Kuukautiset myöhässä: pitäisikö minun huolestua?

Myöhässä olevien kuukautisten on todellakin tapana stressata naisia, mutta tämä ongelma on oikeastaan melko yleistä tietyissä elämänvaiheissa. Tässä artikkelissa opit mitkä ovat pääsyyt kuukautisten myöhästymiseen.
Kuukautiset myöhässä: pitäisikö minun huolestua?

Viimeisin päivitys: 07 helmikuuta, 2019

Kuukautiset myöhässä; olenkohan raskaana? Yleensä se on ensimmäinen mieleesi tuleva ajatus. Raskaus ei kuitenkaan ole ainoa mahdollisuus siihen, miksi kuukautiset ovat myöhässä. Lue lisää syitä tästä artikkelista!

Tässä artikkelissa kerromme sinulle milloin sinun pitäisi mennä lääkäriin tai huolestua jos kuukautisesi jäävät väliin.

Kuukautiset myöhässä – olenko raskaana?

Teoriassa naisen kuukautiskierto kestää 28 päivää. Ihmiskeho ei kuitenkaan toimi kuin robotti tai kello, joten naiset voivat saada kuukautisensa sitä aikaisemmin tai myöhemmin.

Meidän kehomme toiminta yhdistyy useisiin järjestelmiin, jotka toimivat yhdessä kuin hyvin öljytty koneisto. Siten immuuni-, aineenvaihdunta-, verenkierto-, hormonijärjestelmän tulee olla täydellisessä kunnossa, jotta kuukautiskierto olisi tasan neljä viikkoa.

Mikäli kuukautisesi eivät tule ajallaan, saatat huolestua tai vaikkapa innostua hieman raskauden mahdollisuudesta. Raskaus on kaikista yleisin syy kuukautisten myöhästymiseen, mutta ei kuitenkaan ainoa. Myös muut tekijät voivat vaikuttaa ajoitukseen.

Kuukautiset myöhässä- yleisimmät syyt

Kerromme aluksi kuukautisten myöhästymistä aiheuttavista tekijöistä, joista sinun ei tarvitse huolestua. Sinun tulisi kuitenkin kiinnittää niihin huomiota jotta ne eivät toistu tulevaisuudessa.

1. Stressi ja ahdistus

kuukautiset myöhässä stressin takia

Naiset ovat nykyään paljon paineen alaisena (töissä ja sosiaalisessa elämässä), mikä vaikuttaa heidän terveyteensä. Samaan aikaan kun on “normaalia” että stressi muuttaa kuukautiskiertoa, se ei ole hyväksi.

Ehkä käyt elämässäsi läpi jotakin, joka muuttaa kuukautisiasi. Ahdistavaa häitä edeltävää aikaa, matkaa, isoa muutosta tai stressaavaa loppukoetta, velvollisuuksia tai taloudellista tilannetta, joilla on suora vaikutus hormonituotantoosi.

Näissä tilanteissa kuukautisesi tulevat myöhästymään vain muutamalla päivällä tai ne alkavat kun ratkaiset ongelman. Sen ei pitäisi olla merkki muista ongelmista, mutta käy varmuuden vuoksi gynekologilla.

2. Muutokset painossa

Saatat huomata muutoksia kuukautisissasi, kuten myös myöhästymistä, mikäli menetät tai saat painoa lisää. Sinun tulisi tietää, että adiposyyteillä (rasvasoluilla) on merkittävä rooli hormonituotannossa ja ne voivat laittaa kuukautiskiertosi täysin sekaisin.

Ylipainoiset naiset tuottavat enemmän estrogeeniä kuin normaalipainoiset ja todella laihat naiset tuottavat vähemmän. Kumotaksesi tämän ongelman, sinun pitäisi selvittää kuinka paljon sinun kuuluisi painaa ja pyrkiä saavuttamaan tuo tavoite.

