Logo image
Logo image

Lasten CP-vamma ja fysioterapia

5 minuuttia
CP-vamma on yleisin syy lasten vakavaan fyysiseen vammaisuuteen. Miten fysioterapia voi auttaa lapsia, joilla on CP-vamma?
Lasten CP-vamma ja fysioterapia
Viimeisin päivitys: 18 marraskuuta, 2022

Fysioterapia on lasten CP-vamman hoidon peruspilari, koska se parantaa siitä kärsivien ihmisten elämänlaatua. Sekä aikuisilla että lapsilla se voi stimuloida raajojen liikemalleja, vähentää lihasten jäykkyyttä ja ennen kaikkea auttaa henkilöä olemaan itsenäisempi.

Indian Journal of Orthopedics -lehden kautta jaettu tutkimus korostaa, että nämä terapeuttiset toimenpiteet ovat avainasemassa motoristen taitojen simuloinnissa, sydämen ja hengityselinten kunnon parantamisessa ja komplikaatioiden riskin vähentämisessä. Tässä artikkelissa tarkastellaan lähemmin fysioterapian merkitystä CP-vammasta kärsivien henkilöiden kuntoutuksessa.

Mikä on CP-vamma?

CP-vamma on joukko raajojen liikeratoihin- ja asentoon liittyviä kehityshäiriöitä, jotka aiheuttavat potilaalle fyysisiä rajoituksia. Se johtuu ei-progressiivisesta aggressiosta, joka kohdistuu sikiön kehittyviin aivoihin raskauden aikana tai lapsen viiden ensimmäisen elinvuoden aikana (kun aivot ovat vielä epäkypsät).

CP-vammalle on ominaista ongelmat motorisessa kehityksessä (hieno ja karkea motoriset taidot), mutta siihen liittyy yleensä myös seuraavat tekijät:

  • Sensoriset häiriöt
  • Kognitiiviset ongelmat
  • Viestintävaikeudet
  • Havaintohäiriöt
  • Käyttäytymisongelmat
  • Kipu
  • Virtsankarkailu
  • Toissijaiset tuki- ja liikuntaelinten ongelmat
  • Epilepsia

Siksi CP-vamman varhainen diagnosointi ja fysioterapian käyttöönotto ovat olennainen osa siitä kärsivien lasten kehitystä.

Some figure
Aivohalvaus aiheuttaa motorisia, kognitiivisia ja sensorisia rajoituksia. Fysioterapia voi auttaa ratkaisemaan näitä ongelmia.

Lue myös: Ensiapu aivohalvaukseen ja sydämenpysähdykseen

CP-vamman luokitukset

Meidän on luokiteltava CP-vamma kategorioihin, jotta voimme arvioida fysioterapian tuomat edut. Tällä tavalla on mahdollista määrittää sopivin lähestymistapa ja sen hoidon ennuste. Perinteisesti luokitus on seuraava:

  • Motoristen taitojen kehityksen mukaan
  • Typografisen jakauman mukaan
  • Toiminnallisen vakavuuden mukaan

Motoriset taidot: spastinen, dyskineettinen, ataksinen, hypotoninen tai sekoitus

CP-vamma voidaan motoristen taitojen kehityksen mukaan luokitella seuraavasti:

  • Spastinen vamma: Tämä on yleisin muoto. Se muodostaa heterogeenisen ryhmän lisääntyneen lihasjänteen topografisen jakautumisen mukaan. Spastisuus tarkoittaa lihasten kyvyttömyyttä rentoutua. Se sisältää tetraplegian (kaikki neljä raajaa), paraplegian (yleisin muoto, lihasjännitystä esiintyy pääasiassa alaraajoissa) ja hemiplegian (eli lihasjännitystä esiintyy yläraajoissa).
  • Diskineettinen vamma: Tämä ilmenee äkillisinä lihasjännityksen muutoksina, joihin liittyy tahattomia liikkeitä ja primitiivisten refleksien jatkumista. Kliinisen esityksensä mukaan se erotellaan koreoatetoottiseksi (korea, atetoosi, vapina), dystoniseksi ja sekamuotoiseksi.
  • Ataksinen vamma: Lihasjännitys heikkenee motorisen koordinaation, dysmetrian ja ataksian eli tahdonalaisten lihasten koordinointi ongelmien yhteydessä.
  • Hypotoninen vamma: Tämä on sairauden harvinainen muoto. Tässä tapauksessa lihasten jännitys on heikentynyt ja vaste osteotendinoosireflekseihin on lisääntynyt.
  • Sekoitus yllä mainittuja: Tämä tapahtuu, kun motorinen häiriöissä yhdistyy kaikkia yllä mainittuja luokituksia. Yleisin on dystonian ja spastisuuden yhdistelmä.

Topografia riippuu vamman laajuudesta ja siitä, kuinka paljon se rajoittaa päivittäisiä toimia

Topografia voidaan luokitella seuraavasti:

  • Tetraplegia
  • Diplegia
  • Hemiplegia
  • Paraplegia
  • Monoplegia

Tämän lisäksi CP-vamma voidaan luokitella toiminnallisen vakavuuden mukaan lieväksi, keskivaikeaksi tai vaikeaksi. Jos kyseessä on vain lievä vamma, se ei rajoita henkilön päivittäistä toimintaa. Kohtalainen vamma vaatii apua tai tukea päivittäisten toimintojen suorittamiseen, kun taas vakavasta vammasta kärsivä henkilö vaatii tukea kaikissa toimissaan.

CP-vamma ja fysioterapia

CP-vamman hoidossa tarvitaan monitieteistä tiimiä. Hoidon tulee olla yksilöllistä, erikoistunutta ja jatkuvaa. Hoito riippuu henkilön perhetaustasta sekä sosiaalisesta tilanteesta ja kouluympäristöstä.

Motorisen häiriön näkökulmasta hoidon perusta on fysioterapia. Tekniikka riippuu potilaan tilasta ja iästä.

Neurologinen hoito

Tämä tunnetaan myös nimellä “NDT” tai “Bobath-menetelmä”, joka perustuu epänormaalien lihasrefleksien estämiseen lihasjännitettä alentamalla. Erilaisia ​​tekniikoita käytetään helpottamaan normaalia asentoa, erilaisia ​​liikemalleja ja oikeita refleksejä.

Sen lähtökohta on, että normaalin asennon refleksimekanismien läsnäolo on olennaista tiettyjen motoristen taitojen suorittamiselle. Tällä tarkoitetaan suoristus- ja tasapainoreaktiota, vastavuoroista hermotusta ja koordinaatiomalleja.

Se pyrkii alentamaan lihasten jännitystä lisäämällä lihasten venytystä ja normaalimpia liikemalleja tekemällä erilaisia harjoituksia. Sen tavoitteena on auttaa henkilöä suorittamaan toiminnallisia tehtäviä ja kantamaan vartalon painoa.

Rajoitus-induktioliiketerapia

CIMT-lyhenteellä tunnettua hoitoa käytetään parantamaan sairaan raajan toimintaa. Tässä tapauksessa vahvempi raaja immobilisoidaan joksikin aikaa, jotta vaikeammin vammaista raajaa käytetään enemmän.

Kuvioseuranta

Tämä tunnetaan myös nimellä kuviointi, ja se perustuu periaatteeseen, että kehitystä ohjaa jakso, joka on vakiintunut ja ennalta määrätty. Näin ollen, kun se epäonnistuu, seuraavien vaiheiden kehittämisessä ilmenee vaikeuksia.

Tämän lähtökohdan mukaan CP-vammasta kärsivien ihmisten motorista toimintaa voidaan helpottaa peräkkäisten kehitysvaiheiden passiivisella ja pitkittyneellä toistamisella.

