Kuinka valmistaa herkullista hernetahnaa?

Hernetahnan avulla saat päivittäisen annoksesi kuituja ja vitamiineja. Samalla se on helposti valmistettavissa oleva resepti, joka yllättää sinut positiivisesti.
Kuinka valmistaa herkullista hernetahnaa?
Anna Vilarrasa

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Anna Vilarrasa.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Herneestä voi nopeasti ja helposti valmistaa herkullista hernetahnaa. Tarvitset vain muutamaa raaka-ainetta sekä tehosekoittimen, ja tahna on valmista muutamassa minuutissa!

Tämä kermainen seos sopii täydellisesti minkä tahansa proteiinin kanssa, oli se sitten lihaa, kalaa tai tofua. Sen lisäksi, että se tuo ateriaan väriä, se toimii myös lisukkeena tai kastikkeena.

Jatkamalla lukemista saat tietää, kuinka valmistaa herkullista hernetahnaa sekä sen, miten se hyödyttää terveyttäsi.

Terveellistä ja herkullista hernetahnaa

Herneet ovat kasviksia, joita joko rakastat tai inhoat. Monesti niihin liittyvä ongelma piilee siinä, että niitä ei voi valmistaa kovinkaan monella tapaa – melkeinpä aina herneitä nautitaan keitettyinä, ruuan lisukkeena.

Ja vaikka ne ovatkin herkullisia myös näin kypsennettyinä, haluat varmasti tietää myös muita reseptejä, joissa herne on pääosassa. Tällaisia ruokalajeja ovat esimerkiksi erilaiset muhennokset, laatikot, salaatit tai kylmien päivien keitot.

Herneet (pisum sativum) ovat esi-isiemme ruokaa, ja erittäin merkittävä raaka-aine perinteisessä välimerellisessä keittiössä. Ne erottuvat edukseen sisältämänsä kuidun, C- ja K-vitamiinin sekä mineraalien, kuten raudan, magnesiumin ja fosforin ansiosta. Ne myös sisältävät hieman enemmän proteiinia kuin monet muut tuoreet kasvikset.

Tämän kaiken ansiosta herneet ovat ihanteellista ravintoa henkilöille, joilla on kohonnut riski anemiaan tai jotka saavat ruokavaliostaan liian vähän rautaa. Lisäksi ne sisältävät hyvän määrän seleeniä, folaatteja sekä antioksidantteja.

Asiantuntijat tutkivat herneiden potentiaalisia hyötyjä sydän- ja verisuonitauteja, kakkostyypin diabetesta sekä joitakin syöpätyyppejä sairastaville sekä ruuansulatuskanavan terveydelle.

Herneet sopivat kuitenkin ihan jokaisen jokapäiväiseen ruokavalioon, jopa pienille lapsille. Tässä artikkelissa esittelemme kaksi reseptiä herkullisen hernetahnan valmistukseen.

Syömällä terveellistä ja herkullista hernetahnaa, saat hyviä ravintoaineita kuten kuitua ja vitamiineja.
Herneet saattavat vaikuttaa tylsältä vaihtoehdolta, koska niiden valmistuksessa ei ole paljoa vaihtelua, mutta joitakin variaatioita kannattaa kuitenkin kokeilla.

Kotitekoinen hernetahna

Ainekset neljään annokseen

  • 680 g pakasteherneitä
  • 1 sipuli
  • 3 valkosipulin kynttä
  • 2 rkl ekstra-neitsytoliiviöljyä
  • Pala juustoa
  • Kanalientä
  • Puolikkaan sitruunan mehu
  • 1 laakerinlehti
  • Suolaa ja pippuria maun mukaan

Näin valmistat tahnan

  1. Keitä herneet kattilassa niukassa vedessä 5-7 minuutin ajan. Kun ne ovat valmiita, valuta vesi pois ja laita sivuun odottamaan. Herneitä ei kannata keittää liian pitkään, sillä muuten ne saattavat menettää niille ominaisen värinsä.
  2. Kuori ja leikkaa sipuli pieniin kuutioihin sekä valkosipuli isompiin paloihin. Lisää paistinpannulle oliiviöljyä ja paista sekä sipuli että valkosipuli.
  3. Lisää kolmen minuutin kuluttua laakerinlehti sekä herneet. Ruskista kaikkia pari minuuttia lisää keskilämmöllä varmistaen, että kaikki on sekoittuneet keskenään hyvin. Lisää sitten juusto.
  4. Laita lämpö pois ja anna seoksen vielä seistä muutaman minuutin liedellä niin, että juusto sulaa hyvin.
  5. Kaada seos tehosekoittimeen tai kulhoon. Lisää hieman kanalientä ja sekoita (jos käytät kulhoa, sauvasekoittimella). Lisää hieman lisää kanalientä, niin että tahnan koostumus on halutunlainen. 
  6. Jos haluat hernetahnaan erilaisen ja raikkaamman maun, voit lisätä siihen hieman minttua tai persiljaa. Lisäämällä seokseen avokadoa, saat siitä entistä kermaisemman. 

