Mitä tehdä äkillisen sydämenpysähdyksen sattuessa

Ensimmäinen asia, joka sinun on tehtävä äkillisen sydämenpysähdyksen sattuessa, on ottaa yhteyttä hätäkeskukseen mahdollisimman pian. Tilanteessa auttavan henkilön on toteutettava joitain alustavia tukitoimenpiteitä. Defibrillaattorin käyttö on avain sydämenpysähdyksestä kärsivän potilaan selviytymiseen.
Mitä tehdä äkillisen sydämenpysähdyksen sattuessa

Viimeisin päivitys: 11 kesäkuuta, 2022

Äkillinen sydämenpysähdys on tilanne, jossa henkilön hengitys ja verenkierto pysähtyvät äkillisesti. Se on kriittinen hetki, joka vaarantaa ihmisen elämän. Hengityksen ja verenkierron toimintamekanismit on mahdollista palauttaa, jos suoritetaan nopeasti asianmukaisia toimenpiteitä.

Mitä “palauttaa” tarkoittaa tässä mielessä?

Se tarkoittaa sitä, että voit auttaa sydämenpysähdyksestä kärsivää henkilöä, jos toimit nopeasti ja oikein.

On kuitenkin tärkeää olla tietoinen siitä, että sydämenpysähdys ei aina tapahdu kuin elokuvissa. Ei siis mikään ihme että äkillistä sydämenpysähdystä ympäröivät kaikenlaiset myytit. Fiktiossa henkilö herää yhtäkkiä ikään kuin mitään ei tapahtuisi sen jälkeen, kun joku alkaa elvyttää. Tämä ei päde oikeassa elämässä. Oikeassa elämässä ihminen tulee tajuihinsa vain sydämen sähköisen stimulaation avulla.

Voit auttaa sydämenpysähdyksestä kärsivää henkilöä, jos tiedät mitä tehdä. Jatka tämän artikkelin lukemista saadaksesi vinkkejä siihen, mitä tehdä äkillisen sydämenpysähdyksen sattuessa.

On tärkeää tietää, miten reagoida, kun jollakulla on äkillinen sydämenpysähdys

Sekä verenkierto että hengitys pysähtyvät, kun henkilöllä on äkillinen sydämenpysähdys. Tämä tarkoittaa, että happi ei pääse kulkeutumaan kehon kaikkiin osiin. Valitettavasti aivot kärsivät vakavia vaurioita, jos tämä tilanne kestää yli kuusi tai kahdeksan minuuttia.

Siksi on niin tärkeää toimia nopeasti, sillä 80 % tapauksista tapahtuu terveydenhuollon ulkopuolella. Itse asiassa lähes 60 % äkillisistä sydämenpysähdyksistä tapahtuu henkilön omassa kodissa. Arvioiden mukaan vain kuusi sadasta ihmisestä tietää, mitä tehdä tällaisessa tilanteessa.

Äkillisestä sydämenpysähdyksestä kärsivä henkilö tarvitsee elintoimintoja ylläpitäviä toimenpiteitä. Toisin sanoen, kyse on kehon menetettyjen toimintojen korvaamisesta yksinkertaisten toimenpiteiden avulla.

Tavoitteena on ylläpitää hapen virtausta ja verenkiertoa, kunnes ammattitaitoiset terveyspalvelut saapuvat. Ammattilaiset stimuloivat sydäntä ja yrittävät saada sydämen toimimaan sähköimpulsien avulla.

Näin toimit sydämenpysähdyksen sattuessa.
Monet äkilliset sydämenpysähdykset tapahtuvat sairaalan ulkopuolella, joko julkisissa tiloissa tai henkilön kotona.

Mitä tehdä äkillisen sydämenpysähdyksen sattuessa?

Ensinnäkin sinun on tunnettava äkillisen sydämenpysähdyksen merkit. Kun kohtaat tajuttoman ihmisen, on sinun yritettävä saada hänet takaisin tajuihinsa. On tärkeää puhua hänen kanssaan ja ravistaa häntä voimakkaasti.

Varmista myös, että olet turvallisessa ympäristössä. Makaako henkilö esimerkiksi keskellä keskellä tietä?

Sinun on varmistettava, että tajuton henkilö ei ole välittömässä vaarassa, ja tarvittaessa varovasti siirrä henkilö turvalliseen paikkaan. Sinun tulisi ottaa yhteys hätäkeskukseen niin pian kuin mahdollista.

Älä kuitenkaan tuhlaa aikaa, jos olet varma, että henkilöllä on äkillinen sydämenpysähdys. Aseta hänet makaamaan selälleen ja työnnä päätä varovasti taaksepäin. Tämä pään asento pitää hengitystiet auki. Pidä kiinni otsasta yhdellä kädellä ja leuasta toisella kädellä.

On tärkeää pystyä kuvaamaan ja kertomaan kaikki tilanteen yksityiskohdat ottaessasi yhteyttä hätäkeskukseen. Noudata hätäkeskuksen antamia ohjeita ja pyydä jotakuta hakemaan lähin defibrillaattori, jos et ole yksin.

Puoliautomaattisia defibrillaattoreita on saatavana joissakin julkisissa paikoissa. Joka tapauksessa on tärkeää aloittaa elvytys (kardiopulmonaalinen elvytys), kunnes terveyspalvelut saapuvat.

Defibrillaattorin käyttö on perusvaihe sydämenpysähdyksessä olevan henkilön auttamiseksi palauttamaan tajuntansa.

Elvyttäminen

Kardiopulmonaalinen elvytys koostuu rintakehän paineluista ja ilmanvaihdosta. Sinun on asettauduttava henkilön yläpuolelle tehdäksesi rintakehän painelua. Pidä käsivartesi suorassa ja aseta kätesi henkilön rintalastan päälle.

Tee 30 voimakasta rintakehän painallusta ja sen jälkeen puhalla ilmaa tajuttoman ihmisen suuhun – puhalla ilma voimakkaasti. Protokollan mukaan sinun tulee puhaltaa ilmaa kaksi kertaa ja jatkaa sitten rintakehän stimulointia.

Elvyttäminen on yksinkertainen mutta voimia vievä toimenpide. Siksi paikalle saapuvien tulisi auttaa toisiaan ja vaihtaa paikkoja mahdollisimman usein. Tämä pätee siis tilanteessa, jossa on mukana useampi henkilö. Oikeaoppisen elvyttämistekniikan avulla voit pelastaa ihmisen hengen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.