Juoksumattoharjoittelu, jossa kehon painoa kannatellaan

Tämä tekniikka perustuu pienten vauvojen primitiiviseen refleksiin ennen painon kannattamista, seisomista tai yrittämistä kävellä tasaisella alustalla. Tässä tapauksessa henkilö, jolla on CP-vamma, asetetaan juoksumatolle simuloimaan kävelyä.

Tämä auttaa kehittämään tasapainoa ja lisää lihasvoimaa alaraajoissa, mikä helpottaa kävelyä ilman tukea. Se auttaa erityisesti spastisesta aivohalvauksesta kärsiviä, koska se parantaa henkilön kävelykykyä ja vähentää painon jakautumisesta johtuvaa epäsymmetriaa seisoessa.

Venytysharjoitukset

CP-vamman tapauksessa lihasten jännitys ja vastus on lisääntynyt. Siksi tämä menetelmä perustuu manuaaliseen venytykseen lihasjännityksen lievittämiseksi. Tällä saavutetaan seuraavat:

  • Parantaa kehon liikeratoja
  • Vähentää lihasten spastisuutta
  • Parantaa kävelyä

Yleensä käytetään nopeita tai lyhyitä ja pitkittyneitä tai pitkäkestoisia venytystekniikoita. Tämä voidaan tehdä myös käyttämällä kehon painon ja painovoiman vaikutusta tai mekaanisesti koneilla. Tämä auttaa passiivisesti pidentämään lihaksia ja voittamaan lihasten luonnollisen jännityksen.

Toinen tapa toteuttaa tämäntyyppistä fysioterapiaa on staattinen painon kannattelu. Tätä varten käytetään kallistuspöytiä tai seisomakehyksiä. Tämä parantaa antigravitaatiovoimaa, vähentää lihasten spastisuutta, stimuloi motorista toimintaa ja vähentää nivelten turvotusta.

Some figure
Fysioterapiassa käytettävät tekniikat riippuvat vamman asteesta, potilaan iästä ja hänen yksilöllisistä tarpeistaan.

Lue myös: Aivohalvaukset lapsilla: oireet ja syyt

Lihaksia vahvistavia harjoituksia

Fysioterapiassa voidaan käyttää erityisiä toiminnallisia harjoituksia kuten: kuntopyöriä, juoksumattoa, plyometrisiä harjoituksia tai bimanuaalista stimulaatiota.

Vesihoito

Terapeuttisten kylpyammeiden käyttö antaa useita etuja CP-vamman hoidossa. Sen lisäksi, että se edesauttaa psyykkistä ja kardiovaskulaarista sopeutumista, se myös tukee tasapainon kehitystä. Vesiterapia edistää verenkiertoa ja elimistön lämpötilan säätelyä, mikä hidastaa sykettä.

Vesiterapian lämmin vesi vähentää lihasten spastisuutta ja mahdollistaa suuremman liikkumavapauden. Tällä tavalla hyödynnetään lihaskestävyyttä ja -voimaa. Toisaalta se myös rentouttaa potilasta ja parantaa hänen koordinaatiota, mikä tarkoittaa parempaa fyysistä ketteryyttä.

CP-vamman hoito perustuu ihmisen elämänlaadun parantamiseen

CP-vamman hoidon päätavoitteena on auttaa henkilöä saavuttamaan maksimaalinen itsenäisyys toiminnallisella tasolla. Hoidot tulee olla yksilöllisiä ja mukautettava henkilön ympäristöön.

Fysioterapiassa toteutetaan voima- ja joustavuus harjoituksia asennon sekä yleisen liikkuvuuden parantamiseksi. Se auttaa myös hallitsemaan kiputiloja ja ehkäisee lihaskouristuksia.

Se parantaa kehon tasapainoa, koordinaatiota, voimaa, joustavuutta, kivunhallintaa, ryhtiä, kestävyyttä ja yleistä elämänlaatua. On kuitenkin tärkeää aloittaa hoidot ajoissa hoitoennusteen parantamiseksi.