Reseptin vegaanisessa versiossa voit korvata juuston pienellä määrää tofua, soijakermaa tai kaurahiutaleita. Samaten voit korvata kanaliemen kasvisliemellä. Näin syntyy sataprosenttisesti kasvipohjainen ruokalaji, jota voi jokainen syödä; niin laktoosi-intoleranssista kuin maitoallergiastakin kärsivät.

Toinen tapa valmistaa hernetahna

Seuraavalla hernetahnareseptillä voit valmistaa neljä annosta.

  • 680 g pakastettuja tai tuoreita herneitä
  • Puolikas sipuli
  • 2 valkosipulin kynttä
  • Hyppysellinen kuminaa
  • Kana- tai kasvislientä
  • 1 tl voita tai ekstra-neitsytoliiviöljyä
  • Suolaa ja pippuria
  • 1 rkl höyrytettyä maitoa tai kookosmaitoa

Voit valmistaa tahnan seuraavalla tavalla:

  1. Keitä herneet kattilassa suolatussa vedessä. Jos käytät pakasteherneitä, keitä ne sulattamatta niitä ensin. Yleensä herneet ovat valmiita noin viidessä minuutissa. Kannattaa maistaa herneitä, jotta saat niistä sopivan kypsiä.
  2. Kuori ja pilko sipuli sekä valkosipuli. Sulata voi tai öljy paistinpannulla matalalla lämmöllä ja kypsennä sipuleita kahden minuutin ajan. 
  3. Kun sipulit alkavat olla läpikuultavia, on aika lisätä valutetut herneet. Mausta suolalla ja pippurilla, ja kypsennä vielä kahden minuutin ajan. 
  4. Laita liesi pois päältä ja lisää seokseen maito tai kookosmaito. Sekoita hieman ja anna seistä muutaman minuutin ajan.
  5. Seuraavaksi on aika sekoittaa. Kaada kaikki ainekset blenderiin ja sekoita, kunnes koostumus on tahnamaista. Lisää sitten lientä pikkuhiljaa saadaksesi haluamasi koostumuksen.

Voit lisätä hernetahnaan kuutioitua serranokinkkua, leipäkrutonkeja, hieman juustoraastetta tai seesaminsiemeniä koristeeksi.

Hernetahnaa voi käyttää esimerkiksi bataattilohkojen täytteenä.
Käytä luovuutta ja voit nauttia aivan uudenlaisen ruokalajin: bataattilohkoja hernetahnalla.

Näin valmistat parasta hernetahnaa

Hernetahna on sellaisenaan melko monipuolinen ruokalaji, sillä se voidaan nauttia hyvin monella tavalla. Riippuen siitä, kuinka paljon tahnaan on lisätty nestettä, voit nauttia sitä keittona tai kastikkeena.

Molemmissa tapauksissa saat lisää vitamiineja, mineraaleja sekä kuitua mihin tahansa ateriaasi. Näin on etenkin silloin, jos käytät hernetahnaa lihan tai kalan lisukkeena, tai nautit sen yhtenä alkupaloista.

Koska pakasteherneitä on helposti saatavilla ja ne ovat käytännöllisiä, niitä käytetäänkin paljon ruuanlaitossa. Hernetahna on kuitenkin mahdollista valmistaa myös tuoreista herneistä. Tällöin kannattaa kuitenkin huomioida se, että yllä olevat painomitat viittaavaat palkoista poistettuihin herneisiin.

Valmistuksen jälkeen hernetahnaa voi säilöä jääkaapissa pari päivää, jolloin se säilyttää makunsa ja ominaisuutensa. Pieniä annoksia voi säilöä pakastimessa pidempään.

Kannustamme sinua kokeilemaan näitä reseptejä monesta syystä: ne sisältävät paljon makuja, miellyttävät silmää, ovat aromaattisia ja kaiken lisäksi ravinteikkaita! 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Dahl, W. J, et al. Review of the health benefits of peas (Pisum sativum L.). The British Journal of Nutrition. Agosto 2012. 108 Suppl 1:S3-10
  • Jukanti A.K, et al. Nutritional quality and health benefits of chickpea (Cicer arietinum L.): a review.
    The British Journal of Nutrition. 2012 Aug;108 Suppl 1:S11-26.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.