Kuinka auttaa lasta sopeutumaan uuteen kouluun

Koulun vaihtaminen ei ole helppoa lapsille. He tarvitsevat aikaa sopeutuakseen ja tunteakseen olonsa hyväksi uuden muutoksen kanssa. Lue tästä artikkelista, kuinka voit auttaa heitä.
Kuinka auttaa lasta sopeutumaan uuteen kouluun

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Ensimmäinen päivä uudessa koulussa on hetki, joka aiheuttaa paljon ahdistusta ja pelkoa useimmissa lapsissa, iästä riippumatta. Sopeutumisjakso kestää yleensä muutaman kuukauden ennen kuin lapsi todella tuntee olonsa mukavaksi uuden opettajansa ja luokkatovereidensa kanssa. Vanhempina meillä on velvollisuus auttaa lasta sopeutumaan uuteen kouluun ja pääsemään yli tästä ahdistuksesta. Ajattele lasi puoliksi täynnä, ja löydä tästä uudesta kokemuksesta kaikki hyvät puolet. Älä jätä lukematta tämän artikkelin vinkkejä.

Mistä pelko ja ahdistus ovat peräisin?

Vanhempien velvollisuutena on auttaa lasta sopeutumaan uuteen kouluun
Tuntemattoman pelko on yksi ahdistuksen syistä lapsen mennessä uuteen kouluun.

Lapsen iällä ei ole merkitystä; ahdistusta ja erilaisia pelkoja ilmaantuu lähes takuuvarmasti, kun kyseessä on tämän suuruusluokan muutos. Lasten tuntemuksia ei ole vaikea ymmärtää, meidän on vain asetuttava heidän asemaansa.

Uusi koulu merkitsee uutta alkua perheen pienimmille (ja myös isommille). Yleisimpiä pelkoa ja ahdistusta aiheuttavia tekijöitä ovat muun muassa:

  • Tuntematon: Kaikki on uutta, eikä lapsi tiedä kuinka asiat tulevat sujumaan tai mikä häntä odottaa.
  • Ilman ystäviä jääminen: Uusi koulu merkitsee sitä, että lapsi joutuu luokkaan jossa kaikki tuntevat jo toisensa. Lapsi liittyy siis mukaan jo muodostuneeseen ryhmään, jossa hänellä ei ole vielä yhtäkään ystävää. On loogista, että tällainen tilanne aiheuttaa pelkoa.
  • Ystävien menettäminen: Yksi yleinen pelko on se, että lapsi menettää ystävät vanhassa koulussa, nämä unohtavat hänet eikä hän näe heitä enää koskaan.

Muista, että sopeutumisjakson pituus vaihtelee lapsesta toiseen iästä (pienet lapset sopeutuvat yleensä paljon nopeammin kuin vanhemmat) ja persoonasta (ujot lapset tarvitsevat yleensä enemmän sopeutumisaikaa) riippuen. Ole kärsivällinen ja auta lastasi tämän vaikean vaiheen läpi!

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Keinoja edistää lasten itsetuntoa

Kuinka auttaa lasta sopeutumaan uuteen kouluun

Vaikka onkin todennäköistä, että koulun vaihtaminen aiheuttaa jonkin verran ahdistusta myös vanhemmissa, se tulisi pitää kurissa. Muista, että vanhemmat ovat peili, josta lapset näkevät itsensä. Me olemme heille esimerkkinä.

Katsotaan seuraavaksi muutamia hyviä vinkkejä, joilla voit auttaa lasta sopeutumaan uuteen kouluun.

