Litteämpi vatsa inkiväärillä, kurkulla ja mintulla
Valeria Sabater

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Valeria Sabater.

Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Kokeile tätä helppoa ja raikasta juomaa, joka valmistetaan inkivääristä, sitruunasta, mintusta ja kurkusta. Se vähentää vatsan alueen turvotusta ja pöhötystä, ja tuloksena on litteämpi vatsa. Lue lisää.

Sitruuna, minttu, inkivääri ja kurkku – litteämpi vatsa luonnollisin keinoin

Vatsa pullottaa, vaivalla hankitut vatsalihakset menettävät muotoaan ja mahan alue näyttää löysältä? Syy  löytyy turvotuksesta. Turvotus saa olon epämukavaksi, ja sitä ilmenee kaikenkokoisilla ja -ikäisillä ihmisillä, myös hyvin hoikilla yksilöillä. Joskus voi olla vaikea määrittää mikä turvotuksen alkujaan aiheuttaa, mutta syy löytyy useimmiten ruokavaliosta ja nesteytyksestä.

Jos et tunne oloasi turvonneeksi, vaan vatsaasi peittää rasvakerros, on turha hätääntyä. Pieni rasvakerros vatsan alueella on täysin normaali ilmiö, etenkin naisilla, ja se pitää usein hanakasti pintansa, vaikka kuinka liikkuisi ja urheilisi.

Sellainen tilanne on varmaan sinullekin tuttu, että kun aamulla heräät on vatsasi litteä, mutta päivän mittaan se alkaa pullistua. Etenkin aterioiden jälkeen voit tuntea olosi raskaaksi ja pinkeäksi. Usein ajatellaan, että jos liikkuu paljon ja viettää aktiivista elämää, tulisi vatsankin pysyä terveenä, mutta vatsan terveys ja ulkonäkökin liittyvät suoraan siihen, mitä suuhun laitamme. Pienillä ruokavaliomuutoksilla saat vatsan voimaan paremmin ja pääset eroon turvotuksesta. Vältä etenkin hiilihapotettuja juomia, salaattia ja hernekasveja.

Tässä artikkelissa esittelemämme virkistävä juoma vähentää vatsan turvotusta ja auttaa polttamaan vatsan alueen rasvaa, ja tuloksena on litteämpi vatsa. Näin sen ainesosat toimivat:

1. Sitruuna

sitruuna2

Hapokas sitruuna sisältää C-vitamiinia, joka tehostaa ruuansulatuksen toimintaa, auttaa elimistöä hajottamaan ruuan pienempiin osiin ja hyödyntämään ravintoaineet tehokkaasti. Sitruunan sisältämä pepsiini puolestaan polttaa rasvaa ja auttaa kehoa hyödyntämään proteiinia lihasten vahvistamiseen.

Sitruuna antaa vatsalle täyden olon, estää suolikaasujen muodostumista ja virkistää niin kehoa kuin mieltä. Sitruuna stimuloi aineenvaihduntaa, mikä tekee siitä yhden parhaimmista luonnollisista aineista nautittavaksi osana painonpudotusprosessia.

2. Inkivääri

inkivääri2

Mausteinen ja aromikas inkivääri on tehokas apu painonpudotuksessa ja litteämmän vatsan tavoittelussa. Inkivääri vähentää tulehdusta ja sisältää gingerol-nimistä ainesta, joka aktivoi mm. ruuansulatuksen ja suoliston toimintaa, helpottaa ruuan sulamista mahalaukussa, estää ilmavaivojen ja turvotuksen syntymistä ruokailun yhteydessä ja eliminoi rasvaa.

Kaikki inkiväärin mahtavat vaikutukset toimivat yhdessä estäen mahan pömpötyksen ja turvonneen olon, ja polttavat samalla pois rasvaa vatsan alueelta.

3. Minttu

minttu

Harvat luonnon yrtit ovat ruuansulatukselle yhtä hyödyllisiä kuin raikas minttu. Monet meistä ovat varmasti nauttineet minttuteetä ensiapuna vatsavaivoihin, kuten ripuliin ja ilmavaivoihin.

Minttu eliminoi suolikaasuja, vähentää vatsahappoja, auttaa ravintoaineita imeytymään tehokkaammin, rauhoittaa ja rentouttaa ärsyyntynyttä vatsaa ja sillä on myös tulehdusta rauhoittava vaikutus. Minttu on mahtava apu vatsan hoitoon, ja se sopii pääruokiin, juomiin ja jälkiruokiin vaikkapa suklaan tai jäätelön kaveriksi.

4. Kurkku

kurkku2

Pehmeän makuinen ja kevyt kurkku sopii moneen eri tarkoitukseen, ja se onkin yksi jääkaapin vakiovarusteista. Kurkulla on bakteereja tuhoava vaikutus. Kurkkua käytetään usein ihonhoidossa, etenkin silmänympärysalueen herkän ihon virkistämiseen ja kiinteyttämiseen.

