Logo image
Logo image

Kuivatut luumut estävät luumassan menetystä

3 minuuttia
Vaikka kuivatut luumut eivät sisälläkään kalsiumia, ovat useat tutkimukset osoittaneet , että 3-5 kappaleen syönti päivittäin voi alentaa riskiä kärsiä luustoon liittyvistä sairauksista.
Kuivatut luumut estävät luumassan menetystä
Viimeisin päivitys: 12 marraskuuta, 2018

Sanotaan, että paras tapa pitää luut terveinä on syödä paljon kalsiumia sisältäviä tuotteita, ja että tähän tarkoitukseen sopivat parhaiten maito ja maitotuotteet. Onko tämä kuitenkaan täysi totuus asiasta? Tässä artikkelissa kerromme kalsiumista toisenlaisesta näkökulmasta. Maidon korostamisen sijaan esittelemme toisen ruoan, jolla on fantastiset hyödyt luiden terveyden kannalta: kuivatut luumut. Lue lisää, jotta voisit estää luumassan menettämistä kuivattujen luumujen avulla!

Totuus kalsiumista

Kun puhutaan luiden ongelmista kuten vaikka osteoporoosista, esiin tulee usein kalsiumin hyödyt luiden terveyden kannalta. Vaikka kyseinen mineraali on tärkeä ihmisen terveydelle, on olemassa myös muita yhtä tärkeitä mineraaleja, jotka auttavat kehoa imeyttämään saamansa kalsiumin.

Ensimmäiseksi sinun kannattaa keskittyä mahdollisimman suuren kalsiumin määrän sijasta siihen, kuinka tasapainoinen ruokavaliosi on ja saatko siitä sekä kalsiumia että muita elimistösi tarvitsemia ravinteita. Kuivatut luumut ovat yksi tällaisista suositeltavista tuotteista, ja seuraavassa kerromme tarkemmin niiden terveyttä edistävistä ominaisuuksista.

Some figure

Happamoituminen

Keholla voi olla hapan tai emäksinen pH ja useimmat ihmiset ovat taipuvaisia happamuuteen muun muassa huonojen ruokatottumusten vuoksi (ei-suositeltavia ovat esimerkiksi paistetut ruoat ja teollisesti käsiteltyjä sokereita sisältävät tuotteet). Syynä ovat myös muut elämäntapaan liittyvät haitalliset tekijät, esimerkiksi alkoholi, tupakointi, negatiiviset tunteet, stressi tai saasteet.

Mitä tämä happamoituminen sitten tarkoittaa? Liiallinen happamuus saa elimistössä aikaan reaktion, jossa keho alkaa ikään kuin varastamaan kalsiumia luilta ja se poistaa tämän virtsan kautta, jotta pH-arvosi pysyisi mahdollisimman tasapainoisena.

Tähän ilmiöön liittyy kuivattujen luumujen ensimmäinen hyöty: luumut ovat nimittäin mahtava elimistön pH-arvon tasapainottaja, sillä niillä on alkalisoiva vaikutus.

Muita kuivatuista luumuista saatavia ravinteita

Lisäksi kuivatut luumut sisältävät paljon kaliumia, magnesiumia, booria, kuparia ja rautaa, ja niissä on A- ja K-vitamiineja. Nämä ovat välttämättömiä luiden terveydelle, ja ne estävät luumassan menetystä. Useiden tutkimusten mukaan niiden syönti päivittäin voi vähentää riskiä kärsiä luustoon liittyviin sairauksiin.

Kuivatut tai tuoreet luumut ovat ravinteikkaita ja ne estävät tehokkaasti ummetusta, minkä vuoksi niitä olisi hyvä syödä erityisesti aamuisin.

Some figure

Kuinka kuivatut luumut tulee syödä?

Terveellisin tapa syödä kuivatut luumut on jättää ne likoamaan yön yli kupilliseen vettä. Syö ne sitten tyhjään vatsaan aamulla, ja juo myös vesi. Ihanteellista olisi, jos söisit 3-5 kuivattua luumua päivittäin.

Jos kuivatut luumut eivät kuitenkaan kuulosta sinusta kovin houkuttelevalta idealta, voit yhdistää ne tuoreisiin hedelmiin tai vihanneksiin. Voit myös laittaa niitä leipiin tai kakkuihin, ja luumun makea mehukkuus voi korvata sokerin lempiresepteissäsi.

