Kuukautissienen edut ja haitat

Kuukautissienet ovat naisten hygieniatuotteita, jotka ovat 100 % ekologisia ja biohajoavia. Opi niistä enemmän täällä.
Kuukautissienen edut ja haitat
Leidy Mora Molina

Tarkistanut ja hyväksynyt: sairaanhoitaja Leidy Mora Molina.

Kirjoittanut Edith Sánchez

Viimeisin päivitys: 14 huhtikuuta, 2023

Kuukautissieni on kestävä naisten hygieniatuote, joka voi korvata kertakäyttöiset tamponit ja siteet sekä kuukautiskupit. Se on turvallinen ja tehokas menetelmä.

Arvioiden mukaan naiset käyttävät keskimäärin jopa 9 000 kertakäyttöistä sidettä tai tamponia hedelmällisen elämänsä aikana. Näiden esineiden hajoaminen kestää jopa 300 vuotta. Siten kuukautissieni on paljon kestävämpi vaihtoehto.

Kuukautissienet eivät vielä ole yleisiä eduistaan huolimatta. Ne eivät kuitenkaan ole uusi tuote, sillä naiset ovat käyttäneet niitä jo muinaisista ajoista lähtien. Katsotaanpa, mitä ne ovat ja mitkä ovat niiden edut ja haitat.

Mikä on kuukautissieni

Kalenteri ja tamponit kuukautisten aikana.
Kuukautissieni on kestävä vaihtoehto tamponeille.

Kuukautissieni on naisten hygieniatuote, joka muistuttaa tamponia. Se asetetaan emättimen kanavaan imemään kuukautisvuotoa noin kuudesta kahdeksaan tuntia. Sientä voi käyttää uudelleen, ja sen käyttöikä on noin vuosi.

Sienet ovat erittäin joustavia, minkä ansiosta ne mukautuvat täydellisesti emättimen seinämiin. Kuukautissieniä on kahta tyyppiä: luonnollinen ja synteettinen. Luonnolliset ovat peräisin merestä, biohajoavia ja uudelleenkäytettäviä. Synteettiset sienet taas ovat kertakäyttöisiä.

Luonnolliset kuukautissienet ovat olleet olemassa noin 3 000 vuotta. Naiset eivät kuitenkaan käyttäneet niitä kovinkaan paljon. Ne löydettiin uudelleen 1800-luvulla, mutta ne unohdettiin taas 1900-luvulla. Nykyään ne ovat jälleen vaihtoehto intiimihygieniassa.

Luonnolliset kuukautissienet viljellään tai kerätään merestä. Niiden pohjaa ei kosketa, jotta organismi voi uusiutua. Ne korjataan vasta, kun ne ovat saavuttaneet vähintään 12,5 senttimetrin koon.

Kuukautissienen käyttö

Kuukautissienen käyttö on hyvin yksinkertaista. Ensin se kostutetaan hyvin ja sitten ylimääräinen vesi puristetaan pois. Sitten se taitetaan ja työnnetään emättimeen sormien avulla. Sen pitäisi mennä kokonaan sisään eikä aiheuttaa epämukavuutta.

Vaikka sitä voidaan käyttää jopa kahdeksan tuntia putkeen, yleensä kolmesta kuuteen tuntiin on sopiva aika. Kaikki riippuu verenvuodon määrästä. Sientä käytettäessä on mahdollista suorittaa mitä tahansa toimintaa.

Joissakin sienissä on naru tai teippi, josta vetämällä sienen saa poistettua emättimestä. Toinen mahdollisuus on mennä kyykkyyn, työntää sormet emättimeen ja poista sieni sormien avulla. Jos tässä ilmenee vaikeuksia, paras tapa on mennä suihkun alle ja kastella emättimen sisäänkäynti. Tämä saa sienen turpoamaan ja laskeutumaan, mikä helpottaa sen poistamista.

Kuukautissienen edut

Yksi luonnollisen kuukautissienen suurista eduista on, että se on 100 % ekologinen ja kierrätettävä. Lisäksi voit leikata sen niin, että se sopii paremmin omaan anatomiaasi, mikä tekee siitä erittäin mukavan.

Kuukautissieni on pehmeä ja luonnollisessa versiossa ei ole mitään myrkkyjä tai haitallisia aineita. Siteissä ja tamponeissa sitävastoin on yleensä materiaaleja, joissa on petrokemian johdannaisia. Luonnollinen kuukautissieni on myös hypoallergeeninen ja antibakteerinen. Siksi ei esiinny ärsytystä, kutinaa tai epämukavuutta.

Lisäksi ne sopivat kaikille naisille, vaikka olisi jonkinlainen sukuelinten esiinluiskahdus. Niiden säilyvyys on jopa yksi vuosi, vaikka ne suositellaan heittämään pois kuuden kuukauden kuluttua.

Synteettisillä kuukautissienillä ei ole yhtä paljon etuja, etenkään ekologisesta näkökulmasta. Ne ovat kuitenkin yhtä ergonomisia kuin luonnollisetkin sienet, ja niiden muotoilu helpottaa niiden asettamista ja poistamista.

Kuukautissienen haitat

Luonnollisen kuukautissienen haittojen joukossa on se, että se on melko karkea. Jos et kostuta sitä, se voi aiheuttaa epämukavuutta, kun laitat sen emättimeen. Lisäksi vain synteettisissä versioissa on poistamista helpottava naru tai teippi.

Suurin haitta on kuitenkin hygienia. On erittäin tärkeää ostaa tämä tuote luotettavalta toimittajalta. On mahdollista, että niiden luonnollisessa sienessä on vielä hiekkaa tai alkuainejäämiä.

Myös kuukautissienen pesu ennen uudelleenkäyttöä voi olla monimutkaista. Siihen voi jäädä likaa ja mikro-organismeja. Tämä voi edistää bakteerien liikakasvua ja johtaa infektioon. Tällä hetkellä asiasta ei ole riittävästi tutkimusta.

Muutamia vinkkejä ja faktoja

Jos päätät käyttää kuukautissientä, valitse luotettavan toimittajan tuote.

Ihannetapauksessa kannattaa ostaa ruskea kuukautissieni, sillä kellertävä voi olla huonolaatuisempi. Ei ole suositeltavaa pestä sitä saippualla tai pesuaineilla kuukautisten aikana. Paras tapa on puhdistaa ne runsaalla vedellä ja käyttää sitten uudelleen.

Kuukautisten loputtua on parasta liottaa se yön yli nesteessä, jossa on vettä, ruokasoodaa ja omenaviinietikkaa. Pese sieni seuraavana päivänä hyvin, kunnes se on täysin puhdas.

Purista se sitten mahdollisimman kuivaksi ja anna vielä ilmakuivua, mieluiten ripustamalla se narulle. Kun se on kuiva, säilytä sitä puhtaassa pussissa, joka on mieluiten valmistettu puuvillasta. Jos se hajoaa tai siitä irtoaa pölyä, heitä se pois. Yleinen suositus on heittää sieni pois kuuden kuukauden kuluttua.

Käänny gynekologin puoleen

Kuukautissienet kannattaa ostaa apteekista tai erikoisliikkeistä. Jos huomaat muutoksia tai epämiellyttäviä oireita, kun aloitat niiden käytön, on parasta lopettaa käyttö ja kääntyä gynekologin puoleen.

Tällä hetkellä millään kuukautissienellä ei ole Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviraston (FDA) hyväksyntää. Jos sinulla on epäilyksiä niiden käytöstä tai ostamisesta, on parasta kääntyä lääkärin puoleen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.