Ennen koulun vaihtamista

Vanhempien tuki auttaa lasta sopeutumaan uuteen kouluun
Uusien tottumusten aloittamisessa tarvitaan avointa keskustelua ja myötäelämistä.
  1. Ilmoita muutoksesta vasta silloin, kun se on varmaa: Mahdollisuuksista puhuminen lasten kanssa aiheuttaa heille ainoastaan stressiä. Kerro heille koulun vaihtamisesta vasta silloin, kun olet siitä täysin varma.
  2. Selitä syyt: Muutokseen johtavista syistä puhuminen lasten kanssa on ainoa tapa saada heidät ymmärtämään, miksi sitä tarvitaan. Vaikka he ovat pieniä, heillä on kyky järkeillä. Varaudu vastaamaan kärsivällisesti heidän kysymyksiinsä ja puhumaan avoimesti!
  3. Anna tärkeää tietoa: Kerro heille, milloin he aloittavat uudessa koulussa, millainen heidän päiväjärjestyksensä tulee olemaan, miten koulussa toimitaan ja kaikkea muuta minkä katsot tärkeäksi lapsen ahdistuksen vähentämiseksi.
  4. Ole myötätuntoinen: Hetki on vaikea lapsille. Asettaudu heidän asemaansa äläkä menetä malttiasi. Lapsesi tarvitsevat ymmärrystäsi, rakkauttasi ja tukeasi.
  5. Käy koulussa vierailulla: Tutustu uuteen kouluun ennen koulun alkamista (tai ennen muuttopäivää). Lasten on hyvä saada koulusta jonkinlainen käsitys ennen sinne menemistä. Kysy koululta, onko siellä mahdollista käydä vierailulla.
  6. Hyödynnä vapaa-ajan aktiviteetteja: Jos koulu tarjoaa vapaa-ajan aktiviteetteja tuntien ulkopuolella, lapset kannattaa ehkä ilmoittaa niihin mukaan. Valitse sellainen aktiviteetti, josta lapset pitävät, ja anna heidän vähitellen tottua uuteen kouluun ja uusiin luokkakavereihinsa. Näin he eivät tunne itseään enää niin paljon uudeksi oppilaaksi, kun tulee aika siirtyä uuteen kouluun.

Kuinka auttaa lasta sopeutumaan uuteen kouluun: ensimmäinen koulupäivä

Ensimmäinen koulupäivä voi ahdistaa ja pelottaa lasta
Ahdistuksen vähentämiseksi ensimmäisestä päivästä tulisi tehdä miellyttävä.
  1. Herätä lapsi hellästi: Syö lapsen kanssa aamupala kiirehtimättä ja yritä rauhoittaa hänen ahdistustaan.
  2. Vie lapsi uuteen kouluun: Lapsen iällä ei ole väliä; hän tarvitsee apuasi kohdatessaan uudet opettajansa ja luokkatoverinsa. Ole hänen tukenaan!
  3. Kuuntele häntä: Kerro lapselle, että ymmärrät hänen pelkojaan ja epävarmuuttaan.
  4. Ole täsmällinen: Sekä viedessäsi lapsesi kouluun että hakiessasi hänet. On tärkeää, että lapsi menee kouluun ajoissa aamulla, ja aivan yhtä tärkeää, että hän näkee sinut odottamassa päivän päätteeksi.
  5. Jos lapsi itkee: (Pienten lasten tapauksessa) Vakuuta hänelle, että kaikki tulee menemään hyvin, mutta älä vain vie lasta kotiin!
  6. Kiinnitä huomiota merkkeihin: Jotkut lapset eivät kerro kaikkea mitä koulussa tapahtuu, tai he eivät osaa kuvailla tuntemuksiaan. Tarkkaile lasta ja yritä huomata merkkejä persoonallisuuden tai asenteen muutoksesta, jotta tiedät kuinka hän pärjää uuden elämänmuutoksen kanssa.

Sopeutusvaiheen aikana

Lapsi tarvitsee aikaa sopeutuakseen uuteen kouluun
Sopeutumisvaiheen kesto riippuu lapsen persoonasta ja iästä.
  1. Älä unohda, että puhuimme sopeutumisjaksosta: On mahdotonta ennustaa, kuinka kauan lapselta kestää tottua uuteen kouluunsa. Ole rauhallisin mielin ja muista, että jokainen ihminen tarvitsee oman aikansa sopeutuakseen.
  2. Älä koskaan menetä malttiasi, jos lapsi ei halua mennä kouluun: Sopeutuminen voi olla hyvin haastavaa. Kuuntele lastasi ja auta häntä, äläkä aiheuta enempää stressiä hänen elämäänsä syytöksillä tai huutamalla.
  3. Ole yhteydessä muihin vanhempiin: Ota selvää, keistä lapsista lapsesi pitää koulussa, ja keskustele näiden vanhempien kanssa. Voit ehkä kutsua lapset kotiisi leikkimään tai syömään ja auttaa näin lastasi rikkomaan jään.
  4. Kuuntele enemmän kuin puhut: Anna lapsesi ilmaista tuntemuksiaan, yritä ymmärtää häntä, äläkä turvaudu latteuksiin. Jokainen ihminen käsittelee muutosta eri tavoin.

Uuteen kouluun sopeutuminen voi viedä aikaa ja olla hankalaa, lapsen luonteenpiirteistä riippuen. Ole kärsivällinen ja myötätuntoinen! Vain tällä tavoin pystyt auttamaan lastasi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.