Some figure

Pidä ruokavaliosi täyspainoisena

Sinun kannattaa myös kokeilla seuraavaksi esittelemiämme muita hyödyllisiä ruokia, sillä ne edesauttavat luuston terveyttä niiden runsaan vitamiini- ja mineraalipitoisuuden vuoksi. Nämä tuotteet sisältävät paljon kalsiumia, ja ne ovat keholle helpommin imeytettäviä kuin maitotuotteet tai sellaiset tuotteet, joihin on lisätty kalsiumia.

  • Seesam: enemmän kalsiumia kuin maidossa, ja se myös imeytyy helpommin. Kokeile raakoja seesaminsiemeniä tai valitse gomashio-sekoitus, jossa on jauhettuja seesaminsiemeniä ja suolaa. Muita vaihtoehtoja ovat seesamiöljy ja tahini (joka on seesamitahnaa). Voit myös sekoittaa tahinia veteen, sitruunaan, kaneliin ja hunajaan, jotta saisit valmistettua loistavan makuisen seesam-juoman.
  • Maca: runsaasti kalsiumia ja rautaa, ja se on erinomainen hormonitoiminnan tasapainottaja. Jos kuitenkin kärsit hallitsemattomasta, korkeasta verenpaineesta tai herkästä vastustuskyvystä, kannattaa sinun ottaa selvää macan käyttöohjeista ennen kuin ryhdyt nauttimaan sitä.
  • Keitetyt porkkanat: paljon enemmän kalsiumia kuin raaoissa porkkanoissa.
  • Peltokorte: sisältää paljon seleeniä, ja voit juoda kortehauduketta 2-3 kupillista päivittäin.
  • Suolavesi: luonnollinen ravintolisä, jolla on monia hyötyjä. Sitä löytyy luontaistuotteisiin erikoistuneista kaupoista, ja suosittelemme yhden ruokalusikallisen nauttimista aina ennen aterioita.

Smoothie luiden terveyden edistämiseksi

Kokeile myös tätä herkullista reseptiä luiden vahvistamiseksi:

  • Sekoita yksi ruokalusikallinen seesaminsiemeniä kupilliseen vettä – käytä tähän tehosekoitinta, ja anna sekoittua vähintään minuutin ajan.
  • Siivilöi tuloksena oleva seesamijuoma; voit käyttää siementen jämät johonkin muuhun reseptiin.
  • Kaada juoma takaisin tehosekoittimeen, ja lisää sinne myös kolme aiemmin liottamaasi kuivattua luumua.
  • Lisää vielä hiukan kanelia.

Tässä on kaikki, mitä tarvitaan luumusmoothien valmistamiseksi – tuloksena on herkullinen aamiainen tai välipala, joka pitää oman ja perheesi luuston terveenä!

Some figure

Kokeile näitä vinkkejä, jos haluat edesauttaa luustosi kuntoa luonnollisin keinoin – syö kuivattuja luumuja luumassan menetyksen estämiseksi!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


Hooshmand, S., Chai, S. C., Saadat, R. L., Payton, M. E., Brummel-Smith, K., & Arjmandi, B. H. (2011). Comparative effects of dried plum and dried apple on bone in postmenopausal women. British Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1017/S000711451100119X

Stacewicz-Sapuntzakis, M., Bowen, P. E., Hussain, E. A., Damayanti-Wood, B. I., & Farnsworth, N. R. (2001). Chemical composition and potential health effects of prunes: A functional food? Critical Reviews in Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1080/20014091091814

Sacco, S. M., Power, K. A., Chen, J., Ward, W. E., & Thompson, L. U. (2007). Interaction of sesame seed and tamoxifen on tumor growth and bone health in athymic mice. Experimental Biology and Medicine (Maywood, N.J.). https://doi.org/10.1007/s001010050971

Liu, H., Jin, W., Fu, C., Dai, P., Yu, Y., Huo, Q., & Yu, L. (2015). Discovering anti-osteoporosis constituents of maca (Lepidium meyenii) by combined virtual screening and activity verification. Food Research International. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2015.06.028

Lee, S. W., Kim, B. K., & Han, J. A. (2018). Physical and functional properties of carrots differently cooked within the same hardness-range. LWT. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2018.03.055

Attaluri, A., Donahoe, R., Valestin, J., Brown, K., & Rao, S. S. C. (2011). Randomised clinical trial: Dried plums (prunes) vs. psyllium for constipation. Alimentary Pharmacology and Therapeutics. https://doi.org/10.1111/j.1365-2036.2011.04594.x


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.