Fysioterapia on sitä tehokkaampaa mitä aikaisemmin se aloitetaan, sillä ensimmäisten elinvuosien aikana esiintyy paljon hermosolujen plastisuutta, mikä mahdollistaa uusien synaptisten yhteyksien kehittymisen tai lisääntymisen.

Fysioterapia on lasten CP-vamman hoidon peruspilari, koska se parantaa siitä kärsivien ihmisten elämänlaatua. Sekä aikuisilla että lapsilla se voi stimuloida raajojen liikemalleja, vähentää lihasten jäykkyyttä ja ennen kaikkea auttaa henkilöä olemaan itsenäisempi.

Indian Journal of Orthopedics -lehden kautta jaettu tutkimus korostaa, että nämä terapeuttiset toimenpiteet ovat avainasemassa motoristen taitojen simuloinnissa, sydämen ja hengityselinten kunnon parantamisessa ja komplikaatioiden riskin vähentämisessä. Tässä artikkelissa tarkastellaan lähemmin fysioterapian merkitystä CP-vammasta kärsivien henkilöiden kuntoutuksessa.

Mikä on CP-vamma?

CP-vamma on joukko raajojen liikeratoihin- ja asentoon liittyviä kehityshäiriöitä, jotka aiheuttavat potilaalle fyysisiä rajoituksia. Se johtuu ei-progressiivisesta aggressiosta, joka kohdistuu sikiön kehittyviin aivoihin raskauden aikana tai lapsen viiden ensimmäisen elinvuoden aikana (kun aivot ovat vielä epäkypsät).

CP-vammalle on ominaista ongelmat motorisessa kehityksessä (hieno ja karkea motoriset taidot), mutta siihen liittyy yleensä myös seuraavat tekijät:

  • Sensoriset häiriöt
  • Kognitiiviset ongelmat
  • Viestintävaikeudet
  • Havaintohäiriöt
  • Käyttäytymisongelmat
  • Kipu
  • Virtsankarkailu
  • Toissijaiset tuki- ja liikuntaelinten ongelmat
  • Epilepsia

Siksi CP-vamman varhainen diagnosointi ja fysioterapian käyttöönotto ovat olennainen osa siitä kärsivien lasten kehitystä.

Some figure
Aivohalvaus aiheuttaa motorisia, kognitiivisia ja sensorisia rajoituksia. Fysioterapia voi auttaa ratkaisemaan näitä ongelmia.

Lue myös: Ensiapu aivohalvaukseen ja sydämenpysähdykseen

CP-vamman luokitukset

Meidän on luokiteltava CP-vamma kategorioihin, jotta voimme arvioida fysioterapian tuomat edut. Tällä tavalla on mahdollista määrittää sopivin lähestymistapa ja sen hoidon ennuste. Perinteisesti luokitus on seuraava:

  • Motoristen taitojen kehityksen mukaan
  • Typografisen jakauman mukaan
  • Toiminnallisen vakavuuden mukaan

Motoriset taidot: spastinen, dyskineettinen, ataksinen, hypotoninen tai sekoitus

CP-vamma voidaan motoristen taitojen kehityksen mukaan luokitella seuraavasti:

  • Spastinen vamma: Tämä on yleisin muoto. Se muodostaa heterogeenisen ryhmän lisääntyneen lihasjänteen topografisen jakautumisen mukaan. Spastisuus tarkoittaa lihasten kyvyttömyyttä rentoutua. Se sisältää tetraplegian (kaikki neljä raajaa), paraplegian (yleisin muoto, lihasjännitystä esiintyy pääasiassa alaraajoissa) ja hemiplegian (eli lihasjännitystä esiintyy yläraajoissa).
  • Diskineettinen vamma: Tämä ilmenee äkillisinä lihasjännityksen muutoksina, joihin liittyy tahattomia liikkeitä ja primitiivisten refleksien jatkumista. Kliinisen esityksensä mukaan se erotellaan koreoatetoottiseksi (korea, atetoosi, vapina), dystoniseksi ja sekamuotoiseksi.
  • Ataksinen vamma: Lihasjännitys heikkenee motorisen koordinaation, dysmetrian ja ataksian eli tahdonalaisten lihasten koordinointi ongelmien yhteydessä.
  • Hypotoninen vamma: Tämä on sairauden harvinainen muoto. Tässä tapauksessa lihasten jännitys on heikentynyt ja vaste osteotendinoosireflekseihin on lisääntynyt.
  • Sekoitus yllä mainittuja: Tämä tapahtuu, kun motorinen häiriöissä yhdistyy kaikkia yllä mainittuja luokituksia. Yleisin on dystonian ja spastisuuden yhdistelmä.

