Lisa Marie Presley kuoli sydänpysähdykseen 54-vuotiaana: tämän siitä tiedämme

Lisa Marie Presleyn hiljattaisen traagisen kuoleman jälkeen tarkastelemme, mikä on saattanut aiheuttaa hänen kuolemansa.
Lisa Marie Presley kuoli sydänpysähdykseen 54-vuotiaana: tämän siitä tiedämme
Leonardo Biolatto

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Leonardo Biolatto.

Viimeisin päivitys: 10 huhtikuuta, 2023

Lisa Marie Presley menehtyi sydänpysähdyksen vuoksi 54-vuotiaana, alle kuukausi ennen seuraavaa syntymäpäiväänsä. Tammikuun 12. päivänä 2023 hänet löydettiin tajuttomana Kalifornian kodistaan, ja hänen kuolemansa vahvistettiin lopulta sairaalassa.

Hänet löytäneet ensihoitajat ilmoittivat, että hän ei hengittänyt, joten he aloittivat painelu-puhalluselvytyksen, Presleyn pulssi palasi ja hänet siirrettiin sairaalaan.

Lääkärit kohtelivat häntä kuten ketä tahansa tällaisessa tapauksessa, mutta eivät pystyneet korjaamaan Presleyn tilaa.

Elvis Presleyn ainoa tytär jätti jälkeensä monin tavoin levottoman historian. Hän hallitsi isänsä laajaa omaisuutta, meni naimisiin neljä kertaa ja yksi hänen pojistaan teki itsemurhan vuonna 2020.

Mikä on sydänpysähdys?

Sydänpysähdys, jollaisen Lisa Marie Presley kärsi, tapahtuu, kun sydän lakkaa pumppaamasta verta normaalisti. Yhdysvaltain National Heart, Lung and Blood Instituten mukaan syy on yleensä sähkövika, joka johtaa rytmihäiriöön.

Yleensä tapahtuu niin, että henkilölle kehittyy kammiovärinä. Tämä on sekavaa kammioiden lyöntiä. Kammiot ovat vastuussa veren työntämisestä sydämestä verenkiertoon.

Kammiovärinä on yksi yleisimmistä äkillisen kuoleman syistä. Kun kerrotaan, että potilas kuoli “äkillisesti”, koska hänen sydämensä pysähtyi, melko usein kyseessä on ollut vakava rytmihäiriö.

Kammioiden lihassäikeiden epäjärjestyneet supistukset tarkoittavat, että veri ei voi virrata muualle kehoon. Jokaisen lyönnin koordinoidun supistuksen sijaan värinä on supistusprosessin epäjärjestys, jonka pitäisi riittää kuljettamaan verta kaikkiin kehon soluihin.

Tämä johtaa lähes aina kuolemaan. Tilastot osoittavat, että kammiovärinä (ja muut vastaavat rytmihäiriöt) aiheuttavat 85 % äkillisistä sydänkuolemista.

Se ei ole sama asia kuin sydänkohtaus

Kun kuulemme ilmaisut sydänpysähdys ja sydänkohtaus, saatamme ajatella, että kyseessä on sama asia. Näin ei kuitenkaan ole. Vaikka kohtaus voi johtaa pysähdykseen, niin ei aina tapahdu.

Pysähdys ei myöskään aina ole seurausta kohtauksesta.

Sydänkohtaus viittaa puhekielessä akuuttiin sydäninfarktiin, kuten Texasin terveysinstituutin esittää. Sydänkohtaus on solujen kuolemaa niin suuressa määrin, että sydänlihas ei pysty suorittamaan supistumistehtäväänsä.

Asianmukaisella ja nopealla hoidolla sydänkohtaukset etenevät suotuisasti monilla potilailla. Tekniset edistysaskeleet ja tällä hetkellä käytössä olevat erityisprotokollat ovat parantaneet selviytymismahdollisuuksia sydänkohtaustilanteissa.

Sydänkohtaus.
Sydänkohtaus voi huipentua sydänpysähdykseen, mutta näin ei aina tapahdu.

Sydänpysähdyksen syyt

Palataksemme sydänpysähdykseen, joka oli Lisa Marie Presleyn kuolinsyy, meidän on huomautettava, että jotkut taustalla olevat sairaudet lisäävät kammiovärinän mahdollisuuksia. Nämä ovat olosuhteita, tekijöitä ja terveysongelmia, jotka lisäävät henkilön äkillisen kuoleman riskiä.