3. Imetys

kuukautiset myöhässä imetyksen takia

Naiset, jotka ovat juuri synnyttäneet, saavat kuukautisensa useita kuukausia myöhemmin. Kehon täytyy palautua takaisin normaaliin rytmiin radikaalin hormonimuutoksen jälkeen, jonka se kävi läpi raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen.

Jotkut naiset saavat kuukautiset vasta vuoden tai useamman vuoden jälkeen synnytyksestä. Jos sinulle tapahtuu niin, käy lääkärissä tarkistamassa mitä on meneillään.

4. Ehkäisyn lopettaminen

Jos nainen käyttää ehkäisypillereitä, hänen kuukautisensa ovat säännölliset. Kun hän kuitenkin jostain syystä lopettaa niiden käytön, täytyy hänen kehonsa alkaa työskennellä taas luonnollisesti, mikä tarkoittaa sitä että munasolujen täytyy työskennellä itsenäisesti.

Tämä saattaa myöhästyttää ovulaatiota ja sen seurauksena kuukautisia. On normaalia että näin tapahtuu kerran. Jos kuukautiset eivät kuitenkaan tule vielä seuraavankaan kuukauden aikana, käy lääkärissä.

Kuukautiset myöhässä – milloin lääkäriin?

kuukautiset myöhässä

Joissakin tapauksissa myöhästyneet kuukautiset voivat kuitenkin liittyä vakavampiin terveysongelmiin tai ne voivat vaatia erityistä lääkinnällistä hoitoa. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että sinun pitäisi huolestua tai ajatella negatiivisesti. Hae sen sijaan ammattilaisapua seuraavien mahdollisten ongelmien hoitamiseksi, kuten:

1. Tulehdukset ja taudit

Jotkin yleiset taudit kuten influenssa, virtsaputkentulehdus sekä nielurisatulehdus voivat häiritä kuukautiskiertoa, varsinkin jos käytät lääkitystä niiden hoitoon.

2. Kilpirauhasongelmat

kuukautiset myöhässä hormonitoiminnan takia

Yli- tai aliaktiivinen kilpirauhanen voi aiheuttaa paljon epätasapainoa, muun muassa kuukautisten myöhästymistä.

Sinun täytyy tarkistaa millaisen hoidon tarvitset – lääkkeitä, jodin lisäystä tai ehkä jopa kilpirauhasen poiston.

3. Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä (PCOS)

Tämä on endokriiniseen järjestelmään liittyvä sairaus, jonka ominaispiirteitä ovat kuukautiskierron häiriöt ja munasarjakystan muodostuminen. Se voi johtaa hedelmättömyyteen pidemmälle edenneissä tai hoitamattomissa tapauksissa.

Tämän oireyhtymän hoitamiseksi suositellaan terveellisempiä elämäntapoja sekä painonpudotusta, mikäli vain mahdollista. Potilaille määrätään myös tiettyjä hormonivalmisteita riippuen siitä haluaako nainen tulla raskaaksi tulevaisuudessa vai ei.

Sinun ei pitäisi huolestua mikäli kuukautisesi ovat enintään viisi päivää myöhässä, sillä ihmiskeho ei ole täsmällinen. Pidempi viive voi olla kuitenkin merkki sairaudesta tai ongelmasta. Kun olet rajannut ulos kuukautiskierron muutoksiin johtavat “normaalit” tilanteet, varaa aika lääkäriin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Fernández-Alonso, A. M.; Cuadros, J. L.; Chedraui, P.; Mendoza, M.; Cuadros, A. M., and Pérez-López, F. R. (2010). “Obesity is related to increased menopausal symptoms among Spanish women”, Menopause Int, 16 (3): 105-110.
  • Ganong, W. (2007). Fisiopatología Médica: introducción a la medicina clínica. México, DF: El Manual Moderno.
  • Sociedad Española de Ginecología y Obstetricia (2007). Fundamentos de Obstetricia. Madrid: Marte.
  • Tortora, G. (2006). Principios de Anatomía y Fisiología. Buenos Aires: Médica Panamericana.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.