Topografia riippuu vamman laajuudesta ja siitä, kuinka paljon se rajoittaa päivittäisiä toimia

Topografia voidaan luokitella seuraavasti:

  • Tetraplegia
  • Diplegia
  • Hemiplegia
  • Paraplegia
  • Monoplegia

Tämän lisäksi CP-vamma voidaan luokitella toiminnallisen vakavuuden mukaan lieväksi, keskivaikeaksi tai vaikeaksi. Jos kyseessä on vain lievä vamma, se ei rajoita henkilön päivittäistä toimintaa. Kohtalainen vamma vaatii apua tai tukea päivittäisten toimintojen suorittamiseen, kun taas vakavasta vammasta kärsivä henkilö vaatii tukea kaikissa toimissaan.

CP-vamma ja fysioterapia

CP-vamman hoidossa tarvitaan monitieteistä tiimiä. Hoidon tulee olla yksilöllistä, erikoistunutta ja jatkuvaa. Hoito riippuu henkilön perhetaustasta sekä sosiaalisesta tilanteesta ja kouluympäristöstä.

Motorisen häiriön näkökulmasta hoidon perusta on fysioterapia. Tekniikka riippuu potilaan tilasta ja iästä.

Neurologinen hoito

Tämä tunnetaan myös nimellä “NDT” tai “Bobath-menetelmä”, joka perustuu epänormaalien lihasrefleksien estämiseen lihasjännitettä alentamalla. Erilaisia ​​tekniikoita käytetään helpottamaan normaalia asentoa, erilaisia ​​liikemalleja ja oikeita refleksejä.

Sen lähtökohta on, että normaalin asennon refleksimekanismien läsnäolo on olennaista tiettyjen motoristen taitojen suorittamiselle. Tällä tarkoitetaan suoristus- ja tasapainoreaktiota, vastavuoroista hermotusta ja koordinaatiomalleja.

Se pyrkii alentamaan lihasten jännitystä lisäämällä lihasten venytystä ja normaalimpia liikemalleja tekemällä erilaisia harjoituksia. Sen tavoitteena on auttaa henkilöä suorittamaan toiminnallisia tehtäviä ja kantamaan vartalon painoa.

Rajoitus-induktioliiketerapia

CIMT-lyhenteellä tunnettua hoitoa käytetään parantamaan sairaan raajan toimintaa. Tässä tapauksessa vahvempi raaja immobilisoidaan joksikin aikaa, jotta vaikeammin vammaista raajaa käytetään enemmän.

Kuvioseuranta

Tämä tunnetaan myös nimellä kuviointi, ja se perustuu periaatteeseen, että kehitystä ohjaa jakso, joka on vakiintunut ja ennalta määrätty. Näin ollen, kun se epäonnistuu, seuraavien vaiheiden kehittämisessä ilmenee vaikeuksia.

Tämän lähtökohdan mukaan CP-vammasta kärsivien ihmisten motorista toimintaa voidaan helpottaa peräkkäisten kehitysvaiheiden passiivisella ja pitkittyneellä toistamisella.

Juoksumattoharjoittelu, jossa kehon painoa kannatellaan

Tämä tekniikka perustuu pienten vauvojen primitiiviseen refleksiin ennen painon kannattamista, seisomista tai yrittämistä kävellä tasaisella alustalla. Tässä tapauksessa henkilö, jolla on CP-vamma, asetetaan juoksumatolle simuloimaan kävelyä.