Seuraavat ovat yleisimpiä vakavaan rytmihäiriöön liittyviä syitä, joka huipentuu sydämenpysähdykseen:

  • Sepelvaltimotauti: Ateroskleroosi valtimoissa, jotka kuljettavat verta sydänlihakseen. Ateroomaplakkien muodostuminen vähentää sydänsolujen vastaanottaman hapen määrää.
  • Perinnölliset oireyhtymät: Jotkut vanhemmilta lapsille siirtyvät epämuodostumat ja viat ovat vastuussa rytmihäiriöistä, joita on vaikea ratkaista ja hallita. Brugadan oireyhtymä on yksi esimerkki.
  • Huumeriippuvuus: Kokaiinin käyttäjillä on suurempi rytmihäiriöiden riski. Brasilialaisen tieteellisen tutkimuksen mukaan tämän huumeen säännöllisillä käyttäjillä on vähintään 16 havaittavaa muutosta EKG:ssa. Ja ne kaikki voivat kehittyä kohtalokkaaksi sähkömuutokseksi.
  • Verenpainetauti: Potilaat, joilla on korkea verenpaine monen vuoden ajan, kärsivät sydämensä muodon muutoksesta, varsinkin jos riittävää hoitoa ei ole annettu tai hoito viivästyy. Tämä sydänlihaksen muutos lisää rytmihäiriöiden kehittymisen mahdollisuuksia.
Ongelmia sydämessä.
Sydämen sähköjärjestelmä koordinoi sydämenlyöntejä. Mikä tahansa tilanne, joka muuttaa sitä, voi johtaa rytmihäiriöön.

Elvytys Lisa Marie Presleyn sydänpysähdyksessä

Painelu-puhalluselvytys on avainasemassa hoidettaessa henkilöä, jolla on sydänkohtaus tai sydänpysähdys, kuten tapahtui Lisa Marie Presleylle. Defibrillaattorin käyttö on kuitenkin viimeinen tapa pelastaa henki ja saavuttaa täydellinen elvytys.

Uutisraporttien mukaan ensihoitajat suorittivat Presleylle elvytystä ja pystyivät palauttamaan tämän pulssin ja kuljettamaan hänet sairaalaan. Tämä siirto oli välttämätön, jotta he pääsivät käsiksi defibrillaattoriin.

Näiden laitteiden saatavuus on niin välttämätöntä selviytymisen kannalta, että monet maat ovat säätäneet defibrillaattorien pakollisesta asentamisesta paikkoihin, joihin voi kerääntyä paljon väkeä.

Niiden kustannustehokkuuden todistamiseksi on jo tehty analyyseja. Aina on kuitenkin potilaita, jotka eivät reagoi defibrillaattorin käyttöön myönteisesti. Lisa Marie Presleyn sydänpysähdys on yksi esimerkki. Terveydenhuollon koordinoidusta toiminnasta huolimatta elvytys ei riittänyt.

Nopea toiminta tällaisissa tapauksissa voi merkitä eroa elämän ja kuoleman välillä. Elvytykseen koulutetut ihmiset, tehokkaat hätätoimenpiteet ja defibrillaattorien saatavuus ovat hyvän strategian peruspilareita.

“Suurta surua tuntien minun on kerrottava musertavat uutiset, että kaunis tyttäreni Lisa on jättänyt meidät.”

– Lausunto Priscilla Presleyltä, Lisan äidiltä


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Abad, A. M. D., Aparicio, L. G., Lahoza, E. L., Gracia, A. F., Bergasa, J. C., & Traid, J. R. (2022). Síndrome de Brugada. Revista Sanitaria de Investigación3(10), 14.
  • Borrayo-Sánchez, G., Alcocer-Gamba, M. A., Araiza-Garaygordobil, D., Arias-Mendoza, A., Aubanel-Riedel, P., Cortés-Lawrenz, J., … & Reyes-Terán, G. (2020). Guía práctica interinstitucional para el tratamiento del infarto agudo de miocardio. Gaceta médica de México156(6), 569-579.
  • de Oliveira, P. P. C., Bertholucci, G. P., Dantas, K. M., Rezende, H. T., Carrijo, A. V., Silva, C. H. H., & Junior, A. D. S. M. (2021). Alterações eletrocardiográficas relacionadas ao consumo de cocaína que são preditores de morte súbita cardíaca: revisão sistemática. Brazilian Journal of Development7(3), 29979-29995.
  • Osorio-Cuevas, D. I., Avellaneda-Lozada, P., Mejía-Mejía, A., Cañón, L., Navarro-Vargas, J. R., Orjuela-Guerrero, A., … & Matiz, H. (2019). Costo-efectividad de la reanimación cardiopulmonar con el uso del desfibrilador externo automático, comparado con reanimación cardiopulmonar básica, para personas con pérdida de conciencia en espacios de afluencia masiva de público. Revista Colombiana de Cardiología26(1), 17-23.
  • Rodríguez-Reyes, H., Muñoz Gutiérrez, M., Márquez, M. F., Pozas Garza, G., Asensio Lafuente, E., Ortíz Galván, F., … & Mariona Montero, V. A. (2015). Muerte súbita cardiaca. Estratificación de riesgo, prevención y tratamiento. Archivos de cardiología de México85(4), 329-336.
  • Sepúlveda, J., Jofré, M. L., Lira, G., Veas, N., Lindefjeld, D., & Pardo, J. (2021). Muerte Súbita Cardíaca por Fibrilación Ventricular… Revista Chilena de Cardiología40(1).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.