Kurkku sisältää runsaasti vettä, joten se kiihdyttää virtsaneritystä ja samalla myrkkyjen ja ylimääräisen nesteen poistumista elimistöstä, se sopii myös virtsatietulehduksen ja munuaistulehduksen hoitoon, sillä usein tällaisten tulehdusten yhteydessä vatsa alkaa pullottaa.

Yhdistä nämä kaikki mahtavat ainekset ja saat todella tehokkaan ja virkistävän juoman vatsan rauhoittamiseen ja turvotuksen laskemiseen!

Näin teet herkullisen ja terveellisen juoman inkivääristä, sitruunasta, kurkusta ja mintusta

juoma

Näitä tarvitset

  • vajaa 2 litraa vettä
  • 1 sitruuna
  • 1 keskikokoinen kurkku
  • 2 ruokalusikallista raastettua tuoretta inkivääriä
  • 10 mintunlehteä

Näin sen teet

  • Tämä juoma on helppo valmistaa. Aivan aluksi sinun tulee tehdä uute mintunlehdistä. Laita kymmennen mintunlehteä mukin pohjalle ja kaada päälle kiehuvaa vettä. Anna uutteen seistä 5 minuuttia ja siirrä sivuun odottamaan.
  • Seuraavaksi tarvitset sitruunan mehua. Pese sitruuna huolellisesti ja leikkaa se kahtia. Purista mehu kulhoon ja leikkaa irti muutama ohut suikale sitruunan kuorta, jotka lisätään juoman myöhemmin. Voit käyttää tavallista kuorintaveistä tähän.
  • Kuori kurkku, leikkaa se paloiksi ja sekoita tehosekoittimessa, kunnes kurkku on täysin muussaantunut. Kaada sekaan sitruunamehu ja minttu-uute.
  • Seuraavaksi tarvitset puolitoista litraa raikasta vettä. Kaada se suureen kannuun ja lisää minttu-uute, sitruunamehu ja kurkkusose. Sekoita hyvin ja lisää raastettu inkivääri, sitruunan kuori ja muutama mintunlehti lisää.

Näin nautit juoman

Tästä reseptistä syntyy vajaa 2 litraa juomaa, joten se sopii täydellisesti päivän mittaan nautittavaksi. Voit tehdä uuden satsin joka aamu ja säilyttää sen kannussa jääkaapissa tai kaataa juomapulloon, jos olet liikkeessä koko päivän. Juoma tulisi nauttia jokaisen pääaterian jälkeen eli aamiaisen, lounaan ja illallisen jälkeen, mutta voit naukkailla juomaa vähän väliä pienemmissäkin annoksissa.

Juoma on ihanan raikkaan makuinen ja virkistää etenkin kesähelteillä. Parhaiten juoma toimii yhdessä terveellisen ruokavalion kanssa, joka ei sisällä paljoa vatsaa turvottavia aineksia. Liikkuva elämäntyyli on myös suositeltavaa. Kokeile tätä juomaa ja huomaat pian, miten sinulla on litteämpi vatsa ja miten hyvinvoivalta se tuntuu!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Fukuchi, Y., Hiramitsu, M., Okada, M., Hayashi, S., Nabeno, Y., Osawa, T., & Naito, M. (2008). Lemon Polyphenols Suppress Diet-induced Obesity by Up-Regulation of mRNA Levels of the Enzymes Involved in β-Oxidation in Mouse White Adipose Tissue. Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition. https://doi.org/10.3164/jcbn.2008066
  • Genitha Immanuel, S. S. (2014). Extraction of Antioxidants from Fruit Peels and its Utilization in Paneer. Journal of Food Processing & Technology. https://doi.org/10.4172/2157-7110.1000349
  • Padmini, E., Valarmathi, A., & Rani, M. U. (2010). Comparative analysis of chemical composition and antibacterial activities of Mentha spicata and Camellia sinensis. Asian J. Exp. Biol. Sci.
  • Sadat, S., Janati, F., & Beheshti, H. R. (2012). Chemical Composition of Lemon (Citrus Limon) and Peels Its Considerations As Animal Food. Gida.Fukuchi, Y., Hiramitsu, M., Okada, M., Hayashi, S., Nabeno, Y., Osawa, T., & Naito, M. (2008). Lemon Polyphenols Suppress Diet-induced Obesity by Up-Regulation of mRNA Levels of the Enzymes Involved in β-Oxidation in Mouse White Adipose Tissue. Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition. https://doi.org/10.3164/jcbn.2008066
  • Saravanan, G., Ponmurugan, P., Deepa, M. A., & Senthilkumar, B. (2014). Anti-obesity action of gingerol: Effect on lipid profile, insulin, leptin, amylase and lipase in male obese rats induced by a high-fat diet. Journal of the Science of Food and Agriculture. https://doi.org/10.1002/jsfa.6642
  • Si, W., Chen, Y. P., Zhang, J., Chen, Z. Y., & Chung, H. Y. (2018). Antioxidant activities of ginger extract and its constituents toward lipids. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2017.07.055

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.