Tämä auttaa kehittämään tasapainoa ja lisää lihasvoimaa alaraajoissa, mikä helpottaa kävelyä ilman tukea. Se auttaa erityisesti spastisesta aivohalvauksesta kärsiviä, koska se parantaa henkilön kävelykykyä ja vähentää painon jakautumisesta johtuvaa epäsymmetriaa seisoessa.

Venytysharjoitukset

CP-vamman tapauksessa lihasten jännitys ja vastus on lisääntynyt. Siksi tämä menetelmä perustuu manuaaliseen venytykseen lihasjännityksen lievittämiseksi. Tällä saavutetaan seuraavat:

  • Parantaa kehon liikeratoja
  • Vähentää lihasten spastisuutta
  • Parantaa kävelyä

Yleensä käytetään nopeita tai lyhyitä ja pitkittyneitä tai pitkäkestoisia venytystekniikoita. Tämä voidaan tehdä myös käyttämällä kehon painon ja painovoiman vaikutusta tai mekaanisesti koneilla. Tämä auttaa passiivisesti pidentämään lihaksia ja voittamaan lihasten luonnollisen jännityksen.

Toinen tapa toteuttaa tämäntyyppistä fysioterapiaa on staattinen painon kannattelu. Tätä varten käytetään kallistuspöytiä tai seisomakehyksiä. Tämä parantaa antigravitaatiovoimaa, vähentää lihasten spastisuutta, stimuloi motorista toimintaa ja vähentää nivelten turvotusta.

Some figure
Fysioterapiassa käytettävät tekniikat riippuvat vamman asteesta, potilaan iästä ja hänen yksilöllisistä tarpeistaan.

Lue myös: Aivohalvaukset lapsilla: oireet ja syyt

Lihaksia vahvistavia harjoituksia

Fysioterapiassa voidaan käyttää erityisiä toiminnallisia harjoituksia kuten: kuntopyöriä, juoksumattoa, plyometrisiä harjoituksia tai bimanuaalista stimulaatiota.

Vesihoito

Terapeuttisten kylpyammeiden käyttö antaa useita etuja CP-vamman hoidossa. Sen lisäksi, että se edesauttaa psyykkistä ja kardiovaskulaarista sopeutumista, se myös tukee tasapainon kehitystä. Vesiterapia edistää verenkiertoa ja elimistön lämpötilan säätelyä, mikä hidastaa sykettä.

Vesiterapian lämmin vesi vähentää lihasten spastisuutta ja mahdollistaa suuremman liikkumavapauden. Tällä tavalla hyödynnetään lihaskestävyyttä ja -voimaa. Toisaalta se myös rentouttaa potilasta ja parantaa hänen koordinaatiota, mikä tarkoittaa parempaa fyysistä ketteryyttä.

CP-vamman hoito perustuu ihmisen elämänlaadun parantamiseen

CP-vamman hoidon päätavoitteena on auttaa henkilöä saavuttamaan maksimaalinen itsenäisyys toiminnallisella tasolla. Hoidot tulee olla yksilöllisiä ja mukautettava henkilön ympäristöön.

Fysioterapiassa toteutetaan voima- ja joustavuus harjoituksia asennon sekä yleisen liikkuvuuden parantamiseksi. Se auttaa myös hallitsemaan kiputiloja ja ehkäisee lihaskouristuksia.

Se parantaa kehon tasapainoa, koordinaatiota, voimaa, joustavuutta, kivunhallintaa, ryhtiä, kestävyyttä ja yleistä elämänlaatua. On kuitenkin tärkeää aloittaa hoidot ajoissa hoitoennusteen parantamiseksi.

Fysioterapia on sitä tehokkaampaa mitä aikaisemmin se aloitetaan, sillä ensimmäisten elinvuosien aikana esiintyy paljon hermosolujen plastisuutta, mikä mahdollistaa uusien synaptisten yhteyksien kehittymisen tai lisääntymisen.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.